Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 226/ 11 Απριλίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Αναμόρφωση φορολογικού συστήματος
Οι προτάσεις για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος θυμίζουν τη φράση, «τα παιδία παίζει»· το φορολογικό σύστημα εκφράζει την οικονομική πολιτική της κυβερνήσεως. Όταν αυτή στερείται παντελώς οικονομικής πολιτικής και, ακόμη περισσότερο, στερείται της πολιτικής βουλήσεως για την πραγματική σύγκλιση προς τις νέες συνθήκες της ευρωζώνης, τότε είναι παιχνίδια φαντασίας· το φορολογικό σύστημα πρέπει να αντανακλά τις νέες συνθήκες της οικονομίας που διαμορφώνονται με την κυκλοφορία του ευρώ και την ανάδειξη της Φραγκφούρτης ως ταμία της οικονομίας μας. Αυτή η διάσταση της οικονομίας μας απουσιάζει πλήρως από τις προτάσεις της επιτροπής για το φορολογικό σύστημα· η επιτροπή ζεί και αναπνέει στην παλιά εποχή, όταν όλα εξαρτώνταν από το αθηνοκεντρικό κράτος, που περνάει τις τελευταίες μέρες του.
 
Αποχώρηση αγροτών
Οι αγρότες αποχωρούν από τα οδοφράγματα, όπως το είχαν προαναγγείλει άλλωστε, επειδή ο καιρός έχει βελτιωθεί σημαντικά και πρέπει να τρέξουν στις γεωργικές τους εργασίες οι οποίες και δεν επιδέχονται αναβολή· η κυβέρνηση γνώριζε την εξέλιξη αυτή και για το λόγο αυτό τηρούσε τακτική αναμονής. Προς το παρόν το αγροτικό μέτωπο εξαφανίζεται, αλλά το πρόβλημα παραμένει· όπως και πέρυσι, την ίδια εποχή, οι αγρότες δεν γνώριζαν το τί έπρεπε να σπείρουν και επιδόθηκαν όλοι τους στη βαμβακοκαλλιέργεια, έτσι και φέτος θα κάνουν το ίδιο πράγμα. Την κατεύθυνση στην αγροτική πολιτική αδυνατεί να δώσει η κυβέρνηση, ως προς τις καλλιέργειες που θα γίνουν και την κατανομή τους κατά περιοχές· αυτό είναι το κύριο πρόβλημα, η απουσία αγροτικής πολιτικής. Επομένως, οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να αυτοσχεδιάσουν, οπότε φυσικό είναι να στραφούν προς τις καλλιέργειες τις οποίες θεωρούν ως πιο αποδοτικές
 
Εμμονή στην πόλωση
Η συζήτηση στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο απέδειξε την εμμονή του πρωθυπουργού στη λογική της πολώσεως· η αναφορά στο μανιχαϊσμό ήταν και άτυχη και προκλητική, που έδειχνε άγνοια της ιστορίας και της εννοίας αυτής στις διάφορες εποχές. Ο μανιχαϊσμός χαρακτήριζε πάντοτε την εξουσία και ποτέ τις άλλες δυνάμεις της αντιπολιτεύσεως ή του περιθωρίου· ακόμη και στο Μεσαίωνα ο μανιχαϊσμός, όταν κυριαρχούσε σε διάφορες περιοχές και όχι στην Κωνσταντινούπολη, εκεί ήταν η πραγματική εξουσία, όπως στις ανατολικές επαρχίες της αυτοκρατορίας. Όπως η δημοκρατία κρίνεται από το σεβασμό των δικαιωμάτων της μειοψηφίας, έτσι και ο ολοκληρωτισμός κρίνεται από την απόλυτη επιβολή της όποιας πλειοψηφίας και την καταστολή της διαφορετικής φωνής· αυτός είναι ο μανιχαϊσμός, από τον Μάνητα που έζησε τους πρώτους αιώνες της νεωτέρας εποχής. Ο ολοκληρωτισμός, της όποιας μορφής, είναι η συνέχεια του μανιχαϊσμού. Η ιστορία διδάσκει!
 
Ερωτώντες δημοσιογράφοι
Η πάροδος του χρόνου είναι απαραίτητη για την κριτική των τρεχόντων γεγονότων· στη συνέντευξη του πρωθυπουργού, οι επίλεκτοι δημοσιογράφοι της εποχής μας, ξέχασαν να ρωτήσουν τρία πράγματα τουλάχιστον: το Παλαιστινιακό, δηλαδή τη γενοκτονία της εποχής μας,όπως τη χαρακτηρίζει η πλειοψηφία των Ιουδαίων της διασποράς· την αναφορά στις συνταγματικες διάταξεις για την εξάντληση της τετραετίας από την εκλεγείσα κυβέρνηση, ενώ στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις προσέφυγε ο πρωθυπουργός πολύ πριν από την εξάντληση της τετραετίας· το σεβασμός στα δικαιώματα της μειοψηφίας, κάτι που αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατίας. Η ευθύνη για τις παραλείψεις βαρύνει τους δημοσιογράφους που επικαλούνται το λειτούργημά τους κατά βούληση· ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την «εξυπηρέτηση».
 
  Κινήσεις εντυπώσεων
 

Η πρόταση του Έλληνος υπουργού Εξωτερικών να επισκεφθεί στη Ραμάλα τον Γασέρ Αραφάτ μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του είναι το λιγότερο κίνηση εντυπωσιασμού της ελληνικής κοινής γνώμης· οι Παλαιστίνιοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα της περιοχής που στηρίζει ανεπιφυλάκτως το Ισραήλ, ενώ είναι συστηματικές οι διώξεις κατά των Τούρκων διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης. Ο λόγος ότι πάνε οι υπουργοί δύο χωρών δείχνει ότι, είτε είναι άσχετοι με το πρόβλημα είτε υπηρετούν άλλη σκοπιμότητα· η θέση της Ελλάδος βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ανάληψη πρωτοβουλιών για την άσκηση πιέσεων στο Ισραήλ και, άν χρειασθεί, την επιβολή κυρώσεων, με το πάγωμα της Συμφωνίας Συνδέσεως.

 
Κονιοτρόν εκπαγούσας

Όταν ο Μάρκος Κράσος, μετά τον Ευφράτη, ήρθε στην πρώτη επαφή με τους Πάρθους, στην αρχή νόμιζε ότι κερδίζει, αλλά γρήγορα ο στρατός του κατάλαβε ότι ήταν παγίδα τους και άρχισε να υποχωρεί ατάκτως· είναι η πρώτη φορά, που ο πρώτος ανακηρυχθείς αυτοκράτωρ από τα στρατεύματά του, αισθάνθηκε ότι χάνει τά πάντα. Οι Πάρθοι παρέταξαν τους θωρακισμένους στρατιώτες κατά των Ρωμαίων, το δε υπόλοιπο ιππικό έτρεχε ατάκτως γύρω τους, και συντάραζε το τοπίο, ξεσηκώνοντας από την άμμο πυκνό κύμα σκόνης· «οι δε τους καταφράκτους προτάξαντες εναντίους τοις Ρωμαίοις, την δ’ άλλην ίππον άτακτον περί αυτούς ελαύνοντες, και συνταράττοτνες το πεδίον, ανίστασαν εκ βυθού θίνας άμμου εκπαγούσας άπλετον». Το αποτέλεσμα ήταν οι Ρωμαίοι ούτε να βλέπουν εύκολα ούτε να συνεννοούνται μεταξύ τους μπορούσαν· «ως μήτε διοράν ραδίως μήτε φθέγγεσθαι τους Ρωμαίους». Την αμηχανία και την ταραχή των Ισραηλινών θυμίζει.

 
Η πραγματική σύγκλιση
Τελικά, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε στη Βουλή ότι η πραγματική σύγκλιση με την ευρωζώνη δεν έχει επιτευχθεί· θέτει τώρα το στόχο αυτό, αφού εξαντλήθηκε στην εικονική σύγκλιση -και καλώς- και αφού άφησε τα δύο πολύτιμα τελευταία χρόνια να περάσουν άπρακτα. Η ευνοϊκή διεθνής συγκυρία πέρασε ανεπιστρεπτί, ενώ οι συνθήκες είναι πλέον δυσοίωνες· στην καλή εποχή ο πρωθυπουργός δεν τόλμησε να θίξει το κομματικό κράτος, το πραγματικό πρόβλημα που εμποδίζει την αναδιάρθρωση της οικονομίας, όταν είχε νωπή την λαϊκή εντολή. Το πρόβλημα είναι πολιτικό, άν δεν υποκρύπτει άλλες σκοπιμότητες, όπως την ειρωνεία απέναντι στον ελληνικό λαό, προς τον οποίο ουδέποτε μίλησε με ειλικρινή γλώσσα· άλλες σκοπιμότητες υποκρύπτονται, ώστε να μην γίνει η αναδιάρθρωση της οικονομίας, επειδή θα χάσουν τη μονοπωλιακή τους θέση οι ημέτεροι κεφαλαιούχοι και οι ξένοι επικυρίαρχοι του κράτους και της οικονομίας. Τα δεσμά έχουν πολλά πλοκάμια.
 
Το νέο Μεσολόγγι
Η άμυνα των Παλαιστινίων, με απλά καλάσνικωφ στα χέρια, έχει κερδίσει το θαυμασμό όλων· οι νεκροί και οι τραυματίες κείτονται στους δρόμους, οι οικογένειες μένουν, για δεύτερη εβδομάδα, χωρίς νερό, ηλεκτρικό και τρόφιμα. Στην ιστορία μας θυμίζει τους ελεύθερους πολιορκημένους, τον πεινασμένο Σουλιώτη να λέει στο τουφέκι του, «ότι συ μου ‘γινες βαρύ κι ο Αγαρηνός το ξέρει»· οι Αγαρηνοί πλέον έχουν αλλάξει στρατόπεδο. Είναι αδύνατο να κατασταλεί το κίνημα των Παλαιστινίων και αυτό, επειδή στο κίνημα μετέχουν οι πάντες από τα μικρά παιδιά έως τους γέρους και τα γυναικόπαιδα· γενοκτονία, παρόμοια με το Ολοκαύτωμα του Χίτλερ, δεν μπορεί να κάνει ο Αριέλ Σαρόν, όσο και άν το επιθυμεί. Η διεθνής κοινότης έχει εξεγερθεί, και το πιο σημαντικό στην εξέγερση περιλαμβάνονται η πλειοψηφία των απλών Ιουδαίων της διασποράς και πολλοί Ισραηλινοί· αυτό είναι δεδομένο. Ο κόσμος έχει αλλάξει!
 
Εντολή Αμερικανοεβραίων
Η διαφοροποίηση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, με το χαρακτηρισμό «σφαγή» των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα παλαιστινιακά εδάφη, τελικά προσθέτει μία επίσημη φωνή στις διαμαρτυρίες των Ισραηλινών· πιο σοβαρή είναι η άρνηση των πεντακοσίων πλέον στρατιωτικών να εκστρατεύσουν κατά των Παλαιστινίων. Όλοι τους είναι φυλακή, και οι οικογένειές τους χωρίς χρήματα ζουν από τις εισφορές των φίλων τους οι οποίοι, επίσης υφίστανται τις διώξεις του ολοκληρωτικού καθεστώτος του Τελ Αβίβ· καταπίεση δεν είναι μόνο ό,τι καταγγέλεται από τα αμερικανικά μέσα ενημερώσεως. Αυτά προβάλλουν ό,τι υπηρετεί τους σκοπούς τους, τα άλλα τα αποσιωπούν· όπως γίνεται, με την πρωτοφανή λογοκρισία στα παλαιστινιακά εδάφη από τον ισραηλινό στρατό, στη διεθνή κοινή γνώμη από τα μεγάλα αμερικανικά μέσα. Ευτυχώς, όμως, υπάρχει και το διαδίκτυο και τα μέσα άλλων χωρών, τα οποία μεταδίδουν τα γεγονότα· μερικά τα κρύβουν, όπως για τους στρατιωτικούς.
 
Οι τέσσερες στη Μαδρίτη

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη Μαδρίτη, τη χώρα που ασκεί καθήκοντα προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προσέλαβε ευρύτερο χαρακτήρα, με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσσίας· οι τέσσερες εζήτησαν την άμεση αποχώρηση  των ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη και την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το ουσιαστικό είναι ότι, η Αμερική, μετά την περιφρονητική απόρριψη από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό της εντολής του προέδρου της για άμεση αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, συντάσσεται με τους άλλους τρεις της διεθνούς πολιτικής για την επίτευξη του στόχου· δηλαδή υπονομεύεται συστηματικά η παγκόσμια κυριαρχία της από τον εκλεκτό προστατευόμενό της. Με άλλα λόγια, το πρόβλημα εξουσίας στο εσωτερικό της Αμερικής οξύνεται.

 
Έκρηξη στη Βενεζουέλα
Στη Βενεζουέλα, τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Λατινικής Αμερικής, παρά την άναοδο της τιμής του μαύρου χρυσού, σημειώθηκε κοινωνική έκρηξη, με μαζικές διαδηλώσεις και πολλά έκτροπα· η κατάσταση είναι παρόμοια με εκείνη στην Αργεντινή, την πρώτη χώρα που απέσυρε το νόμισμά της από το σύστημα σταθερών ισοτιμιών με το δολλάριο. Η κοινωνική αναταραχή, συνέπεια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσεως, σημαίνει ότι επισφραγίζεται το τέλος της παναμερικανικής οικονομικής συνεργασίας· οι άμεσες επιπτώσεις είναι ουσιαστικές για τις λατινοαμερικανικές χώρες, αλλά ακόμη χειρότερες για τις Ηνωμένες Πολιτείες, που βλέπουν να χάνονται οι προνομιακές αγορές της αμερικανικής ηπείρου τις οποίες διέθεταν σαν αποικιακής μορφής περιοχές. Η άλλη πτυχή του προβλήματος είναι η αναζήτηση σε άλλες «μητροπόλεις» της οικονομικής προστασίας, δηλαδή στην Ευρώπη.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr