Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 227/ 12 Απριλίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Η διπλωματική και πολιτική απομόνωση
Οι εξελίξεις στη Βαλκανική και στη Μέση Ανατολή είναι ραγδαίες και η κυβέρνηση τις παρακολουθεί από μακρυά σαν να μην είμαστε η μοναδική χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και του ΝΑΤΟ· τη νέα Γιουγκοσλαβία διαδέχθηκε η Σερβία-Μαυροβούνιο και εμείς λάμψαμε δια της απουσίας μας. Στη Μαδρίτη, οι Αμερικανοί υποχρεώθηκαν να αποδεχθούν ως ισοτίμους εταίρους Ευρωπαίους και Ρώσσους, και εμείς, που αναλαμβάνουμε σε δύο μήνες την προεδρία για τα αμυντικά θέματα, τα παρακολουθούμε εκ του μακρόθεν· η μόνη πρωτοβουλία είναι η εξαγγελθείσα κοινή επίσκεψη του Έλληνος και του Τούρκου υπουργών Εξωτερικών στην Παλαιστίνη, άν τελικά γίνει. Δηλαδή, αντί να υπάρχει ελληνική πρωτοβουλία και συμμετοχή στις ευρωπαϊκές κινήσεις, φέρνουμε την Τουρκία από το παράθυρο στην Ευρώπη!
 
Οι δημοσκοπήσεις
Ένα χρόνο περίπου πριν οι δημοσκοπήσεις, που έφεραν το ΠΑΣΟΚ αισθητά πίσω από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός είχε επιλέξει την επιτάχυνση του συνεδρίου του κόμματος ως απάντηση· οι τρομοκρατικές επιθέσεις περισσότερο, και λιγότερο το συνέδριο, συνετέλεσαν στην αναστολή των πολιτικών εξελίξεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Οι δημοσκοπήσεις δεν αποτελούν πολτιικό γεγονός, αλλά εκφράζουν -παρά τη χάλκευσή τους- τη δυναμική της πολιτικής ζωής, την οποία κανείς δεν δύναται να αγνοήσει· στους διαδρόμους της Βουλής οι κυβερνητικοί βουλευτές είναι όλοι τους σκεπτικοί και διερωτώνται για το μέλλον τους. Γνωρίζουν, όπως το ομολογούν στις μεταξύ τους συζητήσεις, ότι ο πρωθυπουργός, για ψυχολογικούς λόγους, αποκλείεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του προβλήματος· γνωρίζουν, επίσης, ότι η δυναμική δεν αντιστρέφεται και ότι υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθεί το κόμμα στην καταστροφή. Αυτό φοβούνται και αναζητούν τρόπους για την αντιμετώπισή του· οι εκπλήξεις έρχονται!
 
Πορεία οικονομικών
Διάχυτη είναι η αίσθηση στους κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες ότι η κακή πορεία της οικονομίας δεν αντιστρέφεται· το Χρηματιστήριο, με έντονες και διαστρεβλωτικές παρεμβάσεις, διατηρείται πάνω από τις 2000 μονάδες· τα δημόσια έσοδα δεν καλύπτουν τις προβλέψεις του χαλκευμένου προϋπολογισμού· οι επικρίσεις και παρατηρήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έρχονται βροχή· η κυκλοφορία του ευρώ, από την άλλη άν και το έχουμε γράψει πολλές φορές, δεν επιτρέπει κανένα περιθώριο στην εθνική κυβέρνηση για παρά τον προϋπολογισμό χρήση των δημοσίων εσόδων, όπου, φυσικά, υπάρχει περίσεια εσόδων. Όλα αυτά έχουν βάλει σε σκέψεις τους οικονομικούς υπουργούς, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι αδυνατούν να εξηγήσουν την κατάσταση στον πρωθυπουργό· ομολογούν στου φίλους τους ότι αισθάνονται σαν να μην  θέλει να ακούσει για την πραγματικότητα. Η οικονομία, όμως, έχει το δικό της δρόμο και δεν επηρεάζεται από συναισθήματα ή φοβίες.
 
Ζημίες των Λόυντς
Η μεγαλύτερη και ιστορική ασφαλιστική εταιρεία του κόσμου παρουσίασε ζημίες δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2001, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων και των πολλών αποζημιώσεων που κατέβαλε· οι ασφαλιστικές εταιρείες, τα τελευταία χρόνια, διαθέτουν πολύ περισσότερα κεφάλαια από τις τραπεζικές, αλλά, ξαφνικά γεγονότα, όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις, τις υποχρεώνουν να καταβάλουν τέραστια ποσά για αποζημιώσεις με αποτέλεσμα τις μεγάλες ζημίες. Εκείνο που έχει σημασία είναι οι αλλαγές στην παγκόσια οικονομία· επί αιώνες οι Λόυντς είχαν ταυτιστεί με την οικονομική κυριαρχία και σιγουριά. Στις μέρες μας μετατρέπεται σε αναφορά οικονομικής αβεβαιότητος· αντιστρέφεται το κλίμα; Είναι το κρίσιμο ερώτημα ως προς το μέλλον της διεθνούς οικονομίας. Περιττεύουν τα υπόλοιπα!
 
  Σερβία και Μαυροβούνιο
 

Η πρόταση του Έλληνος υπουργού Εξωτερικών να επισκεφθεί στη Ραμάλα τον Γασέρ Αραφάτ μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του είναι το λιγότερο κίνηση εντυπωσιασμού της ελληνικής κοινής γνώμης· οι Παλαιστίνιοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα της περιοχής που στηρίζει ανεπιφυλάκτως το Ισραήλ, ενώ είναι συστηματικές οι διώξεις κατά των Τούρκων διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης. Ο λόγος ότι πάνε οι υπουργοί δύο χωρών δείχνει ότι, είτε είναι άσχετοι με το πρόβλημα είτε υπηρετούν άλλη σκοπιμότητα· η θέση της Ελλάδος βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ανάληψη πρωτοβουλιών για την άσκηση πιέσεων στο Ισραήλ και, άν χρειασθεί, την επιβολή κυρώσεων, με το πάγωμα της Συμφωνίας Συνδέσεως.

 
Επίεζε τους Γαλάτας

Η μάχη των Ρωμαίων με τους Πάρθους έγινε, μετά τη διάβαση του Ευφράτου, με απρόβλεπτα για τον Μάρκο Κράσσο αποτελέσματα· ο τρίτος της πρώτης τριανδρίας, μετά τους Ιούλιο Καίσαρα και Μάγνο Πομπήιο, πίστευε ότι θα επαναλάμβανε τις κατακτήσεις του Αλεξάνδρου. Οι Πάρθοι, αφού στην αρχή προσποιήθηκαν ότι φεύγουν και παρέσυραν τους Ρωμαίους σε δύσκολα μέρη, ξαφνικά έκαναν μεταβολή και τους περικύκλωσαν σε στενά και αδιάβατα μέρη· κάτι αντίστοιχο με τις παλιές συνοικίες των σημερινών πόλεων. Περισσότερο πιέζονταν οι Γαλάτες, που ήταν και τα επίλεκτα τμήματα, από τη ζέστη και τη δίψα στα οποία ήταν ασυνήθιστοι· «επίεζε δε τους Γαλάτας μάλιστα τό τε θάλπος και το δίψος, αμφοτέρων αήθεις όντας». Από τα άλογά τους χάθηκαν τα περισσότερα, επειδή επιτίθεντο εναντίον των ακοντίων· «και των ίππων απολώλεισαν οι πλείστοι προς εναντίους ελαυνόμενοι τους κοντούς». Ελάχιστοι εσώθησαν από τους Ρωμαίους.

 
Παραιτήσεις στελεχών
Η παραίτηση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ από κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έχει πολλαπλή σημασία· δείχνει ότι οι κυβερνητικές προτάσεις για το ασφαλιστικό είναι σαθρές και δεν αντέχουν στην κριτική των δημοσίων υπαλλήλων και για αυτό προτιμάει να παραιτηθεί, ώστε να βρίσκεται με το μέρος των συναδέλφων του· αποδεικνύει ότι η συνοχή στην κυβερνητική παράταξη έχει εξαχνωθεί, οπότε σκέπτεται ότι είναι προτιμότερο να βρίσκεται εκτός στην κρίσιμη στιγμή της καταρρεύσεως· αποκαλύπτει την πολιτική διορατικότητα του στελέχους, το οποίο αισθάνεται ότι έρχονται σύντομα ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, στις οποίες δεν επιθυμεί να βρίσκεται από την πλευρά του ηττημένου. Ελάχιστοι είναι εκείνοι στην κυβερνητική παράταξη που δεν βλέπουν με το ίδιο βλέμμα τις πολιτικές εξελίξεις· αυτοί περιορίζονται στο Μέγαρο Μαξίμου και στους τελευταίους ορόφους της Χαριλάου Τρικούπη. Ζουν στον κόσμο τους, απομονωμένοι και πανευτυχείς, αδιαφορούντες για όσα γίνονται γύρω τους. Χαρακτηριστική κίνηση!
 
Αλλαγή ισορροπίας
Την επομένη των τρομοκρατικών επιθέσεων οι Αμερικανοί υποχρεώθηκαν, για πρώτη φορά, να αναζητήσουν συμμαχίες για τις επιχειρήσεις τους κατά των Ταλιμπάν· όταν κατέρρευσε το καθεστώς, επανήλθαν στην αλαζονική στάση τους χειρότερα από πριν. Αλλά, μετά την εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη, βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση με την άρνηση του Αριέλ Σαρόν να υπακούσει στις εντολές του Αμερικανού προέδρου· στην πράξη ανέδειξε τον εαυτό του επικυρίαρχο της αμερικανικής πολιτικής ζωής. Το επόμενο βήμα είναι η εμφάνιση του υπουργού Εξωτερικών, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσσία στη Μαδρίτη για το νέο τελεσίγραφο προς το Ισραήλ· στην πράξη η Ουάσικτον αναγνωρίζει ότι αδυνατεί μόνη της να επιβάλει τη θέλησή της. Πολιτικά, αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζει στους Ευρωπαίους και στους Ρώσσους ισότιμο ρόλο απέναντί της, αλλά με τα αρνητικά όλα εις βάρος της, άν δεν υπακούσει ο Σαρόν
 
Φασιστική νοοτροπία
Οι υβριστικές δηλώσεις του πρώην Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου για τους Ευρωπαίους, ως προς τις καταγγελίες για γενοκτονία στην Παλαιστίνη, αποπνέουν το αίσθημα που κυριαρχεί στην ισραηλινή δεξιά· πρέπει να ντρέπονται οι Ευρωπαίοι, δήλωσε, γιατί δεν είχαν κάνει τίποτε πριν από εξήντα χρόνια να σώσουν τους Εβραίους και τώρα τους συγκρίνουν με τους Ναζιστές. Δηλαδή, οι Εβραίοι έχουν το ακαταδίωκτον, επειδή στην κατοχή υπέστησαν το Ολοκαύτωμα· άρα εις τον αιώνα τον άπαντα, πρέπει να τους δικαιολογείται οποιοδήποτε έγκλημα και άν διαπράττουν, έστω και άν είναι το ίδιο ή χειρότερο από εκείνο του Χίτλερ. Το Ισραήλ είναι εκτός κριτικής και αμφισβητήσεως, επειδή έχει υποστεί το Ολοκαύτωμα· οι σημερινές του πράξεις δεν κρίνονται. Αυτές είναι οι ρίζες του ολοκληρωτισμού και του ναζισμού· τους Εβραίους τους σώζουν οι φυλακισμένοι αξιωματικοί και οι διαφωνούντες εντός, που υφίστανται τα πάνδεινα, και στη διασπορά.
 
Μπέρκλεϋ και Ευρώπη

Στο Μπέρκλεϋ, το ιστορικό Πανεπιστήμιο της Καλιφορνίας, οι διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με Εβραίους που υποστήριζαν την πολιτική Σαρόν· στην Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ισραήλ για τη γενοκτονία των Παλαιστινίων, ενώ και η Ελβετία, στην πρώτη μάλλον κίνηση διεθνούς διπλωματίας, καταδίκασε τη γενοκτονία. Όλα αυτά είναι πρωτοφανή στη διεθνή πολιτική ζωή· το Μπέρκλεϋ ενώνει τις δυνάμεις του με όλα τα άλλα κινήματα κατά της γενοκτονίας των Παλαιστινίων. Το κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ είχε αρχίσει με πολύ λιγότερες κινητοποιήσεις· το επόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνουν οι μαζικότερες διαδηλώσεις στην Ουάσιγκτον, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πανεθνικών οργανώσεων. Το πρόβλημα είναι: αντιλαμβάνονται οι Αμερικανοεβραίοι, που ασκούν την εξουσία, τις βαθύτερες διεργασίες ή μένουν στην επιφάνεια;

 
Σραίντερ και Πούτιν
Στη Βαϊμάρη της συναντήθηκαν ο πρόεδρος της Ρωσσίας Βλαδίμηρος Πούτιν και ο Γερμανός καγκελλάριος Γκέχαρντ Σραίντερ, με αντικείμενο τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και τις οικονομικές σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενώσεως και ρωσσικών χωρών· έμφαση δόθηκε στη χρήση του ευρώ ως αποθεματικού νομίσματος, κάτι το οποίο γίνεται από τη Μόσχα, όπως και από τις πρώην σοβιετικές χώρες. Με την ανάδειξή της σε πρώτη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου, τις εξαγωγές φυσικού αερίου και τις εισαγωγές της κυρίως από την ΕΕ, η Ρωσσία μετατρέπεται σε βασικό οικονομικό εταίρο, ο οποίος συνδέει την Ευρώπη με την Ασία και κυρίως με την Κίνα και τις Ινδίες· όσο και άν επισκιάζονται από τα διεθνή εκρηκτικά γεγονότα, οι αλλαγές αυτές συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός άλλου κόσμου.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr