Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 228/ 15 Απριλίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Αναζητήσεις σκέπης από πολλούς βουλευτές
Στους διαδρόμους της Βουλής συμβαίνουν πολλά τελευταία, πράγματα που είχαν να γίνουν από το 1989· πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές, αλλά και πρώην βουλευτές, συζητούν μεταξύ τους τις πολιτικές εξελίξεις. Αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι δηλώνουν, φανερά πλέον,  ότι υπό τον πρωθυπουργό δεν πρόκειται να πολιτευθούν· άλλοι δηλώνουν ότι θα πάνε σπίτια τους, άλλοι αναζητούν σκέπη σε συγγενικά κόμματα, άλλοι ψάχνονται και ψάχνουν για νέα σχήματα. Το περίεργο είναι ότι τα συζητούν και μάλιστα όχι μυστικά· τα συζητούν, επειδή, όπως ομολογούν, βλέπουν ότι αυτό αναζητάει και το εκλογικό τους σώμα.  Δεν έχουν εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό και πιστεύουν ότι, υπό την προεδρία του, το ΠΑΣΟΚ θα πάρει πολύ μικρότερο ποσοστό παρά με άλλο πρόσωπο, σχετικά όχι φθαρμένο.
 
Η φυγή των ποντικών
Οι αντιδράσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών ως προς το φορολογικό δεν είναι άμοιρη της τελευταίας δημοσκοπήσεως· τα στοιχεία της δείχνουν χειρότερη κατάσταση από την περυσινή που οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην επιτάχυνση του κομματικού συνεδρίου, αλλά δεν επαναλαμβάνεται το συνέδριο. Το χειρότερο είναι ότι τον εγκαταλείπουν οι πρώην πιστοί του φίλοι, μετά την αποχώρηση από το κόμμα του προέδρου της ΑΔΕΔΥ, ακολούθησαν Λαλιώτης, Ευθυμίου, ενώ δεν παραλείπε να ρίξει το πάρθιον βέλος του και ο κ. Βενιζέλος· ο κύριος στόχος είναι προσωπικά ο πρωθυπουργός, και όχι ο εκλεκτός του υπουργός Οικονομίας. Ο τελευταίος είναι ήδη χαμένος, επειδή απέτυχε οικτρά να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία, μετά την ανάδειξή του σε πρώτο τη τάξει υπουργό, αλλά και επειδή κάθε μέτρο που προτείνει, όπως το φορολογικό, συναντά την ομόθυμη κατακραυγή όλων· γνωρίζουν στου Μαξίμου τον πραγματικό τους στόχο. Αυτό φοβούνται.
 
Αλλαγή ισορροπίας
Από την περυσινή συνάντηση στα Δολιανά, ο πρωθυπουργός καθόριζε την πολιτική του κατά τις προτροπές του επικυριάρχου του κόμματος· ακόμη και η ανάδειξη σε πρώτο τη τάξει του υπουργού Οικονομίας έγινε με τη συγκατάθεση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Η σκληρή και απαξιωτική δήλωση για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις δείχνει ότι οι σχέσεις τους έχουν αλλάξει φάση· είχε προηγηθεί ο υπουργός Παιδείας, όργανο του συγκροτήματος της οδού Λαδά. Γνωρίζουν όλοι τους ότι πρόβλημά τους είναι ο πρωθυπουργός και ο κλειστός κύκλος του Μαξίμου· εκεί έχουν εγκλωβισθεί οι εξελίξεις και αναζητούν ενωγωνίως τρόπους να τις επιβάλουν. Ο Γραμματέας του κόμματος γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον ότι η διαρροή στελεχών είναι συνεχής και επιταχυνόμενη, διαφορετικά δεν θα αποχωρούσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ· αισθάνεται ότι ο κίνδυνος από τις ατασθαλίες στα μεγάλα έργα ελλοχεύει. Βλέπει καθαρά ότι το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να τον καλύψει.
 
Η εκλογή Παπαδήμου
Η εκλογή του κ. Λουκά Παπαδήμου στη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη χώρα μας, αλλά και αντάξιος έπαινος για τον εξαίρετο τραπεζίτη· είναι ο τραπεζίτης που συνέβαλε τα μέγιστα στην ένταξή μας στην ευρωζώνη, αλλά και επισήμανε, με οξύτητα, παρατηρητικότητα και αυστηρότητα τις κυβερνητικές αδυναμίες ως προς την πραγματική σύγκλιση. Οι τελευταίες του ικανότητες, με το θάρρος και την αντικειμενικότητά τους, ήταν μάλλον τα κριτήρια που έπεισαν τους Δώδεκα και τον πρόεδρο της ΕΚΤ να τον προτείνουν για τη λαμπρή θέση· τα είκοσι τρία χρόνια της εντάξεώς μας στην ΕΕ, ουδέποτε άλλος Έλληνας είχε λάβει υψηλότερη διάκριση. ¶ξιος έπαινος!
 
  Διεθνές Δικαστήριο
 

Τελικά, μετά την επικύρωσή του από τα Κοινοβούλια εξήντα χωρών, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών, αρχίζει να λειτουργεί, μετά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας· οι Αμερικανοί είναι οι μόνοι που κατεψήφισαν, αλλά δεν ισχύει στην περίπτωση το δικαίωμα αρνησικυρίας. Φοβούνται ότι είναι δυνατόν πολλοί Αμερικανοί στρατιωτικοί και πράκτορες να παραπεμφθούν στο δικαστήριο, για τα όσα «πράττουν» στις άλλες χώρες· η λειτουργία του δικαστηρίου θα κριθεί από πολλούς παράγοντες, και κυρίως από την ισορροπία δυνάμεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αλλά, ανεξαρτήτως αυτών είναι η πρώτη φορά που ο διεθνής οργανισμός αποκτά και δικαστική εξουσία, και αυτό είναι θετικό βήμα· τα υπόλοιπα εξαρτώνται από τη διεθνή συγκυρία.

 
Των βαρβάρων λαμπρά

Η πρώτη μάχη του Μάρκου Κράσσου, μαζί τον υιόν του Πόπλιο,  προς τους Πάρθους ήταν θλιβερή για τους Ρωμαίους· ο Πόπλιος, ενώ κατεδίωκε τους φεύγοντας υποτίθεται βαρβάρους, αυτοί έκαναν μεταβολή και κατατρόπωσαν τους Ρωμαίους. Στη δεξιά πλευρά ο Κράσσος, ο τρίτος με τους Ιουλίο Καίσαρα και Μάγνο Πομπήιο της τριανδρίας, έβλεπε ότι οι Πάρθοι δεν έδειχναν πρόθυμοι να επιτεθούν· πήρε θάρρος και απέσυρε το στράτευμά του σε υψώματα, περιμένοντας να επιστρέψει ο Πόπλιος από την καταδίωξη. Όταν πληροφορήθηκε τη συντριβή, διέταξε τον στρατό του να επιτεθεί, αλλά δεν έβλεπε πολλούς προθύμους· «ου πολλούς εώρα προθύμους υπακούοντας». Τότε, όταν είδε του βαρβάρους απέναντί του, και ζήτησε να αλαλάξουν κατάλαβε την κατήφειαν των στρατιωτών με την ασθενή, αδύνατη και ανώμαλη κραυγή τους· «ως ασθενή και ολίγην και ανώμαλον κραυγήν εποιήσαντο». Ενώ η παρά των βαρβάρων ήταν λαμπρά και θρασεία.

 
Τα παιδία παίζει
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Παλαιστίνη η εξαγγελθείσα κοινή επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας στη Ραμάλα ματαιώνεται· ο πολύς και λαλίστατος, με την άδεια του υπουργείου Εξωτερικών, Ισραηλινός πρεσβευτής στην Αθήνα απέκλεισε από προχθές την πιθανότητα της επισκέψεως. Το ερώτημα που γεννάται σαφές· είναι τόσο αφελής ο υπουργός Εξωτερικών, ώστε να εξαγγέλει πρωτοβουλίες που εκ των προτέρων φαινόταν ότι θα αποτύχουν; Ή μήπως μένει μερικές φάσεις πίσω και κινείται στα πλαίσια της σκληρής αμερικανικής πολιτικής κατά των Παλαιστινίων, οπότε δικαιολογούταν η κοινή πρωτοβουλία; Το γεγονός είναι ότι είμαστε όχι μόνο ουραγοί των εξελίξεων, αλλά και ο περίγελως όλων των χωρών· κανένας ξένος διπλωμάτης δεν είχε πάρει στα σοβαρά την εξαγγελία. Γνώριζαν ότι δεν είχαν καλέσει τον υπουργό Εξωτερικών στις κρίσιμες συναντήσεις της Μαδρίτης, ως ο επόμενος πρόεδρος των Δεκαπέντε για αμυντικά θέματα. Το θεώρησαν περιττό!
 
Ο νέος Πολύφημος
Η Αμερικανίδα συγγραφέας Wol Soyinka επισκέφθηκε με άλλους συναδέλφους της το Ισραήλ και τη Ραμάλα· τα όσα γράφει στην πύλη (www.thenation.com) είναι αποκαλυπτικά. Παροιμοιάζει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό με τον κύκλωπα Πολύφημο, ο οποίος τυφλωμένος από τον Οδυσσέα στη σπηλιά του χτυπούσε όπου τύχαινε· παρόμοια είναι και η γενοκτονία των Ισραηλινών στην Παλαιστίνη. Ένας νεαρός Ιουδαίος, τα κατήγγειλε ως έγκλημα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεως συμπαραστάσεως συμπρατριωτών του προς τους Παλαιστινίους, ενώ αυξάνεται συνέχεια ο αριθμός των στρατιωτικών που αρνούνται να συμμετέχουν στο έγκλημα και κλείνονται φυλακή. Από την άλλη πλευρά, στην Ευρώπη και στην Αμερική οι διαδηλώσεις πυκνώνουν, σαν να βρήκαν οι νέοι αντικείμενο απασχολήσεώς τους, πέρα από τα βαρετά μαθήματα και την εξαγριωτική μουσική ροκ· η αποκορύφωση των εκδηλώσεων αναμένεται το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων Αμερικανών, όπως έχουν ανακοινώσει οι εκατοντάδες πανεθνικές οργανώσεις.
 
Πάουελ και Αραφάτ
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ήταν άκρως συγκαταβατικός προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, αλλά δεν μπόρεσε να μην συναντηθεί και με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο στο κατεστραμμένο και όζον αχρηγείο του στη Ραμάλα· σαν στρατιωτικός ίσως γνωρίζει από το Βιετνάμ το τί σημαίνει βομβαρδισμένο αρχηγείο· σαν πολιτικός αισθάνθηκε την ταπείνωση της πολιτικής του. Παρέμεινε τρεις ώρες στο αρχηγείο, είδε, έστω και από το ελικόπτερο, τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη και τους ισοπεδωτικούς βομβαρδισμούς. Το πρόβλημα με την αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι ο διχασμός της· δεν είναι δυνατόν και τους Αμερικανοεβραίους να εξυπηρετεί και την διεθνή και την αμερικανική κοινή γνώμη να μην προκαλεί. Θα είδε τους χιλιάδες Εβραίους διαδηλωτές κατά της γενοκτονίας, θα διάβασε για την απόφαση του ανωτάτου δικαστού του Ισραήλ να μην αποσύρουν τα πτώματα από την Τζενίν· από τη στιγμή που συνωμίλησε με τον Αραφάτ απέρρψε τον Σαρόν.
 
Η παρέμβαση Ανάν

Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ότι είναι απαραίτητη η αποστολή διεθνού δυνάμεως δεν είναι τυχαία· ο κ. Κόφι Ανάν είναι από τις λίγες φορές που διαφοροποιείται από την αμερικανική πολιτική, επειδή οι πιέσεις της διεθνούς κοινής γνώμης γίνονται αφόρητες. Το ίδιο αίτημα έχουν υποβάλει η Ρωσσία, πολλές ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες· όσο η αδιαλλαξία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, με την υποστήριξη των Αμερικανών, παρατείνεται και καταρρέουν οι στόχοι του, μοναδική λύση παραμένει η αποστολή ειρηνευτικής δυνάμεως. Φυσικά, υπάρχει το πρόβλημα των τεκμηρίων της γενοκτονίας, τα οποία θα αποκαλύψει η ειρηνευτική δύναμη, και αυτό προσπαθούν να αποφύγουν οι Ισραηλινοί· αρκετά δύσκολο, όμως, με την έκταση που έχουν πάρει οι αποκαλύψεις για τους νεκρούς στη Τζενίν και αλλού.

 
¶μεση επιστροφή
Η παραίτηση του προέδρου της Βενεζουέλας, μετά τη δικαιολογημένη εξέγερση του λαού λόγω της οικονομικής κρίσεως, δεν ήταν απλή υπόθεση· από τη μία πλευρά, ο εξεγερθείς λαός και από την άλλη μέρος του Στρατού, οι βιομήχανοι και οι Αμερικανοί. Παραιτήθηκε ο εκλεγμένος πρόεδρος Σάβεζ και ανέλαβε ο πρόεδρος των βιομηχάνων, αλλά μόνο για δύο μέρες· ο λαός, αντί να ικανοποιηθεί κατέβηκε και πάλι στους δρόμους, ζητώντας τον εκλεγμένο πρόεδρο, ο οποίος επέστρεψε και ανέλαβε και πάλι την εξουσία. Το πρόβλημα αποκτά πλέον διεθνείς διαστάσεις και η σύγκρουση του προέδρου με τους Αμερικανούς φαίνεται αναπόφευκτη, σε πρώτη φάση οικονομική, λόγω της κρίσεως που διέρχεται η χώρα και της πτώσεως των τιμών του αργού πετρελαίου· αναμονή και θα μάθουμε περισσότερα
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr