Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 229/ 16 Απριλίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Οι αλλαγές στη διεθνή δυναμική
Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη Μέση Ανατολή θα μείνει στην ιστορία ως σταθμός στη δυναμική των διεθνών σχέσεων· είχε αναχωρήσει από τη Μαδρίτη, όπου, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον Ισπανό πρωθυπουργό ως προεδρεύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ρώσσο υπουργό Εξωτερικών, προσυπέγραψε την ανάγκη αμέσου αποχωρήσεως των ισραηλινών στρατευμάτων από την Παλαιστίνη. Τέσσερες μέρες μετά έχει ξεχάσει εντελώς τις δεσμεύσεις του εκείνες και αφήνει τα ισραηλινά στρατεύματα να συνεχίζουν τη γενοκτονία· το πρόβλημα έχει δύο σκέλη: την ανοχή των Αμερικανών απέναντι στη γενοκτονία των Παλαιστινίων και την σαφή ενόχληση των άλλων από την περιφρονητική στάση του Αμερικανού υπουργού απέναντι στις δεσμεύσεις του. Στα επόμενα διεθνή προβλήματα έρχονται οι αντιδράσεις.
 
Ο πλαστός προϋπολογισμός
Το χειρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα το τρέχον εξάμηνο είναι ο πλαστός προϋπολογισμός· προσπαθώντας να δείξει το Φθινόπωρο ότι όλα πάνε καλά στην οικονομία, κατέθεσε χαλκευμένο προϋπολογισμό, έτσι για να προβάλει στο λαό ότι έχει πλεονάσματα και για να ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός ότι το ΕΚΟΦΙΝ πλέκει το εγκώμιο της ελληνικής οικονομίας, αφού εγκρίνει το οικονομικό μας πρόγραμμα. Ήρθε, όμως, και η στιγμή του λογαριασμού· η έγκριση του προγράμματος από το ΕΚΟΦΙΝ σήμαινε ότι η χώρα δεν είχε δικαίωμα να αλλάξει τα προγραμματισθέντα δημόσια οικονομικά της. Τα δημόσια έσοδα δεν ανταποκρίθηκαν στις προβλέψεις, κάτι το αναμενόμενο, αφού ο προϋπολογισμός ήταν χαλκευμένος, τα έξοδα υπερέβησαν τις δεσμεύσεις, κάτι το φυσικό· τώρα τρέχουν και δεν προλαβαίνουν, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε πληθωριστικό χρήμα να εκδώσουν, ούτε δάνεια να συνάψουν, αφού ο ταμίας δεν το επιτρέπει. Προβλήματα μαθητευομένου μάγου.
 
Προεκλογικές επισκέψεις
Οι επισκέψεις του πρωθυπουργού στην επαρχία ή σε περιφερειακούς δήμους της πρωτευούσης έχουν σαφώς προεκλογικό χαρακτήρα· στην Κεφαλονιά οι εντυπώσεις δεν ήταν ευνοϊκές, ούτε όμως και στη Νίκαια, και για το λόγο αυτό επιλεκτικά μόνο οι τηλεοράσεις κετέγραψαν κάπως τα διαδραματισθέντα. Ο πρωθυπουργός υποχρεώται, εκ των πραγμάτων, να κάνει δημόσιες επισκέψεις, επειδή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως της έχει καθιερώσει από καιρό, με τη συνοδεία τηλεοράσων και τις συνεπακόλουθες επικρίσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά και την επικοιδομητική απήχηση στην πολιτική του εικόνα, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις· το τελευταίο είναι που ενοχλεί. Ο πρωθυπουργός είχε συνηθίσει στην καλλιέργεια της μεροληπτικής παρουσίας του από τα τηλεοπτικά μέσα, όσο κανένας άλλος πρωθυπουργός στην Ελλάδα· τον τελευταίο καιρό, παρά τη μεροληπτική στάση των τηλεοπτικών μέσων όπως φάνηκε στη συνέντευξή του, η εικόνα είναι αρνητική. Τα όρια της μεροληψίας εξαντλούνται· αυτό τον φοβίζει.
 
Οι μυστικές υπηρεσίες
Οι μεγάλες αμερικανικές πύλες από την πρώτη στιγμή είχαν καταγγείλει τις μυστικές υπηρεσίες για το ρόλο τους στη Βενεζουέλα, πριν από την παραίτηση του Ούγκο Τσάβες. Η εκ νέου ανάληψη της εξουσίας οφείλεται στις μαζικές διαδηλώσεις και στις αντιδράσεις τμημάτων του στρατού απέναντι στην ηγεσία του· γνωστά αυτά, αλλά γίνονται σήμερα που η Ουάσιγκτον αγωνίζεται να προβάλει τη δημοκρατική της εικόνα. Η παρέμβαση στη Βενεζουέλα είναι πρωτίστως οικονομική, όχι τόσο για τα συμφέροντα των εταιρειών της που θίγονται από την πολιτική Τσάβες, όσο από την αποφυγή της πληρούς ανατροπής της Συνθήκης Αμερικανικών Κρατών για το ελεύθερο εμπόριο, με την αποδέσμευση της σταθεράς ισοτιμίας των νομισμάτων τους.
 
  Οι επικρίσεις Παπαδήμου
 

Η εκλογή του κ. Λουκά Παπαδήμου στη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης αποτελεί τιμή για τη χώρα μας και έπαινο προς τον ίδιο, αλλά και αναγνώριση της εργασίας του στην Τράπεζα της Ελλάδος· αυτή είναι η υποθήκη Παπαδήμου προς την ελληνική οικονομία. Έπρεπε από χρόνια η κυβέρνηση να είχε ολοκληρώσει την πραγματική σύγκλιση, με την αναδιάρθρωση της οικονομίας, τις αποκρατικοποιήσεις και τη μείωση των δημοσίων δαπανών· από τη νέα του θέση θα είναι -πρέπει να είναι- ακόμη πιο αυστηρός, τόσο για να μη δείχνει μεροληπτικός, όσο και επειδή γνωρίζει ότι η ανοχή προς την κυβέρνηση σημαίνει υποθήκες για ανεργία και οικονομική κρίση στο μέλλον.

 
¶σπονδον τον πόλεμον

Η μάχη των Ρωμαίων με τους Πάρθους απέβη ολεθρία για τους τελευταίους· ο Μάρκος Κράσσος είχε χάσει τον γιό του Πόμπλιο και έμεινε περίλυπος, επειδή δεν περίμενε παρόμοια καταστροφή, ενώ ήλπιζε ότι με την εκστρατεία του θα έφθανε ως την Ινδική και την έξω θάλασσα. Οι Πάρθοι έπαιζαν με τον τρίτο της τριανδρίας, μετά τους Ιούλιο Καίσαρα και Μάγνο Πομπήιο, και ο βασιλεύς τους τού παρήγγειλε ότι δεν επιθυμεί άσπονδο πόλεμο με τους Ρωμαίους· «ου βούλεται βασιλεύς άσπονδον αυτώ τον πόλεμον». Ο Κράσσος υποχώρησε στα ορεινά και οι πρώτοι που τον συνάντησαν ήταν δύο μιξοέλληνες (γεννηθέντες από πατέρα Έλληνα και μητέρα ξένη«πρώτοι δε των βαρβάρων απήντησαν αυτώ δύο μιξοέλληνες». Αυτοί του μίλησαν στα ελληνικά ζητώντας του να παραδοθεί· «προσαγορεύοντες ελλάδι φωνή». Αυτός απάντησε ότι δεν θα έπεφτε στα χέρια τους· «ουκ άν εις χείρας αυτοίς ήλθεν».

 
Κίρχ και Βιβέντι
Η χρεωκοπία της γερμανικής εταιρείας μέσων μαζικής ενημερώσεως του Κίρχ, συνοδεύθηκε και από την κρίση που διέρχεται η γαλλική Βιβέντι, η οποία είχε αγοράσει πέρυσι την αμερικανική Γιουνιβέρσαλ· η συγκέντρωση στα χέρια ολίγων μεγάλων της ενημερώσεως και της διασκεδάσεως ήταν η γενική τάση προ των τρομοκρατικών επιθέσεων, αλλά η κρίση που ξέσπασε έχει φαίνεται βαθύτερες προεκτάσεις. Αλλάζει μάλλον η νοοτροπία του κοινού και δεν αποδέχεται τόσο εύκολα την αμερικανική πολιτιστική και ενημερωτική επικάλυψη· πολλοί αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πάει καλά στη διασκέδαση και στην ενημέρωση, τα οποία συμπλέουν πλέον κατά την αμερικανική τακτική, όπως το είδαμε με τους βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν και στη συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή. Οι προκατασκευασμένοι για τις ανάγκες της τηλεοράσεως πόλεμοι ξύπνησαν το διεθνές κοινό και η γενοκτονία των Παλαιστινίων προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο διαδίκτυο καταγράφονται αυτά πληρέστερα.
 
Η νεαρά μάρτυς
Η ισραηλινή τηλεόραση παρουσίασε τη συνέντευξη μιάς υποψηφίας αυτόχειρος την οποία είχαν αφοπλίσει οι αστυνομικές υπηρεσίες· εκείνο που εκπλήσσει πραγματικά και δείχνει ότι η εποχή μας επιστρέφει στις παλαιότερες είναι η πίστη της νεαράς. Πιστεύει, και το δείχνει με τη λάμψη του προσώπου της, ότι η ανατίναξή της θα την κάνει μάρτυρα -την ελληνική λέξη χρησιμοποιεί-, στο λαό της· ομολογεί η νεαρή ότι δεν ανήκει σε καμμία οργάνωση, ούτε έχει λάβει εντολή από οιονδήποτε, παρά μόνο από τη συνείδησή της και από την οργή της για τη γενοκτονία του λαού της. Αυτή η θρησκευτική πίστη, άλογη στην πραγματικότητα, δεν καταπολεμείται με τα πιο σύγχρονα όπλα, ούτε με τη χειρότερη γενοκτονία· καταπολεμείται μόνο άν ο Σαρόν πιστεύει ότι μπορεί να εξολοθρέψει όλους τους Παλαιστινίους, εντός και εκτός παλαιστινιακών εδαφών και αρκετούς από τους ¶ραβες. Φρούδες ελπίδες φασιστικής νοοτροπίας.
 
Αμηχανία Αμερικανών
Η αδυναμία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών τού να πείσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι πρέπει αμέσως να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Παλαιστίνη, δείχνει τα όρια της εξουσίας της αμερικανικής κυβερνήσεως· το Ισραήλ διαθέτει την υποστήριξη των Αμερικανοεβραίων, άρα τη Γουώλ Στρητ και την πλειοψηφία του Κογκρέσσου. Όσο για την καταρράκωση του κύρους της αμερικανικής κυβερνήσεως, φαίνεται ότι δεν τους ενδιαφέρει και πολύ· μάλλον, οι Αμερικανοεβραίοι, Δημοκρατικοί εκ παραδόσεως, θα ήθελαν να αμαυρώσουν το κύρος του Ρεπουμπλικανού προέδρου, και το επιχειρούν με επιτυχία. Το ενδοαμερικανικό αυτό πρόβλημα μεταφέρεται στις διεθνείς σχέσεις· αυτό, όμως, δεν μετράει καθόλου στους Αμερικανοεβραίους οι οποίοι πιστεύουν ότι ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να τους υπακούει  ασυζητητί. Φυσικά, απομένει το πρόβλημα τού πώς θα επιβληθεί η Αμερική σε ένα άλλο διεθνές πρόβλημα· αυτό δεν το εξετάζουν, επειδή αφορά την αμερικανική κυβέρνηση και όχι τους Αμερικανοεβραίους.
 
Πόλεμος στο Αφγανιστάν

Η προσοχή της κοινής γνώμης είναι στραμμένη στην Παλαιστίνη, αλλά ίσως στο Αφγανιστάν κριθούν τα πράγματα· ο μεταβατικός πρωθυπουργός κατήγγειλε τη Δύση ότι καθυστερεί την αποστολή της βοηθείας, ενώ ο εκπρόσωπος των Αμερικανών τού απάντησε ότι πολύ γρήγορα έφθασαν τα 300 εκατομμύρια δολλάρια από τα 4,5 δισεκατομμύρια των συμφωνηθέντων. Αλλά ο απλός λαός δεν έχει μάθει να περιμένει· συνεχίζει την καλλιέργεια οπίου, αφού δεν τον αποζημιώνουν κανονικά· στρέφεται πάλι προς τους φυλάρχους, αφού η κεντρική κυβέρνηση μόνο υποσχέσεις τού προσφέρει· επιστρέφει στις παραδοσιακές του μεθόδους και ήδη βομβάρδισε αμερικανική βάση στο Ανατολικό Αφγανιστάν. Η κατάσταση στη χώρα είναι τραγική, μετά τους αμερικανούς βομβαρδισμούς που ακολούθησαν τον εικοσαετή πόλεμο· οι Αφγανοί επιστρέφουν στις γνωστές τους συνήθειες του πολέμου.

 
Τούρκοι και Κυπριακό
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, και φίλος του δικού μας, απείλησε την Κύπρο με θερμό επεισόδιο, άν γίνει η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς την επίλυση του πολιτικού της προβλήματος· με λίγα λόγια, απειλεί θερμό επεισόδιο στις αρχές του Θέρους ή το Φθινόπωρο. Δηλαδή, απειλεί την ΕΕ στην πράξη και όχι την Κύπρο, επειδή η ΕΕ έχει δεσμευθεί ότι η ένταξη της νήσου είναι δεδομένη μόνο για αυτή από τις έξη υποψήφιες χώρες· αυτό σημαίνει ότι η ¶γκυρα προτίθεται -μόνη της ή κατόπιν αμερικανικής εντολής, είναι το ζητούμενο- να έρθει σε σύγκρουση με την Ευρώπη. Το διεθνές σκηνικό αλλάζει μετά την απροκάλυπτη επικυριαρχία του Αριέλ Σαρόν επί του Αμερικανού προέδρου· αναδύεται και ο σύμμαχός του ως επικυρίαρχος!
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr