Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 231/ 19 Απριλίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Ταπείνωση της υπερδυνάμεως
Εκείνο που ζούμε στις μέρες μας είναι δραματικό και ίσως εξελιχθεί σε τραγικό, όπως η γενοκτονία των Παλαιστινίων και η «ουδέτερη» στάση των άλλων χωρών, μετά την ταπείνωση του Αμερικανού προέδρου απέναντι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό· δεν έχει συμβεί στην ιστορία άλλο παρόμοιο γεγονός, μια μικρή χώρα να περιφρονεί και να εξευτιλίζει τον ηγέτη του κόσμου. Σύμφωνα με τις ιστορικές διδαχές πρέπει το Ισραήλ να καταλάβει τη θέση του κοσμοκράτορος· αυτό ίσως το επιδιώκουν οι Αμερικανοεβραίοι, αλλά δεν αναλογίζονται τις συνέπειες που έχει. Είναι η δραματική πτυχή των εξελίξεων· όποια μικρή χώρα έχει την υποστήριξη της Αμερικής δύναται να αυθαιρετεί, οπότε οι εξελίξεις γίνονται τραγικές για τον κόσμο. Πολλοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά δεν εισακούονται.
 
Επιτυχία της απεργίας
Η χθεσινή απεργία είχε επιτυχία, παρά την ταλαιπωρία των Ελλήνων, κυρίως στην πρωτεύουσα· έχουν αναγνωρίσει όλοι ότι η μονομερής λιτότης που εφαρμόζεται επί είκοσι σχεδόν χρόνια δεν είναι δυνατόν να συνεχισθεί, χωρίς ουδεμία προοπτική για την ελληνική οικονομία. Χάρις στην εικονική σύγκλιση και την ανοχή των Ένδεκα -όπως είχε γίνει με όλους τους- επιτεύχθηκε η ένταξη στην ευρωζώνη, αλλά η επιβίωση στο νέο περιβάλλον προϋποθέτει άλλη δομή και διάρθρωση της οικονομίας· είναι η πραγματική σύγκλιση την οποία αδυνατεί να πραγματοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση. Παρά τις όποιες παρατυπίες τους και την πρόσδεσή τους σε αναχρονιστικές αντιλήψεις -όπως με την αντίθεσή τους στις απολύσεις, αλλά άλλο είναι οι απολύσεις από τους άχρηστους οργανισμούς και κρατικοποιημένες επιχειρήσεις, τους οποίους πληρώνει ο ελληνικό λαός-, έχουν συλλάβει την ανάγκη της πραγματικής συγκλίσεως· γνωρίζουν ότι διαφορετικά έρχεται η μαύρη ανεργία. Αυτό φοβούνται περισσότερο.
 
Συσκέψεις, διασυνδέσεις
Οι μεθοδεύσεις στην κυβερνητική παράταξη συνεχίζονται· οι προσκείμενοι στο Μέγαρο Μαξίμου εργαζόμενοι έσπασαν την απεργία και εργάσθηκαν, αναλόγως προς το βαθμό εξαρτήσεως και ανάγκης εκάστου. Ο Γραμμετέας του κόμματος έδειξε τη διαφοροποίησή του αγνοώντας επιδεικτικά την πρωθυπουργική εντολή και τηρώντας στάση Ποντίου Πιλάτου· εκείνο που τους ανησυχεί περισσότερο είναι η απαισιοδοξία που επικρατεί σε όλους. Ασχολούνται οι περισσότεροι με συσκέψεις για την απόκτηση διασυνδέσεων με άλλες δυνάμεις ή με τις αναδυόμενες στο εσωτερικό της κυβερνητικής παρατάξεως -έστω και άν πολλές χάνονται όπως εμφανίσθηκαν-, για το πολιτικό τους μέλλον· οι απειλές των μεν εναντίον των δε είναι το χειρότερο και γίνονται φανερά. Όποιος έχει κάτι εναντίον του αντιπάλου του, όπως για τις οικονομικές ατασθαλίες που επιφέρουν και δικαστικές διώξεις, απευθύνει ανοικτά την πρόκληση· τα οικονομικά και άλλα αρχεία τραπεζών και οργανισμών, κρατικών εταιρειών και μεγάλων έργων περιφέρονται σε πολλούς.
 
Κτίρια και άνθρωποι
Τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Εφετείου από τον πρωθυπουργό δείχνει το φόβο για την απήχηση από τη γραφειοκρατία και τη δυσλειτουργία του δημοσίου, όπως την ζουν καθημερινά οι Έλληνες· οι περιοδείες του πρωθυπουργού, όχι τόσο στον πολύ κόσμο όσο σε επίλεκτα στρώματα, αποδεικνύουν το προεκλογικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί που δεν μπορεί να αγνοήσει το Μέγαρο Μαξίμου. Η δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη και δεν επηρεάζεται από κανέναν· αυτό ισχύει κατά τα 180 χρόνια της ανεξαρτήτου Ελλάδος. Το πρόβλημα με τη δικαιοσύνη έχει δύο σκέλη· το πρώτο αφορά την υποδομή, τα κτίρια, το δεύτερο αφορά τους δικονομικούς κανόνες και το προσωπικό που αποδίδει τη δικαιοσύνη.
 
  Ζημίες μεγάλων εταιρειών
 

Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του κόσμου Boeing είχε ζημίες 1,25 δις δολλάρια και η δεύτερη αυτοκινητοβιομηχανία Ford 761 εκατομμύρια· η Boeing για δεύτερο τρίμηνο παρουσιάζει ζημίες και η Ford για τέταρτο. Η ανακοίνωση προκάλεσε πτώση των μετοχών τους στη Γουώλ Στρητ, αλλά χειρότερος ήταν ο αντίκτυπος ως προς την πορεία της αμερικανικής οικονομίας· ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Αποθεματικού Ταμείου επιβεβαίωσε την απαισιοδοξία δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας. Οι πληροφορίες αυτές έρχονται σε περίοδο που πολιτικά η Αμερική βρίσκεται στην χειρότερη ίσως μεταπολεμικά εποχή της· τον πρόεδρό της τον περιφρονεί εμπράκτως το Ισραήλ.

 
Υποκριτής Ιάσων όνομα

Όταν οι Πάρθροι, έφεραν το κεφάλι του Μάρκου Κράσσου στο βασιλέα τους Υρώδη, είχε τελειώσει ο πολυτελής δείπνος και είχε αρχίσει η παράσταση -παράσταση έδιδαν την εποχή εκείνη και δεν εδιδάσκετο η τραγωδία- της τραγωδίας του Ευρυπίδου «Βάκχαι»· είχαν καλλιεργήσει αρκετά τα ελληνικά γράμματα, και μάλλον περισσότερο από τους Ρωμαίους, οι βάρβαροι οι οποίοι αποκαλούσαν τους εαυτούς τους φιλέλληνας. Υποκριτής ήταν ο Ιάσων, ο Τραλλιανός και απήγγειλε από τας «Βάκχας», τα περί την Αγαύην, το πώς η Αγαύη μετέφερε την κεφαλή του υιού της Πενθέως, πιστεύοντας ότι είναι κεφάλι μικρού λέοντος· «ήδεν Ευριπίδου Βακχών τα περί την Αγαύην». Ο βασιλεύς των Θηβών Πενθεύς είχε απαγορεύσει τη λατρεία του Διονύσου  στην πόλη και ο νέος θεός μετέτρεψε σε μαινάδες τις γυναίκες της, με πρώτη τη μητέρα του Αγαύη· αυτή κυνηγώντας τον βασιλέα, υιό της τού έκοψε το κεφάλι.

 
Συμμετοχή των φοιτητών
Οι φοιτητικές εκλογές έδειξαν το ενδιαφέρον των νέων για τις πολιτικές εξελίξεις· η συμμετοχή τους ξεπέρασε το 70% και πλησίασε τα ποσοστά των βουλευτικών εκλογών. Ως προς την κατανομή των δυνάμεων, η ΔΑΠ, προσκείμενη στη Νέα Δημοκρατία πέρασε το 40% και διατηρεί την κυρίαρχη θέση στο φοιτητικό κόσμο, ενώ αξιόλογη είναι η άνοδος των αριστερίστικων δυνάμεων· οι νέοι μας ενδιαφέρονται και πάλι για τα πολιτικά πράγματα, άν είχαν σταματήσει ποτέ να ενδιαφέρονται, επειδή πολλοί ερμηνεύουν την πολιτικοποίησή τους αναλόγως προς την ένταξή τους στις «αριστερές» δυνάμεις. Αλλά οι νέοι έδειξαν τις ανησυχίες τους για την παγκοσμιοποίηση, την αντίθεσή τους προς την κρατική τρομοκρατία και τη γενοκτονία των Παλαιστινίων· αυτό είναι το ενθαρρυντικό. Το νέο κίνημα θα βρει το δρόμο του και θα εκφρασθεί· οι ηλικιωμένοι αδυνατούν να το αντιληφθούν επειδή το κρίνουν με τη δική τους εποχή.
 
Συντηρητική βάση
Σην Αμερική πιστεύουν ότι ο πρόεδρος τους, σε εκλογικό έτος, είναι δέσμιος της συντηρητικής του βάσεως η οποία δεν επιθυμεί την επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ισραήλ· την εικόνα αυτή παρουσιάζουν τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημερώσεως, ενώ στο διαδίκτυο, στα Πανεπιστήμια ο κόσμος έχει εξεγερθεί κατά του Ισραήλ, όπως δείχνουν και τα συλλαλητήρια του τετραημέρου στην Ουάσιγκτον. Το τείχος σιωπής επιχειρείται να επιβληθεί σε όλα τα κανάλια, ακόμα και τα ευρωπαϊκά που ήταν σχετικά ανεξάρτητα· ίσως, όμως, είναι αργά, επειδή η κοινή γνώμη έχει ήδη ευαισθητοποιηθεί και οι κινητοποιήσεις είναι μαζικές και συνεχείς. Είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που η νεολαία εξεγείρεται και ταυτίζει το κίνημά της κατά της παγκοσμιοποιήσεως με εκείνο κατά της κρατικής τρομοκρατίας και της γενοκτονίας των Παλαιστινίων· συντηρητική βάση είναι η σιωπηρά πλειοψηφία που δεν απέτρεψε το αντιπολεμικό κίνημα της δεκαετίας του 1960.
 
Οι νεκροί στη σιωπή τους
Οι πληροφορίες ως προς τους νεκρούς στην Τζενίν και στις άλλες παλαιστινιακές πόλεις έρχονται όλο και πιο δύσκολα· τα μεγάλα μέσα μαζικής επικοινωνίας μεταδίδουν όλο και λιγότερα, ενώ τα ισραηλινά άρματα διακόπτουν με τα πυρά τους τους δημοσιογράφους που πηγαίνουν για τις κατεστραμμένες πόλεις. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός αναφέρει για πεντακόσιους νεκρούς, οι περισσότεροι των οποίων παραμένουν κάτω από τα χαλάσματα και δύσκολα πολύ μπορεί να τους ανασύρει· στη Βηθλεέμ η πολιορκία του Ιερού Ναού της Γεννήσεως γίνεται πιο ασφυκτική και οι προκλήσεις, ναζιστικής μορφής με μεγάφωνα και βόμβες, εναντίον των οικιών που τον περιβάλλουν συνεχίζονται. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν ανέχεται εστίες αντιστάσεως και είναι αποφασισμένος να τις εξαλείψει, αφού αισθάνεται πλέον ως ο επικυρίαρχος του κόσμου. Οι αποκαλύψεις στη Τζενίν και Ναμπλούς ομιλούν και για σκηνές συνοπτικών μαζικών εκτελέσεων· η νέμεσις θα αποδώσει δικαιοσύνη.
 
Αμερικανικό γόητρο

Η παταγώδης αποτυχία της αποστολής του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη Μέση Ανατολή αντανακλά τις σκληρές συγκρούσεις που γίνονται στην αμερικανική πρωτεύουσα· από τη μία πλευρά, οι Αμερικανοεβραίοι, η γραφειοκρατία του Σταίητ Ντηπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, από την άλλη ο υπουργός Εξωτερικών και λίγοι σύμβουλοι του προέδρου. Το γεγονός είναι ότι οι συγκρούσεις αυτές έχουν άμεση αντανάκλαση στο διεθνές κύρος της υπερδυνάμεως· όσο και αν είναι ο εκλεκτός της Αμερικής, το Ισραήλ δεν παύει να είναι μία μικρή χώρα η οποία προσβάλλει την υπερδύναμη. Ο αντίκτυπος φάνηκε από την άρνηση του Αιγυπτίου προέδρου, πιστού φίλου των Αμερικανών, να δεχθεί τον κ. Κόλιν Πάουελ· μόνο την περίοδο του ψυχρού πολέμου, οι φιλικές προς το σοβιετικό στρατόπεδο χώρες πρόβαλαν παρόμοια άρνηση.

 
Η οργή Αραφάτ
Η τελευταία συνάντηση του Γιασέρ Αραφάτ με τον Κόλιν Πάουελ ένα μόνο άφησε στον κόσμο· τη δικαιολογημένη οργή του Παλαιστινίου προέδρου ως προς τις συνθήκες κρατήσεώς του και ως προς την πολιορκία του Ναού της Γεννήσεως. Ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει να εμφανίζεται υποτακτικός απέναντι στο Ισραήλ, αλλά ο απλός Αμερικανός δεν είναι βέβαιο ότι αποδέχεται την υπεροψία και την αλαζονία απέναντι στον πρόεδρό του· τα συλλαλητήρια στην Ουάσιγκτον που αρχίζουν από σήμερα και θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα θα δείξουν καλύτερα το πνεύμα που επικρατεί στη χώρα. Έχει περάσει η εποχή που τα μεγάλα κανάλια διαμόρφωναν την κοινή γνώμη κατά το δοκούν· όπως δεν περίμεναν τα συλλαλητήρια στο Σηάτλ και τη Γένοβα, μήπως το ίδιο εκπλαγούν στην Ουάσιγκτον.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr