Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 232/ 22 Απριλίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Τακτική αναμονής άλλων δυνάμεων
Η εμμονή των άλλων δυνάμεων -Ρωσσίας και Κίνας, και δευτερευόντως Ευρώπης-, στη διατήρηση του προβλήματος της Παλαιστίνης εντός των πλαισίων του ΟΗΕ, δείχνει ότι όλες κινούνται κάτω από δύο στόχους: ο πρώτος, η αποφυγή αμέσου συγκρούσεως με την Αμερική με απρόβλεπτες τις προεκτάσεις, κάτι που ίσως επιδιώκουν οι Αμερικανοεβραίοι, ώστε να επιτύχουν τη συσπείρωση των Αμερικανών· ο δεύτερος, η αποδοκιμασία των Αμερικανών από τη διεθνή κοινή γνώμη, καθώς εμφανίζονται υποτακτικοί του Ισραήλ και ασυνεπείς προς τις αρχές τους. Μόσχα και Πεκίνο δεν είναι τόσο αδύναμες, ώστε να μην δύνανται να υποχρεώσουν τους Αμερικανούς σε υποχώρηση, άν το επιδιώξουν· γνωρίζουν μόνον, ότι όταν το επιχειρήσουν, και να επιτύχουν οι συνέπειες θα είναι χειρότερες για τους Παλαιστινίους
 
Διαφάνεια και δημοκρατία
Η ενδοκομματική αντιπολίτευση έχει εστιάσει πλέον την προσοχή της στην πιο ευαίσθητη πτυχή της κυβερνητικής πολιτικής, στη διαφάνεια· την Παρασκευή, πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές, επιτέθησαν με πρωτοφανή δριμύτητα εναντίον του υπουργού Οικονομίας -και πρώτου τη τάξει υπουργού-, ως προς τη διαφάνεια της αναθέσεως των ολυμπιακών έργων, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην οικεία Επιτροπή της Βουλής. Η φρασεολογία ήταν πολύ σκληρή, «υπονομεύετε το ΠΑΣΟΚ» και «δεν θα το επιτρέψουμε», «ποιοί είστε εσείς που αποφασίζετε;» «δεν εκφράζετε τίποτε. ¶λλο είναι το ΠΑΣΟΚ». Ο προεδρεύων υποχρεώθηκε να διακόψει τη συνεδρίαση, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά μεταπολεμικά μεταξύ κυβερνητικών βουλευτών και υπουργού· οι διαφορές μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και πολλών, άν όχι της οιονεί πλειοψηφίας των βουλευτών γίνεται χάος αδιάβατο. Από την άλλη, ακόμη και οι σφυγμομετρήσεις φιλοκυβερνητικών παραγγελιών δείχνουν την κατακόρυφη πτώση του ΠΑΣΟΚ· θα ανεχθούν όλοι την αυτοκτονία;
 
Πολιτικές αντιδράσεις
Οι αναζητήσεις μεταξύ κυβερνητικών βουλευτών, αλλά και στελεχών στην πρωτεύουσα και στην επαρχία, όχι μόνο δεν αποκρύπτονται αλλά και προβάλλονται εμφανώς· στη Βουλή, οι επικρίσεις και οι αναζητήσεις μεταφέρθηκαν από τους διαδρόμους του Κοινοβουλίου και το Περιστύλιο στην αίθουσα συνεδριάσεως, οπότε και έχουν επίσημο χαρακτήρα· στην επαρχία, η άρνηση πολλών στελεχών να είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές, ή η αναζήτηση στηρίξεως από δημοτικούς άρχοντες από άλλες δυνάμεις  με εμφανή τη διαφοροποίησή τους από την κυβερνητική παράταξη, προσλαμβάνει χαρακτήρα επιδημίας. Ένα είναι το πολιτικό γεγονός, η αγωνιώδης προσπάθεια των περισσοτέρων να δείξουν ότι δεν ταυτίζονται με την κυβέρνηση, και πολύ περισσότερο ότι δεν στηρίζουν την πολιτική της· πέρυσι, με αφορμή πολύ λιγότερες αιτίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε την επιτάχυνση του συνεδρίου του κόμματος για την αναβάπτισή του. Φέτος, είναι ζήτημα άν ο ίδιος μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές!
 
Φοιτητικές εκλογές
Η μεγάλη συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές τους δείχνει το ενδιαφέρον των νέων για την πολιτική ζωή, το επίπεδο των σπουδών τους και τις διεθνείς εξελίξεις· η νεολαία έχει υπερβεί την προηγούμενη εποχή της αδιαφορίας, όπως δείχνουν η συμμετοχή της στις εκλογές και στις εκδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποιήσεως και της γενοκτονίας των Παλαιστίνιων. Οι επιλογές τους, σε μεγάλο βαθμό, κρίνονται από τις θέσεις των διαφόρων κομμάτων· η πρώτη θέση της ΔΑΠ, με ποσοστό πάνω από 40% και με πλειοψηφία στις 147 από τις 164 σχολές, δείχνει ότι έχει απήχηση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. Η άνοδος των αριστεριστών τείνει προς την ίδια κατεύθυνση· εκφράζουν κάτι το νέο.
 
  Επέτειος δικτατορίας
 

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, με αφορμή την επέτειο της δικτατορίας, απέδωσαν πλήρως τη νοοτροπία τους· ο πρωθυπουργός επέμεινε στα «αίτια» της προδικτατορικής περιόδου και της δεξιάς, αγνοώντας ή αποσιωπώντας το Ανάκτορα και τους Αμερικανούς, με κύριο στόχο την αναβίωση του διχασμού· οι άλλοι αρχηγοί αναφέρθηκαν στη σημερινή εποχή και στις πολιτικές συνθήκες που επικρατούν, στο σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών στις μέρες μας. Πολλά κυβερνητικά στελέχη φρόντισαν και κατέστησαν εμφανή τη διαφοροποίησή τους απέναντι στην ψυχροπολεμική τακτική του πρωθυπουργού, με τρόπο έντονο και σαφή από όλους τους Έλληνες· ο διχασμός και η πόλωση δεν επιβάλλονται, μόνο ο σεβασμός των δημοκρατικών θεσμών προσφέρει κάποια προοπτική στο Μέγαρο Μαξίμου.

 
Ρωμαϊκοίς οπλισμοίς

Ο Κοϊντος Σερτώριος ήταν Σαββίνος και ο μόνος ξένος, που δεν ήταν Λατίνος, που είχε αναδειχθεί σε ηγετικές θέσεις της Ρώμης· από την εποχή του Μαρίου και του Σύλλα, περί το 60 π.Χ., είχε εκλεγεί ταμίας της περί τον Πάδον Γαλατίας. Αργότερα, κατά την περίοδο των εμφυλίων πολέμων που οδήγησαν στην κατάλυση της δημοκρατίας, ο Σερτώριος βρέθηκε στην Ισπανία, την οποία είχε οργανώσει πολύ αποτελεσματικά και είχε επιβάλει την ειρήνη και την ησυχία στη χώρα, ενώ της είχε προσφέρει και δυνατότητες οικονομικής ανόδου· ώστε πολλές ρωμαϊκές στρατίες που είχαν σταλεί εναντίον του είχαν ηττηθεί και ο Σερτώριος διατήρησε ανέπαφη την εξουσία του. Για τους λόγους αυτούς τον αγαπούσαν οι βάρβαροι τον Σερτώριο και τους είχε οργανώσει με ρωμαϊκά όπλα και τάξη και συνθήματα· «θαυμαζόμενος ηγαπάτο παρά τοις βαρβάροις ο Σερτώριος, και ότι Ρωμαϊκοίς οπλισμοίς και τάξεσι και συνθήμασιν».

 
ΝΑΤΟ και Ευρωστρατός
Ο πρωθυπουργός συζήτησε με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ το θέμα του Ευρωστρατού, με αφορμή την παρουσία του τελευταίου στην Αθήνα· το πρόβλημα είναι η συζήτησή του και οι θέσεις που παρουσίασε ο κ. Κ. Σημίτης. Οι αρμοδιότητες και τα όρια εξουσίας του Ευρωστρατού είναι θέμα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως κατ’ αρχάς και δευτερευόντως του ΝΑΤΟ, άρα πρέπει να δώσει η ΕΕ λύση, την οποία ως σύνολο θα συζητήσει με την ατλαντική συμμαχία και όχι μεμονωμένως μία χώρα· η ελληνική κυβέρνηση, αποδέχεται την παράκαμψη των οργάνων της ΕΕ και τη συζήτησή του με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την Τουρκία. Δηλαδή, μεταφέρει το θέμα σε εξωθεσμικά όργανα, κάτι που ενοχλεί τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ οι οποίες πιστεύουν ότι αυτό δύναται να αποτελέσει πρόκριμμα και για άλλες παρεμβάσεις στα εσωτερικά της Ευρώπης· εμμένει στην αποστασιοποίηση από την ΕΕ!
 
Αντιπολεμικές εκδηλώσεις
Τα συλλαλητήρια στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη, στα πλαίσια των τετραημέρων μαζικών εκδηλώσεων κατά της παγκοσμιοποιήσεως, του πολέμου στο Αφγανιστάν και της γενοκτονίας στην Παλαιστίνη είχαν συμμετοχή κατά πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη· ενώ ο προγραμματισμός προέβλεπε συλλαλητήρια μόνο στην πρωτεύουσα, οι διαδηλώσεις κλιμακώθηκαν σε πολλές πόλεις, με μεγαλύτερη εκείνη στη Νέα Υόρκη. Οι κινητοποιήσεις του αμερικανικού λαού είναι μαζικές και δυναμικές, παρά την πλήρη αποσιώπησή τους από τα μέσα μαζικής ενημερώσεως· το άλλο κίνημα, που είχε αρχίσει με τις διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποιήσεως και συνεχίσθηκε -έστω και λίγο άτονα-, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, προσλαμβάνει άλλη δυναμική μετά τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Σε σύγκριση με το αντιπολεμικό κίνημα προ τεσσαρακονταετίας, που απαιτήθηκε η πάροδος πολλών ετών και δεκάδων χιλιάδων νεκρών για να ανδρωθεί, το νέο κίνημα προσλαμβάνει μαζικές και εξαιρετικά ζωντανές διαστάσεις σε διάστημα μερικών εβδομάδων.
 
Δοκιμασία Αμερικανών
Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αποστολή παρατηρητών του ΟΗΕ, ώστε να διερευνήσουν τις διαστάσεις της γενοκτονίας στην Τζενίν, αποτελεί, στην πράξη δοκιμασία για την Ουάσιγκτον· ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στην αρχή δέχθηκε και στη συνέχεια ανακάλεσε την παροχή αδείας για την επίσκεψη της επιτροπής. Ο Αμερικανός πρόεδρος αρκετά δύσκολα μπορεί, για πολλοστή φορά, να δείξει ότι είναι υποτελής του Αριέλ Σαρόν· η δοκιμασία του είναι κρίσιμη και ίσως αποφασιστική για τον τρόπο ασκήσεως της εξουσίας στις ΗΠΑ. Θα δείξουν και δημοσίως οι Αμερικανοεβραίοι ότι είναι οι επικυρίαρχοι του κόσμου, οπότε και θα αναλάβουν τις σχετικές ευθύνες, εντός της Αμερικής πρώτα, στον υπόλοιπο κόσμο στη συνέχεια· η σύγκρουση για τον έλεγχο της εξουσίας προσλαμβάνει άλλες διαστάσεις, μετά και τις μαζικές διαδηλώσεις στις αμερικανικές πόλεις. Οι υπόγειες δυνάμεις γίνονται πλέον φανερές, αλλά και χωρίς ουδεμία νόμιμη εξουσιοδότηση. Κρίσιμη περίοδος!
 
Νεκροί στο Αφγανιστάν

Στο Αφγανιστάν, λόγω εκρήξεως βόμβας ή και συγκρούσεως, επτά Καναδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίσθηκαν· είναι οι πρώτοι τόσοι πολλοί νεκροί Δυτικοί στρατιώτες στην πολύπαθη χώρα. Ο πρωθυπουργούς του Καναδά, ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσαν να υποβιβάσουν το γεγονός, ως τυχαία συνέπεια των μη εκκαθαρισθέντων βομβών, αλλά και να χαρακτηρίσουν τα θύματα ως ήρωες που θυσιάσθηκαν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας· ταυτοχρόνως τα μεγάλα μέσα μαζικής επικοινωνίας φρόντισαν και απέκρυψαν τη σχετική είδηση, όπως και την αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Η κατάσταση αρχίζει μάλλον και γίνεται ανεξέλεγκτη για όλους, καθώς η ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια καθυστερεί αρκετά, ενώ τα προβλήματα παραμένουν εκρηκτικά· οι Αφγανοί επιστρέφουν στην τακτική του πολέμου που γνωρίζουν αρκετά καλά, ξεχνώντας τις υποσχέσεις.

 
Ατύχημα ή τρομοκρατία
Η πρόσκρουση, στον πύργο της Πιρέλλι στο Μιλάνο, του μικρού Πάιπερ προκάλεσε ρίγος σε ολόκληρο τον κόσμο· όλοι πίστεψαν στην αρχή ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, για να αποδειχθεί αργότερα, χωρίς να πείσει απολύτως, ότι ήταν ατύχημα. Η ερμηνεία αυτή είναι πειστική, αλλά η ψυχολογία της κοινής γνώμης παραμένει εφιαλτική· το παραμικρό έκτακτο γεγονός στρέφει την προσοχή του κόσμου στην τρομοκρατία. Η προβολή μερικών, αληθών ή χαλκευμένων κασσετών, των ανθρώπων της Αλ Κάιντα ενισχύει την ψυχολογική αστάθεια της κοινής γνώμης· αυτό σημαίνει ότι η ηρεμία και η εμπιστοσύνη θα αργήσουν πολύ να αποκατασταθούν, άρα και η ομαλή λειτουργία της οικονομίας, η οποία απαιτεί ως απαραίτητη προϋπόθεση το σταθερό κλίμα εμπιστοσύνης, αναβάλλεται δι’ ευθετώτερον χρόνον. Κακοί οι οιωνοί.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr