Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 233/ 24 Απριλίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Διεθνείς εκδηλώσεις αμεδικανοδούλειας
Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του στην Ιερουσαλήμ και στη Ραμάλα είναι εκδηλώσεις αμερικανοδουλείας περισσότερο και λιγότερο εκφράσεις καταδίκης της γενοκτονίας· ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε η τουρκική χαρακτήρισαν τα συμβαίνοντα στην Παλαιστίνη γενοκτονία ή εγκλήματα πολέμου και λαμβάνουν ίση απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών. Από την άλλη πλευρά, οι ¶ραβες γνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι ο δεύτερος πυλώνας μετά το Ισραήλ της αμερικανικής κυριαρχίας στη Μέση Ανατολή· φυσικό είναι, και να τους δεχθεί ο Γιασέρ Αραφάτ, να μην θεωρήσει ουσιαστική την παρέμβασή τους. Το επιχείρημα ότι αποτελεί παράδειγμα οι δύο υπουργοί χωρών που έχουν διαφορές δεν ευσταθεί· οι διαφορές παραμένουν και διευρύνονται, παρά την προσωπική επικάλυψή τους από τους δύο υπουργούς.
 
Η αντοχή στο χρόνο
Οι επιπτώσεις των γαλλικών εκλογών στην πολιτική μας ζωή είναι κάτι το νέο· το γαλλικό πρότυπο ήταν κάτι το σταθερό επί δεκαετίες, άν όχι επί αιώνες, με τη διάκριση δεξιά αριστερά και με τους χώρους ελιγμών εκάστου αναλόγως προς τις έμφυτες τάσεις του. Το πρότυπο καταρρέει με πρώτο θύμα την κυβερνητική παράταξη και προσωπικά τον πρωθυπουργό· το πρόβλημα αυτό προστίθεται στα τόσα άλλα, που δεν είναι λίγα, και αποβαίνει ο κύριος μοχλός της καθημερινής τριβής. Ήδη ο κ. Θ. Πάγκαλος συνέδεσε την τύχη του πρωθυπουργού με εκείνη του Γάλλου ομολόγου του, άλλοι αισθάνονται την καταστροφή που έρχεται και αντιδρούν ο καθένας με τον τρόπο του· αποκλείεται τα πολιτικά πράγματα να συνεχίσουν τον προηγούμενο ρυθμό πορείας των. Στο σημείο αυτό θα κριθεί η αντοχή του πρωθυπουργού· η εσωτερική αμφισβήτηση και κριτική εξελίσσεται σε ανταρσία, η ακυβερνησία κυριαρχεί. 
 
Το κυβερνητικό έργο
Μετά τις γαλλικές εκλογές ο πρωθυπουργός θέλησε να δείξει ότι προωθείται το κυβερνητικό έργο και μετέβη στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου προήδρευσε συσκέψεως με αντικείμενο την μείωση της γραφειοκρατίας· επί είκοσι χρόνια το ΠΑΣΟΚ, εξαγγέλει μέτρα, ψηφίζει νόμους για περιορισμό της γραφειοκρατίας και το μόνο που ζει ο ελληνικός λαός είναι τον πολλαπλασιασμό της. Θυμίζει τον αλήστου μνήμης πρώτο πρωθυπουργό της δικτατορίας ο οποίος, την πρώτη πράξη που έκανε ήταν ότι εξέδωσε νόμο για την κατάργηση της γραφειοκρατίας· η λειτουργία του κράτους αποπνέει τον τρόπο αντιλήψεως που έχει για την κοινωνία η κυβερνώσα παράταξη, αυτήν εκφράζει και τίποτε άλλο. Όταν μάλιστα η παράταξη έχει δύο δεκαετίες στην εξουσία, η γραφειοκρατία είναι συνδεδεμένη με το παρακράτος, τη διαφθορά, την αδιαφάνεια και τις προμήθειες· όλα τα άλλα είναι φθηνή δημαγωγία, με την οποία δεν είναι δυνατόν να ανακόψει την κατάρρευση.
 
Γραφειοκρατίας ασυλία
Τα τελευταία είκοσι χρόνια όλες οι κυβερνήσεις υπόσχονται και εξαγγέλουν τη μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά όλες τους συνέβαλαν στη διόγκωσή της σε βαθμό εξωφρενικό· όποιος έχει επιχειρήσει να κάνει τις ίδιες πράξεις, ένα συμβόλαιο την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του στο ΙΚΑ ή σε άλλο ασφαλιστικό τεμείο, πριν από δεκαπέντε, πέντε χρόνια και σήμερα, ζει τη διαφορά. Τα χαρτιά που απαιτούνται είναι πολλαπλάσια και οι διαδικασίες δαιδαλώδεις· έχει την εντύπωση ο ταλαίπωρος πολίτης ότι τον βασανίζουν επίτηδες, ώστε να μην τού απομένει διάθεση για ο,τιδήποτε άλλο, να μην σκέπτεται τα πολιτικά και τον τρόπο ασκήσεως της εξουσίας. Κάπου, κάποιοι σατανικοί εγκέφαλοι τα σκέπτονται όλα αυτά και τα επιβάλλουν.
 
  Αφύπνιση των Γάλλων
 

Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα οι Γάλλοι ένιωσαν το πόσο κοντά βρίσκεται ο κίνδυνος της εκτροπής προς την ακροδεξιά κι άρχισαν τις διαδηλώσεις· ίσως τους κάνει καλό η ψηφοφορία αυτή. Θα διαδηλώσουν στους δρόμους, θα συζητήσουν, θα αντιδικήσουν και μέσα από όλα αυτά θα αναζητήσουν τις νέες διεξόδους τους, τις ιδεολογικές τους κατευθύνσεις· είναι δύσκολο σε όλους τό να αποδεχθούν τις ριζικές αλλαγές που έχουν επισυμβεί στην καθημερινότητα, στην παραγωγική διαδικασία και οι οποίες δεν έχουν καμμία σχέση με την απαρχή της βιομηχανικής επαναστάσεως και τις ημέρες της γαλλικής επαναστάσεως. Ίσως η αφορμή έρθει από τη Γαλλία, ίσως από άλλη χώρα, αφού η εποχή έχει αλλάξει άρδην.

 
Πολλαί μυριάδες

Ο Σερτώριος, την εποχή των μεγάλων στρατηγών της Ρώμης που κατέλυσαν τη δημοκρατία, ήταν ο μόνος ξένος που ήλεγχε ολόκληρη την Ιβηρία· την είχε οργανώσει τέλεια, ως ανεξάρτητο κράτος, και είχε κατατροπώσει όλες τις λεγεώνες που είχαν επιτεθεί. Οι βάρβαροι τον αγαπούσαν πάρα πολύ και τού είχαν διαθέσει τα παιδιά τους να τα εκπαιδεύει και διαθρέφει, ώστε να γίνουν πιστοί στρατιώτες του· οι άλλοι ηγεμόνες μόνο λίγους υπασπιστές εξασφάλιζαν, ενώ στο Σερτώριο προσέτρεχαν πολλές μυριάδες· «τοις μεν άλλοις ηγεμόσιν ολίγοι των υπασπιστών και των εταίρων, Σερτωρίω δε πολλαί μυριάδες ανθρώπων». Όταν μάλιστα σε κάποια πόλη έχασε τη μάχη και υποχωρούσε απέναντι στους επιτιθεμένους εχθρούς, οι Ίβηρες τους αγνόησαν και τον Σερτώριο μετέφεραν από ώμο σε ώμο στα τείχη· «πρός τινι πόλει τροπής γενομένης και των πολεμίων επικειμένων τους Ίβηρας αμελήσαντας αυτών τον Σερτώριον σώζειν και τοις ώμοις επαραμένους».

 
Σολάνα και Κυπριακό
Ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική και άμυνα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως Ξαβιέ Σολάνα, έλαμψε και πάλι με τις δηλώσεις του, ότι πρέπει ολόκληρη η Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ· οι δηλώσεις προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην νήσο, και σχετικά ήπιες στην Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι ότι οι δηλώσεις έρχονται από ένα πρόσωπο που δεν έχει ουδεμία επίσημη σχέση με το πρόβλημα της εντάξεως, ενώ βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις ανειλημένες επίσημες δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και τις δεσμεύσεις προϊσταμένων του, ότι η Κύπρος θα ενταχθεί και χωρίς την επίλυση του πολιτικού της προβλήματος· αυτό αποδεικνύεται και από την πρόοδο που έχει κάνει η Λευκωσία στις διαπραγματεύσεις, όπου προηγείται μακράν όλων των άλλων υποψηφίων. Έκλεισε χθες και ο φάκελος των θεσμών, που είναι ο πιο δύσκολος και που αφορά τη συμμετοχή της ως ενιαίο κράτος στην Ευρώπη.
 
Εγκλήματα πολέμου
Μετά τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και η Διεθνής Αμνηστεία καταδίκασε, σε αυστηρό τόνο, τη γενοκτονία που διέπραξε το Ισραήλ στην Παλαιστίνη, και κυρίως στην Τζενίν, ζητώντας την παραπομπή του σε Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου· από την άλλη πλευρά, Ισραηλινοί στρατιώτες και διαδηλωτές με την τιάρα στο κεφάλι, δεν επέτρεψαν σε αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επισκεφθούν το Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλέεμ και τη Ραμάλα. Η απομόνωση και η καταδίκη από τη διεθνή κοινή γνώμη προσλαμβάνει χαρακτήρα παγκόσμιο· καμμία διεθνής οργάνωση και κανένας οργανισμός δεν αποφεύγουν την καταδίκη της γενοκτονίας και την εκδήλωση της συμπαραστάσεώς τους προς τον παλαιστινιακό λαό. Είναι κάτι το νέο, το οποίο έχει αποδεχθεί η διεθνή κοινότης· όπως τις μεταπολεμικές δεκαετίες το θεωρούσε αυτονόητο να καταδικάσει το Ολοκαύτωμα, έτσι και τώρα θεωρεί ως κάτι το φυσικό την καταδίκη της γενοκτονίας των Παλαιστινίων.
 
Κατασχέσεις οικιών
Το Δικαστήριο του Ισραήλ διέταξε την εκκένωση αραβικών οικιών από τους ενοίκους τους, επειδή διεκδικούνται από Ισραηλινούς· το γεγονός επικάλυψε τις διαπραγματεύσεις για το πρόβλημα των πολιορκημένων στον Ιερό Ναό της Γεννήσεως οι οποίες αποβλέπουν στην απελευθέρωση των εγκλείστων και στη μεταφορά τους σε ουδέτερο έδαφος. Η ανακοίνωση της αποφάσεως συνοδεύτηκε από διαδήλωση των Παλαιστινίων στους οποίους συμπρατίσταντο δύο ευρωβουλευτές· οι ξένοι αντιπρόσωποι που παραβρίσκονταν άγρια αποδοκιμάστηκαν από παραβρισκομένους ορθοδόξους Εβραίους, με την τιάρα στο κεφάλι τους, ενώ η αστυνομία παρενέβη και τους απομάκρυνε. Από την άλλη πλευρά, οι Παλαιστίνιοι λαμβάνουν ακραία μέτρα εναντίον των θεωρουμένων ως προδοτών, με την εκτέλεσή τους και το κρέμασμά τους σε στήλες του ηλεκτρικού· τα αποτρόπαια αυτά εγκλήματα αμαυρώνουν τον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων και τους υποβιβάζουν στην ίδια μοίρα με τα διαπράττοντα τη γενοκτονία ισραηλινά στρατεύματα. Οι ακρότητες και οι ωμότητες κλιμακώνονται.
 
Επιστροφή στο Ισραήλ

Την επομένη των εκλογών της Γαλλίας, ο Ισραηλινός αρχηγός του υπερορθοδόξου και τρίτο σε δύναμη κόμματος, ζήτησε από τους Εβραίους της χώρας να ετοιμαστούν για τη μετανάστευσή τους στο Ισραήλ· ο ίδιος είναι Ιουδαίος από τη Βόρειο Αφρική και το κόμμα του αντλεί τη δύναμή του από μετανάστατες αυτών των περιοχών. Η πόλωση στο εσωτερικό του Ισραήλ  κλιμακώνεται, με την ανάδειξη των νέων μεταναστατών από Ρωσσία και αφρικανικές και ασιατικές χώρες ως ρυθμιστών της καταστάσεως· οι ανθιστάμενοι στην εισβολή και στη γενοκτονία είναι κυρίως ντόπιοι Ισραηλινοί που προέρχονται από τις ευρωπαϊκές χώρες. Τέλος η δήλωση έγινε με σκοπό να δείξει ότι η Ευρώπη στρέφεται προς την ακροδεξιά, αρά να μην γίνεται πιστευτή η κριτική της περί γενοκτονίας.

 
Γερμανική εμπειρία
Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες υπέστησαν τρομερή ήττα στις τοπικές εκλογές της Σαξωνίας Ανχάλτ -πρώην κρατίδιο της Ανατολικής Γερμανίας-, την ίδια Κυριακή που ο ομοδοξός τους Γάλλος πρωθυπουργός υφίστατο την ταπεινωτική συντριβή στη χώρα του· οι βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο, αλλά όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι μάλλον θα χάσει το κυβερνόν κόμμα από τους αντιπάλους του Χριστιανοδημοκράτες. Η στροφή προς τα δεξιά, κατά τη συμβατική ορολογία, ή προς ευρωπαϊκή κατεύθυνση -αφού είναι δεδομένη η πρόσδεση των Σοσιαλιστών προς τους Αμερικανούς-, κατά τις ανάγκες της εποχής μας είναι απαραίτητη· ευτυχώς αυτό το αντελήφθησαν οι λαοί των μεγάλων χωρών, οπότε γίνεται πιο φυσιολογικά. Η χειραφέτηση από την ιδεολογική εξάρτηση διακοσίων ετών δεν είναι ούτε εύκολη ούτε κάν απλή.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr