Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 267/ 08 Ιουλίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Χιονοστιβάς πολιτικών αποκαλύψεων
Όσα διαμείφθηκαν στους διαδρόμους της Οργανωτικής Συνδιασκέψεως του κυβερνώντος κόμματος -είναι χαρακτηριστικό ότι ουδείς αναφέρεται στις αποφάσεις για την εκλογή του προέδρου- αποπνέουν το κλίμα των όσων απασχολούν την ελληνική κοινωνία σήμερα· όλοι τους σχεδόν συζητούσαν ως προς τις πολιτικές διασυνδέσεις των τρομοκρατών και ως προς την αδικαιολόγητη ελαφρότητα με την οποία αντιμετώπιζαν το φαινόμενο οι ελληνικές κυβερνήσεις έως την άμεση ανάμιξη των Βρεταννών. Υπήρχαν λόγοι που επέβαλαν αυτή την ελαφρότητα στις υπεύθυνες αρχές και στην πολιτική ηγεσία; Είναι το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται από όλους: Γιατί οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί δεν προχώρησαν στη λήψη των αυστηρών μέτρων που λαμβάνονται μετά την ανάμιξη των Βρεταννών; Τα υπόγεια αυτά κυκλώματα είναι που ενδιαφέρουν τον πολύ κόσμο.
 
Ο τόνος του πρωθυπουργού
Στην Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ οι ομιλίες του πρωθυπουργού είχαν το κύριο χαρακτηριστικό της αντιδεξιάς προπαγάνδας και της πολώσεως της πολιτικής ζωής· δεν κινήθηκε στον ίδιο τόνο ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως, ο οποίος επέμεινε στο χαρακτηρισμό ως επικινδύνων εγκληματιών των αυτουργών και συνεργών της τρομοκρατίας οι οποίοι δεν έχουν θέση στην πολιτική ζωή και ελληνική κοινωνία. Οι σκληροί χαρακτηρισμοί του υπουργού έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα από τους συμμετέχοντες, αλλά με παγερή ουδετερότητα από μερικά κορυφραία στελέχη· είναι επίσης η πρώτη φορά που κάποια κορυφαία στελέχη του κόμματος δεν φωτογραφήθηκαν σχεδόν καθόλου, ούτε και προβλήθηκαν από τις τηλεοράσεις περικοπές των ομιλιών τους. Ουδείς γνωρίζει το άν ήταν τυχαία ή εσκεμμένη η ιδιαίτερη αυτή μεταχείριση× οι πολλοί συμμετέχοντες, όταν είδαν τις περικοπές στα τηλεοπτικά κανάλια, εξεπλάγησαν και το συζήτησαν μεταξύ τους. Οι αναφορές στην τρομοκρατία ήταν χαρακτηριστικό γεγονός.
 
Η ανάλυση του ύφους

 Τα τελευταία ευρήματα οδηγούν σε ανάλυση του ύφους των προκηρύξεων των τρομοκρατικών οργανώσεων· επί είκοσι πέντε χρόνια η ανάλυση του ύφους των προκηρύξεων εθεωρείτο ταμπού και δεν την ήγγιζε κανείς. Έπρεπε να έρθουν οι Βρεταννοί αστυνομικοί και να αναλάβουν το έργο αυτό, από το οποίο συνήγαγαν εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία και έχουν βοηθήσει αρκετά στις έρευνες για τον εντοπισμό των εγκεφάλων της τρομοκρατίας· ευτυχώς ή δυστυχώς κατοικούμε ελάχιστοι τη χώρα αυτή και ακόμη λιγότεροι είναι όσοι γράφουν ελληνικά· το πιο σημαντικό είναι ο πλούτος και η αρμονία της ελληνικής η οποία επιτρέπει, με κάθε άνεση, να γίνεται η προσωποποίηση του ύφους του συγγραφέα. Είναι υπόθεση ολίγου χρόνου η ταύτιση του προσώπου με τα κείμενά του· το ύφος γραφής εκάστου είναι περισσότερο προσωπικό και από τα δακτυλικά αποτυπώματα και από τις αναλύσεις αίματος. Αναμένονται οι εξελίξεις!

 
Η δοκιμασία του τύπου
Η υπόθεση της τρομοκρατίας φέρει το τύπο ενώπιον των ευθυνών του, ιστορικών και πολιτικών× οι Έλληνες γνωρίζουν ότι ευρίσκονται προ νέων δεδομένων τα οποία θα αλλάξουν τη ζωή τους. Η τρομοκρατία, με τα συγκοινωνούντα της δοχεία, είχε αποτελέσει τη μάστιγα της μεταπολιτευτικής ζωής μας· οι μεγάλες επιτυχίες, όπως η ρύθμιση του πολιτειακού και η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΟΚ τότε, επισκιάζονταν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Είναι αδιανόητο στην πολιτική ζωή, τιμητής των πάντων να είναι η τρομοκρατία, με πολλούς στον τύπο και στην πολιτική ζωή να συμπαρίστανται με διαφόρους τρόπους· όλα τα αναλογίζεται ο απλός λαός. Απαιτεί την εξιχνίασή τους, ώς τα τελευταία συγκοινωνούντα δοχεία.
 
Διασυνδέσεις με Σουδάν

Στο διεθνή κύκλο της δραστηριότητος των τρομοκρατών δύο είναι τα κρίσιμα σημεία· η διείσδυσή τους σε άκρως απόρρητα της πολιτείας και της αμερικανικής διπλωματίας, όπως αποδεικνύεται από τη γνώση των κινήσεων θυμάτων τους κορυφαίων Αμερικανών διπλωματών και οι επισκέψεις του συλληφθέντος τρομοκράτη του στο Σουδάν. Θα ήταν ευχής έργο οι Βρεταννοί κυρίως αστυνομικοί να βάλουν κάτω από το μικροσκόπιό τους τις πτυχές αυτές× οι επισκέψεις του ζεύγους στο Σουδάν μπορεί να έχει σχέση με τις ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη. Είναι δεδομένο ένα πράγμα, ότι η Ισπανίδα φίλη του τραυματία αφέθηκε ελεύθερη· η ίδια δείχνει ως επικυρίαρχη και παντοδύναμη στη χώρα μας.

 
Καταστήσαι τύραννον

Ο Κλεομένης και οι Σπαρτιάτες αισθανόταν ότι οι Αθηναίοι τον είχαν εξαναγκάσει, με την αποχώρησή του απ’ την Ακρόπολη, για την παράδοση της πόλεως στους δημοκρατικούς× ήταν η πρώτη φορά που η ηγέτις δύναμις στο γνωστό κόσμο υποχρεωνόταν σε υποχώρηση. Ο Κλεομένης πίστευε ότι τον είχαν εξευτελίσει οι Αθηναίοι, με λόγια και έργα και για το λόγο αυτό συνέλεγε στρατό από ολόκληρη την Πελοπόννησο, χωρίς να εξηγεί προς ποίον σκοπόν τον θέλει, αλλά με την πρόθεσή του εκδικηθείν τους δημοκρατικούς Αθηναίους και επιθυμών αποκαταστήσαι τύραννον τον Ισαγόραν· «Κλεομένης δε επιστάμενος περιυβρίσθαι έπεσι και έργοισι υπ’ Αθηναίων συνέλεγε εκ πάσης Πελοποννήσου στρατόν, ου φράζων ες το συλλέγει, τείσασθαι δε εθέλων τον δήμον τον Αθηναίων και Ισαγόρην βουλόμενος τύραννον καταστήσαι». Είχε εξέλθει δε αυτός με τον Κλεομένη από την Ακρόπολη· «συνεξήλθε γαρ οι ούτος εκ της ακροπόλεως». Υψηλές προτιμήσεις γαρ. 

 
Η οργάνωση επιμελητείας
Η ανακάλυψη και δεύτερης, και ίσως τρίτης, γιάφκας των τρομοκρατών, ο πλούτος των ευρημάτων και η ποικιλία των αποθηκών, του οπλισμού και άλλων δείχνουν ότι επρόκειτο για μικρό στρατό, ο οποίος διέθετε τρία πράγματα: την πλήρη γνώση των κινήσεων στο στρατό και στην αστυνομία, διαφορετικά θα ήταν αδύνατη η κλοπή των ρουκετών από το αυστηρώς απομονωμένο στρατόπεδο του Συκουρίου και από το αστυνομικό τμήμα του Βύρωνος· τη λειτουργία οργανώσεως, αυστηρώς ιεραρχικής, με εξειδίκευση κατά κλάδο προς τα κάτω και αυστηρά πειθαρχία, με δρακόντειες ποινές· την απλόχερη οικονομική άνεση για τη συντήρηση και πολυτελή διαβίωση τόσων ανθρώπων, όσο και της υλικοτεχνικής υποδομής της. Όλα αυτά δεν διατηρούνται επί τρεις δεκαετίες με υποτιθέμενο επαναστατικό ζήλο, χωρίς ουδεμία ανταπόκριση στον απλό λαό, με την εξαίρεση μερικών πολιτικών και περισσοτέρων φερομένων ως διανοουμένων· η συντήρηση αυτών των διασυνδέσεων είναι το ζητούμενο.
 
Τιμές και συνάλλαγμα
Η διαρροή κεφαλαίων από τη Γουώλ Στρητ συνεχίζεται με επιταχυνόμενο ρυθμό, χωρίς να προκαλούν ιδαίτερες πιέσεις προς το δολλάριο, ίσως επειδή οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών υπέρ του αμερικανικού νομίσματος ήταν άμεσες και μαζικές· η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν πιο πιεστική υπέρ του δολλαρίου. Γνωρίζει ότι η άμεση υποτίμηση του δολλαρίου και η ανατίμηση του ευρώ θα προκαλέσει άμεσες επιπτώσεις στις αγορές συναλλάγματος και στη διεθνή πολιτική δυναμική· Ήδη στην ευρωζώνη σημειώθηκε αισθητή υποχώρηση του τιμαρίθμου, λόγω της ανατιμήσεως του ευρώ, κάτι που το θεωρούν ως αντιστάθμισμα στην υποχώρηση της ανταγωνιστικότητος των εξαγωγών της έναντι του δολλαρίου· το μέγα πλεονέκτημα της ευρωζώνης είναι η ευρύτατη παραγωγική βάση της περιοχής και η ποικιλία των προϊόντων τα οποία δεν προσφέρει η αμερικανική οικονομία. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι η μονοκαλλιέργεια της αμερικανικής οικονομίας· αυτό είναι το χειρότερο και ανεπανόρθωτο μειονέκτημα.
 
¶ραβες και Αραφάτ
Οι ηγέτες των πλουσιωτέρων αραβικών χωρών έχουν τηρήσει από ουδέτερη έως εχθρική στάση, με διακριτική επιφύλαξη, απέναντι στον Παλαιστίνιο πρόεδρο· είναι χαρακτηριστικό το γεγονός της αντιμετωπίσεως με σιωπή και εμφανή απόσταση της προτάσεως των Αμερικανών για άμεση αντικατάσταση του Γιασέρ Αραφάτ, ενώ ο ελεγχόμενος διεθνής τύπος χαρακτήρισε τη σιωπή ως φιλική προς την Αμερική στάση. Από την άλλη πλευρά, οι πλούσιοι παραγωγοί πετρελαίου δεν ενδιαφέρθηκαν να ενισχύσουν το δολλάριο στην πρόσφατη υποτίμησή του και απέφυγαν να επιστρέψουν όσα κεφάλαιά τους έφυγαν από το δολλάριο προς το αμερικανικό νόμισμα· το μόνο που έκαναν είναι η ανακοπή κάπως της διαρροής, όταν διαπίστωσαν τη δεδομένη βούληση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης ως προς τη διατήρηση της σημερινής ισοτιμίας. Η άλλη πτυχή του πολέμου αυτού είναι οι ισραηλινές κατηγορίες ότι με κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ενώσεως χρηματοδοτείται η τρομοκρατία· στόχος είναι το ευρώ.
 
Πυροβολισμοί και νεκροί
Ο εορτασμός της εθνικής επετείου των Ηνωμένων Πολιτειών δεν ήταν αναίμακτος· τρεις ήταν οι νεκροί από την επίθεση Αιγυπτίου στα γραφεία της ισραηλινής αεροπορικής εταιρείας στο διεθνές αεροδρόμιο του Λος ¶ντζελες. Οι συνθήκες ψυχώσεως επισκιάζουν την καθημερινή ζωή των Αμερικανών· η συμμετοχή στις εκδηλώσεις εορτασμού ήταν περιορισμένη, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν είναι γνωστό ότι οι κάτοικοι της υπερδυνάμεως δεν έχουν πολλές δυνατότητες εκτονώσεως σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι, τυχαία περιστατικά και ουδέτερα για άλλες περιπτώσεις, θεωρούνται πλέον ότι συνδέονται με την τρομοκρατία· έχει ενδιαφέρον η διαφορά στις εκτιμήσεις Αμερικανών και Ισραηλινών. Οι πρώτοι χαρακτήρισαν άσχετη την υπόθεση, ενώ οι δεύτεροι τη χαρακτήρισαν ως τρομοκρατική επίθεση· κάπου το Τελ Αβίβ επείγεται επικινδύνως.
 
Η παλαιστινιακή υποδομή
Από την πρώτη ημέρα των μαζικών βομβαρδισμών της Παλαιστίνης από τον ισραηλινό στρατό, ο κύριος στόχος των ήταν η υποδομή της παλαιστινιακής αρχής× γραφεία, κτίρια, σχολεία ισοπεδώθηκαν ανηλεώς, χωρίς ουδεμία ερμηνεία. Η υποδομή είχε κατασκευασθεί κυρίως με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, ενώ εκκρεμεί και απαίτησή της για αποκατάστασή τους· τις τελευταίες μέρες η ανά τον κόσμο ισραηλινή προπαγάνδα προσπαθεί να αποδείξει ότι τα κονδύλια της ΕΕ χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση της παλαιστινιακής τρομοκρατίας. Η λογική είναι απλή: οι μαζικοί βομβαρδισμοί και η σφαγή και γενοκτονία αμάχων δεν είναι κρατική τρομοκρατία, ούτε γεννούν την απόγνωση και την αυτοθυσία· η Ευρώπη, όμως, και το ευρώ ευθύνονται. Αρκετά απλοϊκά δεν είναι όλα αυτά, ή μήπως υποδηλώνουν την έλλειψη σοβαρών επιχειρημάτων;
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr