Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 255/ 14 Ιουνίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Οι προκλήσεις στο Αιγαίο
Οι παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο έχουν πενταπλασιασθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους, με ασκήσεις ανεφοδιασμού και με πτήσεις οπλισμένων αεροπλάνων σε μαζικούς σχηματισμούς που καθιστούν προβληματική την άμεση ανάσχεσή τους· το θέμα έφερε στη Βουλή, με επίκαιρη ερώτησή του, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλος. Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι, παρά την προβολή της πολιτικής φιλίας του υπουργού Εξωτερικών, η Τουρκία όχι μόνο δεν έχει αλλάξει τακτική, αλλά και επιχειρεί τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων, ώστε ανατολικά του 25ου μεσημβρινού να προβάλει τις διεκδικήσεις της· ο βουλευτής καταγγέλει και τις αλληλοσυγκρουόμενες εκτιμήσεις του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Εθνικής Αμύνης, με τις οποίες αποδεικνύεται η απουσία συνεννοήσεως και ενιαίας εθνικής πολιτικής.
 
Ανίκανη η διοίκηση
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι η δημόσια διοίκηση δεν είναι ικανή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου· μετά από έξη χρόνια στην πρωθυπουργία και είκοσι στην εξουσία ως παράταξη, αυτή η φράση αποτελεί μνημείο ιστορικής αφελείας. Δηλαδή, ποιός είναι υπεύθυνος για την πλήρη αποδιοργάνωση και εξαχρείωση της δημοσίας διοικήσεως; Η εξαγορά, η διαφθορά και η διαπλοκή διαμορφώνουν συνθήκες επιδημίας στη χώρα, όπως φάνηκε και από την κατάχρηση της συντάξεως του πρωθυπουργού· όταν στη χώρα κλέβουν τον πρωθυπουργό, αυτό σημαίνει ότι η κορυφή της εξουσίας έχει διαμορφώσει συνθήκες συνεχούς κλοπής από όλους. Στο Εκτελεστικό Γραφείο αντιμετώπισε την ίδια κριτική από όλες σχεδόν τις πτέρυγές του· το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της κυβερνήσεως είναι ότι κανένα στέλεχός της δεν υπερασπίζεται την πολιτική του προέδρου της. Συμπεριφέρεται ο καθένας τους σαν να αφορά άλλη παράταξη ή άλλο πρόσωπο.
 
Οι συναντήσεις Καραμανλή
Οι συνομιλίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως στην Ουάσιγκτον, με τους εκπροσώπους της αμερικανικής κυβερνήσεως, και στη Νέα Υόρκη, με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, έδωσαν την εντύπωση ότι πρόκειται για επαφές της επισήμου εξουσίας της χώρας μας· ο αντίκτυπος είναι άμεσος στα πολιτικά μας πράγματα, με την εσπευσμένη διάλυση του κόμματος του δημάρχου και με την καταιγιστική προβολή της υποτιθέμενης επιστροφής του στη Νέα Δημοκρατία. Τα υπόλοιπα θέματα έρχονται σε δεύτερη μοίρα· εκείνο που ενδιαφέρει είναι η ανάδειξη του δημάρχου ως κορυφαίου πολιτικού παράγοντος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, αφού απέτυχε να αναδείξει βιώσιμο το δικό του κόμμα. Ο σκοπός είναι σαφής και διττός: Από τη μία πλευρά, η αμφισβήτηση της επιτυχίας του κ. Κ. Καραμανλή στην Αμερική· από την άλλη, ο υποβιβασμός της παρουσίας του στην αξιωματική αντιπολίτευση, με την παρέμβαση άλλων προσωπικοτήτων, όπως ο επιστρέφων δήμαρχος.
 
Η αλιεία στην Ευρώπη
Η αλιεία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Επιτροπή· η αιτία είναι η μείωση των αλειυμάτων, τόσο στη Βόρειο Θάλασσα και τον Ατλαντικό όσο και στη Μεσόγειο. Η χώρα μας είναι η τέταρτη σε απασχόληση στην αλιεία, μετά τις Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία· η εντατική, από την άλλη πλευρά, αλίευση δεν είναι ενδεδειγμένη, ούτε αυξάνει την παραγωγή, αλλά και προκαλεί την εξάντληση των αλιευμάτων, όπως και τη διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας της θαλάσσης. ¶ρα, η αλιευτική πολιτική οφείλει να συνεκτιμήσει όλους αυτούς τους παράγοντες· θέματα προς συζήτηση θέτει η Επιτροπή και αφήνει τα κράτη μέλη να προτείνουν λύσεις!
 
  Κλοπή του πρωθυπουργού
 

Η υπόθεση με τη διάθεση του μισθού του πρωθυπουργού και την κατάχρησή του από τους υπαλλήλους του Παντείου Πανεπιστημίου δεν πείθει κανέναν· δηλαδή, κάποιοι υπάλληλοι της Παντείου καταχράσθηκαν το μισθό του πρωθυπουργού, σαν να είναι κοινοί κατσικοκλέφτες. Δύσκολα πολύ δύναται κανείς να πιστέψει τις απλές αυτές κατηγορίες εναντίον απροσώπων υπαλλήλων, σαν μην είναι γνωστό το ποιοι είναι οι αρμόδιοι για τη διαχείριση των ποσών που διατίθενται για δωρέες· σε τί αποβλέπουν οι καταγγελίες αυτές και η απόκρυψη των ονομάτων. Όταν είναι γνωστός ο σκοπός της δωρέας, είναι γνωστοί και οι διαχειριστές, τότε πώς γίνεται να μην είναι γνωστοί οι υπεξαιρέσαντες· μάλλον ευθύνεται η γνωστή γραφειοκρατία. Αλοίμονο!

 
Ηττήθησαν εν Λεύκτροις

Όταν ο Αγησίλαος αποφάσισε την εκστρατεία κατά των Θηβαίων, ήταν απολύτως βέβαιος ότι θα τελείωνε γρήγορα, αφού ολόκληρη η Ελλάς ήταν ανεξάρτητη και ήταν ώρα για εκδίκηση· ως τοποτηρητής των Περσών ενεργούσε παρά ως βασιλεύς της Σπάρτης. Είναι ολοφάνερο ότι περισσότερο υπό την επενέργεια της οργής του αποφάσισε την εκστρατεία, παρά μετά από ώριμη σκέψη· «δηλοί δε το συν οργή μάλλον ή λογισμώ την στρατείαν εκείνην ο καιρός». Εισέβαλε ο Κλεόμβροτος στη Βοιωτία και βιαστικά ο Επαμεινώνδας συγκέντρωσε τους Θηβαίους αντιπαρατάσσοντάς τους στους Λακεδαιμονίους· η νέα τακτική της λοξής φάλαγγος εφαρμοζόταν για πρώτη φορά. Ηττήθησαν κατά κράτος οι Λακεδαιμόνιοι στα Λεύκτρα, είκοσι μέρες από τη οξύτατη διαφωνία στη Σπάρτη· «ηττήθησαν εν Λεύκτροις ημερών είκοσι διαγενομένων». Εχάθησαν χίλιοι Λακεδαιμόνιοι και ο βασιλεύς Κλεόβροτος· «απέθανον δε χίλιοι Λακεδαιμόνιοι και Κλεόμβροτος ο βασιλεύς και περί αυτόν οι κράτιστοι των Σπαρτιατών».

 
Ψήφιση του ασφαλιστικού
Η εμμονή του πρωθυπουργού στην ψήφιση του ασφαλιστικού έχει δημαγωγικό μάλλον παρά πρακτικό σκοπό· η κατάθεσή του έγινε βιαστικά, και χωρίς την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, επειγόμενη η κυβέρνηση να δείξει ότι αντιμετωπίζει τα προβλήματα του τόπου και τηρεί τις δεσμεύσεις της. Η άλλη πτυχή, αφορά τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα εκρηκτικά προβλήματα, Ευρωστρατός και οικονομικά· τα άλλα προσχήματα, των κουμπουροφόρων στο Κολωνάκι και της δήθεν υπεξαιρέσεως της δωρεάς του πρωθυπουργού προς το Πάντειο Πανεπιστήμιο δεν πείθουν. Μάλλον αντιμετωπίζονται σκωπτικά από τον ελληνικό λαό· ο αποκλεισμός της Αναγνωστοπούλου, θυμίζει στους παλαιότερους τον Παπαδόπουλο, τον μόνο Έλληνα πρωθυπουργό που είχε απαγορεύσει τη διέλευση αυτοκινήτων μπροστά από την κατοικία του, ενώ η υπεξαίρεση είναι σαφέστατη προσπάθεια κοροϊδίας. Δηλαδή, γι΄ αυτό δεν δουλεύει τίποτε στον τόπο, επειδή ο πρωθυπουργός δεν παρακολουθεί την εκτέλεση των εντολών του.
 
Τάξις και ασφάλεια
Η συνέχιση των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Ισραήλ, επί δέκα μήνηες, μετά από τις μαζικές και ισοπεδωτικές εκστρατείες του ισραηλινού στρατού, αποδεικνύουν ένα και μόνο γεγονός: την πλήρη αδυναμία του ισραηλινού στρατού τού να εγγυηθεί την ασφάλεια και την τάξη στο Ισραήλ. Οι επιδρομές του στρατού στις παλαιστινιακές περιοχές, όχι μόνο δεν αποτρέπουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας των Αράβων, αλλά μάλλον το αντίθετο, πολλαπλασιάζουν  τις αντιδράσεις των νεαρών Παλαιστινίων για την  επίδειξη αυτονομίας των και παρουσίας των στην πολιτική σκηνή· η απομόνωση τού Γιασέρ Αραφάτ και η επιδίωξη της απομακρύνσεώς του από την ηγεσία του λαού του έπεσε στο κενό. Οι Παλαιστίνιοι και οι ¶ραβες αισθάνονται ότι η στάση του Γιασέρ Αραφάτ, κυρίως το τελευταίο δεκάμηνο, πείθουν ότι είναι δύσκολη η απομάκρυνση από την ηγεσία του λαού του· η ασφάλεια του Ισραήλ και η διατήρηση του Γιασέρ Αραφάτ συμβαδίζουν. 
 
Η παγκόσμια τάξις
Οι υπουργοί Εξωτερικών των Οκτώ πλουσιωτέρων χωρών του κόσμου, γνωστοί ως G8, συνήλθαν στην Οττάβα του Καναδά και συζήτησαν τρόπους αντιμετωπίσεως της τρομοκρατίας· ως προς την ανάγκη καταπολεμήσεώς της έμειναν απολύτως σύμφωνοι, αλλά διαφώνησαν ως προς τα εφαρμόσιμα πρακτικά μέτρα. Επήλθε και πάλι η ίδια διάσταση απόψεων που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες: ΗΠΑ, Βρεταννία, Ιαπωνία και Καναδάς ζήτησαν τη λήψη αυστηρών μέτρων σε όλες τις χώρες και σύλληψη των θεωρουμένων ως τρομοκρατών, ακόμη και όταν τα στοιχεία δεν είναι πλήρως αποδεδειγμένα· Γαλλία, Γερμανία, Ρωσσία και Ιταλία επιμένουν στην ύπαρξη αποδείξεων και στην αποφυγή μέτρων που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως προκλητικά από τους νεαρούς φανατικούς. Η σύγκληση των απόψεων αυτών θεωρείται μάλλον αδύνατη· κάθε πλευρά κρίνει τις θέσεις της αναλόγως προς τις πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στη εσωτερικό της χώρας της. ¶ρα η διάσταση απόψεων θα παραμένει. 
 
Αύξηση των γεννήσεων
Συμπληρώθηκαν εννέα μήνες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και εμφανίσθηκαν τα πρώτα συμπτώματα της υποχρεωτικής διαμονής των Αμερικανών στα σπίτια τους· οι γεννήσεις έχουν αυξηθεί περίπου κατά 23% στη μεγαλούπολη και προβλέπεται ότι αυτό θα συνεχισθεί επί πολλούς μήνες. «Ουδέν κακόν αμιγές καλού», έλεγον οι αρχαίοι ημών πρόγονοι· η θετική πλευρά της τρομοκρατίας φέρει την ανακάλυψη από τους Αμερικανούς της οικογενειακής θαλπωρής και της τεκνοποιίας, οπότε θα αυξηθεί και ο πληθυσμός της χώρας. Όσο παρατείνεται το κλίμα ψυχώσεως για επικείμενες νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, τόσο θα παραμένουν οι Αμερικανοί κλεισμένοι στα σπίτια τους και θα επιδίδονται στην τεκνοποιία, αφού τους είναι αδύνατον να τσιλιμπουρδίζουν πλέον στη νυκτερινή ζωή· οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις ίσως έχουν δευτερεύουσα σημασία!
 
Τραπεζικό απόρρητο
Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης επισκέπτεται την Ελβετία, με θέμα τον έλεγχο του τραπεζικού απορρήτου, ώστε να μην το χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες για τη χρηματοδότησή τους· προηγουμένως ο υπουργός είχε επισκεφθεί το Λονδίνο, όπου εξασφάλισε πλήρη υποστήριξη, και τις Βρυξέλλες, όπου το κλίμα δεν ήταν ίδιο. Οι Ελβετοί εκφράζουν την πλήρη συμπαράστασή τους στην καταπολέμηση της τρομκρατίας, αλλά δεν αποδέχονται την κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου, επειδή αυτό υπονομεύει την απρόσκοπτη εισροή κεφαλαίων· αντίστοιχη είναι και η θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης, η οποία δεν αποδέχεται την κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου, διότι αυτό θα έφερε χάος στη διεθνή αγορά συναλλάγματος και κεφαλαίου. Ευρωπαίοι και Ελβετοί φοβούνται ότι η όποια παρέμβαση θα ανακόψει τη ισχυρή ροή των κεφαλαίων προς την Ευρώπη..
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr