Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 262/ 27 Ιουνίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων
Η χθεσινή ανάσχεση της πτώσεως της Σοφοκλέους οφείλεται στη χρησιμοποίηση των αποθεματικών ασφαλιστικών ταμείων· η επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής σημαίνει ότι θυσιάζονται, για άλλη μία φορά, οι αδύναμοι συνταξιούχοι στις παροδικές πολιτικές ανάγκες της κυβερνήσεως. Γνωρίζουν στου Μαξίμου ότι δεν αντέχουν την υποχώρηση του Χρηματιστηρίου· οι πολιτικές επιπτώσεις θα είναι άσχημες και καταλυτικές, άν και δεν είναι δυνατόν να τις αποκλείσουν, αλλά πιστεύουν ότι δύνανται να τις αναβάλουν. Το πολιτικό πρόβλημα έγκειται στην αναίσχυντη κατασπατάληση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων για άλλη μία φορά εις όφελος της πολιτικής σκοπιμότητος· τα διάφορα εκλεγμένα από το κόμμα προδρεία αδυνατούν να αντισταθούν στις ισχυρές πιέσεις υπουργών και Χαριλάου Τρικούπη. Κάποιοι συνταξιούχοι θα μείνουν χωρίς τις συντάξεις τους.
 
Παραπομπή στον αρμόδιο
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως αρνήθηκε την ενημέρωσή του ως προς την πορεία του εθνικού θέματος του Ευρωστρατού από τον υπουργό Εξωτερικών και τον παρέπεμψε στην αρμοδία του κόμματός του· δημοκρατία είναι ο σεβασμός που έχουν αναλάβει οι πολιτικοί αρχηγοί στη λειτουργία των θεσμών. Είναι αδιανόητο ο οιοσδήποτε να αλλάζει κατά το δοκούν τους θεσμούς που αποδέχεται· μόνο στην τυραννία αλλάζουν οι κανόνες στη μέση του παιχνιδιού. Κάτι αντίστοιχο επιχείρησε και ο πρωθυπουργός και άλλαξε τη στάση του, ότι ο ίδιος θα ενημέρωνε προσωπικά τους πολιτικούς αρχηγούς για τις αποφάσεις της Σεβίλλης, παραπέμποντάς τους στον συνομιλούντα με τους Τούρκους υπουργό του επι των Εξωτερικών· ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει και πρόσθετο λόγο δυσαρεσκείας από πρωθυπουργό, με την αποφυγή ενημερώσεώς του για τις νέες ελληνικές προτάσεις, όπως τον διαβεβαίωσε στη Μαδρίτη ο Ισπανός πρωθυπουργός. Σοβαρές οι παραλείψεις!
 
Οικονομικές περικοπές
Ο υπουργός Οικονομίας αναγνώρισε τελικά ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι κακή και η μείωση των εσόδων απότομη, γεγονός που τον υποχρεώνει να προβεί σε δραστικές περικοπές· το κύριο πρόβλημα της οικονομίας μας είναι η αλλαγή του ταμία και η ανάληψη της διαχειρίσεως από το ΕΚΟΦΙΝ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επειδή οι υπουργοί είχαν καταθέσει στο ΕΚΟΦΙΝ τον προϋπολογισμό της χώρας, χωρίς να μελετήσουν και πολύ τα προβλήματά του, αντιμετωπίζουν τώρα τα επιχείρια της αγνοίας τους· πίστευαν ότι, όπως έκαναν και παλιά, έτσι και τώρα θα εύρισκαν τρόπους να κοροϊδέψουν και τον ελληνικό λαό και τους κουτόφραγκους. Αλλά, ο ταμίας δεν αστειεύεται· είναι υποχρεωμένοι να βαδίσουν αναλόγως προς τις προβλέψεις τους, «όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν». Οι διαμάχες και οι αντεγκλήσεις μεταξύ των υπουργών είναι φυσικό επακόλουθο· οι υπόλοιποι αρνούνται να πληρώσουν την ανεπάρκεια του προέδρου τους.
 
Μετοχές Νέων τεχνολογιών
Η πτώση των μετοχών των νέων τεχνολογιών είναι μεγαλύτερη από εκείνη των άλλων μετοχών στα χρηματιστήρια· η διαπραγμάτευση των μετοχών του Nasdaq και στη Φραγκφούρτη αποτελεί επιβεβαίωση της τάσεως των επενδυτών. Το πρόβλημα απηχεί τις βαθύτερες αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία· η απεριόριστη άνοδος των νέων τεχνολογιών έως πριν από λίγα χρόνια έδειχνε ότι η μετάβαση στην άλλη εποχή ήταν κάτι το απλό· η χρήση της πληροφορικής και των διαδικτύων φέρει μαζί της άλλο ήθος στον εργαζόμενο· οι γνωστές σχέσεις της βιομηχανικής εποχής, με κριτήριο την ιδιοκτησία και το κυνήγι της παραγωγικότητος δεν είναι δυνατόν να εκφράσουν τις απαιτήσεις της νέας εποχής. ¶λλοι καιροί και άλλη πρακτική.
 
Αρμονία του θείου λόγου

Οι πληροφορίες για μεταγλώττιση της Θείας Λειτουργίας στη δημοτική έρχονται από πολλές πλευρές και άλλοτε διαψεύδονται άλλοτε όχι· πάντως κάτι συμβαίνει, με τον ποιμαντικό και λειτουργικό λόγο της εκκλησίας μας. Ο Αρχιεπίσκοπος μας έχει συνηθίσει με τον λαϊκιστικό έως κυνικό λόγο του σε πάρα πολλές περιπτώσεις· ο Λόγος του Θεού είναι λόγος αρμονικός, εκφράζων την εμμελή και ελεύθερη πρακτική του πιστού. Οι μεγάλες αιρέσεις απέβλεψαν στην υποδούλωση του πιστού και στον υποβιβασμό του σε προσήλυτο και άβουλο όν· «τού μεν γαρ το κεκλασμένον και θηλυκόν ήθος μεμίμηται γράφων ¶ρειος και αυτός θαλείας», γράφει ο Μέγας Αθανάσιος, ο ακαταμάχητος υπερασπιστής της Ορθοδοξίας. Πολλά περίεργα πράγματα συμβαίνουν.

 
Ανέπειθον την Πυθίην

Οι Αλκμεωνίδαι είχαν αποκτήσει ισχυρά επιρροή στους Αμφικτύονες των Δελφών, και χάρις στην εργολαβική εκτέλεση του ναού του Απόλλωνος, ωραιοτέρου από τον πυρποληθέντα· είχαν αυτοεξορισθεί από την πόλη τους, επειδή δεν άντεχαν την τυραννία του Πεισιστράτου, αλλά δεν είχαν σταματήσει τις επιχειρήσεις απελευθερώσεως των Αθηναίων και είχαν τειχίσει το Λειψύδριον στις παρυφές της Πάρνηθος. Όταν έμεναν στους Δελφούς έπεισαν με δωροδοκία την Πυθία· «εν Δελφοίσιν κατήμενοι ανέπειθον την Πυθίαν χρήμασι», και τότε εχρηματίζοντο οι ιερείς. Κάθε φορά που έρχονταν Σπαρτιάτες, είτε ως ιδιώτες είτε ως επίσημοι απεσταλμένοι, και ζητούσαν χρησμό, να τους συνιστά να απελευθερώσουν τας Αθήνας· «όκως έλθοιεν Σπαρτιητέων άνδρες είτε ιδίω στόλω είτε δημοσίω χρησόμενοι, προφέρειν σφι τας Αθήνας ελευθερούν». Ήταν η εποχή της τυραννίας στις περισσότερες ελληνικές πόλεις, με τη λαϊκίζουσα πολιτική και τις άμετρες παραχωρήσεις προς τον όχλο· η ολιγαρχική Σπάρτη ήταν δημοκρατική.

 
Το βελγικό μοντέλο
Οι νέες βρεταννικές προτάσεις για την επίλυση του Κυπριακού προβλέπουν την εφαρμογή του βελγικού μοντέλου για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος· δηλαδή, τη σύσταση, με τη μορφή αυτονομίας των δύο κοινοτήτων αναλόγως του πληθυσμού και την ανακήρυξη της Λευκωσίας σε τρίτο πόλο, πρωτεύουσα του ενιαίου ανεξαρτήτου κράτους και έδρα της κεντρικής εξουσίας η οποία και θα το εκπροσωπεί στο εξωτερικό. Οι αντιδράσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν από ευνοϊκές έως ουδέτερες, στην τουρκοκυπριακή ήταν αντίθετες και οργισμένες· το κύριο θέμα είναι οι αρμοδιότητες που θα έχει η κεντρική κυβέρνηση και η περιοχή της πρωτευούσης η οποία και θα αποτελέσει το συνεκτικό κρίκο της ενιαίας χώρας. Οι διακοινοτικές συνομιλίες συνεχίζονται, αλλά χωρίς αποτέλεσμα· η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία δεν επιτρέπει την άσκηση πιέσεων στον Ραούφ Ντενκτάς ώστε να προβεί στις αναγκαίες υποχωρήσεις· μοναδική ελπίς παραμένουν οι πιέσεις των Τουρκοκυπρίων.
 
Οι άμεσες αντιδράσεις
Η εξαγγελία του Αμερικανού προέδρου για την αποχώρηση του Γιασέρ Αραφάτ θεωρήθηκε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ως επιβεβαίωση της πολιτικής του και ως πράσινο φως για νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στις παλαιστινιακές πόλεις· ο ελεγχόμενος από τους Αμερικανούς τύπος πρόβαλε τις εξαγγελίες και αγνόησε επιδεικτικώς τις αντιδράσεις των άλλων δυνάμεων. Η Κίνα τις απέρριψε ως απαράδεκτες, η Ρωσσία επίσης, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε, μέσω του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, την υποστήριξή της προς τον Παλαιστίνιο πρόεδρο και αναγνώρισε μόνο στον λαό του το δικαίωμα της εκλογής της ηγεσίας του· η διάσταση με την Ουάσιγκτον σοβαρή και πολυεπίπεδη. Μετά την περιφρονητική απόρριψη των απειλών του Τζωρτζ Μπους από τον Αριέλ Σαρόν, ότι εννοεί «τώρα» την αποχώρηση από τα παλαιστινιακά εδάφη, έρχεται και το ναυάγιο της παρεμβάσεως προς την παλαιστινιακή ηγεσία· οι ανακατατάξεις στη διεθνή πολιτική δυναμική έρχονται ως χείμαρος.
 
Η δύσκολη αντιστάθμιση
Την κίνησή του ως εκκρεμούς μεταξύ των Αμερικανοεβραίων και των Αράβων πετρελαιοπαραγωγών επιχείρησε ο Αμερικανός πρόεδρος με τις εξαγγελίες του· η απαίτηση για αποχώρηση του Γιασέρ Αραφάτ σημαίνει αναγνώριση του κυριάρχου ρόλου στο Ισραήλ του πρωθυπουργού, εκλεκτού των Αμερικανοεβραίων· η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους είναι παραχώρηση προς τους ¶ραβες, ώστε να μην αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τη Γουώλ Στρητ και καταρρεύσει το άλλοτε παγκόσμιο οικονομικό κέντρο. Θέλησε ο πρόεδρος να έχει «και την πίττα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο»· απέτυχε σε αμφότερα: η πίττα της Γουώλ Στρητ ξοδεύεται εκ των πραγμάτων και γρήγορα· ο σκύλος παραμένει νηστικός, επειδή μπορεί να χορτάσει μόνο με την υπαγωγή των Παλαιστινίων σε κατάσταση φυλετικών διακρίσεων. Το χειρότερο για τους Αμερικανούς είναι η αγνόηση της προειδοποιήσεως από τις άλλες μεγάλες δυνάμεις και η έκφραση της αλληλεγγύης τους προς τον Παλαιστίνιο πρόεδρο.
 
Οι επτά πλουσιώτεροι
Η σύνοδος των ηγετών των Επτά πλουσιωτέρων χωρών του κόσμου και του προέδρου της Ρωσσίας στα ορεινά του Καρανάσκις του Καναδά γίνεται στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ιστορία του θεσμού· επιπροσθέτως του Ρώσσου προέδρου, οι ηγέτες, Καναδά, Ιαπωνίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Βρεταννίας και Ιταλίας εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους ως προς την αμερικανική πρωτοβουλία για την επίλυση του Παλαιστινιακού και την αποχώρηση του Γιασέρ Αραφάτ. Είναι ίσως η μοναδική φορά που ο έξη ηγέτες φροντίζουν να διαχωρίσουν τη θέση τους από εκείνη του Αμερικανού ηγέτου· συνήθως ώς τώρα τον ακολουθούσαν τυφλά. Η διαφοροποίηση έχει επικαλύψει τις όποιες άλλες διαφωνίες στα άλλα θέματα ή στην οχύρωση του θερέτρου όπου συνέρχονται, ώστε να μην τους φθάνουν οι εναντίον τους διαδηλωτές.
 
Χρεωκοπία επιχειρήσεων
Η δεύτερη μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία των Ηνωμένων Πολιτειών, Worldcom, οδήγησε σε απότομη πτώση τη Γουώλ Στρητ· ήταν η τελευταία σταγόνα που προκάλεσε την υπερεκχείλιση τού αιμοραγούντος μεγαλυτέρου χρηματιστηρίου του κόσμου. Τα οικονομικά προβλήματα είναι κάτι περισσότερο από έντονα· οι οικονομικές αρχές αποδεικνύουν ότι αδυνατούν να προσαρμοσθούν στις απαιτήσεις της οικονομίας της πληροφορικής. Οι χρεωκοπίες συμπληρώνουν τη διαρροή κεφαλαίων από την Αμερική και την υποχώρηση του δολλαρίου απέναντι στο ευρώ· μετά την προχθεσινή ανάπαυλα, το αμερικανικό νόμισμα συνέχισε την καθοδική του πορεία. Αυτό απεικονίζει την αδυναμία της αμερικανικής οικονομίας ως προς την αντιμετώπιση των αναγκών της εποχής μας· τα προβλήματα αφορούν τη διάρθρωση της οικονομίας και όχι τα επιφαινόμενα. Αδυνατεί να συλλάβει τη φύση των προβλημάτων η πολιτική ηγεσία.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr