Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 247/ 03 Ιουνίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Ο ρόλος της Ευρώπης για το Πεκίνο
Η μετά από δύο αναβολές επίσκεψη στην Κίνα είναι η μόνη εθνική συνεισφορά του πρωθυπουργού τον τελευταίο χρόνο· όταν  πέρυσι την είχε αναβάλει, με αφορμή το κομματικό συνέδριο, δεν προκάλεσε μόνο την οργή του Πεκίνου, αλλά και περιφρονητικά σχόλια για την κυβερνώσα παράταξη και τον ελληνικό λαό. Μετά την προσέγγιση Αμερικής και Ρωσσίας, έστω και άν είναι τυπική μόνο, η Κίνα αισθάνεται να απομονώνεται, κυρίως στην ευαίσθητη περιοχή της Κεντρικής Ασίας· αυτός είναι ο λόγος που τις ίδιες μέρες θα βρίσκεται στο Πεκίνο και ο Ρώσσος υπουργός Αμύνης, με κύριο στόχο τη διαβεβαίωση ότι ισχύουν οι παραδοσιακοί δεσμοί μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων. Ο πρωθυπουργός μόνο το ευρωπαϊκό χαρτί έχει να παίξει.
 
Διαδοχή άνωθεν
Είναι η πρώτη φορά που ο «σοβαρός» αγγλοαμερικανικός τύπος γράφει για την ανάγκη αλλαγής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και προβλέπει τη διαδοχή του από τον κληρονόμο της παρατάξεως· τα ίδια έντυπα, στην προηγούμενη διαδοχή, έπλεκαν το εγκώμιο του σημερινού πρωθυπουργού και τον χαρακτήριζαν ως τον ικανό να διαδεχθεί τον ασθενούντα πρόεδρο. Κάτι έχει αλλάξει στις διεθνείς εξαρτήσεις· ο πρωθυπουργός αδυνατεί να εκπληρώσει, έστω την ανειλημμένη υποχρεώση για την αμερικανόφερτη ρύθμιση του Ευρωστρατού, επιχειρώντας «πονηρούς» ελιγμούς. Από την πλευρά τους, όσοι τον στήριξαν επί εξαετίαν διαπιστώνουν ότι το όλο οικοδόμημα καταρρέει· προετοιμάζουν εσπευσμένα τη διαδοχή, επειδή φοβούνται ότι είναι δυνατόν η κατάρρευση να παρασύρει τα πάντα και να μείνουν, χωρίς πολιτική έκφραση στη χώρα μας, για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά. Αυτό είναι το πρώτιστο μέλημά τους· το πιο σημαντικό είναι ότι, ο ελληνικός τύπος αναμετέδωσε το άρθρο, αγνοώντας άλλα σοβαρά!
 
Διαγκωνισμός επιδόξων
Η αίσθηση, έστω και μόνον αυτή, ότι επίκειται η αντικατσταση του πρωθυπουργού έχει πολλαπλασιάσει το διαγκωνισμό των επιδόξων μνηστήρων· ο κληρονόμος της παρατάξεως έχει βγάλει την ουρά του έξω από τη ρύθμιση για τον Ευρωστρατό, παρ΄ όλο που ήταν ο υπουργός που κρατούσε τα ηνία, ίσως εντολή του πρωθυπουργού. Οι άλλοι, ο ευτραφής, αγνοών την ελληνική ιστορία αλλά αρμόδιος επί τα πολιτιστικά, και ο επικυρίαρχος του κόμματος σπεύδουν να αυξήσουν τις αποστάσεις τους από τον πρόεδρο τους, ενώ ο νέος «αρχιστράτηγος» διαρρυνγύει τα ιμάτιά του για όσα τεκταίνονται στα παρασκήνια· το κακό για τον πρωθυπουργό είναι ότι έχει απωλέσει τον έλεγχο του τύπου και τού διαφεύγουν εκρηκτικές πληροφορίες, όπως το δημοσίευμα για τη διαδοχή του. Το χειρότερο είναι ότι χειραφετούνται και οι εγχώριοι εκδότες και παίζουν με τους μνηστήρες, σαν να έχει εκλείψει ήδη η πολιτική του παρουσία.
 
Αποπροσανατολισμός πάλι
Η απόδραση από τον Κορυδαλλό πείθει για κάτι· για την ευκαιρία που προσέφερε στα ραδιορηλεοπτικά μέσα να ασχολούνται μαζί της από το πρωί ως το βράδυ· οι πολιτικές και άλλες εξελίξεις, εσωτερικές και διεθνείς, έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα, ενώ οι ίδιοι «ειδικοί» περιοδεύουν από παράθυρο σε παράθυρο εκθέτοντας τις «βαθυστόχαστες» απόψεις τους. Η ουσία του προβλήματος χάνεται· ο υπουργός δεν παραιτείται, μόνο κάποιοι τίθενται σε διαθεσιμότητα, μεταξύ των οποίων και ο σταρ των δεσμοφυλάκων, ο οποίος περισσότερες ώρες περνούσε στις τηλεοράσεις παρά στη δουλειά του. Η μεθόδευση της αποδράσεως, με τη συνεργασία υψηλών προσώπων, είναι δεδομένη, ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης επίσης. Τα άλλα όλα περιττεύουν!
 
  Την ανάγκην φιλοτιμίαν
 

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι σκέπτεται να μην πολιτευθεί στις επόμενες εκλογές, και αμέσως όλοι, εχθροί και φίλοι, έσπευσαν να τον πείσουν, ώστε να αλλάξει την άποψή του, με εγκώμια και επαίνους που θυμίζουν άλλες τελετές· το σύστημα υγείας όχι μόνο χωλαίνει, αλλά κάθε μέρα γίνεται και χειρότερο, με εξαίρεση τους εισπράττοντας φακελάκια και τους διορισθέντας παχυλόμισθους επιτηρητάς. Το πολιτικό πρόβλημα είναι άλλο και αμείλικτο· η εκλογική του περιφέρεια γίνεται μονοεδρική και η εκλογή του αδύνατη. Η μεταπήδησή του στη Β΄ Αθηνών, τη δεξαμενή των πολλών, είναι μάλλον δύσκολη έως απραγματοποίητη, καθώς το κόμμα του έλαβε καθοδική πορεία· προτιμότερη η έγκαιρη αποχώρηση μετά φανών και λαμπάδων.

 
Φύσει φιλαρχούντες

Οι Λακεδαιμόνιοι δεν ενοχλήθηκαν από την επιβολή της Ανταλκιδείου ειρήνης, παρά την υποχρέωση των Ελλήνων σε υποταγή στους Πέρσες, στους προαιώνιους εχθρούς τους· πίστεψαν, το 387 π.Χ., εκατό χρόνια μετά τους Μηδικούς πολέμους, της πλέον ενδόξου περιόδου της ελληνικής ιστορίας, ότι δύνανται ανακτήσαι την ηγεμονίαν. Μετά την υπογραφή της ειρήνης εξεστράτευσαν εναντίον της Μαντεινίας, επειδή πίστεψαν, όντες επιτηρηταί των Περσών, ότι δεν τους εμπόδιζαν οι σπονδές· «άμα δε τούτοις πραττομένοις Λακεδαιμόνιοι μεν έγνωσαν στρατεύειν επί την Μαντινείαν, ουδέν φροντίσαντες των γεγενημένων σπονδών, δια τοιαύτας αιτίας». Υποτίθεται ότι οι ελληνικές πόλεις καθίσταντο αυτόνομες δια των σπονδών· αυτό τους ενοχλούσε, ήθελαν οι πόλεις να ανήκουν μόνο στη συμαχία τους. Οι Λακεδαιμόνιοι ως φύσει φίλαρχοι και πολεμικοί θεωρούσαν την ειρήνην βαρύ φορτίο και δεν την άντεχαν· «Λακεδαιμόνιοι φύσει φιλαρχούντες και πολεμικοί ταις αιρέσεσιν όντες, την ειρήνην ώσπερ βαρύ φορτίον ουχ υπέμεινον».

 
Ρυθμίσεις Ευρωστρατού
Η ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως προετοιμάζει, για δεύτερη φορά τρίτη λύση για το θέμα του Ευρωστρατού· ο χρόνος επείγει, επειδή πρέπει ο Ευρωστρατός να διαδεχθεί τη νατοϊκή δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο. Το πρόβλημα, όμως, είναι άλλο· το περίφημο κείμενο της ¶γκυρας είχε συνταχθεί μετά από πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρεταννίας και είχε παρουσιασθεί πρώτα στην Ελλάδα, η οποία το έκανε δεκτό, και μετά εστάλη στην Τουρκία. Οι λεπτομέρειες παραμένουν μυστικές, αλλά αυτές καθορίζουν την ουσία του προβλήματος· το κείμενο, κατά την τάξη που συνετάγη, μόνο ενώπιον των Αμερικανών δύναται να αλλάξει, αλλά αυτοί δεν μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αυτά αφορούν τη διαδικασία του προβλήματος· στην ουσία, ούτε η ισπανική πρόταση καλύπτει τις ελληνικές θέσεις. Δηλαδή, αναγνωρίζουμε την παρέμβαση της Τουρκίας στο ρόλο του Ευρωστρατού, μόνο που την περιορίζουμε στη δέσμευσή της τού να μην εξαπολύει επίθεση!
 
Νέος ρόλος της Τουρκίας
Η αμερικανορωσσική προσέγγιση, στο βαθμό που είναι βιώσιμη, διαμορφώνει άλλες συνθήκες στην περιοχή· ο κύριος γεωστρατηγικός ρόλος της Τουρκίας ήταν πάντοτε, για τη Δύση, ο προμαχών εναντίον της Ρωσσίας. Με τις συνθήκες που έχουν υπογραφεί και την άμεση ανάγκη συνεννοήσεως των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων στην Κεντρική Ασία, είναι αναγκαία η συνύπαρξή τους, ή τουλάχιστον η αμοιβαία ανοχή στις άλλες περιοχές· οι προοπτικές αυτές θα διαμορφωθούν στο άμεσο μέλλον, επειδή η προσέγγιση είναι αρκετά εύθραυστη και δεν στηρίζεται σε σταθερές βάσεις. Στο βαθμό, όμως, που θα διέπει τις διεθνείς σχέσεις ο ρόλος της ¶γκυρας ως περιφερειακής δυνάμεως χάνει το βάρος του· ο δεύτερος λόγος είναι η μείωση της επιρροής του Ισραήλ, με την συντριβή του πρωθυπουργού του από στους Παλαιστινίους· οι Αμερικανοί είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε παραχωρήσεις προς τους ¶ραβες. Χάνει και ο άλλος περιφερειακός πόλος
 
Η σύνοδος στο Καζακστάν
Η ένταση στα σύνορα Ινδιών και Πακιστάν παραμένει και ο κίνδυνος πολέμου μεταξύ των δύο περιφερειακών πυρηνικών δυνάμεων είναι ορατός· η συμμετοχή στη σύνοδο των χωρών της περιοχής στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, δεν θεωρήθηκε επαρκής αιτία για τη συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών. Το αντίθερο, μάλιστα, αμφότεροι απάντησαν με σκαιό ύφος στην πρόταση που υπέβαλε ο πρόεδρος της Ρωσσίας· η άρνηση αποτελεί για τον ανερχόμενο Βλαδίμηρο Πούτιν σημαντική μείωση της διεθνούς επιρροής του. Απομένει, λοιπόν, η αποστολή του Αμερικανού υπουργού Αμύνης, ο οποίος φθάνει στην περιοχή αυτή την εβδομάδα· θα επιτύχει ο φιλοπόλεμος και ακραίος στις θέσεις του υπουργός; Αυτό είναι το ζητούμενο· η κατάσταση είναι εκρηκτική στην ευαίσθητη περιοχή. Από αυτή κυρίως εξαρτάται ο έλεγχος του Αφγανιστάν. Αμερική και Ρωσσία δείχνουν να συνεργάζονται· το αποτέλεσμα της συνεργασίας, άν διαρκέσει, θα φανεί στο άμεσο μέλλον!
 
Απειλές Ισλαμιστών

Οι Ισλαμιστές επανέλαβαν τις απειλές τους για εξαπόλυση νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες· με τον απόλυτο έλεγχο των μέσων μαζικής επικοινωνίας είναι δύσκολη η εξακρίβωση των πληροφοριών αυτών και των πηγών τους. Το γεγονός είναι ότι αυτή τη φορά οι αμερικανικές αρχές απέφυγαν να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τις απειλές και για το λόγο αυτό δεν κάλεσαν σε συναγερμό τους Αμερικανούς· πιθανόν αυτό να έγινε, επειδή διαπίστωσαν ότι, μετά από τις πολλές εκκλήσεις προς τους Αμερικανούς για προφύλαξη απέναντι σε τρομοκρατικές επιθέσεις, το κύριο αποτέλεσμα ήταν η κοινωνική και οικονομική αποδιοργάνωση και η καλλιέργεια κλίματος ψυχώσεως ή και υστερίας. Πιθανόν μόνον αυτό να θέλουν να αποφύγουν οι αρχές! Η αποκατάσταση κοινωνικής και οικονομικής ηρεμίας είναι δύσκολη υπόθεση.

 
Έσοδα από ποδόσφαιρο
Οι αγώνες ποδοσφαίρου στην Κορέα και Ιαπωνία αποδίδουν στους διοργανωτές έσοδα, μόνο από τηλεοπτικές μεταδόσεις, γύρω στα 818 εκατομμύρια δολλάρια, ενώ η Γερμανία για το 2006 έχει εξασφαλίσει έσοδα 932 εκατομμυρίων· το ποδόσφαιρο είναι το πλέον αγαπητό άθλημα στην εποχή μας, ανεξαρτήτως της γνώμης που έχει ο καθένας γι’ αυτό. Ο σχολιασμός αφορά άλλο πρόβλημα· η διοργάνωση φαίνεται ότι ήταν τέλεια και ο έπαινος ομόθυμος. Δύσκολα βλέπουμε τα ίδια σχόλια και για τη δική μας προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων· ο διάσημος αρχιτέκτων Καρατράβα, που έφτιαξε τα σχέδια για την αναμόρφωση του Ολυμπιακού Σταδίου, κατηγορεί τις ελληνικές αρχές για ανοχή απέναντι σε υπερβάσεις και παρατυπίες των εργοληπτών. Με αυτόν τον τρόπο θα οργανώσουμε την Ολυμπιάδα; Αλοίμονο στον φορολογούμενο!
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr