Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 263/ 01 Ιουλίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Δοκιμασία αστυνομικής αποτελεσματικότητος
Η σύλληψη του τραυματισμένου τρομοκράτη κρίνει την αποτελεσματικότητα της αστυνομικής μας υπηρεσίας, αλλά και την αξιοπιστία μας απέναντι στο φαινόμενο που μαστίζει είκοσι οκτώ χρόνια τη χώρα· τα πράγματα είναι περισσότερο από σοβαρά, ώστε να αντιμετωπίζονται με μισόλογα. Οι τρομοκράτες έχουν αποδείξει ότι γνώριζαν, σε πολλές περιπτώσεις, μυστικά απόρρητα και κινήσεις προσώπων, Ελλήνων ή ξένων, που μόνο ελάχιστοι είχαν πρόσβαση σε αυτές· οι ουσιαστικές έρευνες, όπως του μακαρίτη εισαγγελέα Τσεβά, έμειναν ημιτελείς και οι φάκελοί τους χάθηκαν, χωρίς ποτέ το κράτος να καταλογίσει ευθύνες στη σειρά της διαδοχής των υπολόγων των σχετικών εγγράφων. Όσοι εμπλέκονται στη δίωξη της τρομοκρατίας, Έλληνες και ξένοι, δίδουν τώρα τις εξετάσεις τους· νέα αποτυχία δεν συγχωρείται εύκολα από τον ελληνικό λαό.
 
Έξοδος στην εξωστρέφεια
Ο πρωθυπουργός από καιρό πιέζει τα στελέχη του να εγκαταλείψουν την εσωστρέφεια και να ανοίξουν το διάλογο με την κοινωνία, ενώ ο ίδιος κλείνει ακόμη περισσότερο τον προσωπικό του κύκλο και ανακοινώνει δείπνο με ολίγους εκλεκτούς· μιμούμενοι οι απρόσκλητοι το παράδειγμά του άρχισαν τα δημόσια δείπνα, βουλευτές και άλλοι κοφυφαίοι παράγοντες, ενώ οι μη κληθέντες υπουργοί εξαπολύουν επιθέσεις κατά της ηγετικής ομάδος. Απομένει να δούμε το κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί ο δημόσιος δείπνος στου Μαξίμου, επειδή οι αντεπιθέσεις ανοίγουν νέο μέτωπο στα εσωκομματικά το οποίο δεν είναι εύκολο να κλείσει έως την Οργανωτική Συνδιάσκεψη του Σαββατοκύριακου· το κρίσιμο ερώτημα είναι άλλο: Όταν σε θερινή περίοδο συμβαίνουν τόσο έντονες κρίσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, είναι εύκολη η αποφυγή της εκρήξεως σε σύντομο χρονικό διάστημα; Ουδείς δύναται απαντήσειν· με ευχολόγια και την προπαγάνδα του τύπου δεν αποτρέπονται οι πολιτικές εξελίξεις.
 
Παρακρατικές μεθοδεύσεις
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως είναι πάντοτε προσεκτικός στις επικρίσεις του εναντίον της κυβερνήσεως, παρά τις περί αντιθέτου κατηγορίες, αλλά προχθές χρησιμοποίησε ασυνήθιστα αυστηρή γλώσσα, καταγγέλοντας για παρακρατικές μεθοδεύσεις· η αναφορά συνδέεται κατ΄ αρχάς με την άσκηση της εξουσίας στο εσωτερικό, όπου είναι γνωστή η αυταρχικότης και η ολοκληρωτική νοοτροπία των κυβερνητικών παραγόντων, κυρίως ως προς το σεβασμό της ελευθερίας της εκφράσεως. Ίσως, όμως, να υπονοεί και τα εθνικά μας θέματα, όταν είναι πρόσφατη η καταγγελία του, μετά τη συνάντησή του με τον Ισπανό πρωθυπουργό στη Μαδρίτη, για ελλειπή ενημέρωση από την κυβέρνηση στο θέμα του Ευρωστρατού· οι σκέψεις αυτές ενισχύονται και από τις καταγγελίες των πολιτικών που ενημερώθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών, για το θέμα, ενώ ο πρωθυπουργός διατυμπανίζει την δήθεν επιτυχία του. Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εθνικής Αμύνης δεν είναι δυνατόν να είναι εντελώς άσχετες.
 
Επίσκεψη του Πατριάρχου
Η ολιγοήμερη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στη Μαγνησία, λίγες μόνο μέρες μετά την αντίστοιχη σε ολόκληρη την Κρήτη, φέρει τον ελληνικό λαό πιο κοντά προς τις ρίζες του· η εμπειρία του περασμένου αιώνα και η χρεωκοπία των μεγάλων ιδεολογιών απέδειξαν ότι η εξάρτηση του ανθρώπου από το θεό οφείλεται στην παρατεταμένη παιδική ηλικία, καθώς το κρίσιμο θέμα δεν είναι η αναγνώριση ή μή της υπάρξεως του θρησκείας αλλά οι σχέσεις του ανθρώπου προς το θεό του, όπως τον διαμορφώνει εκάστη θρησκεία. Η Ορθοδοξία εμπεριέχει σχέσεις ανεξαρτησίας και ελευθερίας Θεού και πιστού, κάτι που ουδεμία άλλη θρησκεία ή δοξασία το διασφαλίζει. Οι ομιλίες του Πατριάρχου το επιβεβαιώνουν!
 
Η βομβιστική έκρηξη

Η αποτυχία του τρομοκράτη στην εκπλήρωση της αποστολής του με τις δύο βόμβες και η σύλληψή του ως τραυματία είναι μοναδική ευκαιρία για την Ελληνική Αστυνομία· ουδέποτε άλλοτε είχε συλλάβει τρομοκράτη έστω και τραυματισμένο, αρκεί να επιζήσει και να καταθέσει. Είναι το κρίσιμο ερώτημα, όταν  πολλά περίεργα συμβαίνουν στη μετάδοση των σχετικών με το γεγονός πληροφοριών από τα ελεγχόμενα μέσα· ουδεμία αμφιβολία υπάρχει ότι στόχος ήταν ο τουρισμός και η ηρεμία του ελληνικού λαού, άρα και οι δημοκρατικές μας ελευθερίες. Από την άλλη, είναι γεγονός ότι το θέμα συμβάλλει στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης· την τελευταία εικοσαετία πάντα οι τρομοκρατικές επιθέσεις συνέβαλαν προς την κατεύθυνση αυτή.

 
Απαλλαχθείσαι τυράννων

Όταν οι Αθηναίοι με τη βοήθεια των Λακεδαιμονίων απηλλάγησαν από την τυραννία των Πεισιστρατιδών, δύο άνδρες εδέσποζαν στην πολιτική τους ζωή· ο ένας ήταν ο Κλεισθένης, ο Αλκμεωνίδης ο οποίος είχε πείσει την Πυθία στο να δίδει τους χρησμούς στους Σπαρτιάτες για την εκδίωξη των Πεισιστρατιδών, όπως και έγινε, και ο άλλος ο Ισαγόρας ο Τεισάνδρου. Ο τελευταίος τύραννος Ιππίας κατέφυγε στην πατρική του αποικία το Σίγειο, παρά τον Σκάμανδρο· αργότερα θα καταφύγει στους Πέρσες. Αι Αθήναι ήταν από πριν μεγάλη πόλις, αλλά όταν απηλλάχθησαν της τυραννίας έγιναν μεγαλύτερες· «Αθήναι, εούσαι και πριν μεγάλαι, τότε απαλλαχθείσαι τυρράνων εγίνοντο μείζονες». Ο Κλεισθένης, έχανε τη δύναμη στους ολιγαρχικούς, αλλά επικράτησε του αντιπάλου του, μόνον όταν από αριστοκράτης που ήταν προσεταιρίσθηκε τους δημοκρατικούς και έγινε ο ηγέτης τους· «ούτοι οι άνδρες εστασίασαν περί δυνάμιος, εσσούμενος δε ο Κλεισθένης τον δήμον προσεταιρίζεται».

 
Παραβιάσεις στο Αιγαίο
Η τακτική των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο και στην Κύπρο ενισχύθηκαν με την καταγγελία του υπουργού Αμύνης ότι η χώρα μας επεκτάθηκε επτά φορές σε διακόσια χρόνια εις βάρος της Τουρκίας· δηλαδή, στην πράξη πρόκειται για τη διεκδίκηση της κληρονομίας της οθρωμανικής αυτοκρατορίας, που σημαίνει βλέψεις έως τη Βιέννη και μέρος της Κάτω Ιταλίας που κάποτε είχε κατακτηθεί από τους Τούρκους. Ο υπουργός δεν μίλησε τυχαίως· είναι η επομένη της συνόδου της Σεβίλλης και της αρνήσεως της Ευρωπαϊκής Ενώσεως τού να ορίσει ημερομηνία ενάρξως των διαπραγματεύσεων, έστω και άν αυτό δεν σημαίνει τίποτε ως προς την ένταξη στην ΕΕ. Σημαίνει πολλά, όμως, για το θέμα του Ευρωστρατού, με τους Αμερικανούς να υποστηρίζουν τις τουρκικές θέσεις και την ελληνική κυβέρνηση να μετεωρίζεται γύρω από το κείμενο της ¶γκυρας, επειδή πρώτη αυτή το αποδέχθηκε· νέα περίοδος κρίσεων ακολουθεί αναποφεύκτως!
 
Οι Οκτώ μεγάλοι
Τα συμπεράσματα της διημέρου συνόδου των Οκτώ μεγάλων στον Καναδά, είναι από πενιχρά έως μηδαμινά· σε όλα σχεδόν διαφώνησαν, ακόμη και οι συνοδοιπόροι των Αμερικανών Ιάπωνες. Ως προς τη βοήθεια των πέντε δισεκατομμυρίων δολλαρίων προς τις αφρικανικές χώρες, η απάντηση ήταν καταφανής στο πρόσωπο του γηραιού προέδρου της Σενεγάλης, ο οποίος είχε και το πλεονέκτημα της καλής εμφανίσεως της ομάδος της στο Παγκόσμιο κύπελο· ούτε για οδοντογλυφίδες δεν αρκούν, αφού δεν έχουν δόντια. Στα κρίσιμα διεθνή ζητήματα, όπως το Παλαιστινιακό, ο Αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε πλήρως απομονωμένος, ακόμη και από τον Καναδά και τη Βρεταννία· η απομάκρυνση του Γιασέρ Αραφάτ καθίσταται αδύνατη, ενώ οι στρατιωτικές επιδρομές του Ισραήλ ενισχύουν τη θέση του Παλαιστινίου προέδρου. Ο φαύλος κύκλος ολοκληρώνεται εμφανώς με τον εμπορικό πόλεμο και την πτώση του δολλαρίου· στον ενιαίο κόσμο η κυριαρχία διασφαλίζεται με το ισχυρό νόμισμα.
 
Απομόνωση του Ισραήλ
Η αποτυχία του Αμερικανού προέδρου στην προσπάθειά του απομακρύνσεως του Παλαιστινίου προέδρου και η εμφανής απροθυμία ή και άρνηση των μεγάλων χωρών απέναντι στο σχέδιο αυτό, οδηγούν το Παλαιστινιακό σε νέο αδιέξοδο· το Ισραήλ σπεύδει να ολοκληρώσει την ανέγερση του διαχωριστικού τείχους, ελπίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα προστατευθεί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Από την άλλη πλευρά, οι στρατιωτικές επιδρομές εξαγριώνουν ακόμη περισσότερο τους Παλαιστινίους και συμβάλλουν στην προβολή ηρώων, όπως οι νεκροί δεκαπέντε Παλαιστίνιοι στην έδρα του αρχηγείου τους στη Χεβρώνα· άρα νέες τρομοκρατικές επιθέσεις είναι παραπάνω από βέβαιο, όπως αυτή στο τραίνο, αφού η απόγνωση οδηγεί τους καταπιεσμένους πάντοτε σε ακραίες επιλογές. Το πρόβλημα αποκτά άλλες διαστάσεις· ο χρόνος κυλάει υπέρ των Παλαιστινίων, μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών, προεδρικών και βουλευτικών. Οι ¶ραβες και οι μεγάλοι υποχρεώνονται να ενισχύσουν την Παλαιστίνη.
 
Οι ελεγκτικοί θεσμοί
Η χρεωκοπία της μεγαλυτέρας εταιρείας παραγωγής φωτοτυπικών μηχανημάτων στον κόσμο RANK XEROX οδηγείται σε χρεωκοπία, μετά τους δύο γίγαντες ENRON και Worldcom· οι λόγοι είναι οι ίδιοι, δηλαδή  αποκαλύφθηκε η ανάμιξη των ορκωτών λογιστών στην εξαπάτηση των μικροεπενδυτών· η κοινή γνώμη παρακαλουθεί με άκρα καχυποψία τις εξελίξεις. Το κύριο πρόβλημα έγγειται στην κρίση εμπιστοσύνης προς τις ελεγκτικές αρχές της ελευθέρας οικονομίας· με άλλα λόγια, αμφισβητείται η αντικειμενική λειτουργία των θεσμών οι οποίοι εγγυώνται την ελεύθερη οικονομία. Όταν αμφισβητείται ο ηγετικός ρόλος της αμερικανικής οικονομίας στον κόσμο, τότε η κρίση εμπιστοσύνμης προς τους ελεγκτικούς θεσμούς αποδυναμώνει  τον ηγετικό της ρόλο· είναι ο επιπρόσθετος λόγος της υποχωρήσεως του δολλαρίου στη διεθνή αγορά, δηλαδή η έμπρακτη αμφισβήτηση της κυριαρχίας του.
 
Το πρόβλημα Αργεντινή
Οι διαδηλώσεις στην Αργεντινή κλιμακώνονται και οι προοπτικές εξόδου από την οξύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση δεν διακρίνονται στον ορίζοντα· το κύριο πρόβλημα είναι ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως 9,5 δις δολλάρια για την κάλυψη των εκρηκτικών αναγκών του λαού της, ο οποίος έχασε όλες του τις αποταμιεύσεις μετά τη χρεωκοπία του Δεκεμβρίου. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δηλαδή οι Αμερικανοί, αρνούνται πεισματικά την παροχή της βοηθείας, επειδή θεωρούν τις επιπτώσεις δευτερεύουσες έναντι των άλλων προβλημάτων, όπως είναι η προστασία του δολλαρίου και της οικονομικής τους κυριαρχίας στον κόσμο· το πρόβλημα είναι πρακτικό και καθημερινό: στην αμερικανική αξιολόγηση το ζήτημα Αργεντινή βρίσκεται σε κατώτερη βαθμίδα. Πιστεύουν ότι η τύχη τους κρίνεται στον Ατλαντικό και στον Ειρηνικό, σχηματικώς ειπείν.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr