Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 265/ 03 Ιουλίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Ανακρίσεις προς τα υψηλά πρόσωπα
Οι ανακρίσεις συνεχίζονται ως προς τους εμπλεκομένους στην τρομοκρατία· ένα δεν γίνεται, ανάκριση των υψηλών προσώπων οι οποίοι είχαν χρηματίσει σε καίριες θέσεις των μυστικών υπηρεσιών και με την αποχώρησή τους χάθηκαν και πολύτιμοι φάκελοι· ουδείς πολιτικός προϊστάμενος διέταξε τη διεξαγωγή ανακρίσεων κατά των υπολόγων οι οποίοι είχαν χρεωθεί τους φακέλους και δεν τους παρέπεμψε στη δικαιοσύνη, όπως και δεν κατήγγειλε τον προκάτοχό του υπουργό ο οποίος αμέλησε να διατάξει τις ανακρίσεις αυτές. Εκ των υστέρων είναι εύκολο να προβάλονται διάφορα επιχειρήματα και να εξιδανικεύονται καταστάσεις· η αντιστασιακή δράση εκάστου αποτελεί τιμή, και σε πολλούς έχει αναγνωρισθεί, αλλά η επίκλησή της για κάθε τυχαίο ή μη γεγονός ενοχλεί ή αποδεικνύει ότι κάτι αποκρύπτεται εντέχνως.
 
Υπο κηδεμονίαν πάλιν
Ο δείπνος του Μαξίμου προς τα κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος επιβεβαίωσε την εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται υπό κηδεμονίαν· δύο χρόνια μετά τις εκλογές και δέκα μήνες μετά την αναβάπτισή του στο συνέδριο του κόμματος, ο πρόεδρος χρειάζεται την αποδοχή των κορυφαίων στελεχών του για την παραμονή του στην εξουσία. Είναι τα περίεργα της υποθέσεως· σε περίοδο, με τόσα κρίσιμα εθνικά θέματα και την τρομοκρατία να αναδύεται ξαφνικά, ο πρωθυπουργός δείχνει ότι αδυνατεί να ελέγξει την πολιτική δυναμική και καταφεύγει στη βοήθεια των υφισταμένων του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στελέχη συμφώνησαν με τις εισηγήσεις του προέδρου τους, αλλά παρόμοιες συμφωνίες κυοφορούν τις εκρήξεις· μόλις αναχώρησαν άρχισαν να διοχετεύουν προς τον τύπο τις επιφυλάξεις τους. Έχει δευτρεύουσα σημασία τα όσα διοχευτεύονται, αλλά πολιτικά μετράει η πρόθεσή τους· επιμένουν στην προβολή της διαφοροποιήσεώς τους από τον πρόεδρο!
 
Όρια στις αποκαλύψεις
Οι αποκαλύψεις του αρχηγού της Αστυνομίας ως προς το περίστροφο του τρομοκράτη έχει ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου ως προς την τρομοκρατική οργάνωση· ο αρχηγός της Αστυνομίας περίτρομος, όπως έδειχνε το βλέμμα του, έκανε την ανακοίνωσή του· το μοιραίο λάθος του τρομοκράτη ως προς τη βόμβα δεν είναι κάτι το απρόβλεπτο. Το κρίσιμο είναι το γιατί ο τρομοκράτης έφερε μαζί του την απόδειξη της διασυνδέσεώς του με την τρομοκρατική οργάνωση, όταν σε παρόμοιες ενέργειες όφειλε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας· μήπως ήθελε να δείξει προς τους ανώτερούς του ότι θα φέρει την αποκάλυψη της εξαρτήσεώς του. Κάτι περίεργο συμβαίνει, ενώ την ίδια στιγμή κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και με προϋπηρεσία στις μυστικές υπηρεσίες ισχυρίζονται ότι η Αστυνομία έψαχνε στους ανθρώπους του ΠΑΚ· δηλαδή, ο Ανδρέας Παπανδρέου και οι ίδιοι δεν είχαν αναλάβει τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών.
 
Vivendi Universal
Η απειλή χρεωκοπίας της μεγαλυτέρας ευρωπαϊκής και δευτέρας στον κόσμο εταιρείας τηλεοπτικών προγραμμάτων Vibendi Universal έχει οδηγήσει στην παραίτητη του προέδρου της, ενώ έχουν προκληθεί ευρύτερες επιπτώσεις στη διεθνή αγορά· οι επιφανειακοί λόγοι είναι οι τρομοκρατικές επιθέσεις και η απορρύθμιση της αγοράς, αλλά οι ουσιαστικοί αφορούν τις βαθύτερες αλλαγές που συμβαίνουν στην εποχή μας και οδηγούν στη σταδιακή ή και επιταχυνόμενη χειραφέτηση από τη βιομηχανική λογική και πρακτική. Ο άνθρωπος της πληροφορικής δεν έχει ουδεμία σχέση με τον προκάτοχό του της βιομηχανικής εποχής· άλλο ήθος φέρει και άλλη πρακτική ασκεί στην καθημερινότητά του. Οι Ευρωπαίοι περισσότερο είναι υποχρεωμένοι καταγράψειν τις αλλαγές αυτές στην αντίληψη της ζωής μας.
 
Οι αγορές συναλλάγματος

Η ισοτιμία του ευρώ αντιστοιχεί πλέον με ένα δολλάριο σε περίοδο που έχουν αρχίσει οι θερινές διακοπές· οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών έχουν αποδώσει και έχουν διατηρήσει την ισοτιμία των δύο νομισμάτων. Το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται στη χειρότερη περίοδο της μεταπολεμικής εποχής, μετά την υποτίμησή του το 1972· αλλά, την εποχή του ψυχρού πολέμου και της αναγνωρισμένης πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών, στη Δύση το δολλάριο ήταν το έμβλημα της αντικομμουνιστικής εκστρατείας. Η σημερινή εποχή είναι άλλη· η οικονομική κυριαρχία αμφισβητείται εντόνως και ο φόβος του κομμουνιστικού αντιπάλου δεν υφίσταται. Αλλά το αντίθετο, η ενιαία παγκόσμια οικονομία έχει άλλους νόμους και άλλη δυναμική λειτουργίας.

 
Κλεισθένεα εξέβαλλε

Ο Ισαγόρας, από τον Σπαρτιάτη βασιλέα Κλεομένη ο οποίος σύχναζε στη γυναίκα του, «φοιτάν παρά του Ισαγόρεω την γυναίκα», είχε ζητήσει τη βοήθεια για την εκτόπιση του αντιπάλου του Κλεισθένους, του μεγαλυτέρου δημοκρατικού μεταρρυθμιστού· ο Κλεομένης ζήτησε την εκτόπιση, του Κλεισθένους και των φίλων του. Ο Κλεισθένης οικειοθελώς απεσύρθη από την πόλιν· «Κλεισθένης μεν αυτός υπεξέσχε». Εν τούτοις αμέσως μετά εμφανίσθηκε ο Κλεομένης, όχι με πολύ στρατό, και εξεδίωξε επτακόσιες οικογένειες Αθηναίων, τις οποίες είχε κατονομάσει ο Ισαγόρας· «μετά δε ουδέν ήσσον παρήν ες τας Αθήνας ο Κλεομένης ου συν μεγάλη χειρί, απικόμενος δε αγηλατέει επτακόσια επίστια Αθηναίων, τα οι υπέθετο ο Ισαγόρης». Αφού δε έπραξε αυτά, στη συνέχεια προσπάθησε καταλύσειν τη Βουλή και αναθέσειν την εξουσία σε τριακόσιους φίλους του Ισαγόρου· «ταύτα δε ποιήσας δεύτερα την βουλήν καταλύειν επειράτο, τριηκοσίοισι δε τοίσι Ισαγόρεω στρατιώτησι τας αρχάς ενεχείριζε».

 
Αμερικανικό σχέδιο
Οι Αμερικανοί παρεμβαίνουν, μετά τους Βρεταννούς, στο Κυπριακό και μεθοδεύουν την υποβολή προτάσεων για την επίλυσή του έως το τέλος του έτους· η πολιτική πλευρά της λύσεως δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, αλλά ως προς το στρατιωτικό θέμα προτείνεται η παραμονή 20.000 ανδρών στη νήσο μετά την αποδοχή της λύσεως. Η Ουάσιγκτον εμφανίζεται πλέον διατεθειμένη να αποδεχθεί την ένταξη της μεγαλονήσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πιέζοντας ίσως την ¶γκυρα, ώστε να μην προκαλέσει έντονα προβλήματα· το κατά πόσο οι πληροφορίες αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα είναι άλλο θέμα. Το γεγονός είναι ότι η αποφασιστικότης της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για την αποδοχή της Κύπρου αλλάζει τη διεθνή πολιτική σκηνή στην περιοχή· οι Αμερικανοί, ακολουθώντας τους Βρεταννούς, παρεμβαίνουν υπέρ της διευκολύνσεως της εντάξεως, με την υποβολή σχεδίων λύσεως του πολιτικού προβλήματος, όπως είναι και η βρεταννική πρόταση για την αποδοχή του βελγικού μοντέλου.
 
Το νόμισμα ως πολιτική δυναμική
Η επιτυχία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, ιδιαιτέρως τις τελευταίες εβδομάδες με τη συμπλήρωση εξαμήνου από την καθιέρωσή του και τις εμφανείς δυσλειτουργίες και αδυναμίες του δολλαρίου και της αμερικανικής οικονομίας, φέρει μαζί της άλλη πολιτική δυναμική για την ευρωζώνη· το νόμισμα στα τρία βήματα έως την καθιέρωσή του, το πρώτο, η αποδοχή του από το λαό του οποίου τις ανάγκες υπηρετεί, το δεύτερο, η αποδοχή του στις διεθνείς συναλλαγές ως εκπροσωπούντος τη χώρα εκδόσεως και τρίτο, η αποδοχή του ως αποθεματικού νομίσματος από άλλες χώρες. Το ευρώ διανύει, με επιτυχία, το τρίτο βήμα, με την ανατίμησή του έναντι των άλλων νομισμάτων και κυρίως έναντι του δολλαρίου, παρά τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και της Αμερικής· η άλλη πλευρά της ιδίας λειτουργίας επιβάλλει την στήριξη του νομίσματος από τις εκδοτικές του αρχές, όχι μόνο από οικονομικής πλευράς αλλά και από πολιτικής. Από πολιτικής, ως παρουσίας της χώρας εκδόσεως στην ευρύτερη περιοχή στην οποία απλώνεται η απήχηση του νομίσματος· δηλαδή, η πολιτική παρουσία της χώρας, συμπληρωματικής προς την οικονομική λειτουργία του νομίσματος. Αντιστρόφως το νόμισμα επιβάλλει την εμφανή και πειστική προς όλους πολιτική προστασία της περιοχής του, της ευρωζώνης· προστασία του νομίσματος και της περιοχής, των κατοίκων της, συνδέονται αρρήκτως και δεν είναι δυνατόν να μην ταυτίζονται αυτά τα δύο. ¶ρα η προστασία της περιοχής της ευρωζώνης, ώς τα ακρότατα όρια της, επιβάλλεται και προϋποτίθεται από την αποδοχή του νομίσματος ως αποθεματικού· αυτή είναι η πιο ευαίσθητη πτυχή της πολιτικής λειτουργίας του νομίσματος, του ευρώ. ¶ρα Ευρωστρατός και ευρώ αλληλοσυνδέτονται κατά τους παροικούντας εν Φραγκφούρτη.
 
Βομβαρδισμός γάμου
Οι βομβαρδισμοί χωριού στο Αφγανιστάν από τα αμερικανικά αεροπλάνα, κατά την ώρα τελέσεως γάμου, με αποτέλεσμα τριάντα νεκροί και εκατόν είκοσι τραυματίες, δείχνει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει ο αφγανικός λαός· υπήρξαν καταγγελίες ότι περίεργες κινήσεις είχαν σημειωθεί σε χωριό, κοντά στο Κανταχάρ, και αμέσως έστειλαν τα βομβαρδιστικά. Η αντίδραση, παρά τη συγνώμην που ακολούθησε φανερώνει πολλά: οι ειρηνευτικές δυνάμεις δεν ελέγχουν την ύπαιθρο της χώρας και άρα δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν τις όποιες καταγγελίες, από περιοχές όπου φαίνεται ότι οι Ταλιμπάν ακόμη επιβιώνουν· η συγκέντρωση πολλών σε κάποια εκδήλωση, αμέσως ερμηνεύθηκε ως εχθρική ενέργεια και ακολούθησε ο βομβαρδισμός. ¶ρα επί έξη μήνες πού ασκούν εξουσία οι ερηνευτικές δυνάμεις; Με άλλα λόγια, πώς να εμπιστευθεί ο λαός αυτός τη νέα κυβέρνηση, όταν τον σκοτώνουν στην πλατεία του χωριού του; Και η οικονομική ανέχεια επαυξάνει!
 
Ασυλία των Αμερικανών
Η ψήφιση του κανονισμού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου, κατά της ανθρωπότητος, γενοκτονία και σφαγή αμάχων, καρκινοβατεί· οι Αμερικανοί αρνούνται να εγκρίνουν τον κανονισμό και προβάλλουν την απειλή του δικαιώματος αρνησικυρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ζητούν την καθιέρωση ετεροδικίας για τους υπηκόους της οι οποίοι θα κατηγορηθούν για τη διάπραξη των εγκλημάτων, ώστε να δικάζονται στην Αμερική, δηλαδή ζητούν την καθιέρωση ασυλίας· τους συνεπικουρούν Ρώσσοι, Κινέζοι και Ισραηλινοί, οπότε το δικαστήριο θα έχει δικαιοδοσία μόνο για τους υπηκόους των μικρών χωρών. Δηλαδή αυτομάτως αίρεται η αποστολή του δικαστηρίου· αλλά, από την άλλη πλευρά, είναι δύσκολη η υπαναχώρηση, επειδή τόσα έχουν λεχθεί και η δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συνεχίζεται στη Χάγη. Ο φόβος είναι άλλος· υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες για τη διάπραξη των εγκλημάτων αυτών από Αμερικανούς στρατιώτες στη Βοσνία, με την απειλή παραπομπής τους στο διεθνές δικαστήριο.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr