Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 257/ 18 Ιουνίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Η περιοδεία του Οικουμενικού πατριάρχου
Ο Οικουμενικός πατριάρχης περιοδεύει στην Κρήτη, την πολυπληθέστερη περιφέρεια του θρόνου του· η προσωπική επαφή με τον απλό κόσμο, με τις περιοδείες στα χωριά και στις πόλεις της μεγαλονήσου, μετρούν περισσότερο. Όλοι έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν και να ακούσουν από κοντά τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας και να αντιληφθούν την πειστικότητα του λόγου και την αγιότητα της παρουσίας του· με τις πρωτοβουλίες του για την σωτηρία του περιβάλλοντος, όπως η τελευταία για τη μόλυνση της Αδριατικής, πείθει τους πάντες ότι η Ορθοδοξία διαθέτει τις ευαίσθητες κεραίες για την καταγραφή των προβλημάτων της εποχής μας. Αυτό το μήνυμα μεταφέρει ο πατριάρχης στο λαό του της Κρήτης· το αντιλαμβάνονται οι Κρητικοί ως έκφραση της ζωής τους.
 
Απειλή και ανάκλησή της
Ο πρωθυπουργός ήταν αποφασισμένος να εκκαθαρίσει την κατάσταση στο κόμμα του κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής· στο διανεμηθέν στον τύπο κείμενο της ομιλίας του, ανάφερε ότι η εσωστρέφεια θα τελειώσει «με τον έναν ή άλλον τρόπο», αλλά στην επίσημη ομιλία του παράλειψε τη φράση. Δηλαδή, η πιο σημαντική φράση, αυτή που έδειχνε την αποφασιστικότητά του, κρίθηκε ως περιττή, όταν  διαπίστωσε ότι το κλίμα ήταν  αρνητικό και δεν τού επέτρεπε τη διατύπωση της απειλής· σε κρίσιμες φάσεις της πολιτικής ζωής η διατύπωση απειλής από τον αρχηγό είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, επειδή δυνατόν να οδηγήσει σε αρνητικά για αυτόν αποτελέσματα· το χειρότερο, όμως, είναι η ανάκληση της προαναγγελθείσης απειλής. Η ανάκληση δείχνει ατολμία και φόβο σε προσωπικό επίπεδο· προσφέρει δε όπλα στους αμφισβητίες για ενίσχυση της πολεμικής τους, επειδή πιστεύουν ότι δικαιώνονται με την αρχηγική ανάκληση.
 
Η γενική απεργία
Όλες οι ενδείξεις πείθουν ότι σημερινή γενική απεργία θα νεκρώσει τον τόπο, για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία σε παρόμοιο βαθμό· η κυβέρνηση, παρά την κινητοποίηση του κομματικού της μηχανισμού, δεν πέτυχε την αναστολή της απεργίας, ούτε την διάσπαση του συνδικαλιστικού μετώπου. Μάλλον το αντίθετο, έχει προκαλέσει την οργή των εργαζομένων και ενισχύσει την αποφασιστικότητά τους για την επιτυχία της απεργίας· η κυβέρνηση δεν έχει πείσει κανέναν ως προς τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού της νομοσχεδίου, ούτε ως προς την πολιτική ανάγκη της επισπεύσεως της ψηφίσεώς του· άφησε να περάσουν ανεκμετάλλευτα δύο χρόνια μετά τις εκλογές και τώρα τρέχει και δεν προλαβαίνει. Όλοι γνωρίζουν ότι το πολιτικό κλίμα είναι άσχημο για την κυβέρνηση, ενώ προαναγγέλουν πολιτικές εξελίξεις και τα δικά της στελέχη· πώς είναι δυνατόν να ψηφισθεί νομοσχέδιο που αλλάζει τόσο  ριζικά τις κοινωνικές συνθήκες σε παρόμοια κατάσταση;
 
Οι γαλλικές εκλογές
Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών ήταν το αναμενόμενο· ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ απέκτησε πλειοψηφία δύο τρίτων στην Εθνοσυνέλευση, άρα δεν επιτρέπεται να προβάλει οιαδήποτε δικαιολογία στην εφαρμογή της πολιτικής του. Τα δύο κύρια σκέλη της εγκριθείσης πολιτικής είναι: η διασφάλιση της τάξεως και της κοινωνικής συνοχής στο εσωτερικό και του ευρωπαϊκού, ως προέκταση του γαλλικού, πατριωτισμού στο εξωτερικό· οι Γάλλοι δεν πρόκειται να συγχωρήσουν λάθη δουλικής συμπεριφοράς στην ευρωπαϊκή πολιτική του προέδρου. Έστω, και με τη μεγάλη αποχή, έστω και υπό την απειλή της αντιευρωπαϊκής ακροδεξιάς, έδωσαν σαφή κατεύθυνση στην πολιτική τους, όπως είχαν κάνει προ τεσσαρακονταετίας με την υποστήριξη του Καρόλου Ντεγκώλ· βαρεία η ευθύνη.  
 
  Ατύχημα στο ΕΚΑΒ
 

Η πτώση του ελικοπτέρου της ΕΚΑΒ, με τους νεκρούς, πλήρωμα και ασθενή, θέτει επί τάπητος το πρόβλημα της ασφαλείας των σχετικών πτήσεων· οι όποιες αδυναμίες του συστήματος ή οι ατέλειες των συγκεκριμένων ελικοπτέρων έχουν μία και μόνη σημασία: την ανεπάρκεια της κρατικής μηχανής στον έλεγχο των έργων  που αναλαμβάνει ή στην ιδιοτέλεια κάποιων αρμοδίων οι οποίοι κρίνουν τις σχετικές προμήθειες. Οι τόσοι νεκροί, όμως, και η επανάληψη των ατυχημάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα γεννούν ερωτήματα στον κόσμο· τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ έχουν αγορασθεί για να προλαμβάνουν την επιδείνωση της υγείας των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών. Όταν συμβαίνουν παρόμοια ατυχήματα, όλοι μας διερωτώμαστε για την σκοπιμότητα της αγοράς.

 
Την Ακρόπολιν κατέσχε

Οι Αθηναίοι, απρόσκετοι και επιπόλαιοι πίστεψαν στην πλεκτάνη του Πεισιστράτου, ότι δήθεν είχε υποστεί επίθεση δολοφονίας από τους αντιπάλους του και του παραχώρησαν το δικαίωμα φέρειν φρουρά πενήντα κορυνηφόρων· τότε έφθαναν τόσοι ροπαλοφόροι, τώρα είναι εκατοντάδες. Μόνον ο Σόλων προσπάθησε να αντισταθεί με όλα του τα μέσα, άν και γέρος πλέον, που μόλις είχε επιστρέψει από την οικειοθελή εξορία του· οργιζόταν επειδή έβλεπε του φτωχούς να χαρίζονται στον Πεισίστρατο και τους πλουσίους να φοβούνται αποδιδράσκοντες. Ο δήμος ούτε κάν για τον αριθμό των κορυνηφόρων λεπτολογούσε προς τον Πεισίστρατο, αλλά παραβλέπτοντας τον νόμο τον άφησε να στρατολογήσει όσους ήθελε, έως ότου κατέλαβε την Ακρόπολη· «ο δήμος ουδέ περί του πλήθους έτι των κορυνηφόρων διεμικρολογείτο προς τον Πεισίστρατο, αλλ’ όσους εβούλετο τρέφοντα και συνάγοντα φανερώς περιώρα μέχρι την Ακρόπολιν κατέσχε». Ο Σόλων μόνον γνώριζε πως επιδίδοντο στα ψέμματα οι τύραννοι.

 
Η Λόγια Γιόργκα
Η Εθνοσυνέλευση του Αφγανιστάν, Λόγια Γιόργκα, αφού εξέλεξε με τεράστια πλειοψηφία πρόεδρο της χώρας τον μεταβατικό πρωθυπουργό και εκλεκτό της Δύσεως Αμίντ Καρζάι, ζήτησε την άμεση συμμετοχή της στην εκλογή του πρωθυπουργού και των υπουργών· ο νέος πρόεδρος αρνήθηκε και οι χίλιοι περίπου, από τους 1.600 αντιπροσώπους της Γιόργκα αποχώρησαν από τη συνέλευση απειλώντας με επιστροφή στα παλιά, στον πόλεμο. Η κατάσταση είναι εκρηκτική στην Καμπούλ, με νωπές ακόμη τις μνήμες του πολέμου και ανοικτές τις πληγές του, καθώς δεν έχει φθάσει η δυτική βοήθεια και ο καθένας απευθύνεται στους παραδοσιακούς φυλάρχους για την κάλυψη των αναγκών του και τη διατροφή της οικογενείας του. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι νέα έκρηξη του πολέμου στο Αφγανιστάν θα σημάνει την απώλεια του ελέγχου στην περιοχή· ήδη και στα σύνορα Ινδιών και Πακιστάν η κατάσταση επιδεινώνεται για άλλη μία φορά.
 
Ο ρόλος του Ευρωπαίου ταμία
Η ένταξη στην ευρωζώνη και η καθιέρωση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος σημαίνει, πρώτον την ενιαία συναλλαγματική πολιτική, ήτοι, ότι οι δώδεκα χώρες εμφανίζονται σε όλες τους τις διεθνείς συναλλαγές ως ενιαίο κράτος· δεύτερον, ότι η οικονομική πολιτική προσαρμόζεται προς τις ανάγκες της συναλλαγματικής, όπως τα επιτόκια, οι όροι δανεισμού και καταθέσεων· τρίτον η δημοσιονομική και κοινωνική πολιτική προσαρμόζεται επίσης και δεν επιτρέπεται στα κράτη μέλη να λαμβάνουν μέτρα που δύνανται να οδηγήσουν στην ανατροπή της νομιμσματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης. Όταν κάποια χώρα, επιχειρήσει να παραβεί τους κανόνες αυτούς, παρεμβαίνει το ΕΚΟΦΙΝ ή η ΕΚΤ και επαναφέρει τον «ταραξία» στην τάξη· όπως συνέβη στην Ελλάδα με την προσπάθεια επιβολής φορολογίας στα μελλοντικά εισοδήματα, ή στη Γαλλία με την προταθείσα αύξηση του φπα σε εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες· όπως θα συμβεί στη χώρα μας, με τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού οι οποίες επιφέρουν ριζική αλλαγή της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Το ευρώ, ως νόμισμα φέρει την κοινωνική συνοχή στη χώρα όπου επιβάλλεται, άρα οι λαοί των Δώδεκα αισθάνονται και αποκτούν σταδιακά την αίσθηση του ενιαίου χώρου και της ενότητος της καθημερινής τους ζωής· είναι ιστορικά η εκ του νομίσματος κοινωνική συνοχή. Η καθημερινότης μετράει στην ιστορία περισσότερο από τις εκρήξεις των ηρωικών πράξεων· ο άνθρωπος, ο πολίτης κυρίως, δεν είναι πάντα ο ίδιος· άλλο είναι στην καθημερινή τριβή με τις προσωπικές και οικογενειακές του ανάγκες και άλλο την στιγμή της ανατάσεως για εθνικούς ή πολιτικούς λόγους. Αυτή τη διάσταση του νομίσματος αντιλαμβάνεται σταδιακά ο Έλληνας, επειδή ο δικός του ταμίας τον έκλεβε ασυστόλως και προκλητικώς
 
Το διαχωριστικό τείχος
Οι Ισραηλινοί, αφού απέτυχαν πλήρως στην επιβολή της τάξεως με τις μαζικές εισβολές, σφαγές, γενοκτονίες -όπως στην Τζενίν-, άρχισαν την κατασκευή διαχωριστικού τείχους μεταξύ της χώρας του και των παλαιστινιακών εδαφών· πιο ωμή ομολογία αποτυχίας της πολιτικής τους δεν ήταν δυνατόν να γίνει. Στην ιστορία, όποτε και όπου εκτίσθησαν τείχη πάντα κατέρρευσαν πολιτικά· το Σινικό τείχος δεν έσωσε τους Κινέζους από τις εισβολές των Μογγόλων, και έμεινε ως τουριστικό αξιοθέατο· το τείχος του Βερολίνου ανέκοψε κάπως τη φυγή των Ανατολικογερμανών, αλλά έφερε η κατάρρευσή του την πτώση του καθεστώτος· η πράσινη γραμμή στη Λευκωσία θα καταργηθεί μαζί με την κατάρρευση του καθεστώτος Ντενκτάς. Το ερώτημα που τίθεται είναι· σε τέτοια απόγνωση έχει έρθει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ώστε να κάνει παρομοίου μεγέθους λάθη; Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι δύσκολο να επιβιώσει ένα κράτος ως γκέτο.
 
Οι μυστικές υπηρεσίες
Το Κογκρέσσο ενέκρινε, ομοφώνως, την πρόταση του Αμερικανού προέδρου προς παραχώρηση στη CΙΑ και το FBI νέων εξουσιών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας· στην πράξη οι μυστικές υπηρεσίες τίθενται υπεράνω του ελέγχου της νομοθετικής εξουσίας. Είναι πολύ επικίνδυνο το μέτρο, κυρίως για τις πολιτικές ελευθερίες του αμερικανικού λαού και δευτερευόντως για τις διεθνείς σχέσεις· η τρομοκρατία δεν καταπολεμείται με τα ίδια μέσα και την ίδια πολιτική αντίληψη του θρησκευτικού φανατισμού. Όποια χώρα εκπίπτει στη λογική του φανατικού μετατρέπεται το πολιτικό της καθεστώς σε ολοκληρωτικό και χάνει, οπωσδήποτε, τον αγώνα κατά των τρομοκρατών· αυτό επιδιώκουν οι τρομοκράτες. Ο αγώνας στο πεδίο της ολοκληρωτικής παρανοίας τους ευνοεί· είναι αδύνατο μία χώρα εκατοντάδων εκατομμυρίων να επιβάλει, σε περιόδους ειρήνης, την πρακτική της υστερίας και του συνεχούς διωγμού· ακόμη και το Ισλάμ στην εκκίνησή του, μία ή δύο γενιές την διατήρησε.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr