Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 297/ 26 Σεπτεμβρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Πόλεμος και προετοιμασία οικονομίας
Οι προοπτικές εξαπολύσεως του πολέμου στο Ιράκ είναι μελανές· ο Αμερικανός πρόεδρος, για λόγους προσωπικού γοήτρου, φαίνεται αποφασισμένος κηρύξειν τον πόλεμο, άν και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Αμερικής και οι επιπτώσεις στην οικονομία είναι περισσότερο αρνητικές. Ο πόλεμος δεν είναι δυνατόν γίνειν προ του Φεβρουαρίου, λόγω των καιρικών συνθηκών· στο τετράμηνο αυτό πολλά δύνανται διαδραματισθήναι στη διεθνή σκηνή. Αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα μας δεν οφείλει λάβειν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα· το καλύτερο είναι η πλήρης και λεπτομερής συμμόρφωση προς τις ευρωπαϊκές εντολές και κυρίως της ευρωζώνης. Με κανέναν τρόπο δεν πρέπει ο φιλοαμερικανισμός να την παρασύρει σε λάθος μέτρα, όπως συμβαίνει στην οικονομική της πολιτική· η συνοχή μας με την ευρωζώνη κρίνεται.
 
Ο παράγων μεμψιμοιρία
Η ελληνική κυβέρνηση είναι η πρώτη στην Ευρωζώνη η οποία επιχειρεί ρίψειν όλες τις ευθύνες της για την άνοδο του πληθωρισμού στο ευρώ· «λαγός τη φτέρη κούναγε κακό της κεφαλής του», λέει η λαϊκή παροιμία. Η ανυπαρξία οικονομικής πολιτικής, η παντελής άγνοια της πολιτικής σημασίας του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος και η διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας την τελευταία εικοσαετία, με την εκτίναξη στα ύψη του εμπορικού ελλείμματος, παραμερίζονται και προβάλλεται, με την κυβερνητική βοήθεια μάλιστα, ως το κυριώτερο αίτιο για την αύξηση των τιμών η κυκλοφορία του ευρώ· ο «σοφός» δε υπουργός Οικονομίας ισχυρίζεται ότι φταίνε τα κέρματα του ενός και δύο ευρώ. Δηλαδή, εάν κυκλφορήσουν χαρτονομίσματα με την ίδια αξία θα υποχωρήσουν οι τιμές! Αυτή η μεμψιμοιρία, πέραν της παντελούς άγνοιας των νόμων της οικονομίας και του ψυχολογικού παράγοντος, υποδηλώνει την αδυναμία κατανοήσεως της ευρωζώνης.
 
Καμπή στην τρομοκρατία
Οι έρευνες για την τρομοκρατία φαίνεται ότι βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή· η μετατροπή της τρομοκρατίας σε τηλεοπτική σειρά, όχι μόνο απέτυχε αλλά και στρέφεται πλέον εναντίον της κατευθυνόμενης προπαγάνδας, επειδή όλοι έχουν αντιληφθεί ότι υποκινείται από την κυβέρνηση. Ο ελληνικός λαός έχει πεισθεί ότι κάτι προσπαθεί αποκρύψειν η κυβέρνηση, με την ηγεμονική περιποίηση των τρομοκρατών και την εντύπωση που παρέχεται ότι επιχειρεί ωθήσειν τις έρευνες προς άλλες κατευθύνσεις, όπως συμβαίνει με την απόκρυψη όλων των στοιχείων για την εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών στις τρομοκρατικές επιθέσεις· οι έρευνες έχουν φθάσει στο οριακό σταυροδρόμι, στις διασυνδέσεις των τρομοκρατών με μυστικές υπηρεσίες οι οποίες τους παρείχαν τις απόρρητες πληροφορίες για τις δολοφονίες τους. Η απομυθοποίηση των τηλεοπτικών παραθύρων έχει και τη ευεργετική της πλευρά για τη δημοκρατία· ο τύπος διέρχεται περίοδο καθάρσεως, άρα και ουσιαστικής κριτικής στο θέμα της τρομοκρατίας.
 
Ο Τούρκος κατάσκοπος
Η σύλληψη του Τούρκου κατασκόπου περνάει στο μικρά γράμματα, λόγω της τρομολαγνείας του τύπου· μάλλον πρόκειται για την ορατή πλευρά του παγόβουνου. Οπωσδήποτε θα έχουν προηγηθεί και θα έπονται πολλοί περισσότεροι· αναμενόμενο είναι σε κάθε εποχή, μόνο που γίνεται με προκλητικό τρόπο. Όχι, ότι δεν έχουν οι Τούρκοι στα χέρια τους όλες τις απόρρητες πληροφορίες, όπως τους τις παρέχει αφειδώς το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί· μάλλον άλλο επιδιώκουν: Την πρόκληση προς τις ελληνικές αρχές, την προβολή της εντυπώσεως ότι ελέγχουν τα πάντα και ότι διαθέτουν το ελεύθερο στο Αιγαίο· το πρόβλημα είναι άλλο: η καλύτερη φρούρηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεών μας, όχι όπως στο στρατόπεδο της Κώ.
 
Οι μυστικές υπηρεσίες

Το πρόβλημα των μυστικών μας υπηρεσιών επανέρχεται στην επικαιρότητα· ο πρωθυπουργός, με απόφαση του, έθεσε την ΕΥΠ εκτός της υποθέσεως της τρομοκρατίας, χωρίς ποτέ ερμηνεύσειν τους λόγους που τον υποχρέωσαν στην απόφαση αυτή, για τη μόνη υπηρεσία που υπήγετο στον ίδιο προσωπικά· τελικά, ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως ετοιμάζει νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της υπηρεσίας, αλλά παραμένει οξύτατο το πρόβλημα. Η ΕΥΠ ουδέποτε είχε εθνική συνείδηση ή εργαζόταν για το καλό της χώρας, επειδή η δομή της ήταν τέτοια που εξυπηρετούσε μόνο τις ξένες μυστικές υπηρεσίες, αμερικανικές και ισραηλινές. Είναι σε θέση ο πρωθυπουργός αποκόψειν τον ομφάλιο λώρο; Αμφιβάλλομεν, επειδή αυτό σημαίνει χειραφέτηση από την αμερικανική επικυριαρχία.

 

Ελευθεριότης η μεσότης

Όταν ο Αριστοτέλης μελετάει, στο κεφάλαιο περί δικαισύνης τον ελευθέριο, τον γενναιόδωρο αλλά και ελεύθερο στην πρακτική του και τον άσωτο εστιάζει την προσοχή του στο ήθος, στη νοοτροπία· το ήθος διέπει τη νοοτροπία του ανθρώπου, η προαίρεσίς του προς την ελευθερία ή τη δουλική προσήλωση προς κάτι. Ελευθέριος είναι ο δαπανών αναλόγως προς την περιουσία και εις αυτά που πρέπει· «ελευθέριός εστιν ο κατά την ουσία δαπανών και εις ά δεί». ¶σωτος όποιος δαπανά υπεράνω των δυνατοτήτων του· «ο δ’ υπερβάλλων άσωτος». Για το λόγο αυτό τους τυράννους δεν τους αποκαλούμε ασώτους· «διό τους τυράννους ου λέγομεν ασώτους». Η ελευθεριότης καθορίζεται με το κριτήριο της χρυσής τομής ως προς τη δαπάνη και την απόκτηση του πλούτου· «της ελευθεριότητος δη μεσότητος ούσης περί χρημάτων λήψιν και δόσιν». Στην εποχή της βιομηχανικής λογικής οι κρίσεις αυτές είναι πολύτιμες.

 
Ισορροπία προϋπολογισμού
Η Ευρωζώνη υποχρεώνεται αναστείλειν για το 2006, από το αρχικώς προβλεφθέν 2004, την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού· πολλές χώρες, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Γερμανία, αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα προβλήματα στην ισοσκέλιση του προϋπολογισμού τους. Η παράταση, που δίδεται μετά από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου, προσφέρει ανάσα ζωής στην ελληνική κυβέρνηση απέναντι στα δημοσιονομικά της προβλήματα· το χειρότερο με την Ελλάδα έγκειται στη δημιουργική λογιστική και στην απόκρυψη μέρους του δημοσίου χρέους, για το οποίο εκκρεμεί διαρρύθμιση με την ΕΥΡΩΣΤΑΤ. Αυτά αφορούν την επίσημη πλευρά, αλλά στην ανεπίσημη πλευρά εστιάζεται το κύριο πρόβλημα· την ελληνική οικονομία, παρά τους υποτιθεμένους υψηλούς ρυθμούς αναπτύξεως, μαστίζουν η ανεργία και η έλλειψη ρευστότητος. Το χειρότερο είναι η αδυναμία της κυβερνήσεως εμπνεύσειν τις παραγωγικές τάξεις ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες για νέες επενδύσεις· ο ψυχολογικός παράγων είναι ο κρίσιμος για την οικονομία, και ο κρισιμότερος για τα τρέχοντα προβλήματα.
 
Αμφισβήτηση του Μπλαιρ
Η συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων ως προς την εξαπόλυση επιθέσεως κατά του Ιράκ απέβη πολιτική ήττα για τον Τόνυ Μπλαιρ· κατά τους βρεταννικούς θεσμούς η κυβέρνηση αποφασίζει την έναρξη πολέμου, αλλά ο πρωθυπουργός είχε πιστέψει ότι, με τη μυστική έκθεση που είχαν συντάξει οι υπηρεσίες του, θα έπειθε τους πάντες. Συνέβη ακριβώς το αντίθετο· οι αντιδράσεις ήταν περισσότερες από τις αναμενόμενες, με αποτέλεσμα η κοινή γνώμη να είναι πιο δύσπιστη από πριν· οι ειδήμονες του ΟΗΕ υπστήριξαν ότι δεν υπάρχουν νέες αποδείξεις στην έκθεση, αλλά απλώς πρόκειται για συμπίλημα των γνωστών στοιχείων. Το χειρότερο είναι η εξασθένιση της στερλίνας στις διεθνείς αγορές, από οικονομικής πλευράς, και η απομάκρυνση του Λονδίνου από την Ευρωζώνη· όταν η Βρεταννία διαφοροποιείται τόσο πολύ από τη Γαλλία και τη Γερμανία στο θέμα του Ιράκ, είναι αδύνατο συμπλεύσειν σε θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
 
Επίδειξη δυνάμεως

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοψαν την παροχή βοηθείας, ύψους 56 εκατομμυρίων δολλαρίων, προς την Ουκρανία, επειδή έχει προσφέρει τεχνική βοήθεια προς το Ιράκ· η σημερινή κυβέρνηση της Ουκρανίας ακολουθεί αντιρωσσική πολιτική και επιδιώκει την στενώτερη συνεργασία της με την Αμερική και τη Δύση γενικώτερα. Η απόφαση της Ουάσιγκτον, πέραν της οικονομικής της σημασίας, ενίσχυσε την ουκρανική αντιπολίτευση η οποία, ακόμη και με μαζικέςδιαδηλώσεις, ζητάει την απομάκρυνση του σημερινού προέδρου και την ενίσχυση των σχέσεων με τη Μόσχα· αυτό σημαίνει ότι, η τρίτη πυρηνική δύναμη στον κόσμο, επιστρέφει στην παραδοσιακή της κοιτίδα, στη μεγάλη Ρωσσία. Η Ουκρανία, παρά τα δυσεπίλυτα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, διαθέτει προηγμένη πυρηνική και αεροναυπηγική τεχνολογία, την οποία έχει χρησιμοποιήσει για βοήθεια προς τρίτες χώρες, όπως είναι η Βραζιλία. Τα ερωτήματα είναι δύο: Γιατί η Αμερική ενισχύει το ρωσσοκινεζικό άξονα; Τόσο χαμένα τα έχουν οι κοσμοκράτορες;

 
Απωλεσθείσα αξιοπρέπεια
Δριμύτατη κριτική άσκησε κατά της αμερικανικής πολιτικής στο Ιράκ, ο αντίπαλος του Αμερικανού προέδρου κατά τις τελευταίες εκλογές Δημοκρατικός Αλ Γκορ, ότι έχει πετύχει η κυβέρνηση να απωλέσει η χώρα την αξιοπρέπεια που είχε κερδίσει μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις· γενικότερα οι Δημοκρατικοί αντιτίθενται στις στρατιωτικές επιθέσεις κατά του Ιράκ, χωρίς την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών. Υποστηρίζουν ότι η μεμονωμένη δράση Αμερικανών και Βρεταννών θα αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο για τη διεθνή πολιτική, επειδή οποιαδήποτε άλλη δύναμη δύναται επικαλεσθήναι αυτό εις βάρος μικροτέρας γειτονικής της· το χειρότερο είναι ότι, σοβαροί αναλυτές προβλέπουν ότι ο πόλεμος θα προκαλέσει την επιδείνωση της οικονομικής καταστάσεως, και όχι βελτίωσή της. Τραπεζικοί κύκλοι φοβούνται ότι δυνατόν προκαλέσειν την περαιτέρω εξασθένιση του δολλαρίου στις διεθνείς αγορές.
 
Δύο μέτρα και δύο σταθμά
Το Συμβούλιο Ασφαλείας, με ειδικό ψήφισμά του, καταδίκασε τη νέα εισβολή των Ισραηλινών στα παλαιστινιακά εδάφη και ζήτησε την άμεση αποχώρησή τους· η Αμερική φρόντισε απέχειν από την ψηφοφορία και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν τον αφορούν τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού. Από την άλλη πλευρά, ο Αμερικανός πρόεδρος ζητάει την άμεση συμμόρφωση του Ιράκ στα ψηφίσματα του ΟΗΕ· δηλαδή, δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ο διεθνής οργανισμός θεωρείται ως τυφλό όργανο της επικυριάρχου δυνάμεως· είχε συνηθίσει η Ουάσιγκτον στην κατάσταση αυτή, αμέσως μετά την κατάρρευση του σοβιετικού συστήματος. Αλλά, ο κόσμος έχει αλλάξει· Μόσχα και Πεκίνο αποκτούν τη δική τους παρουσία στη διεθνή σκηνή, όπως και η Ευρωζώνη, ενώ το δολλάριο αμφισβητείται σφόδρα.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr