Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 291/ 16 Σεπτεμβρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Κακοκαιρία και εξέλιξη τιμών
Ο νέος κύκλος αποχής των καταναλωτών από τις λαϊκές αγορές είναι ίσως πρόσφορος δια τους ελεγχομένους από την κυβέρνηση παράγοντες και ινστιτούτα· είναι, όμως, εντελώς άσκοπος και ανεπίκαιρος από πολιτικής πλευράς. Η διαρκέσασα επί δίμηνο κακοκαιρία έχει προκαλέσει σοβαρές καταστροφές σε όλες τις καλλιέργειες, και φυσικά, και στα οπωτοκηπευτικά· άρα, οι ανατιμήσεις, σε μεγάλο βαθμό, ήταν αναπόφευκτες. Ο δεύτερος παράγων είναι η μεταρρύθμιση της κοινής αγροτικής πολιτικής· η κυβέρνηση «αγρόν αγοράζει» και δεν φροντίζει χαράξειν νέα αγροτική πολιτική ανταποκρινιμένη στις ανάγκες της εποχής. Οι μικροκαλλιεργητές στρέφονται προς τις λαϊκές πωλήσειν την παραγωγή τους· αυτοί θα είναι και τα θύματα της αποχής, εάν επιτύχει η κατευθυνόμενη προπαγάνδα. Οι ανατιμήσεις των δημοσίων υπηρεσιών και αγαθών ευθύνονται περισσότερο.
 
Διαφωνία δικαστικών
Η διαφωνία εφέτου ανακριτού και εισαγγελέως Εφετών ως προς την προφυλάκιση ή μη της πρώτης συλληφθείσης γυναίκας στην υπόθεση της τρομοκρατίας είναι η πρώτη αναφανείσα στην πολύκροτη υπόθεση· από πλευράς δικαστικής πρακτικής εμφανίσθηκε πολύ αργά και δείχνει το βάθος και τη μεθοδικότητα της ερεύνης απο πλευράς δικαστικών αρχών. Το κύριο είναι η απάντηση του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προς τους συνηγόρους που αμφισβήτησαν τις συνθήκες κρατήσεως του πρώτου συλληφθέντος τρομοκράτου στον «Ευαγγελισμό»· η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης τηρείται. Οι επισκέψεις του διευθυντού της Αντιτρομοκρατικής στον Κορυδαλλό θέτουν αρκετά ερωτήματα· νομιμοποιείται η όποια επίσκεψη; Έγινε μετά από ενημέρωση του αρμοδίου ανακριτού; Απάντηση δεν υπάρχει και ούτε είναι δυνατόν υπάρξειν· ένα είναι δεδομένο, ότι ο κύκλος σιωπής, τον οποίο καλλιεργούσαν, με τις διαρροές τους κυβερνητικοί παράγοντες ως προς τους παππούδες και τις γυναίκες της τρομοκρατίας μάλλον έχει σπάσει. Σύντομα τα νέα!
 
Αναπάντητα ερωτήματα
Το κύριο θέμα της συνεντεύξεως του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως στη Θεσσαλονίκη, είναι η εμμονή του ως προς την σε βάθος διερεύνηση της υποθέσεως της τρομοκρατίας και την απάντηση σε όλα τα τεθέντα ερωτήματα· ο πρωθυπουργός, κυβερνητικοί παράγοντες, κόμματα της αριστεράς προσπαθούν προκαλέσειν σύγχυση ως προς τις συγκεκριμένες πράξεις ή παραλείψεις οργάνων της εξουσίας ή πολιτικών προσώπων, σχετικά με την τρομοκρατία, και τις παρατάξεις στις οποίες ανήκουν. ¶λλο είναι ολόκληρη η παράταξη, η οποία δεν δύναται έχειν οιανδήποτε σχέση με την τρομοκρατία και άλλο οι πράξεις ή παραλείψεις συγκεκριμένων προσώπων, όπως φαίνεται για όσους αφήνουν να εννοηθεί οι κ. Στ. Παπαθεμελής και Γ. Ραυτόπουλος. Όταν οι κυβερνητικοί παράγοντες διαστρεβλώνουν τα ερωτήματα, κάτι επιδιώκουν· φοβούνται, ίσως μερικοί με υψηλές θέσεις, ότι μετέχουν στις ύποπτες πράξεις ή παραλείψεις; ¶δηλον. Η μεγάλη ή μικρή πολιτική παράταξη είναι υποχρεωμένη δημοκρατικώς εκκαθαρίσειν εαυτήν.
 
Ο κύκλος της σιωπής
Η σύλληψη και ανάκριση της φίλης του αρχιεκτελεστού αποτελεί το δεύτερο ορόσημο μετά την ανακάλυψη των δύο γιαφκών της τρομοκρατίας· ο κύκλος της σιωπής, ο οποίος τόσο είχε προβληθεί από τα κατεθυνόμενα μέσα μαζικής επικοινωνίας και που προέβλεπε, έλεγαν, ότι δεν θα εθίγοντο οι γυναίκες της οργανώσεως και οι παππούδες, επειδή θα αποκαλύπτονταν οι διασυνδέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες, μάλλον έχει σπάσει. Ο εφέτης ανακριτής, στηριζόμενος στις έρευνες των αστυνομικών αρχών, κάλεσε τη φίλη και την έστειλε συντροφιά με τον «δικό» της· οι όποιες πολιτικές παρεμβάσεις, όπως φάνηκε με την ηγεμονική υποδοχή του αρχιεκτελεστού, αγνοήθηκαν υπερηφάνως από τον εφέτη ανακριτή. Ανοίγει άλλος δρόμος στις διώξεις.
 
Ο εφέτης ανακριτής

Τις εξελίξεις στην υπόθεση τη τρομοκρατίας περιέγραψε πληρέστερα ο κ. Γ. Αγιοστρατίτης, δικηγόρος της οικογενείας Ξηρού, ο οποίος θεώρησε ως αδιανόητα όσα λέγονται για συμφωνία αστυνομικών αρχών και παππούδων των τρομοκρατών· ο σοβαρός δικηγόρος γνωρίζει περισσότερα από όσα μεταδίδουν τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Οι υπόλοιπες συλλήψεις θα έχουν την ίδια μορφή, και όχι την αστυνομική των πρώτων τρομοκρατών· το τέλος των συλλήψεων διαγράφεται μόνο από τη δικαστική προοπτική της υποθέσεως. Όλοι, παππούδες και εγγόνια, καθοδηγητές και πληροφοριοδότες μάλλον αρχίζουν χάνειν τον ύπνο τους· οι έντιμοι και αξιόλογοι δικαστικοί ενδιαφέρονται για την απόδοση της δικαιοσύνης και όχι για την εξυπηρέτηση των όποιων άλλων σκοπιμοτήτων επιλέγουν κάποιοι ανώτεροι!

 

Μη τοις ξυνεστώσι δοκοίη

Οι τετρακόσιοι πλούσιοι ολιγαρχικοί από την στιγμή που έλαβαν την εξουσία ετήρησαν τα προσχήματα και δεν κατήργησαν αμέσως τους θεσμούς· προφασίζονταν ότι, στην πράξη, δεν είχαν σκοπό την κατάργηση της δημοκρατίας, αλλά ότι οι ίδιοι θα διόρθωναν τους θεσμούς, ώστε έρθειν σε συνοννόηση με το Μεγάλο Βασιλέα και τερματίσειν τον πόλεμο. Εξακολουθούσε να συνέρχεται η εκκλησία του δήμου και η δια κλήρου εκλογομένη Βουλή· «δήμος μέντοι όμως έτι και βουλή η από του κυάμου ξυνελέγετο». Αλλά δεν αποφάσιζαν για κανένα θέμα που δεν θα είχαν εγκρίνει προηγουμένως οι συνωμότες ολιγαρχικοί, που ήσαν οι μόνοι που ελάμβαναν τον λόγο στις συνελεύσεις και εξήταζαν όλα τα ζητήματα εκ των προτέρων· «εβούλευον δε ουδέν ό,τι μη τοις ξυνεστώσι δοκοίη, αλλά και οι λέγοντες εκ τούτων ήσαν και τα ρηθησόμενα πρότερον αυτοίς προύσκεπτο». Ήταν προσεκτικά οργανωμένη η συνωμοσία, όσο ελάχιστες.

 
Η οικονομική κρίση
Η πορεία της ελληνικής οικονομίας διέρχεται περίοδο σκληράς δοκιμασίας· οι χαμηλοί ρυθμοί αναπτύξεως (πολύ χαμηλοί σε σύγκριση με την εισροή πόρων από την ΕΕ), η άνοδος του πληθωρισμού και οι αποκαλύψεις ως προς τις λαθροχειρείες στην αξιολόγηση των στοιχείων της, όπως είναι το δημόσιο χρέος, δείχνουν το μέγεθος της κρίσεως. Οι εξωτερικοί παράγοντες, η κρίση στη Μέση Ανατολή, η ανατίμηση του αργού πετρελαίου και ο οικονομικός πόλεμος δολλαρίου και ευρώ προσθέτουν το βάρος τους στην κατάσταση αβεβαιότητος· η χώρα μας, ως μέλος της ευρωζώνης, διαθέτει το εξωτερικό προστατευτικό προπέτασμα για την  άμεση επιδείνωση της οικονομίας· η χαλαρή, όμως, ονομαστική σύγκλιση έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της κρίσεως, με την αύξηση της ανεργίας και του πληθωρισμού. Το πρόβλημα έγκειται στην υπνηλία που έχει καταλάβει την κυβέρνηση, άγνωστο για ποιό λόγο! Αδυνατεί καλέσειν σε εγρήγορση τις δυνάμεις του τόπου.
 
Αμερικανικό αδιέξοδο
Οι αυστηρές προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου για επίθεση εναντίον του Ιράκ, και χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΕΗ, θέτει τη διεθνή κοινότητα σε πρωτόγνωρη μεταπολεμικά κατάσταση· η ισχυρότερη δύναμη βρίσκεται αντιμέτωπη με όλες τις άλλς χώρες και κυρίως τα τρία άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μόνο σύμμαχο τη Βρεταννία. Από τη Μόσχα οι πολιτικοί παρατηρητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ως προς τις επιπτώσεις της επιθέσεως· στόχος είναι τα πετρέλαια της περιοχής και η υπονόμευση της ρωσσικής οικονομίας, η οποία στηρίζεται κυρίως στην εξαγωγή πηγών ενεργείας. Η μόνη αποτρεπτική στρατιωτική δύναμη στον κόσμο δείχνει ότι διαθέτει τη δυνατότητα και τη διπλωματική ευελιξία απαντήσειν στην πρόκληση· Ευρωπαίοι, Κινέζοι, ¶ραβες, Ινδοί βρίσκονται στο πλευρό της. Θα επιχειρήσει την επίθεση η Αμερική; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα· η απάντησή του στις επόμενες εβδομάδες· αλλάζει η διεθνής ισορροπία.
 
Οικονομικές διαστάσεις

Οι καταγγελίες των Ρώσσων -και όχι μόνο της Βαγδάτης- ότι στόχος της επιθέσεως κατά του Ιράκ είναι ο έλεγχος του πετρελαίου, προσθέτει νέα στοιχεία στη διεθνή σκηνή· ο κυριαρχών στον κόσμο οικονομικός πόλεμος δολλαρίου και ευρώ θα παραχωρήσει τη θέση του στις νέες συνθήκες. Σε περίπτωση που η Ευρωζώνη αποδεθχεί την αμερικανική λογική, τότε αίρεται η πολιτική κάλυψη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος· δηλαδή, το ευρώ χάνει τη μοναδική αμυντική του ασπίδα και μετατρέπεται σε δεύτερο νόμισμα διεθνώς με τά το δολλάριο· το χειρότερο είναι ότι το ευρώ χάνει μέγα μέρος της αποδοχής του ως αποθεματικού νομίσματος από τρίτες χώρες και κυρίως από τις ρωσσικές δημοκρατίες. Το δίλημμα για τους Ευρωπαίους είναι ζωτικό, επειδή κρίνει την επιβίωση της ευρωζώνης ή τον υποβιβασμό της σε απλή τελωνειακή ένωση· αυτό γνωρίζουν οι μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης και τηρούν έντονα αρνητική στάση.

 
Ρωσσία και Τσετσένοι
Η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης είναι στραμμένη προς το Ιράκ και τις αμερικανικές προειδοποιήσεις, αλλά στον Καύκασο ίσως ανάψουν οι πρώτες φωτιές· η Μόσχα, με αυστηρή επιστολή της προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί τη διεθνή κοινότητα ότι η Γεωργία ανέχεται στρατιωτικές βάσεις για τον εξοπλισμό και τις επιθέσεις των Τσετσένων, υπογραμμίζοντας ότι τα σχετικά στοιχεία έχουν ήδη αποσταλεί στον ΟΗΕ. Ο πρόεδρος Βλαδίμηρος Πούτιν, τόνισε, σε ομιλία του προς, κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρίαση της Δούμα, ότι εάν δεν συμμορφωθεί η Γεωργία και δεν καταστρέψει τις βάσεις των Τσετσένων, τότε νομιμοποιείται η χώρα του, επί τη βάσει της αποφάσεως του ΟΗΕ για την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν αντιδράσειν η ίδια· την αμερικανική λογική επικαλείται η Μόσχα.
 
Ευρωζώνη και Αμερική
Οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των δύο μεγάλων οικονομιών της υφηλίου προέβησαν σε ανασκόπηση της πορείας της οικονομίας τους· ο Βιμ Ντουιζμπεργκ υπογράμμισε ότι η ανατίμηση του ευρώ δεν είναι ανεπιθύμητη, ενώ ο ¶λαν Γκρίνσμαν δεν απέκλεισε την αύξηση των επιτοκίων στην Αμερική. Η διαφορά του τόνου έχει ιδιαίτερη σημασία· το ευρώ διασφάλισε πλέον την απαραίτητη πολιτική κάλυψη ως διεθνές νόμισμα, με τη διαφορποίηση της Ευρωζώνης απέναντι στις άλλες δυνάμεις στα επίκαιρα θέματα, όπως είναι το Ιράκ. Η πτώση των μετοχών στις αγορές κεφαλαίων αποπνέει τη μεταβατική μας εποχή· ο κόσμος αλλάζει άρδην και ουδείς δύναται προβλέψειν την κατάληξή του. Το Ιράκ θέτει σε δοκιμασία τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τον αραβικό κόσμο· οι Παλαιστίνιοι γνωρίζουν πολλά.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr