Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 296/ 25 Σεπτεμβρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Ο εκρηκτικός διεθνής μας περίγυρος
Οι προσπάθειες των Αμερικανών μεταπείσειν τους συμμάχους τους ως προς τα σχέδιά τους επιθέσεως κατά του Ιράκ έχουν οικτρά αποτύχει· ο Τόνυ Μπλαιρ αδυνατεί πείσειν τους βουλευτές του, ο Γερμανός καγκελλάριος κέρδισε τις εκλογές με τα αντιαμερικανικά συνθήματα, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αρνούνται πεισματικά εγκρίνειν το αμερικανικό ψήφισμα. Ο κόσμος αλλάζει άρδην· είναι η πρώτη φορά μεταπολεμικά που η κοσμοκράτειρα βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση· μόνη απέναντι σε όλους -και με τους Δημοκρατικούς αντίθετους στο εσωτερικό-, ενώ και η οικονομία της κατρακυλάει σε πρωτοφανή κρίση· οι επιθέσεις κατά του Ιράκ ήταν η μοναδική διέξοδος για το γόητρο του προέδρου, αλλά αυτό ίσως δεν ισχύει πλέον. Η απομόνωση φέρει τις δεσμεύσεις της.
 
Δημοτικές και δεσμεύσεις
Όσο πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές τόσο η πολιτικοποίησή τους γίνεται πιο αισθητή· το μήνυμα των εκλογών βαρύνει στον ελληνικό λαό, όπως έχει συνηθίσει στη μακραίωνα ιστορία του. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει το πολιτικό αισθητήριο του λαού και προσπαθεί με κάθε τρόπο αποπροσανατολίσειν αυτό, αλλά πέφτει από το ένα λάθος στο άλλο· τη μία μέρα υπογραμμίζουν όλοι, από τον πρωθυπουργό έως τους ακολούθους στο υπουργείο Τύπου, ότι δεν θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις το εκλογικό αποτέλεσμα· την επομένη παρουσιάζει μία παντελώς αμφιοσβητούμενη δημοσκόπηση για τη νομαρχία Αττικής, ότι την ευνοεί, όπως και την αμφιβόλου πολιτικής αξίας νίκη του Γερμανού Σοσιαδημοκράτη καγκελλαρίου, ο οποίος κέρδισε μόνο χάρις στον αντιαμερικανισμό του. Είναι διατεθειμένος ο πρωθυπουργός παίξειν στο ίδιο μήκος κύματος· όχι φυσικά, επειδή οι δεσμεύεις του είναι περισσότερες και προέρχονται από τις ίδιες τις πολιτικές του ρίζες· εκδικούνται αυτές οι αμαρτίες.
 
Διεύρυνση των ανακρίσεων
Ο εφέτης ανακριτής ακολουθεί τη δική του πορεία στις ανακρίσεις για την τρομοκρατία, αγνοών μεγαλοπρεπώς τις παρεμβάσεις τρίτων, κυβερνητικών ή μή· οι καταθέσεις των στόχων της τρομοκρατίας, και παρ’ ολίγον θυμάτων Γιάννη Παλαιοκρασσά και Βαρδή Βορδινογιάννη δείχνει ότι οι ανακρίσεις στρέφονται προς ουσιαστικούς στόχους οι οποίοι είχαν αγνοηθεί από τις αστυνομικές αρχές. Ο μίτος της Αριάδνης βρίσκεται σε υποθέσεις οι οποίες είχαν παραμεληθεί, για κάποιους λόγους, από τις αστυνομικές αρχές· για τις περισσότερες δολοφονίες οι αστυνομικοί δεν έχουν καλέσει τους οικείους των θυμάτων -ή και τα ίδια τα θύματα, όπως με τους Γεώργιο Πέτσο και Ελευθέριο Παπαδημητρίου- σε κατάθεση, ώστε γνωρίσειν από πρώτο χέρι τις γενικώτερες συνθήκες διαπράξεως των εγκλημάτων. Φυσικά, υπάρχει και το πρόβλημα της αμελείας ή της παρανομίας των υπευθύνων της εποχής διαπράξεως των εγκλημάτων, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα της στιγμής. Οι ανακρίσεις ενδιαφέρουν.
 
Οι νέες θεομηνίες
Μετά τις θεομηνίες που έπληξαν την Αττική σειρά πήραν η Κέρκυρα, η Ήπειρος και η Θεσσαλονίκη· οι καταστροφές ανυπολόγιστες, αλλά και το κράτος έλαμψε δια της απουσίας του. Αποδεικνύεται ότι στην Ελλάδα το κράτος σκέπτεται σοσιαλιστικά· αδυνατεί ασχολείσθαι με περισσότερα από ένα προβλήματα. Επειδή το κύριο βάρος το έριχνε πάντοτε στην πρωτεύουσα, συμπλήρωσε και ολοκλήρωσε αναλόγως την παντοδυναμία του αθηνοκεντρικού κράτους, όταν ευκαιρεί και όταν δύναται ασχολείται και με την περιφέρεια· το πρόβλημα έχει δύο σκέλη: το πρώτο, η οργάνωση του κράτους με τη μονοσήμαντη λογική του· το δεύτερο είναι η επιδείνωση των θεομηνιών, με την αλλαγή του κλίματος. Επείγει η λήψη νέων και αποφασιστικών μέτρων.
 
Δικαιολογίες ανομημάτων

Η αποστροφή της κοινής γνώμης απέναντι στα τηλεοπτικά παράθυρα μετά την υπόθεση της τρομοκρατίας κορυφώθηκε· η κυβέρνηση, δια των αρμοδίων υπουργών της και της αστυνομίας, φρόντισε και συντήρησε την παραπληροφόρηση του λαού και τον αποπροσανατολισμό του, ενώ οι δημοσιογραφικές ενώσεις ποιούν την νύσσαν. Το ψέμμα έχει μικρά ποδάρια και γρήγορα αποκαλύφθηκε η απάτη· η θεαματικότης έπεσε απότομα. ¶ρχισαν, λοιπόν, τα κανάλια δικαιολογείν τις εκπομπές και αναλύειν τα αίτια της καταπτώσεως· η ανάγκη της θεαματικότητος, είπαν, είναι αδήριτη και άρα υποχρεώνονται προσαρμοσθήναι προς αυτήν. Τότε, γιατί επικαλούνται το λειτούργημα της ελευθεροτυπίας; ¶νετα δύνανται ομολογήσειν ότι είναι «υπηρέτες» των αναγκών των ιδιοκτητών των καναλιών· θα ήταν έντιμοι απέναντί τους.

 

Ανελεύθεροι λήψεις

Οι πορνοβοσκοί, οι αισχροκερδείς, οι τοκισταί, οι λωποδύτες, οι αισχροκερδείς εθεωρούντο παρόμοιοι με τους τυράννους ως προς τη νοοτροπία, επειδή όλοι έτειναν προς την κατάργηση της ελευθερίας· όλοι αυτοί ανέχονται τους χειροτέρους κινδύνους για την απόκτηση των κερδών τους. Όλοι τους όσοι προσπαθούν κερδίσειν από εκεί που δεν πρέπει είναι αισχροκερδείς· «αμφότεροι δη όθεν ου δεί κερδαίνειν βουλόμενοι αισχροκερδείς». Όλες αυτές οι απολαυές είναι ανελεύθερες· «και πάσαι δη αι τοιαύται λήψεις ανελεύθεροι». Εξυπακούεται ότι προς την ελευθεριότητα σε αντίθεση έρχεται η ανελευθερία· «εικότως δε τη ελευθεριότητι ανελευθερία εναντίον λέγεται». Πολύ χειρότερο κακό λοιπόν είναι η ανελευθερία της ασωτίας, και για το λόγο αυτό προς αυτήν τείνουν οι περισσότεροι παρά προς την ασωτία· «μείζόν τε γάρ εστι κακόν της ασωτίας, και μάλλον επί ταύτην αμαρτάνουσιν ή κατά την λεχθείσαν ασωτίαν». Η ανελευθερία διδάσκεται στη φυγή προς τα βόρεια προάστεια.

 
Η επαιτεία τροπος ζωής
Η Ευρωζώνη περισσότερο, και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά προέκταση, έχει αποφασίσει την αναδιάρθρωση της κοινής αγροτικής πολιτικής και την προσαρμογή της στις νέες ανάγκες του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος· οι πρώτες αποφάσεις έχουν ληφθεί προ δεκαετίας και έκτοτε χειμαρωδώς έρχονται οι παρατηρήσεις για την έγκαιρη προσαρμογή της αγροτικής μας πολιτικής. Οι μεσολαβήσασαι κυβερνήσεις αγνόησαν παντελώς τις παρατηρήσεις και περί άλλα ετύρβαζον· ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και η ελληνική γεωργία αντιμετωπίζει πλήρες αδιέξοδο. Η κυβέρνηση, επειδή αισθάνεται ως επαίτης απέναντι την Ευρωζώνη και ουδέποτε πίστεψε στην ευρωπαϊκή ιδέα, ακολουθεί την ίδια τακτική· υποσχέθηκε πάλι ότι θα ζητήσει την εξαίρεση της χώρας μας και τη χρημτοδότηση από εθνικούς πόρους των παραγωγών βάμβακος· για τα κρασιά, τα οπωροκηπευτικά δεν απαντάει. Τα γεωργικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με ελεημοσύνη, αλλά με τη χάραξη της καταλλήλου πολιτικής· η κυβέρνηση αρνείται χαράξειν αυτήν.
 
Πετρέλαιο και οικονομία
Η εκτίναξη στα ύψη της τιμής του αργού συνοδεύθηκε και από την πτώση σε όλα τα χρηματιστήρια· η διεθνής οικονομία διέρχεται μία από τις χειρότερες περιόδους της νεωτέρας ιστορίας. Τα προβλήματα προέρχονται από δύο λόγους· από την έκρυθμη διεθνή κατάσταση με την αμερικανική απειλή για στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράκ· από τις ριζικές αλλαγές που έχουν γίνει στη διαδικασία της παραγωγής μετά την επανάσταση της πληροφορικής και τη χρήση των διαδικτύων. Ο δεύτερος λόγος αγνοείται από τους πλανητάρχες, αλλά ο πρώτος είναι δύσκολο αγνοηθήναι· η διεθνής οικονομία διέρχεται τη χειρότερη κρίση μεταπολεμικά, όταν συνεκτιμηθεί και η αμφισβήτηση της κυριάρχου θέσεως του δολλαρίου από την αποδοχή του ευρώ ως βασικού αποθεματικού νομίσματος από την πλειονότητα των χωρών. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει άρδην η διεθνής οικονομική ισορροπία· το κυρίαρχο νόμισμα πάντα είναι εκείνο της κυριάρχου οικονομίας. Οι προεκτάσεις ακολουθούν.
 
Ευρωπαίοι και Αμερικανοί

Από το Λονδίνο έως την Κοπεγχάγη και τη Βαρσοβία κρίνεται η αναμέτρηση των Αγγλοσαξώνων με τους υπολοίπους Ευρωπαίους· ο ¶γγλος πρωθυπουργός παρουσίασε στη Βουλή των Κοινοτήτων ειδική έκθεση στην οποία παρουσιάζονται οι προσπάθειες του Ιράκ για την παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής. Αλλά, οι βουλευτές δεν επείσθησαν, επειδή οι δυνατότητες που περιγράφονταν είναι αμφιβόλου αξίας και αφορούν το απρόβλεπτο μέλλον· το ίδιο δεν επείσθησαν από την ίδια έκθεση και οι υπουργοί Αμύνης του ΝΑΤΟ, και για το λόγο αυτό δεν εζήτησαν οι Αγγλοσάξωνες την έκδοση ψηφίσματος για την υποστήριξη του αμερικανικύ σχεδίου. Στη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης, Ευρωπαίοι και Ασιάτες ζητούν την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για το Ιράκ και μετά, άν δεν συμμορφωθεί το καθεστώς της Βαγδάτης, τότε θα συζητήσουν την εφαρμογή στρατιωτικών μέτρων· όλα παίζονται σε διεθνές επίπεδο με πρώτο το γόητρο της αμερικανικής ηγεμονίας.

 
Κορύφωση στην Παλαιστίνη
Οι συγκρούσεις στην Παλαιστίνη κλιμακώνονται επικίνδυνα· ο Ισραηλινός πρωθυπουργός γνωρίζει τα αμερικανικά σχέδια για επίθεση στο Ιράκ και επιδιώκει τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων. Αναγκαστικά η Ουάσιγκτον θα στηριχθεί στο Ισραήλ για τις επιχειρήσεις της και στους Αμερικανοεβραίους για την εσωτερική της κάλυψη· τη βοήθεια των αραβικών χωρών τη θεωρεί δευτερεύοντα παράγοντα. Στο τέλος, πισστεύουν, όλοι τους θα υποχωρήσουν και θα προστρέξουν για κάλυψη στην Αμερική· η αλλαγή του διεθνούς σκηνικού είναι το δεύτερο και πιο δύσκολο θέμα. Ευρωπαίοι, Ρώσσοι και Κινέζοι αντιδρούν αποφασιστικά στα αμερικανικά σχέδια και δεν φαίνονται πρόθυμοι συγκατανεύσειν. Η απότομη άνοδος της δημοτικότητος του Γιασέρ Αραφάτ είναι το τρίτο εμπόδιο· αναστήθηκε και πάλι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος και κερδίζει μαζικά την υποστήριξη του λαού του.
 
Οι εκλογές στο Κασμίρ
Ο δεύτερος γύρος των εκλογών στο Κασμίρ προβλέπεται είναι το ίδιο αιματηρός όσο και ο πρώτος· η πλειοψηφία των Μουσουλμάνων απέχει από την ψηφοφορία, ενώ οι κυβερνώντες Ινδοί προσφεύγουν στη λήψη αυταρχικών μέτρων για τον έλεγχο της καταστάσεως. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση του Πακιστάν είναι αδύναμη ελέγξειν την κατάσταση στην ορεινή περιοχή, με αποτέλεσμα οι ένοπλοι να κυκλοφορούν ελεύθερα, ενώ και στο γειτονικό Αφγανιστάν ο εμφύλιος συνεχίζεται· με την εμμονή των Αμερικανών για επιθέσεις στο Ιράκ και με την κλιμάκωση της εντάσεως στην Παλαιστίνη δεν είναι εύκολο στους μεγάλους παρεμβήναι κατασταλτικά στο Κασμίρ. Επομένως δεν αποκλείεται ο πόλεμος να γίνει θερμός και ολοκληρωτικός, ανάμεσα στις δύο περιφερειακές πυρηνικές δυνάμεις, στην ευαίσθητη κορυφή του κόσμου.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr