Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 287/ 10 Σπτεμβίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Σεβασμός στις ιστορικές μας ρίζες
Η επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως στο χώρο του Κωπηλατοδρομίου στο Μαραθώνα δείχνει την ευαισθησία του κ. Κ. Καραμανλή απέναντι στις ιστορικές μας ρίζες· όσο σημαντική και εάν είναι η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν είναι δυνατόν επισκιάσειν τη μακραίωνη ελληνική ιστορία. Είναι γνωστός ο εκβιαστικός τρόπος λήψεως της αποφάσεως για την κατασκευή του Κωπηλατοδρομίου στον ευρύτερο χώρο της ιστορικής μάχης, της καμπής στην ιστορία και στον πολιτισμό της Δύσεως· δεν ισοπεδώνονται όλα στη λογική των σοσιαλιστών εργολάβων. Έχουν αποκαλυφθεί προϊστορικοί οικισμοί ανεκτιμήτου αξίας· οι Ολυμπιακοί είναι παροδικό γεγονός, αυτό οφείλει να το αντιληφθεί ο ανιστόρητος και απαίδευτος υπουργός Πολιτισμού. Οι Έλληνες επιστρέφουν στις ρίζες τους, μετά την παροδική τριτοδρομική και εικοσαετή παράκαμψη.
 
Συσκέψεις για οικονομία
Το πρόβλημα της πορείας της ελληνικής οικονομίας και της προσαρμογής της προς τους θεσμούς της Ευρωζώνης παραμένει επείγον· ο πληθωρισμός δεν ελέγχεται και η άνοδος των διεθνών τιμών πετρελαίου ίσως προκαλέσουν άλμα στον τιμάριθμο, τη στιγμή που ήδη τον περασμένο μήνα είχε σημειώσει αυξητική πορεία. Το κύριο πρόβλημα, όσο και εάν δεν το ομολογεί η κυβέρνηση, είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στους ασκούντες την οικονομική πολιτική· η κυβέρνηση έχει χάσει τον ψυχολογικό παράγοντα απέναντι στον κόσμο. Η ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κάθε άλλο παρά βοήθησε στην αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης· την επιδείνωσή του προκάλεσε, καθώς το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η καλλιέργεια πολωτικού κλίματος και οξύτητος στην πολιτική ζωή. Αλλά, αυτό είναι που απεχθάνονται οι οικονομικοί παράγοντες και που γνωρίζουν ότι οδηγεί σε επιδείνωση του οικονομικού κλίματος· από χθες ξανάρχισαν οι συσκέψεις με τον πρωθυπουργό.
 
Πόλωση και απλός λαός
Το κύριο πρόβλημα της ελληνικής πολιτικής ζωής είναι η διαφορά τόνου της κυβερνήσεως και των μέσων μαζικής επικοινωνίας με τον απλό λαό· στην κορυφή ενδιαφέρονται για την καλλιέργεια πολωτικού κλίματος και την αναζωπύρωση του διχασμού των Ελλήνων, αλλά αυτό δεν αγγίζει τον κόσμο, ο οποίος την παρακαλουθεί με ειρωνικό βλέμμα και σκωπτική διάθεση. Τα ίδια πρόσωπα, όχι περισσότερα από δύο δεκάδες, κυκλοφορούν στα τηλεοπτικά παράθυρα και αναπαράγουν την κυβερνητική ποροπαγάνδα· όσα λέγονται και κυοφορούνται πέφτουν στο κενό και δεν αντέχουν στην αυστηρή κριτική του καφενείου και των συζητήσεων στις πλατείες των χωριών. Η πολιτική σημασία αυτών είναι η αποτυχία της κυβερνητικής προπαγάνδας και της πολωτικής τακτικής· καλούνται επειγόντως αλλάξειν την πολιτική τους, εάν αυτό είναι δυνατό. Αυτό θα κριθεί από την πορεία των ανακρίσεων και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης· δικαστικοί και απλός λαός διατηρούν διαύλους επικοινωνίας.
 
Αναπαραγωγή πολώσεως
Προσέφερε την αφορμή ο πρωθυπουργός και άρχισαν τα κανάλια στα παράθυρα την αναπαραγωγή του πολωτικού κλίματος· για όλα φταίνε τα όσα συνέβησαν πριν από πενήντα χρόνια. Παρελαύνουν διάφοροι, λένε πολλά, εξυπονοούν περισσότερα και η ουσία του προβλήματος τρομοκρατία διαφεύγει· έχει συλληφθεί μέρος του εκτελεστικού βραχίονος της τρομοκρατίας, αλλά απομένουν οι δύο άλλοι, οι πιο κρίσιμοι, η καθοδήγηση και η ηγεσία που έκανε την επιλογή των θυμάτων και οι πολιτικές διασυνδέσεις που τους προμήθευαν με τις χρήσιμες απόρρητες πληροφορίες. Ο λαλίστατος υφυπουργός Τύπου, όταν του τίθενται οι ερωτήσεις για τα σκέλη αυτά, τηρεί σιωπήν ιχθύος, όπως έκανε και ο πρωθυπουργός του· τα κρίσιμα, όμως, αυτά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.
 
Προκλητική αντεπίθεση

Μερικοί τρομοκράτες, μετά την παράδοση του αρχιεκτελεστού, επιδίδονται στη συστηματική προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, με την προβολή διαφόρων αιτημάτων «πολιτικού» χαρακτήρος, από την ουσία του προβλήματος· αναφορές στη αναρχία, στην αριστερά και στα ατομικά δικαιώματα και περί δικαίας δίκης. Θυμίζει τις προκλητικές επιθέσεις κατά του τύπου των δύο συνδεδεμένων με τρομοκράτες γυναικών, τις πρώτες μέρες μετά την έκρηξη στον Πειραιά· η προνομιακή μεταχείρισή τους από πολλά κανάλια και την Αστυνομία τους προσφέρει την άνεση προβολής. Και η προσπάθεια αυτή θα πέσει στο κενό· οι σκοποί είναι σαφείς και δεδομένοι, αλλά αποδεικνύει το άγχος που διακατέχει τις μυστικές διασυνδέσεις τρομοκρατών και υψηλά ισταμένων στα απόκρυφα κέντρα εξουσίας.

 

Επιτηδείους ες ξυνωμοσίαν

Οι ολιγαρχικοί ήταν καλοί συνωμότες και προετοίμαζαν με μεθοδικότητα την κατάλυση της δημοκρατίας και την επιβολή ολιγαρχίας, όπως το πέτυχαν το 411 π.Χ. για λίγους μήνες· είχαν μεταβεί στις Σάρδεις, όπου είχαν συναντηθεί με τον Αλκιβιάδη και το φίλο του σατράπη Τισσαφέρνη. Μόλις επέστρεψαν στο στρατόπεδο της Σάμου συναντήθηκαν με όσους θεωρούσαν καταλλήλους για συνωμοσία· «ές τε την Σάμον ελθόντες ξυνίστασάν τε των ανθρώπων τους επιτηδείους ες ξυνωμοσίαν». Στους πολλούς έλεγαν φανερά ότι ο βασιλεύς θα γινόταν φίλος τους και ότι θα δώσει χρήματα στον Αλκιβιάδη, άν ανεκαλείτο από την εξορία και κατελύετο η δημοκρατία· «και ες τους πολλούς φανερώς έλεγον ότι βασιλεύς σφίσι φίλος έσοιτο και χρήματα παρέξοι Αλκιβιάδου τε κατελθόντος και μη δημοκρατουμένων». Οι συνωμότες με τα χρήματα των Περσών επιδίωκαν καταλύσειν τη δημοκρατία· στη συνέχεια επιδόθηκαν και σε δολοφονίες προς εκπλήρωση του σκοπού τους.

 
Αποκαλύψεις ονομάτων
Θα είναι μάλλον μακρύς και δύσβατος ο δρόμος των ανακριτικών αρχών για τη σύλληψη της ηγεσίας της τρομοκρατίας· η διεθνής συγκυρία δεν είναι και τόσο ευνοϊκή, επειδή οι Αμερικανοί μάλλον εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την παράδοση του αρχιεκτελεστού. Το κύριο όπλο που έχουν τα κέντρα εξουσίας είναι ο έλεγχος του τύπου και η συστηματική παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης· έχει αρχίσει η δημοσιοποίηση ονομάτων, με αποτέλεσμα την ατέρμονα συζήτηση από τα παράθυρα προς εκτροπή εκ της ουσίας του προβλήματος. Στην άλλη πλευρά, κινείται η πρωθυπουργική προπαγάνδα με την επιλεκτική μνήμη της αναφοράς στα όσα συνέβαιναν προ πεντηκονταετίας, ενώ αγνοεί στις δηλώσεις του ιδρυτού του κόμματός του προ δεκαπενταετίας και τις σημερινές καταγγελίες των διασωθέντων στελεχών του ΠΑΣΟΚ· η αχίλλειος πτέρνα όλων αυτών είναι η ευφυϊα και η οξυδέρκεια του ελληνικού λαού. Οι δικαστές δεν επηρεάζονται από τα φληναφήματα των παραθύρων.
 
Οι Ισραηλινές επιδρομές
Οι Ισραηλινοί συνεχίζουν τις αστραπιαίες επιδρομές τους εναντίον της Γάζας και των παλαιστινιακών οικισμών· συνήθως αποκρύπτονται από τα ελεγχόμενα μέσα μαζικής επικοινωνίας και προβάλλονται μόνο οι αντιδράσεις των Παλαιστινίων, με τις απόπειρες αυτοκτονίας. Το Μεσανατολικό κρίνεται μαζί με το ζήτημα του Ιράκ· θα προχωρήσει η Αμερική στην άμεση στρατιωτική επέμβαση παρά τις έντονες αντιδράσεις της πλειοψηφίας της διεθνούς κοινότητος; Τα δύο ζητήματα είναι αρρήκτως συνδεδεμένα και δεν είναι δυνατόν να μελετηθούν χωριστά· οι απειλές κατά του Ιράκ, και πολύ περισσότερο η πραγματοποίησή τους, κεντρίζει ιδιαιτέρως το ενδιαφέρον της αραβικής κοινής γνώμης παρά το Παλαιστινιακό. Το πρόβλημα εστιάζεται πλέον στις αποδείξεις για την παρασκευή όπλων μαζικής καταστροφής· οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι οι δορυφορικές λήψεις επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς τους, αλλά οι παρατηρητές του ΟΗΕ τους διαψεύδουν. Κάπου στο ενδιάμεσο βρίσκεται η αλήθεια, αλλά η απόδειξή της είναι το ζητούμενο.
 
Οι διστακτικοί σύμμαχοι

Οι συνομιλίες Μπους και Μπλαιρ δεν είχαν το θεαματικό αποτέλεσμα, ως προς την εισβολή στο Ιράκ, που ανέμενε ο Αμερικανός πρόεδρος· ο Βρεταννός πρωθυπουργός ήταν άκρως επιφυλακτικός, άν και συμφώνησε με την αμερικανική πολιτική στο τέλος. Ο Γενικός Γραμματεύς του ΟΗΕ και ο επικεφαλής των παρατηρητών του διαφωνούν ριζικά με τις αμερικανικές εκτιμήσεις, αλλά η Ουάσιγκτον αρνείται να τις συνεκτιμήσει και τις παρακάμπτει χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς προπαγάνδας της. Οι άλλες δυτικές χώρες, και κυρίως οι μεγάλες της Ευρωζώνης, αρνούνται να ακολουθήσουν την Αμερική και ζητούν την παραπομπή του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας· είναι δύσκολο, άν όχι αδύνατο, για τις ΗΠΑ δράσειν μόνη εναντίον του Ιράκ. Είναι αβέβαιη η πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων και δεδομένη η αντίδραση του αραβικού κόσμου και της διεθνούς κοινής γνώμης· βρίσκεται η ανθρωπότης στη δυσκολώτερη καμπή μεταπολεμικά, με την εξαίρεση την ψυχροπολεμική περίοδο.

 
Ισχυροποίηση Ευρωζώνης
Μετά τη συνάντηση Σιράκ και Σρέντερ γενικεύονται οι αντιδράσεις και άλλων εθνικών κυβερνήσεων της Ευρωζώνης κατά της βρεταννικής στάσεως· ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε ευθέως το Λονδίνο για αλαζονία εξουσίας και για την άρνησή του συμπλεύσειν με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στο ζήτημα του Ιράκ. Είναι η πρώτη φορά, και αυτό έγινε την ημέρα της συναντήσεως Μπλαίρ και Μπους, που υπογραμμίζεται η βρεταννική παρασπονδία σε διεθνή θέματα και η διαφοροποίησή της από τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ· το μήνυμα του Βέλγου υπουργού είναι σαφές: Η Ευρωζώνη συσφίγγει τις εσωτερικές της σχέσεις και ακολουθεί τη δική της πολιτική στα διεθνή ζητήματα· εάν το Λονδίνο δεν προσαρμόσει εγκαίρως την πολιτική του, τότε ίσως χωρίζουν οι δρόμοι τους.
 
Ο κομμαντάτ Μασούντ
Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν φροντίζει, ένα χρόνο μετά, για την μυθοποίηση του παλαιού ηγέτου της αντιστάσεως κατά του καθεστώτος Ταλιμπάν, κομμαντάτ Μασσούντ, ο οποίος είχε δολοφονηθεί από μυστικό πράκτορα προσποιούμενο το δημοσιογράφο· η επίσημη εκδοχή ήταν ότι ο δολοφόνος ήταν πράκτορας των Ταλιμπάν, αλλά οι ίδιοι το διέψευδαν. Οι δυνάμεις του Μασσούντ είχαν αποτελέσει το βασικό πυρήνα του νέου καθεστώτος και είχαν σηκώσει το κύριο βάρος της αναμετρήσεως με τους Ταλιμπάν, αλλά δεν έχουν ενσωματωθεί πλήρως στη νέα εξουσία· με την αναζωπύρωση του εμφυλίου πολέμου στη μαρτυρική χώρα, ο νέος πρόεδρος τιμά τον ηρωικό ηγέτη, με σκοπό την οικειοποίηση των υποστηρικτών του. Είναι εμφανές ότι φοβάται η κυβέρνηση πώς ο εμφύλιος πόλεμος θα είναι άγριος και αδυσώπητος.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr