Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 292/ 17 Σεπτεμβρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Η συγκάλυψη των υψηλών διασυνδέσεων
Η ανοχή της κυβερνήσεως στην προβολή των δημοσίων σχέσεων των τρομοκρατών και στην ανακάλυψη των δικαιωμάτων των κρατουμένων στους ομολογήσαντες εγκληματίες μάλλον έχει υπερβεί τα ανεκτά όρια· ο απλός λαός, οι παρανομήσαντες για τυχαίους λόγους μία και μοναδική φορά, οι κλεφτοκοτάδες, γνωρίζουν το τί σημαίνει αστυνομία και κράτηση στην Ασφάλεια. Οι εγκληματίες γίνονται δεκτοί με τιμές αυτοκρατορικές και με τις φίλες να τους περιμένουν κατά την παράδοσή τους· όταν ο εκτελεστής αναφέρεται σε επίσκεψη πολιτικού προσώπου, αποφεύγοντας κατονομάζειν αυτόν, στην πράξη παρεμβαίνει ως μηχανισμός εκτονώσεως των όποιων στοιχείων τυχόν αποκαλυφθούν αργότερα . Ουδείς πρόκειται πιστεύσειν την ύπαρξη των πολιτικών διασυνδέσεων τρομοκρατών και κέντρων εξουσίας, με την παροχή απορρήτων μυστικών, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.
 
Δικονομία και παράθυρα
Η υπόθεση της τρομοκρατίας έχει αποκαλύψει τις πολλές αντιδημοκρατικές πλευρές της πολιτικής μας ζωής· ο πρωθυπουργός ανοίγει διάλογο με τους τρομοκράτες, προσπαθών πείσειν αυτούς ως προς την έννοια της αριστεράς, ενώ την ίδια στιγμή αναφερόταν στην προ πεντοκονταετίας κακή δεξιά. Η συνέχεια είναι η ανοχή της κυβερνήσεως στις παραβιάσεις του Κώδικος Ποινικής Δικονομίας ως προς τα δικαιώματα των εγκλείστων υποδίκων και τις υποχρεώσεις της πολιτείας· το υπουργείο Δικαιοσύνης εμφανίζεται ενδιαφέρεσθαι περισσότερο για την παροχή διευκολύνσεων στην επικοινωνία των τρομοκρατών με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, δηλαδή στις δημόσιες σχέσεις τους, και λιγότερο στην τήρηση των νόμων. Οι Έλληνες διερωτώνται τού εάν το μέλημά της είναι η απονομή της δικαιοσύνης, ή η απόκρυψη κάποιων καταστάσεων· όταν ο εκτελεστής των τρομοκρατών αναφέρεται στα όσα υπέστη στο νοσοκομείο, με την προνομιακή μεταχείρισή του, ο φτωχός συνταξιούχος στους διαδρόμους τί να πει! 
 
Αποτυχία της αποχής
Μετά την «επιτυχία» της πρώτης αποχής από την κατανάλωση, με την μαζική προβολή της από τον τύπο, ως κάτι το εξαιρετικό, η κυβέρνηση σκέφθηκε ότι το πράγμα είναι πολύ εύκολο και δυνάται επαναλάβειν αυτό· οργάνωσε την τετραήμερη αποχή από τις λαϊκές αγορές. Η αποτυχία της αποκάλυψε τη μεθόδευση της πρώτης· οι λίγοι εμφανισθέντες, κατά λάθος, στα παράθυρα καταναλωτές κατήγγειλαν τις ανατιμήσεις στη ΔΕΗ, ΙΚΑ, εφορία και στα άλλα δημόσια αγαθά και όχι την επιλογή των εμπόρων ή παραγωγών γεωργών των λαϊκών αγορών. Ελάχιστοι πρόλαβαν και κατήγγειλαν το γεγονός, επειδή, λόγω «ελλείψεως χρόνου», δεν είχαν την άνεση μεταδόσεως των παρατηρήσεων των υπολοίπων· η απόσπαση του προσωπείου της αποχής δείχνει ότι ο διάλογος κυβερνήσεως και απλού λαού για την οικονομία είναι ανύπαρκτος. Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση χάνει και τα τελευταία ίχνη της εμπιστοσύνης της από τον κόσμο.
 
Οι διατάξεις δικονομίας
Τα χέρια των δικαστών στις έρευνες τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι δεμένα από το άρθρο 211α της Ποινικής Δικονομίας το οποίο προσετέθη το 1996 και προβλέπει ότι οι μαρτυρίες των συγκατηγορουμένων δεν αποτελούν απόδειξη για το δικαστήριο· σχεδόν ουδεμία άλλη χώρα έχει θεσπίσει παρόμοια διάταξη, επειδή σε δύσκολες περιπτώσεις όπως είναι η τρομοκρατία, οι διωκτικές αρχές είναι πάρα πολύ δύσκολο συγκεντρώσειν πειστικές μαρτυρίες τρίτων. Η επισήμανση γίνεται από έμπειρους δικαστές οι οποίοι έχουν εντοπίσει τα εμπόδια που τους θέτει η νομοθεσία της τελευταίας εικοσαετίας· οι λόγοι θεσπίσεως του άρθρου δεν είχαν εξηγηθεί τότε, ούτε οι λόγοι αρνήσεως της αναθεωρήσεώς του από τη σημερινή κυβέρνηση.
 
Συνέντευξη εγκλείστων

Η συνέντευξη του εγκλείστου τρομοκράτου αποδεικνύει πολλά· ο έγκλειστος δεν είναι έγκλειστος, αφού ασκεί το δικαίωμα της ελευθεροεπικοινωνίας, παραβιάζων τον Ποινικό Κώδικα. Επομένως η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά και μόνο το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο είναι αρμόδιο για τον τρόπο λειτουργίας των φυλακών· οι δημοσιογράφοι αναζητούν πληροφορίες, αλλά δεν μεταβάλλονται σε γραφεία δημοσίων σχέσεων των συλληφθέντων τρομοκρατών· ο κώδιξ δεοντολογίας επιβάλλει το σεβασμό των νόμων και από τους δημοσιογράφους, διαφορετικά μετατρέπονται σε κατάπτυστους μεσάζοντες ανόμων συμφερόντων. Όποιος ισχυρίζεται ότι εκτελεί λειτούργημα, τότε σέβεται πρωτίστως το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους· η αναζήτηση της ειδήσεως δικαιολογείται, μόνο και μόνο, κατά της παρανομίας και όχι υπέρ των ειδεχθών τρομοκρατών.

 

Αντέλεγέ τε ουδείς

Οι τετρακόσιοι ολιγαρχικοί είχαν επιβάλει ολοκληρωτικό καθεστώς εις τας Αθήνας, το 411 π.Χ., όπως δεν είχαν γνωρίσει οι έως την ημέρα εκείνη κοσμοκράτορες, ούτε αυτοί ούτε οι πρόγονοί τους· είχαν διατηρήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς, αλλά μόνον ως προσωπείο. Ουδείς από τους άλλους τολμούσε φέρειν αντίρρηση, επειδή φοβόταν και επειδή πίστευε ότι οι συνωμότες ήταν πολλοί· «αντέλεγέ τε ουδείς έτι των άλλων, δεδιώς και ορών πολύ το ξυνεστηκός». Εάν κατά τύχην κάποιος τολμούσε εκφέρειν αντίθεση άποψη, αμέσως με κάποιον επιτήδειο τρόπο εδολοφονείτο· «ει δέ τις και αντείποι, ευθύς εκ τρόπου τινός επιτηδείου ετεθνήκει». Και ούτε τους δράστες αναζητούσε ουδείς, ούτε ελαμβάνοντο μέτρα εναντίον των κατηγορουμένων ως υπόπτων· «και των δρασάντων ούτε ζήτησις ουτ’ ει υποπτεύοιντο δικαίωσις εγίγνετο». Οι μυστικές εταιρείες των ολιγαρχικών είχαν δολοφονήσει τον Ανδροκλή, έναν από τους γενναιότερους των πολιτών· η ολιγαρχία, όμως, διήρκεσε λίγους μήνες.

 
Κωλυσιεργεία Τούρκων
Οι νέες εκ του σύννεγυς συνομιλίες του προέδρου της Κύπρου με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας κατέδειξαν την πρόθεση των τελευταίων· αμέσως μετά την επιστροφή του στα Κατεχόμενα, ο Ραούφ Ντενκτάς παραβίασε την υπόσχεση για αποφυγή διαρρεύσεως των διαμειφθέντων, και δήλωσε ότι υπέβαλε στον Αλβάρο Ντε Σότο υπόμνημα με τις προτάσεις του. Η τακτική γνωστή· στην Άγκυρα, η κυβέρνηση Ετσεβίτ απειλείται με κατάρρευση και η χώρα οδηγείται σε ακυβερνησία με πιθανή εξέλιξη την αναβολή των εκλογών, οπότε η Άγκυρα και να ήθελε αδυνατεί επιβάλειν την πολιτική λύση του Κυπριακού στον Ραούφ Ντενκτάς· οι Αμερικανοί, παρά τις υποσχέσεις τους, δεν φαίνονται πρόθυμοι ασκήσειν πιέσεις στους Τουρκοκυπρίους. Μάλλον προτίθενται χρησιμοποιήσειν το Κυπριακό στα σχέδιά τους για εισβολή στο Ιράκ. Οι Ισλαμιστές της Τουρκίας είναι αντίθετοι προς τα αμερικανικά σχέδια· τον εθνικισμό τους ευνοούν οι Αμερικανοί στο Κυπριακό.
 
Αντιδράσεις Ευρωζώνης
Οι αντιδράσεις της Ευρωζώνης στα αμερικανικά σχέδια για εισβολή στο Ιράκ κλιμακώνονται· ο Βέλγος υπουργός Εθνικής Αμύνης, αλλά και βουλευτές και ευρωβουλευτές που έχουν επισκεφθεί τη χώρα και διαψεύδουν κατηγορηματικά τα περί παραγωγής όπλων μαζικής καταστροφής, υπογράμμισε με έμφαση ότι δεν πρόκειται οι Ευρωπαίοι, με εξαίρεση του Βρεταννούς, ανεχθείν την εισβολή. Ο ίδιος υπουργός τονίζει ότι διαφοροποιούνται από τους Αμερικανούς οι Ισπανοί και οι Ιταλοί, ενώ αποδοκιμάζει και πάλι την βρεταννική στάση· ο Βέλγος υπουργός, ως εκφράζων την πρωτεύουσα της Ευρωζώνης, εμφανίζεται ο πλέον ανυποχώρητος. Ο Γερμανός καγκελλάριος αρνείται συμμετοχή και μετά την απόφαση του ΟΗΕ, ενώ οι Γάλλοι επιμένουν στη συμμόρφωση με τον διεθνή οργανισμό, ίσως επειδή γνωρίζουν ότι αποκλείεται να δοθεί εν λευκώ εξουσιοδότηση στις ΗΠΑ· Ρώσσοι και Κινέζοι, άν ποτέ αποδεχθούν την έγκριση του σχεδίου, θα ζητήσουν αντίστοιχες παραχωρήσεις, όπως στη Γεωργία και στην Ταϊβάν.
 
Ρουκέτες στο Αφγανιστάν

Στην αμερικανική βάση της πόλεως Κόστ, στο Νότιο Αφγανιστάν δέκα ρουκέτες έπεσαν από τα κοντινά βουνά· θεωρείται η χειρότερη επίθεση εναντίον αμερικανικών στόχων, μετά την υποχρέωση των στρατιωτών τους σε υποχώρηση, κατά την επιχείρηση στα βουνά Τόρα Μπόρα πέρυσι την Άνοιξη. Ο στόχος των επιθέσεων σαφής: Οι φανατικοί Ισλαμιστές επιθυμούν καταδείξειν ότι δεν έχουν συντριβεί και ότι διαθέτουν τις δυνατότητες για την εξαπόλυση νέας επιθέσεως· δεν είναι γνωστό το άν υπήρξαν θύματα μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτών, αλλά είναι δεδομένο ότι η μαρτυρική χώρα εισέρχεται σε νέα περίοδο οξύνσεως του εικοσαετούς εμφυλίου πολέμου. Από την άλλη πλευρά, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι συνεδριάζει η Επιτροπή Βοηθείας για το Αφγανιστάν, αφού επί μήνες η μοναδική βοήθεια που έφθασε απορροφήθηκε από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αναγκών της· αλλά, η πείνα και οι στερήσεις είναι η καθημερινή συντροφιά του λαού.

 
Συλλήψεις στην Αμερική
Οι συλλήψεις πέντε αραβικής καταγωγής Αμερικανών ως μελών της Αλ Κάιντα έγιναν τις μέρες που οι απειλές για εισβολή στο Ιράκ επίκεινται· η διείσδυση της ισλαμιστικής οργανώσεως στην Αμερική, όπου ζουν πολλά εκατομμύρια και μάλιστα φανατικοί Μουσουλμάνοι, είχε προβλεφθεί από τις μυστικές υπηρεσίες. Το ερώτημα που τίθεται είναι το γιατί δεν είχαν επιτύχει οι διωκτικές αρχές τη σύλληψη αυτών από την επομένη των τρομοκρατικών επιθέσεων, όταν είχαν επαρκείς ενδείξεις ότι επρόκειτο για έργο της Αλ Κάιντα, όπως πιστεύει η Ουάσιγκτον· οι στόχοι των Αμερικανών, με την εισβολή στο Αφγανιστάν, δεν επιτεύχθησαν ή επιτεύχθησαν μερικώς, αφού δεν συνελήφθη ή δεν εφονεύθη ο Μπιν Λάντεν. Μάλλον στο εσωτερικό χώρας απευθύνονται οι Αμερικανοί και στην καλλιέργεια κλίματος πολεμικής ατμοσφαίρας αποβλέπουν.
 
Σκόπια και Τουρκία
Στα Σκόπια τα κόμματα της πλειοψηφίας έχασαν τις εκλογές και κέρδισε η αντιπολίτευση, πλέον διαλλακτική ως προς τις σχέσεις του κρατιδίου με την Ελλάδα· οι παρατηρητές του ΟΑΣΑ δεν παρατήρησαν κανένα μεμπτό στοιχείο κατά τη διεξαγωγή τους. Στα ανατολικά μας σύνορα το Συνταγματικό Δικαστήριο στέρησε από τον αρχηγό του Ισλαμικού κόμματος το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, ελπίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα αποτρέψει τη νίκη του στις εκλογές του Νεομβρίου· την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν την αναβολή των εκλογών, με κάποιο πρόσχημα, επειδή ουδένα των κομμάτων του κυβερνητικού σχηματισμού δεν φαίνεται ότι θα φθάσει το 10%, ώστε να εκπροσωπηθεί στην επόμενη Βουλή. Οι μεθοδεύσεις μάλλον δεν οδηγούν πουθενά· η προσχηματική δημοκρατία δεν αρκεί.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr