Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 272/ 17 Ιουλίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Σύσφιγξη στον προσωπικό κύκλο
Η παραίτητη της βουλευτού Επικρατείας Αγγελικής Λαϊου και η αναπλήρωσή της από τον Γραμματέα Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Νεονάκη αποκαλύπτει πολλά ως προς τις προθέσεις του πρωθυπουργού· απομακρύνει τα πιστά, αλλά ουδέτερα κομματικώς πρόσωπα, και τα αντικαθιστά με τα πλέον έμπιστά του στο κόμμα. Ενδιαφέρεται να έχει τα δυναμικά στηρίγματά του στο Κοινοβούλιο, επειδή φοβάται ότι οι εκδηλώσεις απειθαρχίας ή και ανατροπής θα γίνουν στη Βουλή, οπότε κρίνει άκρως απαραίτητη την παρουσία των δυναμικών του στελεχών, έστω και εάν βρισκόμαστε σε περίοδο θέρους· αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση φοβάται δύο πράγματα: την αποκάλυψη από την τρομοκρατία στοιχείων εκρηκτικών, με αντιδράσεις πολλών βουλευτών· τη διαφοροποίηση βουλευτών λόγω της παρατεταμένης περιόδου κρίσεως, έστω και χωρίς συγκεκριμένες αποκαλύψεις.
 
Η κοινωνική αποδοχή
Αρκετοί είναι οι παρελαύνοντες στα τηλεοπτικά παράθυρα οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η τρομοκρατία είχε σε κάποιο βαθμό κοινωνική αποδοχή στις πρώτες της δολοφονικές πράξεις· το επιχείρημα προέρχεται από ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι έχουν αριστερό παρελθόν, αλλά και βλέπουν τη σημερινή κυβέρνηση ως συνέχεια της ελληνικής αριστεράς, ανεξαρτήτως των πεποιθήσεών τους στην πρώτη μεταπολιτευτική δεκαετία. Ουδεμία έκφραση της αριστεράς της εποχής εκείνης,ούτε οι Μαοϊκοί είχαν αποδεχθεί τις τρομοκρατικές ενέργειες στην Ελλάδα, ούτε και οι διακηρύξεις των τρομοκρατών απέπνεαν την κινεζική ιδεολογία της εποχής· το αδιαμόρφωτο και ευδιάλυτο μείγμα κανταφισμού και αντιαμερικανισμού εξέφραζαν. ¶λλωστε και οι αποδεχθέντες την άποψη της ενδογενούς αυτονόμου εκρήξεως ήταν ελάχιστοι και εστιασμένοι σε συγκεκριμένα έντυπα· οι περισσότεροι, από την «Καθημερινή» έως την επίσημη αριστερά, είχαν αποδεχθεί την άποψη της συντηρήσεώς των από μυστικές υπηρεσίες των οποίων και τους σκοπούς υπηρετούσαν. Τη δικαίωσή τους αναζητούν.
 
Αποκαλύψεις διασυνδέσεων

Οι αναζητήσεις και οι έρευνες των δημοσιογράφων, με μόνη την τροφοδοσία από τις αστυνομικές αρχές, δεν καλύπτει τις ανάγκες του κοινού τους, όπως το διαμόρφωσαν τις τελευταίες εβδομάδες· οι θεαματικότητες είναι αδηφάγες ανάγκες τις οποίες είναι υποχρεωμένοι να καλύψουν. Καθώς εμφανίζονται εκτεθειμένοι στους αναγνώστες τους, με την παρέλαση των ίδιων προσώπων, στρέφονται και προς την ουσία της υποθέσεως έως ότου τους επαναφέρουν στην τάξη· μερικοί εντόπισαν τη νεανική δράση στην πασοκική νεολαία -κάτι που δικαιολόγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος-, ενώ άλλοι θυμήθηκαν ή «ξεστράτισαν» στο πρώτο υπεύθυνο της ΚΥΠ επί ΠΑΣΟΚ Γιάννη Αλεξάκη, ο οποίος είχε και τις στρατολογίες του πολυπράκτορα της δεκαετίας του 1980, με την απόκτηση της ταυτότητος του ειδικού για την τρομοκρατία στις μέρες μας. Το πώς γνώριζαν αυτοί την τοποθέτηση των βομβών από τους τρομοκράτες δεν το αποκαλύπτει ο πολυπράκτωρ· ελάχιστοι θέτουν την κρίσιμη ερώτηση.

 
Πολλοί με ύποπτο παρόν
Ο μόνος εκ της πασοκικής παρατάξεως ο οποίος υπήρξε θύμα της τρομοκρατίας είναι ο πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γεώργιος Ραυτόπουλος· ο συνεπέστερος και σαφέστερος των όσων παρελαύνουν από τα τηλεοπτικά παράθυρα, επειδή εσώθη ως εκ θαύματος από τη δολοφονική του απόπειρα. Είναι ο πολιτικός που έδωσε και την πληρέστερη περιγραφή των περιδιαβαινόντων στα παράθυρα και της σκοπιμότητος της παρουσίας των: «πολλοί με θολό παρελθόν και ύποπτο παρόν, λένε διάφορα. ¶ς αφήσουμε τις διωκτικές αρχές να κάνουν τη δουλειά τους». Οι παραινέσεις πολιτικού ο οποίος κατήλθε στον ¶δη και επέστρεψε· ελάχιστοι κατέγραψαν τις παραινέσεις του και λιγότεροι τις ακολούθησαν, ενώ οι κατονομαζόμενοι συνεχίζουν τις παρελάσεις τους.
 
«Ποιός νοιάζεται;»

Όταν ο πρώην Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τόμας Νάιλς, ρωτήθηκε το πώς απαντάει στις επικρίναντες τις δηλώσεις του περί αναφοράς των ριζών της τρομοκρατίας στο ΠΑΚ, είπε ειρωνικά: «Ποιός νοιάζεται;» Η απάντηση τα λέει όλα· οι διπλωμάτες είναι υποχρεωμένοι να τηρούν το απόρρητο εφ’ όρου ζωής, διαφορετικά τους εγκαλεί ο εισαγγελέας· δηλαδή, οι δηλώσεις του έγιναν εγκρίσει ή τουλάχιστον ανοχή της αμερικανικής κυβερνήσεως. Όσο για τις καταγγελίες του περί ανεπαρκείας της ελληνικής κυβερνήσεως, γιατί δεν προσεκόμισε ο ίδιος τις πληροφορίες για τα πρόσωπα των υπηρεσιών του που γνώριζαν τις μυστικές μετακινήσεις διπλωματών του θυμάτων της τρομοκρατίας· στην απόκρυψη αυτών των πληροφοριών συνέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, δουλικώς φερομένη.

 

Πολλοί τε και αξιόλογοι

Παρά την αναχώρηση του εκστρατευτικού σώματος για τη Σικελία, στην Αθήνα οι έρευνες για την αποκάλυψη των Ερμοκοπιδών και των διακωμωδησάντων τα Ελευσίνια μυστήρια συνεχίστηκαν· είχαν εξοργισθεί οι Αθηναίοι επειδή πίστευαν ότι πίσω από τις κινήσεις αυτές κρύβονταν οι ολιγαρχικοί και οι τυραννόφιλοι. Ήδη πολλοί αξιόλογοι είχαν ριφθεί στις φυλακές και δεν ηρεμούσαν τα πνεύματα· «δια το τοιούτον οργιζομένων πολλοί τε και αξιόλογοι άνθρωποι ήδη εν τω δεσμωτηρίω ήσαν και ουκ εν παύλη εφαίνετο». Αντίθετα καθημερινά τα πράγματα εγίνοντο αγριώτερα και περισσοτέρους συνελάμβανον· «αλλά καθ’ ημέραν επεδίδοσαν μάλλον ες το αγριώτερόν τε και πλείους έτι ξυλλαμβάνειν». Τότε ένας από τους φυλακισμένους, ο Χαρμίδης, συμβουλεύει κάποιον άλλον, τον Ανδοκίδην, να καταθέσει ψευδείς ή αληθείς πληροφορίες για διαφόρους· ήταν η απαρχή των μαζικών συλλήψεων. Αμφότερα θεωρούνται πιθανά, αλλά ουδείς δύναται ειπείν ο,τιδήποτε περί των πραγματικών δραστών των έργων.

 
Χρηματιστηρίου συνέπειες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως όλα στον κόσμο, ακολουθεί με συνέπεια την πτωτική του πορεία, χωρίς να είναι ορατός στο βάθος ο πυθμήν· οι άμεσες συνέπειες των μικροεπενδυτών δεν είναι και πολύ σοβαρές, καθώς όσοι είχαν επενδύσει κάποτε, τα έχουν ξεχάσει και αναζητούν τώρα σε άλλους πόρους την αναπλήρωση των κεφαλαίων τους. Το πρόβλημα αφορά την κυβέρνηση η οποία συνεχίζει να διαλαλεί, σε όλους τους τόνους, ότι θα συνεχίσει την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων με τη μετοχοποίηση των κεφαλαίων τους· όταν ο γενικός δείκτης βαδίζει πλέον σταθαρώς προς επίπεδα κάτω των 2.000 μονάδων αποτελεί εμπαιγμό προς την κοινή γνώμη η εξαγγελία αυτή. Αποδεικνύει όμως ότι η λογική της οικονομικής της πολιτικής παραμένει η ίδια· προσηλωμένη στην παραδοσιακή της αντίληψη αγνοεί τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην οικονομία με την ένταξη στην ευρωζώνη, έστω και άν η χώρα μας έχει την προεδρία.
 
Ισοτιμία ευρώ δολλαρίου
Τελικά το ευρώ ανατιμήθηκε και υπέρεβη την αντιστοιχία του ενός δολλαρίου· από πρακτικής πλευράς αυτό σημαίνει ανατίμησή του κατά μερικά λεπτά. Από πολιτικής μετράει· ο ψυχολογικός παράγων είναι ο πρώτιστος για την αποδοχή του νομίσματος στη διεθνή αγορά, κάτι που αντανακλά την πολιτική απήχηση της εκδιδούσης χώρας. Το περίεργο με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα είναι ότι έγινε αποδεκτό και κυριάρχησε στις διεθνείς αγορές, χωρίς να έχει αποκτήσει την αναγκαία πολιτική ενότητα· είναι το ιστορικό οξύμωρο σχήμα, όπως έχει επαναληφθεί πολλές φορές, το ευρώ έχειν αποκτήσει πρώτα την οικονομική του και ψυχολογική του αποδοχή και να ακολουθεί, με απόλυτη βεβαιότητα, η πολιτική ολοκλήρωση της ευρωζώνης. Μονόδρομος είναι πλέον η πορεία της και ουδείς δύναται υποχωρήσειν· ένα είναι δεδομένο: η υποχώρηση σημαίνει πλήρη κατάρρευση, τόσο της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως· ο αγνοημένος αυτόνομος ρόλος του νομίσματος στην ιστορία.
 
Διαστημικές συμμαχίες

Η Ουκρανία έχει συνάψει συμφωνία με τη Βραζιλία για την εγκατάσταση διαστημικής βάσεως στο Αλκατάρε με στόχο την εκτόξευση διαστημικών πυραύλων από το 2007· είναι η πρώτη φορά που πρώην σοβιετική χώρα, και μάλιστα η δεύτερη μετά τη Ρωσσία, συνεργάζεται με τρίτο κράτος για την ανάπτυξη συστημάτων εκτοξεύσεως επηνδρωμένων πυραύλων για εμπορική χρήση. Η εταιρεία που σχηματίζεται θα είναι κοινή με τη συμμετοχή ανά 50% εκάστης, και η επένδυση εξ ημισίας 180 εκατομμυρίων δολλαρίων· η βάση της συμφωνίας απλή: η Ουκρανία θα προσφέρει την πυρηνική τεχνολογία που διαθέτει και η Βραζιλία την τεραστία έκτασή της στον Ισημερινό που είναι η κατάλληλη για βάση εκτοξεύσεως. ¶ρα, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσσία, Γαλλία και Κίνα αναδύεται και πέμπτη διαστημική δύναμη, με την εκμετάλλευση δύο νέων λαών· δεν είναι γνωστό εάν η συμφωνία συνήφθη με την έγκριση ή όχι της Μόσχας.

 
Σκλήρυνση της ¶γκυρας
Ο Ισλαμιστής νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ετοιμάζεται να επισκεφθεί τα Κατεχόμενα στην επέτειο της εισβολής· ήδη οι διαδικασίες για εκλογές το Νοέμβριο έχουν δρομολογηθεί, με πιθανώτερη ημερομηνία το Νοέμβριο. Στο ενδιάμεσο η κυβέρνηση θα υποβιβασθεί σε υπηρεσιακή, με τους στρατιωτικούς να έχουν τον πρώτο ρόλο· οι δύο πολιτικές δυνάμεις που θα αναμετρηθούν είναι, οι Ευρωπαϊστές με τον Ισμαήλ Τζεμ και τον Κεμάλ Ντερβίς ως πρωταγωνιστές, και οι Ισλαμιστές· ενδιαφέρει το γεγονός ότι η όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό μάλλον θεωρείται δεδομένη. ¶ρα το επόμενο εξάμηνο είναι ουδέτερο σε αμφότερα τα εθνικά μας θέματα, όταν η χώρα μας έχει και την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις εξωτερικές σχέσεις και την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης.
 
Κρίση στην Παραγουάη
Μετά από αιματηρές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Ασενθιόν της Παραγουάης, ο πρόεδρός της κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και απηγόρευσε την κυκλοφορία· η Παραγουάη είναι από τις πιο μικρές και πιο φτωχές χώρες της Λατινικής Αμερικής, στα σύνορα Αργεντινής και Βραζιλίας. Η μακροχρόνια, όμως, οικονομική και κοινωνική κρίση στις δύο μεγάλες χώρες προσλαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και στις γειτονικές τους· τα αυστηρά οικονομικά μέτρα δεν αρκούν για τον έλεγχο της οικονομίας και η εξαθλίωση επεκτείνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Γνωστά και τετριμμένα αυτά για τα αμερικανικά κράτη· το σύστημα της ελευθέρας αγοράς της αμερικανικής ηπείρου έχει καταρρεύσει· τα προστατευτικά μέτρα εκ μέρους των ΗΠΑ και των άλλων κρατών αποτελούν καθεστώς. Η διέξοδος από την κρίση άγνωστη.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr