"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 299/ 3 Σεπτεμβρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Η βιαστική ισραηλινή αναδίπλωση
Η αποχώρηση των ισραηλινών αρμάτων από την πολιορκία του Γιασέρ Αραφάτ, όταν λίγες μέρες πριν ο Αριέλ Σαρόν τον χαρακτήριζε εξοφλημένο, δείχνει την αλλαγή της δυναμικής στη διεθνή σκηνή· οι Αμερικανοεβραίοι και ο Τζωρτζ Μπους διαπιστώνουν ότι αδυνατούν στηρίξειν τον εκλεκτό τους και ότι η κατακραυγή της διεθνούς κοινής γνώμης είναι ισχυρός παράγων. Ούτε την περασμένη ¶νοιξη, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος ζητούσε επιτακτικά παρόμοια αποχώρηση, είχε συμφωνήσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός· η συντριβή του είναι ολοκληρωτική, ενώ ο αντίπαλός του κέρδισε πάλι τον παλαιστινιακό λαό με τη γενναία στάση του. Η επόμενη ημέρα είναι δύσκολη για τους Εβραίους, Αμερικής και Ισραήλ· η σθεναρή στάση των άλλων μεγάλων δυνάμεων στο θέμα του Ιράκ αντανακλάται και στο Παλαιστινιακό.
 
Οι τελευταίες εβδομάδες
Η χώρα έχει εισέλθει στην τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές· η πολιτικοποίησή τους θεωρείται πλέον δεδομένη από το λαό. Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις, με την εξαίρεση μιάς νομαρχίας, δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει σχεδόν ολοκληρωτικά τους δήμους και τις νομαρχίες στην τεραστία πλειοψηφία τους· αναγκαστικά την επομένη θα τεθεί το πολιτικό θέμα ότι έχει απωλέσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού ο οποίος και μόνος δύναται με νέες εκλογές εκλέξειν την κυβέρνησή του. Δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία για τη δημοκρατική ευαισθησία του πρωθυπουργού, ώστε προωθήσειν την προσφυγή στις κάλπες· από την άλλη πλευρά, η ακυβερνησία θα επιδεινωθεί, με φυσικό επακόλουθο την αποδέσμευση φυγοκέντρων δυνάμεων, όσο και άν η παρέμβασή τους αναβλήθηκε λόγω των τρομοκρατικών. Το γεγονός είναι ότι η χώρα γυρίζει σελίδα οριστικά και αμετάκλητα, λόγω και των διεθνών εξελίξεων· ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός μας κρίνεται. Είναι το θέμα!
 
Στροφή στα τρομοκρατικά
Η περίοδος των τηλεοπτικών ερευνών για την τρομοκρατία, και των διοχετευμένων αποκαλύψεων έχει περάσει, επειδή έχουν κουράσει αφόρητα τον κόσμο· οι απειλές των τρομοκρατών εναντίον δημοσιογράφων και όποιων αρνούνται υποκύψειν στην ολοκληρωτική δεσποτεία τους, η εμφάνιση αυτοκλήτων υπερασπιστών των ατομικών δικαιωμάτων με επιλεκτική αντίληψη περι της αξίας τους και η διακριτική τακτική της αστυνομίας απέναντι στους κουκουλοφόρους προστίθενται στα νέα στοιχεία. Είναι αδύνατον παραμείνειν οι έρευνες ώς έχουν· μεγάλο μέρος του εκτελεστικού βραχίονος παραμένει ασύλληπτο, οι καθοδηγητές δεν έχουν κάν ενοχληθεί και οι μυστικές διασυνδέσεις δρουν σαν να βρίσκονται στο απυρόβλητο. Το πρόβλημα είναι ότι η επιλογή του αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης με τον ελεγχόμενο τύπο έχει προκαλέσει τον ελληνικό λαό· οι αποκαλύψεις του ομφαλίου λώρου δείχνουν ότι υπάρχουν διασυνδέσεις ενοχής με κορυφαίους πολιτικούς μηχανισμούς. Αλλά, οι ίδιες αποκαλύψεις οδηγούν πολλούς στη φυγή και στην ομολογία ενοχής.
 
Απειλές από διαδίκτυο
Μετά τους κουκουλοφόρους, με τις προκλητικές επιθέσεις τους εναντίον των δημοσιογράφων -των νεαρών που είναι οι καλύτεροι του επαγγέλματος και αγωνίζονται για τη μετάδοση των γεγονότων- παρουσιάζονται οι απειλές από το διαδίκτυο, με συγκεκριμένους στόχους· το δίκτυο για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων των ομολογησάντων εγκληματιών δεν αποδοκίμασε τις ολοκληρωτικής νοοτροπίας επιθέσεις, προφορικές και έμπρακτες. Η Αρχή της ΟΤΕΝΕΤ δεν παρενέβη, παρά τις έντονες και μαζικές διαμαρτυρίες των πάντων· την αποστολή του «Εμμελούς» διέκοψε, μετά από αμφιβόλου προελεύσεως διαμαρτυρίες. Συμπτώματα των καιρών· η απουσία της αστυνομίας κατά τις επιθέσεις των κουκουλοφόρων, οι εξόφθαλμες παρωπίδες της μεροληπτικής ΟΤΕΝΕΤ. Εύλογες είναι οι απορίες των πολιτών: Τυχαία είναι αυτά;
 
Ο πόλεμος στον Καύκασο

Η καταστροφή των εντός της Γεωργίας στρατοπέδων των Τσετσένων ολοκληρώνεται με την επέμβαση του γεωργιανού και του ρωσσικού στρατού· στα μεγάλα διεθνή κανάλια εμφανίσθηκαν οι πρώτες διαμαρτυρίες για τις απώλειες των Τσετσένων ανταρτών, ενώ δεν παρουσιάζεται η ίδια ευαισθησία για τη σφαγή των Παλαιστινίων. Η μεροληπτική παρουσίαση των γεγονότων έχει τα όρια της· κάπου, και ο πλέον εύπιστος, κουράζεται από την επανάληψη της ίδιας ψευδολογίας. Η απόκρυψη των στενών διασυνδέσεων Τσετσένων και Αλ Κάϊντα  συνεχίζεται κανονικά· μόνο όσο διάστημα είχε ανάγκη η Αμερική της Ρωσσίας για τις επιθέσεις κατά του Αφγανιστάν, είχαν διακοπεί οι επιθέσεις από τα στρατόπεδα της Γεωργίας. Στη συνέχεια τα ξέχασε όλα.

 

Πολεμοποιός ο τύραννος

Τα τυραννικά καθεστώτα ενδιαφέρονταν, όπως μας διδάσκει η ιστορία της ανθρωπότητος, για τον πόλεμο, επειδή πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό δύνανται αποπροσανατολίζειν την προσοχή του λαού τους από τα εκρηκτικά καθημερινά προβλήματα· γνωστά αυτά σε όλους. Είναι ακόμη και πολεμοποιός ο τύραννος, όπως βρίσκονται σε διαρκή ασχολία οι πάντες και έχοντες πάντοτε την ανάγκη αρχηγού· «έστι δε και πολεμοποιός ο τύραννος, όπως άσχολοί τε ώσι και ηγεμόνος εν χρεία διατελώσι όντες». Οι περισσότεροι πόλεμοι στην ιστορία είχαν ως αφορμή ακριβώς τα άλυτα προβλήματα των τυραννικών καθεστώτων, όπως ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, με το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο είχε οδηγηθεί η ναζιστική Γερμανία· κάτι αντίστοιχο με τους τοπικούς πλέμους των ημερών μας. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της τυραννίας είναι η πλήρης απιστία ως προς τους φίλους· «τυραννικόν δε το μάλιστ’ απιστείν τοις φίλοις». Η αμοιβαία εμπιστοσύνη απουσιάζει παντελώς.

 
Οικονομικές συνέπειες
Η παγκόσμια οικονομία, και η ελληνική φυσικά, διέρχεται μία από τις σοβαρώτερες κρίσεις μεταπολεμικά, λόγω της απειλής πολέμου στο Ιράκ· η κρίση ακολουθεί την παρατεταμένη ύφεση, μετά την άνοδο του 1999, και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη· ακολούθησε η κυκλοφορία του ευρώ, η αποδοχή του από τις περισσότερες χώρες και η άμεση αμφισβήτηση της κυριαρχίας του δολλαρίου. Οι Δώδεκα, κυρίως Γάλλοι και Γερμανοί, αντιλήφθηκαν εγκαίρως τις πολιτικές διαστάσεις της στηρίξεως του ευρώ με αφορμή το πρόβλημα του Ιράκ· κάτω από την επιφάνεια κρίνονται τρία θέματα: η αμερικανική παγκόσμια κυριαρχία, ο έλεγχος των πετρελαίων του Καυκάσου και η πλευροκόπηση του ευρώ, αποδεικνύοντας, στην πράξη, ότι είναι «υποτακτικό» του δολλαρίου. Το κρίσιμο θέμα είναι η συνεπής, των εντός της Ευρωζώνης χωρών, στήριξη της πολιτικής αυτονομίας του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος ή η διαφοροποίησή τους· αυτή είναι η κερκόπορτα της οικονομίας.
 
Από πόλεμο σε πόλεμο
«Ο πρόεδρος έχει, οπωσδήποτε, δίκαιο για ένα πράγμα. Σήμερα ο κόσμος αντιμετωπίζει έναν μοναδικό άνθρωπο οπλισμένο με όπλα μαζικής καταστροφής, διαδηλώνοντα την επιθετικότητα, με υπερφίαλη συμπεριφορά, ο οποίος είναι δυνατόν οδηγήσειν τον κόσμο στο χάος με τα λάθη του. Αυτός ο άνθρωπος, υπερφίαλος, αλλαζών και σίγουρος για τον εαυτό του, αληθώς είναι το πιο επικίνδυνο πρόσωπο. Το πρόβλημα είναι ότι το όνομά του είναι Τζωρτζ Μπους, και ότι είναι ο πρόεδρός μας». Με την επισήμανση αυτή ο Τζακ Μπάλκιν, κλείνει το εκπληκτικό άρθρο του στην αμερικανική πύλη Zmag, με τίτλο «Το πιο επικίνδυνο πρόσωπο στη Γη»· την ίδια στιγμή κλιμακώνονται οι αντιδράσεις, στο εσωτερικό της Αμερικής, με τρεις γερουσιαστές έχειν επισκεφθεί το Ιράκ και τον Έντουαρντ Κέννεντυ να τάσσεται κατά του πολέμου, ενώ στο Λονδίνο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν για τον ίδιο σκοπό. Δύσκολος ο πόλεμος.
 
Η κρίσιμη εβδομάδα

Οι Αμερικανοί έχουν προωθήσει το σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ, προς τα τρία άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ρωσσία, Γαλλία και Κίνα, αλλά με αρνητικά αποτελέσματα· ουδέν άλλο μόνιμο μέλος αποδέχθη το σχέδιο, εκτός της συνοδοιπορούσης Βρεταννίας. Σήμερα πραγματοποιείται στη Βιέννη η συνάντηση των επιθεωρητών του ΟΗΕ με το Ιράκ για την έναρξη των επιθεωρήσεων για τον εντοπισμό όπλων μαζικής καταστροφής στη χώρα· πιο κρίσιμες θεωρούνται οι παρασκηνιακές συνομιλίες στο ΣΑ μεταξύ των μονίμων μελών, με δεδομένο, όπως διαφαίνεται, το αδιέξοδο. Οι δρόμοι που διανοίγονται είναι δύο: είτε υποχωρούν οι Αμερικανοί και δέχονται τη μετάβαση των επιθεωρητών επί τη βάσει των παλαιών ψηφισμάτων ή και των δύο ψηφισμάτων που προτείνει η Γαλλία· είτε διαχωρίζουν πλήρως τη θέση τους από το ΣΑ και απευθύνουν μόνοι τους τελεσίγραφο στη Βαγδάτη. Μόνο το τελευταίο διασώζει το γόητρο του προέδρου.

 
Ρυπογόνες βιομηχανίες
Κατά την ετήσια σύνοδο στην Ουάσιγκτον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Διεθνούς Τραπέζης οι συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας επαναλήφθηκαν· το άλλο κίνημα για τη σωτηρία του πλανήτου είναι παρόν, παρά τη συστηματική αποσιώπησή του από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Ένα στοιχείο είναι χαρακτηριστικό: Το ΔΝΤ χορήγησε πιστώσεις 24 δις δολλαρίων σε βιομηχανίες πετρελαίου οι οποίες εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα διπλάσιο ποσό ρύπων από το σύνολο της υπολοίπου παγκοσμίου βιομηχανίας· δηλαδή χρηματοδοτεί την εξαφάνιση του ανθρωπίνου είδους. Μία άλλη πτυχή είναι η άρση της απαγορεύσεως για την υλοτόμηση των τροπικών δασών· διερωτώμεθα όλοι από τί προκαλούνται οι τεράστιες πυρκαϊές στα τροπικά μέρη. Οι μαχητικοί φίλοι του άλλου τρόπου ζωής προβάλλουν τα στοιχεία αυτά, τα συζητούν μέσα από το διαδίκτυο.
 
Προσέγγιση Ιράκ και Ιράν
Η αμερικανική πολιτική έχει πετύχει το ακατόρθωτο, την προσέγγιση των δύο προαιωνίων εχθρών· ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ επισκέφθηκε την Τεχεράνη και συζήτησε με την περσική κυβέρνηση τρόπους συνεργασίας για την αντιμετώπιση της τυχόν στρατιωτικής επιθέσεως κατά της χώρας του. Οι απαντήσεις ήταν ευνοϊκές· αμφότερες οι χώρες αισθάντονται ότι απειλούνται από την Αμερική, αφού τις έχει συμπεριλάβει, σε διαφορετική κατάταταξη, η Ουάσιγκτον στον άξονα του κακού. Η συνεργασία των δύο χωρών είναι άγνωστο ως ποιό βαθμό έχει αποφασισθεί και ως προς το εάν θα τεθεί σε εφαρμογή στο τέλος· ο πανηγυρικός τόνος που δόθηκε στην επίσκεψη είχε πολιτικό και μόνο χαρακτήρα, με μοναδικό παραλήπτη την Αμερική. Το Ιράκ αποκτά πολύτιμο στρατηγικό βάθος για την άμυνά του.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr