"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 300/ 01 Οκτωβρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Ελληνική γλώσσα και πληροφορική
Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας δήλωσε, πλέκοντας το εγκώμιο των αποδόσεών τους, ότι το προσωπικό της θυγατρικής τους στην Ελλάδα φθάνει τα εκατό άτομα, ενώ είναι χιλιάδες οι συνεργαζόμενες εταιρείες· είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται στην Ελλάδα ο ρόλος των Ελληνοπαίδων στην παραγωγή λογισμικού και στην ανάπτυξη της πρώτης εταιρείας πληροφορικής στον κόσμο. Είναι γνωστό ότι στην έδρα της στο Σηάτλ, οι ελληνομαθείς κατέχουν πάμπολλες θέσεις, σε σύγκριση φυσικά με τον πληθυσμό μας παγκοσμίως· είναι άγνωστη η συμμετοχή της θυγατρικής της Microsoft στη χώρα μας στην παραγωγή της λογισμικού. Ο έλεγχος της ανταλλαγής λογισμικού μεταξύ εταιρειών από κρατικής πλευράς είναι ανύπαρκτος· φοβάται η κυβέρνηση την ελληνική γλώσσα.
 
Η εκδίκηση ως στοιχείον
Ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Κόκκινος έδωσε την καλύτερη περιγραφή τού τί είναι πολιτικό αδίκημα και τί όχι· οποιοδήποτε έγκλημα, κατά την ελληνική και διεθνή νομολογία, δεν χαρακτηρίζεται ως πολιτικό, όταν εμπεριέχει το στοιχείο της εκδικήσεως. Οι τρομοκράτες, σε όλες τις προκηρύξεις τους, ομολογούσαν ότι οι δολοφονίες τους γίνονται επειδή ήθελαν να εκδικηθούν το υπάρχον δημοκρατικό καθεστώς, όπως και ότι απέβλεπαν στην ανατροπή των εσωτερικών και εξωτερικών σχέσεων της χώρας· η ελληνική νομολογία δεν έχει δεχθεί τη βίαιη ανατροπή του καθεστώτος ως λόγο χαρακτηρισθήναι η πράξη πολιτική, όπως συνέβη με την καταδίκη των Απριλιανών, του Πόλε και με την επικύρωση το 1988 της διεθνούς συμβάσεως για την έκδοση των τρομοκρατών. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν κάποιοι διαλαλείν τις δοξασίες τους περί πολιτικών κρατουμένων· είναι καταλυτική, όμως, επιχειρηματολογία αποδεικνύουσα την υστερόβουλη σκέψη μερικών.
 
Συνέπειες τρομολαγνείας
Η τρομολαγνεία εγκαταλείπεται από τα μεγάλα κανάλια και από τους καθοδηγητές τους κυβερνητικούς παράγοντες· η κατακραυγή της κοινής γνώμης, απέναντι στις μεθοδευμένες συνήθως προβολές, με τους ίδιους ανθρώπους λέγειν τα ίδια και τα ίδια, και με τους υπευθύνους για την προστασία της ελευθερίας του τύπου και της ισηγορίας σιωπάν, έφερε τα αποτελέσματά της. Οι έρευνες για την τρομοκρατία είτε θα περάσουν στο ουσιαστικό μέρος του ελέγχου των πολιτικών καθοδηγητών και των διασυνδέσεων των τρομοκρατών είτε θα γίνουν αντικείμενο ειρωνείας και σάτιρας του κόσμου· ο λαός αυτός γνωρίζει άριστα το πώς αντιδράν στις προκλήσεις της εξουσίας· με τη σάτιρα απομυθοποίησσε τη δικτατορία από τις πρώτες μέρες, με τα ανέκδοτα στους χαλεπούς καιρούς του τρόμου και των διώξεων. Ήδη οι διασωθέντες επισημαίνουν τις παραλείψεις και τις μεθοδεύσεις των πολιτικών αρχών· οπωσδήποτε η έρευνα θα φθάσει έως τους κορυφαίους παράγοντες συγκαλύψεως.
 
Μεθοδεύσεις και καλύψεις
Ο πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ και επιστρέψας από τον ¶δη Γεώργιος Ραυτόπουλος ήταν σαφής στην περιγραφή των συνθηκών υπό τας οποίας έγιναν οι έρευνες για την απόπειρα δολοφονίας του· οι ευθύνες των ανακριτικών και πολιτικών αρχών για τις παραλείψεις και μεθοδεύσεις που έγιναν είναι σαφείς. Το πρόβλημα της τρομοκρατίας δεν αφορά μόνο τον εκτελεστικό βραχίονα, αλλά και τη χρηματοδότηση και την πολιτική κάλυψη των τρομοκρατών τις τρεις περίπου δεκαετίες της δράσεώς των· όταν αυτά λέγονται από επιφανές στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, οι παρατηρήσεις των υπολοίπων μόνο επικουρική αξία έχουν. ¶λλη μία παρατήρηση έχει ενδιαφέρον· μερικούς από όσους υποψιάζεται ως δράστες τους έχει συναντήσει σε κοινωνικές συνανστροφές.
 
Νίκη του Κοστούνιτσα

Η νίκη του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Σερβίας αποτελεί συντριβή για τον υποψήφιο του φιλοαμερικανού πρωθυπουργού της χώρας Λώραν Τζίτζιτς· σχεδόν ενάμισυ χρόνο μετά τη βίαιη παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, ο υποψήφιος εθνικιστής πήρε την τρίτη θέση με 22,5%, έναντι 31,2% του Κοστούνιτσα και 27,7% του υποψηφίου του Λάμπους. Στις 13 Οκτωβρίου θεωρείται δεδομένη η εκλογή του Κοστούνιτσα, οπότε στη χώρα θα διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές· η φιλοαμερικανική περίοδος λήγει άδοξα. Οι Σέρβοι έδειξαν ότι τιμούν την ιστορική τους παράδοση και τις εθνικές τους αξίες· η προσέγγιση προς την Ευρώπη θα είναι πιο εύκολη.

 

Πονηρόφιλον η τυραννίς

Το χειρότερο στα τυραννικά καθεστώτα είναι η αλλαγή της καθημερινής πρακτικής των ανθρώπων, ο εθισμός τους στις κακόβουλες και ανέντιμες πράξεις· το ήθος των αθρώπων εκπίπτει προς τον κυνισμό και τη δουλεπρέπεια. Η τυραννία είναι πονηρόφιλη, προσελκύει τους κουτοπόνηρους, κολακευόμενη χαίρεται· «και πονηρόφιλον η τυραννίς· κολακευόμενοι γαρ χαίρουσι». Ευχαριστούνται οι τύραννοι στην κολακεία, αλλά ουδέ είς έχων ελεύθερον φρόνημα χρησιμοποιεί την κολακεία· «τούτο δ’ ουδ’ άν είς ποιήσειε φρόνημα έχων ελεύθερον». Οι αξιοπρεπείς όμως μόνο φίλοι γίνονται και ουδέποτε κόλακες· «αλλά φιλούσιν οι επιεικείς, ή ου καλοκεύουσιν». Κατάλληλοι δε δια πονηράς πράξεις μόνο οι πονηροί είναι, όπως λέει και η παροιμία, «το καρφί με το καρφί κρούεται»· «και χρήσιμοι οι πονηροί εις τα πονηρα, ήλω γάρ ο ήλος, ώσπερ η παροιμία». ¶λλωστε ουδεμία ανέχεται τον αξιοπρεπή και ελεύθερο άνθρωπο· «και το μηδενί χαίρειν σεμνώ μηδ’ ελευθέρω τυραννικόν».

 
Τα αστυνομικά μέτρα
Όποτε κάποια κυβέρνηση αδυνατεί ελέγξειν την πορεία της οικονομίας και κυρίως του τιμαρίθμου προσφεύγει στον αστυνομικό έλεγχο των τιμών· το ίδιο συμβαίνει αυτές τις μέρες και με την κυβέρνηση. Προσπαθεί πείσειν τον ελληνικό λαό ότι για την άνοδο των τιμών ευθύνονται οι λιανικές αγορές προς τις οποίες επιχειρεί στρέψειν το μένος της κοινής γνώμης· χαρακτηριστική αντίδραση ενόχου και φυγοπόνου ανθρώπου, ο οποίος πάντε ρίχνει τις ευθύνες του σε κάποιον άλλον. Ουδέποτε, ουδεμία κυβέρνηση επέτυχε τον έλεγχο της οικονομίας και της αγοράς με αστυνομικά μέτρα, με την εξαίρεση πολεμικών περιόδων και όταν ο λαός της πίστευε στην αναγκαιότητα του πολέμου· συνήθως η οικονομία ακολουθούσε το δικό της δρόμο και οι ανατιμήσεις κλιμακώνονταν χωρίς λόγο. Όσο επιμένει η κυβέρνηση στον ανοικτό πόλεμο με τις λαϊκές αγορές τόσο θα πείθεται ο κόσμος ότι αυτή φέρει την κύρια ευθύνη. Ουδείς άλλος!
 
Επιστροφή επιθεωρητών
Οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών επιστρέφουν στις 15 Οκτωβρίου στο Ιράκ, με σκοπό τον έλεγχο των στρατιωτικών εγκατάστασεων της χώρας μετά τις συνομιλίες για τον τρόπο επιθεωρήσεως που άρχισαν στη Βιέννη· οι Αμερικανοί δεν τόλμησαν προβάλειν την αρνησικυρία, επειδή αυτό θα οδηγούσε στην πλήρη απομόνωσή τους. Επομένως οι εξελίξεις ως προς την στρατιωτική επέμβαση αναβάλλονται για ευθετώτερο χρόνο· άρα και οι διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα απαιτήσουν χρόνο, μετά την άρνηση τριών μονίμων μελών, Ρωσσίας, Γαλλίας και Κίνας αποδεχθήναι το αγγλοαμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος. Στο εσωτερικό των ΗΠΑ έχουν αρχίσει και οι μαζικές διαδηλώσεις κατά του πολέμου· εκτός από τους Δημοκρατικούς και το κίνημα κατά της παγκοσμιοποιήσεως οι αντιδράσεις εξαπλούνται στα ευρύτερα στρώματα. Ο πρόεδρος έχει χάσει το προσφιλές του πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού· εναντίον του είναι και ο καιρός, αφού οι επιχειρήσεις δύνανται αρχίσειν το νωρίτερο το τέλος Ιανουαρίου.
 
Η οικονομική πορεία

Το πιθανώτερο είναι να μην γίνουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράκ, αλλά οι επιπτώσεις της αμερικανικής πολιτικής στην οικονομία θα παραμείνουν επί μακρόν διάστημα· η πτώση στα χρηματιστήρια συνεχίστηκε και χθες, με απρόβλεπτη τη συνέχεια. Η διεθνής οικονομία εισήλθε σε περίοδο ασταθείας, λόγω των απροβλέπτων πολιτικών παραγόντων· δηλαδή, έχει χαθεί ο ψυχολογικός παράγων. Πρώτο και χειρότερο θύμα η αμερικανική οικονομία· ο Τζωρτζ Μπους είχε αρχίσει τις απειλές περί πολέμου ελπίζοντας ότι θα επιτύχει την ανάκαμψη της οικονομίας και την ενίσχυση της Γουώλ Στρητ ως κέντρου της παγκοσμίου οικονομίας. Μάλλον το αντίθετο έχει καταφέρει· το δολλάριο εξασθενίζει απέναντι στο ευρώ, ενώ η Ευρωζώνη αποκτά άλλη δυναμική με τη σταθερά θέση της Γαλλίας και της Γερμανίας απέναντι στα αμερικανικά σχέδια. Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό κατά του πολέμου ενισχύουν τις προοπτικές χάσειν ο πρόεδρος τις κρίσιμες εκλογές του Νοεμβρίου.

 
Ο Σαρόν στη Μόσχα
Η εσπευσμένη επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στη Μόσχα, αμέσως μετά την άρση της πολιορκίας του Γιασέρ Αραφάτ, δείχνει την αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής στο Παλαιστινιακό και τον ενισχυμένο ρόλο της Ρωσσίας· ο επίσημος λόγος είναι η συζήτηση με τους Ρώσσους ως προς τις πληροφορίες για τη χορήγηση πυρηνικής τεχνολογίας στο Ιράν, ο ανεπίσημος η απομόνωση του Ισραήλ στη διεθνή σκηνή. Δηλαδή, αναγνωρίζει τη Μόσχα ως βασικό παράγοντα για την επίλυση του Παλαιστινιακού, άρα εγκαταλείπει την αμερικανική επικάλυψη· μετά την κατάρρευση του σοβιετικού συστήματος είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα καλείται διαδραματίσειν ουσιστικό ρόλο στο θέμα. ¶ρα η προσέγγιση προς τους ¶ραβες γίνεται πιο ουσιαστική και αναγνωρίζεται και πάλι ως μεγάλη δύναμη· η διεθνής δυναμική αλλάζει.
 
Εκλογές στο Μαρόκο
Οι δεύτερες ελεύθερες βουλευτικές εκλογές στο Μαρόκο, μετά το θάνατο του βασιλέως Χασάν, ανέδειξαν πρώτο κόμμα το Σοσιαλιστικό, με μικρότερη δύναμη –όπως στη Γερμανία-, αλλά χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία και με σημαντική άνοδο της δυνάμεως των Ισλαμιστών· όταν στο Μαρόκο, την πιο δυτικοπρεπή αραβική χώρα και με την εντονώτερη επιρροή των Ευρωπαίων, οι Ισλαμιστές αποκτούν τόση δύναμη, τότε η αλματώδης άνοδός τους στις άλλες είναι φυσιολογική. Οι μαροκινές εκλογές συζητούνται σε όλες τις χώρες και κυρίως στις ευρωπαϊκές· οφείλουν όλοι τους ενσκήψειν στο Παλαιστινιακό και στα κρίσιμα προβλήματα του ισλαμικού κόσμου· η αυθαιρεσία και η βία δεν είναι ο καλύτερος τρόπος επιλύσεώς των. Πιθανόν αποτελέσειν την αφορμή για την ενεργώτερη παρέμβαση των Ευρωπαίων στα επείγοντα μεσανατολικά προβλήματα. 
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr