"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 301/ 02 Οκτωβρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Συγκρούσεις για τα οπωροκηπευτικά
Οι δυναμικές αντιδράσεις των πωλητών των λαϊκών αγορών, με τον αποκλεισμό της εισόδου στην πρωτεύουσα φορτίων λαχανικών είναι δείγμα των καιρών· οι συγκρούσεις με τους οδηγούς και η αδράνεια της αστυνομίας φέρουν τα πράγματα στα άκρα. Δεν είναι οι λαϊκές αγορές υπεύθυνες για την ένταση των πληθωριστικών φαινομένων, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά οι ανατιμήσεις των υπηρεσιών αμέσου ανάγκης, ηλεκτρικό, τηλέφωνο και η σπασμωδική προσπάθεια της κυβερνήσεως μεταθέσειν σε άλλους τις ευθύνες της· η αλυσίδα της παραγωγής όλων των αγαθών στη χώρα μας χωλαίνει και επιτρέπει την κερδοσκοπία, εξ αιτίας και της αποδιοργανώσεως του κράτους . Ευθύνονται η διαφθορά και οι εκβιασμοί ως καθημερινό φαινόμενο στις δοσοληψίες με το δημόσιο και όχι οι λαϊκές αγορές.
 
Μόνη της η δικαιοσύνη
Όλοι μας έχουμε την εντύπωση ότι, από διμήνου περίπου, οι αστυνομικές αρχές αδρανούν στη διαλεύκανση της τρομοκρατίας και έχουν αφήσει τη δικαιοσύνη μόνη της· δύο πράγματα πείθουν προς την κατεύθυνση αυτή: Η ανοχή, τουλάχιστον, της αστυνομίας απέναντι στους κουκουλοφόρους, τους οποίους δύναται αναγνωρίσειν από τις τηλεοπτικές οθόνες· οι απλοί πολίτες τους γνωρίζουν πλέον φυσιογνωμικά, και η αστυνομία τους «αγνοεί». Η διακοπή των ερευνών, ως προς τις νέες καταγγελίες που γίνονται για συμμετοχή ή συγκάλυψη της τρομοκρατίας, μετά την ηγεμονική υποδοχή του αρχιεκτελεστού των τρομοκρατών· φυσικά, αυτά γίνονται κατόπιν άνωθεν εντολής. Είναι μάλλον η πολιτική μετάφραση της φράσεως του πρωθυπουργού ότι έχουν συλληφθεί όλοι οι τρομοκράτες· κάποιες ανώτερες δυνάμεις επιθυμούν διατηρήσειν στο επίπεδο αυτό την τρομοκρατία. Με το αλάνθαστο αισθητήριό του το έχει αντιληφθεί ο ελληνικός λαός και αντιμετωπίζει με ειρωνεία τις αμφιλεγόμενες συχνές διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων.
 
Χωρίς τον πόλεμο!
Η οικονομία και η εξωτερική μας πολιτική έχει σχεδιασθεί για την εξυπηρέτηση των αναγκών του πολέμου στο Ιράκ, όπως ακριβώς έχουν απαιτήσει οι Αμερικανοί· ο πόλεμος, όμως, μάλλον αποκλείεται, ή τουλάχιστον αναβάλλεται δι’ ευθερώτερον χρόνον! Οπότε, τα οικονομικά προβλήματα αποκτούν τη δική τους εκρηκτική επικαιρότητα, επειδή δεν υπάρχει η δικαιολογία των δυσκολιών του πολέμου· το χειρότερο είναι η μεταφορά της συγκρούσεως Αγγλοαμερικανών και των άλλων τριών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη αναγνωρίσειν τις δεσμεύσεις της απέναντι στους Ευρωπαίους, οπότε έρχεται σε ρήξη με τους Αμερικανούς· ο πόλεμος «ήταν κι αυτός μία κάποια λύση», αλλά και δικαιολογία για τη φιλοαμερικανική στάση της. Ήδη η χώρα ασκεί καθήκοντα προέδρου για θέματα εξωτερικών και αμύνης της ΕΕ, άρα υποχρεώνεται προβάλλειν τις σχετικές θέσεις διεθνώς· το πιο δύσκολο για τους σοσιαλιστές μας!
 
Παρέμβαση Αρείου Πάγου
Η αναίρεση του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευαγγέλου Κρουσταλλάκη κατά της αποφάσεως του Συμβουλίου Εφετών Σύρου για την υπόθεση του επιβατικού «Σαμίνα» ανταποκρίνεται προς το περί δικαίου αίσθημα του λαού· οπωσδήποτε η θεμελίωση του ενδεχομένου δόλου και της ενοχής των πλοιοκτητών είναι δύσκολη, άν όχι και αδύνατη. Με τις τρέχουσες υποθέσεις και την πλήρη διάλυση του κράτους, η καχυποψία των πολιτών απέναντι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους είναι εύλογη· η ερμηνεία του νόμου, υπό στενήν ή ευρείαν έννοιαν, επαφίεται στην κρίση του δικαστού, της τρίτης εξουσίας, αλλά και οφείλει αντιστοιχείν στο περί δικαίου αίσθημα του λαού. Το αίσθημα αυτό του λαού ικανοποιεί ο αξιέπαινος ανώτατος δικαστής.
 
Ο πατριάρχης στην ΕΕ

Η επίσκεψη του οικουμενικού πατριάρχου στις Βρυξέλλες, κατόπιν επισήμου προσκλήσεως του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημαίνει πολλά· η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει την Ορθοδοξία ως ουσιαστικό στοιχείο της ευρωπαϊκής συνειδήσεως. Οι συνομιλίες, σε κορυφαίο επίπεδο, θα προσθέσουν πολλά στην προβληματική της Επιτροπής, επειδή ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας είναι σε θέση δώσειν την ιστορική διάσταση της ευρωπαϊκής συνειδήσεως, όπως και την άλλη αντίληψη ζωής πέραν της μονοσημάντου βιομηχανικής λογικής· η ευαισθησία της Ορθοδοξίας για το περιβάλλον πηγάζει από την άλλη αντίληψη ζωής που φέρει από την ανάδειξή της τον 4ο αιώνα· η αναδρομή στη φιλοσοφία της, στους πατέρες της εκκλησίας με την κληρονομία της κλασσικής Ελλάδος, πείθει.

 

Τους πολίτας πολεμίους

Απέναντι στους ελεύθερους και ανυπότακτους πολίτες είναι πιο σκληρός ο αρεσκόμενος στην κολακεία τύραννος· οι σχέσεις της τυραννίας προς τον λαό της διεπονται από τη δυσπιστία και την καχυποψία. Τον εαυτό του μόνο θεωρεί ως ελεύθερο ο τύραννος, ο αντιπράττων εμφανιζόμενος ως αγέρωχος και ελευθεριάζων, στην πράξη αφαιρεί την υπεροχή και το δεσποτισμό της τυραννίας· «αυτόν γαρ είναι μόνο αξιοί τοιούτον ο τύραννος, ο δ’ αντισεμνυνόμενος και ελευθεριάζων αφαιρείται την υπεροχήν και το δεσποτικόν της τυραννίδος». Τους μισούν επειδή φοβούνται ότι θα καταλύσουν την τυραννία τους· «μισούσιν ούν ώσπερ καταλύοντας την αρχήν». Και η καθιέρωση συσσιτίων και οι συνδιημερεύσεις με ξένους ή τους συμπολίτες είναι ίδιον της τυραννίας, επειδή θεωρούν εχθρούς τους συμπολίτες τους, αλλά όχι τους ξένους· «και το χρήσθαι συσσίτοις και συνημερευταίς ξενικοίς μάλλον ή πολιτικοίς τυραννικόν, ως τους μεν πολεμίους τους δ’ ουκ αντιποιουμένους».

 
Αμείλικτοι οι πολιτικοί
Ο Μιλτιάδης Έβερτ δήλωσε ότι οι πολιτικοί, όλων των κομμάτων, είναι αμείλικτοι απέναντι στους τρομοκράτες για την εις βάθος διαλεύκανση της υποθέσεως, ενώ επέρριψε ευθύνες στην ΕΣΗΕΑ και τις αρχές για την αδράνειά τους απέναντι στις απειλές κατά δημοσιογράφων και δικαστικών· την άποψη της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας εκφράζει ο επίτιμος πρόεδρος. Όλα τα κόμματα οφείλουν συμβάλειν στην εκκαθάριση της τρομοκρατίας και στην παραπομπή στη δικαιοσύνη των τυχόν ελαχίστων μεταξύ των στελεχών τους που επέδειξαν ανοχή ή και συγκάλυψη· μόνο τότε θα επιτύχουν την κάθαρση των κομμάτων και την αναβάπτισή τους στον ελληνικό λαό. Η σιωπή, όμως, και η αδράνεια δεν δικαιολογούνται· δεν αποτελούν παραβίαση των βασικών ατομικών δικαιωμάτων αυτά και τους ανέχεται η ΟΤΕΝΕΤ χρησιμποιείν το διαδύκτυο; Ενώ διακόπτει την έκφραση της ελευθέρας γνώμης στο διαδίκτυο, επειδή κάποιοι αδιευκρινίστου προελεύσεως διαμαρτύρονται. Ελάχιστη η διαφορά μεταξύ τους.
 
Υποχώρηση του Ιράκ
Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για τον έλεγχο του αφοπλισμού του Ιράκ συνεχίζουν στη Βιέννη τις συνομιλίες του με τους εκπροσώπους της Βαγδάτης ως προς τον τρόπο πραγματοποιήσεως της επισκέψεώς των· οι Ιρακινοί έχουν δεθχεί επιθεωρήσειν όλες τις εγκαταστάσεις, ακόμη και τα ανάκτορα του Σαντάμ Χουσεϊν. Οι Αμερικανοί υπέβαλαν πρόταση ως προς την επιθεώρηση, ζητώντας όπως ο ΟΗΕ αναβάλλει την επίσκεψη, μετά την έγκριση του ψηφίσματός τους από το Συμβούλιο Ασφαλείας· ο ΟΗΕ, όμως, απέρριψε την πρόταση και εδέχθη την αποστολή των επιθεωρητών το αργότερο έως το τέλος του μηνός. Είναι από τις σπάνιες φορές που ο ΟΗΕ απορρίπτει πρόταση της Αμερικής· το χειρότερο για τους Αμερικανούς είναι το γεγονός ότι η απόρριψη αποτελεί προηγούμενο για την τύχη του αγγλοαμερικανικού ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Τα τρία από τα μόνιμα μέλη, Ρωσσία, Γαλλία και Κίνα, δεν δέχονται το ψήφισμα.
 
Παρέμβαση της Μόσχας

Οι συνομιλίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Ρώσσο πρόεδρο κατέδειξαν τη σαφή διαφοροποίηση της Μόσχας απέναντι στην αμερικανική πολιτική, αλλά και την απόφασή της διαδραματίσειν ουσιαστικού ρόλου στο Μεσανατολικό· ο Βλαδίμηρος Πούτιν δήλωσε απερίφραστα ότι αναγνωρίζει τον Γιασέρ Αραφάτ ως πρόεδρο των Παλαιστινίων και ζήτησε μαζί του διαξάγειν τις συνομιλίες ειρήνης. Δηλαδή, οφείλει ο Αριέλ Σαρόν αναδιπλώσειν την πολιτική του ή επανελθείν στην αδιάλλακτο στάση· πιο εύκολο είναι το δεύτερο, επειδή είναι πάρα πολύ δύσκολη, άν όχι αδύνατη η αναδίπλωση, αφού αυτό σημαίνει κατάρρευση του προσωπικού του συστήματος εξουσίας. Φυσικά γεννάται το ερώτημα, τού γιατί πραγματοποίησε την επίσκεψη; Η πιθανώτερη ερμηνεία είναι η αναζήτηση κάποιας διεξόδου λόγω του του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται· οι Αμερικανοεβραίοι το ίδιο. Πριν από την επιστροφή του στην Ιερουσαλήμ, ο πρωθυπουργός έστειλε και πάλι τα άρματα στη Ραμάλα· πολιτική πυγμής επιδιώκει πάλι.

 
Η κλιμακούμενη κρίση
Η ανάσα που πήραν τα μεγάλα χρηματιστήρια χθες, μετά τη διαφαινόμενη αναβολή του πολέμου στο Ιράκ, μάλλον εξαντλήθηκε γρήγορα, λόγω της επιδεινώσεως και πάλι της ατμοσφαίρας· ο Αμερικανός πρόεδρος δείχνει ότι θέτει σε πρώτη μοίρα το προσωπικό του γόητρο και όχι την παγκόσμια ειρήνη ή την κοινωνική συνοχή στη χώρα του. Ο πόλεμος, εκ των πραγμάτων, είναι πολύ δύσκολο να γίνει λόγω και των καιρικών συνθηκών, αφού δεν είναι δυνατόν αρχίσειν τις επιθέσεις προ του Φεβρουαρίου· από την άλλη, οι δύο άξονες, των Αγγλοαμερικανών και της Ευρωζώνης με τους Ρώσσους και Κινέζους χαράσσουν πλέον τις διεθνείς σχέσεις. Στις αγορές κεφαλαίου η νευρικότης είναι εμφανής· ουδείς εμπιστεύεται τα μεγάλα χρηματιστήρια και αναζητεί επειγόντως νέες τοποθετήσεις.
 
Διακοινοτικές στον ΟΗΕ
Ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη για το νέο κύκλο των διακοινοτικών συνομιλιών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ· το επόμενο δίμηνο είναι το κρίσιμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Συμβούλιο Κορυφής της Κοπεγχάγης, πρόκειται αποφασίσειν την ένταξη της Κύπρου, έστω και χωρίς την επίλυση του πολιτικού της προβλήματος· η Τουρκία δεν είναι σε θέση, μετά τις αλλαγές στη διεθνή σκηνή και την αναβολή του πολέμου κατά του Ιράκ, εκβιάσειν την Ευρώπη. Μάλλον το αντίθετο· είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί την όποια παραχώρηση, όπως ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της θα γίνει από το 2004 έως το 2009, σώζουσα έτσι τα προσχήματα. Η Ευρωζώνη, κυρίως, αποκτά άλλη βαρύτητα στη διεθνή πολιτική.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr