"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 302/ 3 Οκτωβρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Η ευαισθησία των αγορών κεφαλαίου
Η πρώτη αντίδραση των αγορών κεφαλαίου, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την επιθεώρηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων του Ιράκ, ήταν ευνοϊκή· οι αμερικανικές, όμως, αντιδράσεις και οι απειλές της Ουάσιγκτον ότι είναι σε θέση παρεμποδίσειν το έργο των επιθεωρητών, έφεραν τα πρώτα νέφη. Στα χρηματιστήρια η ευφορία αντικαταστάθηκε από την απαιδιοσοξία· θεωρείται δεδομένο ότι η Αμερική δεν πρόκειται αμαχητί εγκαταλείψειν την εξουσία της. Μάλλον το αντίθετο, οπότε είναι φυσικό επακολουθήσειν νέες περιπέτειες· για την προοπτική αυτή της αβεβαιότητος και της ασταθείας δεν φαίνεται έχειν προετοιμασθεί η ελληνική κυβέρνηση. ¶λλο είναι η προσφυγή στον πόλεμο και άλλο η διαδικασία διεθνούς υπονομεύσεως και ακροβολισμών των μεγάλων · η συμμετοχή μας στην ευρωζώνη είναι ο καθοριστικός παράγων.
 
Αναγκαστική η πόλωση
Η πόλωση των δημοτικών εκλογών θεωρείται πλέον δεδομένη και τα μεγάλα κόμματα λαμβάνουν αντίστοιχες θέσεις· η αξιωματική αντιπολίτευση ευνοεί και ενισχύει την πόλωση, επειδή με τον τρόπο αυτό πιστεύει ότι θα προκαλέσει τη μεγαλυτέρη δυνατή συσπείρωση. Η κυβερνητική παράταξη, ενώ στην αρχή επιθυμούσε την πόλωση, ελπίζοντας στην άνετη επικράτηση της υποψηφίου της σε υπερνομαρχία, τώρα προσπαθεί να αναδιπλωθεί και να προπαγανδίσει την ουδέτερη σημασία των εκλογών· ο δεύτερος παράγων είναι η αναβολή ή και ματαίωση του πολέμου στο Ιράκ και η ενίσχυση του διεθνούς πολιτικού ρόλου της Ευρωζώνης στην οποία μετέχουμε. Η κυβέρνησή μας έχει ακολουθήσει φιλοαμερικανική πολιτική και δεν ταυτίσθηκε πλήρως με τις μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης, αποδεικνύοντας ότι «σέβεται» την εξάρτησή της από την Ουάσιγκτον· το πρόβλημα γίνεται εκρηκτικό επειδή η Αθήνα ήδη ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στα θέματα αμύνης και εξωτερικής πολιτικής.
 
Διαδηλώσεις ή δημοκρατία
Η δημοκρατία προϋποθέτει και απαιτεί την ελεύθερη έκφραση των απόψεων όλων των πολιτών της· είναι το δικαίωμα στην ισηγορία, το πρώτιστο κριτήριο της δημοκρατίας. Από την άλλη πλευρά, η δημοκρατικώς οργανωμένη πολιτεία έχει θέσει θεσμούς για την προστασία της και την άμυνά της εναντίον των εχθρών της· ουδέποτε η δημοκρατία είναι χωρίς μηχανισμούς αμύνης, επειδή στην περίπτωση αυτή, είναι ψευδεπίγραφο πολίτευμα με την τυραννία υποβόσκειν. Οι διαδηλωτές της προχθεσινής πορείας και η άνεση με την οποία καθύβριζαν θεσμούς και ποσέβαλαν νεκρούς, όπως βεβήλωναν ιστορικά και πολτιστικά μνημεία, δείχνει ότι οι αρχές δεν πιστεύουν στη δημοκρατία και ούτε σέβονται και τηρούν τους θεσμούς της· οι δημοκρατικοί θεσμοί συνοδεύονται από την άγρυπνη και αποτελεσματική προστασία τους. Οι εισαγγελικές αρχές παρενέβησαν, αλλά κάπως αργά, και οι αστυνομικές αρχές δεν φαίνονται πρόθυμες βοηθήσειν το ανακριτικό έργο· κάπου εμφανίζονται δέσμιοι ανωτέρων δυνάμεων.
 
Οι υπεύθυνοι κατά νόμο
Όταν η αστυνομία δίδει την άδεια για την πραγματοποίηση της όποιας δημοσίας συναθροίσεως ή πορείας, υπάρχει πάντοτε κάποιος υπέυθυνος, οργάνωση, σύλλογος με προεδρείο το οποίο και αναλαμβάνει την σχετική ευθύνη για την τήρηση του νόμου· η ανάρτηση σελίδος στο διαδίκτυο γίνεται με την παροχή αδείας από τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες παρακολουθούν την τήρηση του νόμου. Για την προχθεσινή πορεία η αστυνομία είναι υποχρεωμένη ανακοινώσειν τους υπευθύνους που ζήτησαν την οργάνωσή της· η ΟΤΕΝΕΤ, αρμόδια για την τήρηση του νόμου στο διαδίκτυο, γνωρίζει τους υπευθύνους της ιστοσελίδος. Η σιωπή αμφοτέρων δείχνει τουλάχιστον ενοχή, όταν σε άλλες περιπτώσεις, και χωρίς αδίκημα, επέδειξαν υπερβάλοντα ζήλον. Αλοίμονό μας!
 
Συνάντηση Σιράκ-Σρέντερ

Ο καγκελλάριος της Γερμανίας, μετά την έστω και οριακή επανεκλογή του, επισκέφθηκε το Παρίσι και είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ, με κύρια θέματα το Ιράκ και την οικοδόμηση της κοινής αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής της Ευρωζώνης· οι συνομιλίες έγιναν μετά τη συμφωνία των επιθεωρητών του ΟΗΕ και του Ιράκ για την επιστροφή τους στη χώρα και ολοκληρώσεως του έργου τους. Είναι η πρώτη φορά, στην ιστορία της Ευρωζώνης, που οι δύο κορυφαίες, από πολιτικής και οικονομικής πλευράς, χώρες συζητούν με κύριο θέμα διεθνείς εξελίξεις· κύριο μέλημά τους είναι η πολιτική στήριξη του ευρώ και η προβολή της Ευρωζώνης ως ουσιαστικού διεθνούς πολιτικού και οικονομικού παράγοντος.

 

Ουθέν ελλείπει μοχθηρίας

Ο τύραννος προσπαθεί με κάθε τρόπο καλλιεργείν τη μοχθηρία και τη δυσπιστία μεταξύ των πολιτών, ώστε ουδείς έχειν εμπιστοσύνη προς τον άλλο· η μακρόχρονη τυραννία μετατρέπει σε νοοτροπία τις κακές αυτές συνήθειες. Τα μαζικά συσσίτια και οι διημηρεύσεις με ξένους, είναι μεν σωτήρια της τυραννίας, αλλά και σε τίποτε δεν υστερούν της μοχθηρίας· «ταύτα και τα τοιαύτα τυραννικά μεν και σωτήρια της αρχής, ουθέν δ’ ελλείπει μοχθηρίας». Η τυραννία αποβλέπει στην ταπείνωση του φρονήματος των πολιτών (επειδή ουδείς όταν είναι μικρόψυχος δύναται επιβουλεύσειν, επιδείξειν ανάταση ψυχής και γενναιότητα χαρακτήρος)· «του μικρά φρονείν τους αρχομένους (ουδενί γαρ άν μικρόψυχος επιβουλεύσειεν)». Το δεύτερο είναι η αμοιβαία δυσπιστία των πολιτών· «δευτέρου δε του διαπιστείν αλλήλοις». Παρόμοια τακτική είχαν ακολουθήσει και οι τετρακόσιοι ολιγαρχικοί, με τις μυστικές δολοφονίες, την τρομοκρατία της εποχής εκείνης· στη νεώτερη θεωρία χαρακτηρίζεται ως φοβία των μικροαστών.

 
Η ενίσχυση του ευρώ
Η δυναμική παρέμβαση της Γαλλίας, ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, και της Γερμανίας, ως της ισχυροτέρας ευρωπαϊκής οικονομίας, στο θέμα του Ιράκ πρόσφεραν στο ευρώ την αναγκαία πολιτική στήριξη και στην Ευρωζώνη την απαραίτητη διεθνή πολιτική παρουσία· στις αγορές συναλλάγματος το ευρώ αποκτά πλέον άλλη δυναμική και η αποδοχή του ως αποθεματικού νομίσματος από τρίτες χώρες ενισχύεται σοβαρώς. Μέσα σε εννέα μήνες από την κυκλοφορία του, και με την ευρωζώνη να μην έχει αποκήσει ακόμη την πολιτική της ενότητα, η παρουσία του ευρώ στις διεθνείς αγορές είναι καθοριστική· το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα θεωρείται πλέον το κυρίαρχο στον κόσμο. Εάν η Ευρωζώνη επιτύχει διατηρήσειν την ανέξαρτητη πολιτικώς φωνή της, τότε η θέση του καθίσταται αδιαμφισβήτητη, επειδή ήδη είναι το νόμισμα της μεγαλυτέρας οικονομικής και εμπορικής δυνάμεως στον κόσμο· η ιστορία έχει τους δικούς της αιωνίους νόμους.
 
Η νέα διεθνής δυναμική
Η συμφωνία των επιθεωρητών του ΟΗΕ με το Ιράκ, για τη μετάβασή τους εντός δεκαπέντε ημερών στη χώρα και την επιθεώρηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεών της, χαράσσει νέα δυναμική στις διεθνείς σχέσεις· οι Αμερικανοί είχαν προβάλλει πολλές ενστάσεις, με σκοπό την καθυστέρηση και το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, με κύριο αίτημα την έγκριση του σχεδίου τους ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η σθεναρή στάση των άλλων τριών μονίμων μελών έφερε το αποτέλεσμα· ήδη ο πόλεμος απομακρύνεται. Αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος έχει διακυβεύσει το γόητρό του στον πόλεμο· άρα θα αντιδράσει με τον τρόπο του, επειδή παίζεται η επανεκλογή του. Στην πράξη έχει σχηματισθεί άξονας Γαλλίας, Ρωσσίας και Κίνας, είτε ευρώ και γιέν στην παγκόσμια οικονομία· όταν η πόλωση δεν μετατρέπεται σε ψυχρό ή και χειρότερα θερμό πόλεμο, τότε τα νομίσματα εκφράζουν τους διαφορετικούς άξονες. Οι αγορές θα δείξουν!
 
Το αμερικανικό μέτωπο

Ο πόλεμος στο Ιράκ εξελίσσεται σε κόλαφο για τον Αμερικανό πρόεδρο· μετά τη συμφωνία της Βιέννης, η Γερουσία αποκλείεται μάλλον εξουσιοδοτήσειν τον Τζωρτζ Μπους για την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων· οι Δημοκρατικοί, από την άλλη, ελέγχουν τη Γερουσία και επιδιώκουν αντλήσειν αυτοί από τα λάθη των αντιπάλων τους. Στην Ευρώπη, οι Βρεταννοί σύμμαχοί τους αναζητούν τρόπους υποχωρήσεως και ο ανεκδιήγητος Τόνυ Μπλαιρ ψελίζει διάφορα· στον υπόλοιπο κόσμο, οι επιπτώσεις προβλέπεται να είναι χειρότερες, καθώς οι ¶ραβες θα αναζητήσουν διέξοδο από την αμερικανική επικυριαρχία. Στο εσωτερικό, όμως, οι Αμερικανοεβραίοι αναμένεται αντιδράσειν σκληρότερα· η αποστολή του Αριέλ Σαρόν στη Μόσχα είχε γίνει με τη δική τους έγκριση, άρα μετρούν και την αποτυχία του. Στη Γουώλ Στρητ η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο· φυσικό είναι εγκαταλείψειν τον πρόεδρο και αναζητήσειν αλλού ερείσματα. Αυτές οι διεργασίες είναι οι χειρότερες.

 
Εξαίρεση των Αμερικανών
Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, και αφού προηγήθηκε η διαφοροποίησή τους ως προς το θέμα του Ιράκ, οι Ευρωπαίοι αποδέχθηκαν τις θέσεις της Ουάσιγκτον, ώστε να εξαιρούνται οι Αμερικανοί από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου· ο Τζωρτζ Μπους γνώριζε ότι αδυνατούσε επιβάλειν στους συμπατριώτες του τους κανονισμούς του ΔΠΔ, εάν επρόκειτο να υπαχθούν και αυτοί στις αρμοδιότητές του· ομολόγησε, δηλαδή, ότι οι στρατιώτες που στέλνει στο εξωτερικό υποπίπτουν εύκολα σε εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου, και για το λόγο αυτό, δεν θέλει να δικάζονται εκτός Αμερικής. Είναι αδύνατον στον πρόεδρο πείσειν τους συμπατριώτες του ότι τα παιδιά τους διαπράττουν εγκλήματα και ότι δικάζονται ως κοινοί εγκληματίες στο εξωτερικό· απομένει στους λαούς να δεχθούν την εφαρμογή της ετεροδικίας.
 
Κλιμάκωση στο Κασμίρ
Οι βομβιστικές επιθέσεις των Πακιστανών Μουσουλμάνων του Κασμίρ εναντίον των Ινδών και οι συγκρούσεις συνεχίζονται με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες· στα όρια του ισλαμικού και του ινδικού κόσμου η κατάσταση ήταν πάντοτε τεταμένη τα τελευταία πενήντα χρόνια. Σήμερα είναι εκρηκτική, μετά και τα γεγονότα στο Αφγανιστάν, με τους αμερικανικούς βοβαρδισμούς και τον εμφύλιο πόλεμο να συνεχίζεται· οι εκλογές των κυριάρχων Ινδιών δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, αλλά αντίθετα πολλαπλασίασαν τις αφορμές συγκρούσεων και λεηλασιών. Η πλειοψηφία των Μουσουλμάνων απείχε των εκλογών και οι δυναμικές τους μειοψηφίες -κατά τους Ινδούς υποκινούμενες από το Πακιστάν-προσέφυγαν σε βίαιες πράξεις· η καλλιέργεια του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας οδηγεί στον πόλεμο. Οι μεγάλες δυνάμεις καλούνται παρεμβήναι, εάν δύνανται. Κάτι το πολύ αμφόβολο πλέον!
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr