"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 303/ 04 Οκτωβρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Δέσμιοι των πολιτικών τους επιλογών
Το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της ευρωζώνης είναι η αυτόματη προσαρμογή τους προς τις ανάγκες ευρώ· η διαδρομή, από την ΕΟΚ το 1957 έως το τέλος του 2001, ήταν ελεγχομένη από τις εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίες καθόριζαν τη διαδικασία και το ρυθμό προσαρμογής προς τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Μετά την κυκλοφορία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος και την αποδοχή του από τις τρίτες χώρες η διαδικασία είναι αυτόματη· το νόμισμα καθορίζει, με απόλυτο τρόπο, σε πάρα πολλούς κλάδους της καθημερινής ζωής τον ρυθμό προσαρμογής προς το νέο νόμισμα. Αυτό τον απόλυτο τρόπο, τον οποίο επιβάλλει το διεθνές νόμισμα έχουν αγνοήσει οι κυβερνήσεις μικρών χωρών όπως η Ελλάς· τα περιθώρια κυβερνητικών ελιγμών έχουν περιορισθεί ασφυκτικά.
 
Αποχή της Αστυνομίας
Η αστυνομία έλαμψε δια της απουσίας της, τόσο κατά την πορεία του Δικτύου για την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων των τρομοκρατών, όσο και κατά τη βομβιστική επίθεση εναντίον της εφημερίδος «Απογευματινή»· όταν συνέβησαν όσα συνέβησαν στην πορεία και όταν έχουν εξαπολυθεί τόσες απειλές εναντίον εφημερίδων και δημοσιογράφων, γιατί η Αστυνομία δεν έχει λάβει πρόσθετα μέτρα για την προστασία των εφημερίδων που βρίσκονται κοντά στο κρησφύγετο των αναρχικών, στα Εξάρχεια. Η εντύπωση της κοινής γνώμης είναι ότι κάπου οι αστυνομικές αρχές δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, ή ότι είναι δέσμιες άνωθεν εντολών· με την εξαίρεση των πρώτων ημερών των ερευνών για την τρομοκρατία, επί δίμηνο τώρα περί άλλα τυρβάζουν και άλλες δείχνουν ότι είναι οι προτεραιότητές τους. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας ολοκληρώνεται με την συντριβή όλων των πηγών καλύψεως και συνδρομής των τρομοκρατών· η πρόκληση είναι σοβαρή.
 
Οι κινούντες τα νήματα
Τον τελευταίο καιρό συμβαίνουν παράξενα πράγματα τα οποία δεν ευνοούν τους κυβερνώντες· τις πρώτες μέρες, μετά την έκρηξη στον Πειραιά και τη σύλληψη των τρομοκρατών, είχε κερδίσει κάπως στην κοινή γνώμη και είχε ανακόψει σχετικά την καθοδική της πορεία. Αλλά, επί μερικές εβδομάδες, η αδράνεια και οι καθυστερήσεις χαρακτηρίζουν τις έρευνες για τη τρομοκρατία, ενώ εμφανίζεται ανεκτική απέναντι στις προκλήσεις των οπαδών των τρομοκρατών· όσα συνέβησαν το προηγούμενο διήμερο δείχνουν ότι οι αστυνομικές αρχές είναι δέσμιες κάποιων δυνάμεων οι οποίες κινούν τα νήματα. Οι μυστικές διασυνδέσεις είναι ανώτερες των νομίμων επιταγών, διαφορετικά δεν εξηγείται η στάση της αστυνομίας και η ανοχή της πολιτείας το κρίσιμο τελευταίο διήμερο· το πιθανώτερο είναι ότι οι άνωθεν αυτές δυνάμεις διατηρούν τον ύπατο έλεγχο των υπηρεσιών, όπως είχε συμβεί και με τη σύλλψη των Αμερικανών πρακτόρων στην πλατεία Αμερικής το 1993.
 
Δωρεάν η αίθουσα
Το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ έλαμψε και πάλιν δια της μεροληπτικής στάσεώς της απέναντι στις φασιστικές προκλήσεις κατά της ελευθερίας του τύπου, της ισηγορίας· η ΕΣΗΕΑ παραχώρησε δωρεάν, όπως καταγγέλθηκε, την αίθουσά της προς το διαβόητο Δίκτυο για την συνέντευξή της υπέρ των ατομικών δικαιωμάτων των τρομοκρατών. Στη συνέχεια αποκαλύπτεται ότι μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της ΕΣΗΕΑ είναι και μέλη του Δικτύου και ο πρόεδρος εξέδωσε αμφιλεγόμενη ανακοίνωση μετά την τρομοκρατική επίθεση κατά της «Απογευματινής»· κάπου διέπεται από τα μεταπολεμικά τραύματα, κάπου θυμίζει εκείνους, τους αλήστου μνήμης μετακινουμένους από αριστερά σε συνοδοιπόρους της χούντας. Ήδη πολλοί ζητούν την άμεση παραίτησή του· έχει υποστεί το «Εμμελές» την περιποίηση.
 
Οι διπλοεγγεγραμμένοι

Ο υπουργός Εσωτερικών κατήγγειλε τους δημάρχους, και πρωτίστως το δήμαρχο Αθηναίων για τους 200.000 διπλοεγγεγραμμένους που υπάρχουν στη χώρα και δικαιολογήθηκε ότι αποκλείεται να διπλοψηφίσει οποιοσδήποτε, επειδή ο νόμος προβλέπει αυστηρές κυρώσεις· τις δικές του ευθύνες, ως προς την καθυστέρηση στην εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, δεν τις ανέφερε. Θυμήθηκε το διαχωρισμό αρμοδιοτήτων! Το δεύτερο είναι οι τελευταίες εκλογές· παρά τις καταγγελίες στη Βουλή, ο υπουργός δεν ανακοινώνει πόσοι διπλοψήφισαν στις τελευταίες εκλογές; Τότε μόνο θα πείσει το λαό για την ειλικρίνειά του, όταν αποδείξει την καλή του διάθεση και τη διαφοροποίησή του από την ανοχή των προκατόχων του ως προς την ύπαρξη των διπλοεγγεγραμμένων. Δύσκολα τού ζητούμε!

 

Επιεικέσι πολεμούσιν

Η ανατροπή της τυραννίας και η αποκατάσταση της δημοκρατίας προϋποθέτει σκληρούς αγώνες, αλλά και πολίτες με ελεύθερο ήθος, οι οποίοι δεν έχουν εκπέσει στην κυνική νοοτροπία και την αποχαύνωση των υποδούλων· είναι η κατάκτηση της ελευθέρας πολιτικής πρακτικής. Δεν καταλύεται η τυραννία παρά όταν μερικοί αποκτήσουν δεσμούς αμοιβαίας εμπιστοσύνης· «ου καταλύεται γαρ πρότερον τυραννίς πριν ή πιστεύουσί τινες αυτοίς». Δια τούτο οι τύραννοι καταδιώκουν τους αξιοπρεπείς ως επικινδύνους για την εξουσία τους, όχι μόνο επειδή δεν δέχονται άρχεσθαι δεσποτικώς, αλλά και γιατί είναι έμπιστοι προς αλλήλους και προς τους άλλους· «διό και τοις επιεικέσι πολεμούσιν ως βλαβεροίς προς την αρχήν ου μόνον δια το μη αξιούν άρχεσθαι δεσποτικώς αλλά και δια το πιστούς και εαυτοίς και τοις άλλοις». Και επειδή δεν καταγγέλουν ούτε τους ίδιους ούτε τους άλλους· «είναι και το μη καταγορεύειν μήτε εαυτών μήτε των άλλων».

 
¶γνοια ή παραγνώριση
Στα οικονομικά σχέδια της κυβερνήσεως, ως προς τον προϋπολογισμό του επομένου έτους και ως προς την αντιμετώπιση του πολέμου στο Ιράκ, απουσιάζει παντελώς η ευρωζώνη, τουλάχιστον ως διεθνής οικονομικός παράγων· παρουσιάζεται στον ελληνικό λαό σαν να μην μετέχει η χώρα στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα και, το χειρότερο, σαν να μην έχει παρέμβει το ευρώ στην αγορά συναλλάγματος. Ο λόγος δεν είναι τόσο οικονομικός, όσο και άν η κυβέρνηση αγνοεί ή παραγνωρίζει το ρόλο της ευρωζώνης, της οικονομικής της πλευράς που είναι και άμεση, στην καθημερινή μας ζωή· είναι περισσότερο πολιτικός και αφορά την παρέμβαση της Ευρωζώνης στις διεθνείς εξελίξεις, όπως στο θέμα του Ιράκ. Πιστή στην αμερικανόδουλη τακτική της εμφανίζεται σαν να μην υπάρχει η παρέμβαση της Ευρωζώνης ή σαν να είναι κάτι το τυχαίο και άσχετο με τη χώρα μας. Οι Έλληνες πιστεύουν ακραδάντως στην Ευρωζώνη.
 
Γαλλογερμανικός άξων
Οι συνομιλίες Σιράκ-Σρέντερ θυμίζουν τις αντίστοιχες συναντήσεις των προηγουμένων ηγετών Γαλλίας και Γερμανίας οι οποίοι έθεσαν τις βάσεις της ΕΟΚ και τη μετατροπή της σε Ευρωπαϊκή Ένωση· οι δύο ηγέτες συμφώνησαν απολύτως στο Ιρακινό και στο θέμα των μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, ώστε αποκτήσειν την πολιτική της ενότητα. Είναι η πρώτη φορά που προβάλλει η Ευρωζώνη τη διεθνή πολιτική της παρουσία, χάρις στη Γαλλία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και με την ευρύτερη οικονομική στήριξη της μεγάλης γερμανικής οικονομίας· οι Ευρωπαίοι κατακτούν την ενιαία συνείδησή τους, κάτι που επιβεβαιώνεται από την αγνόηση των φιλοαμερικανικών ιταλικών απόψεων. Το δεύτερο σκέλος είναι οι εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και η προώθηση της πολιτικής ενοποιήσεως· διατρανώνουν οι ηγέτες τη βούλησή τους στηρίξειν πολιτικά το ευρώ στον αμείλικτο πόλεμό του με το δολλάριο. Καταγράφεται από την ιστορία η συνάντηση· οι υπόλοιποι της Ευρωζώνης ακολουθούν υποχρεωτικά.
 
Έγκριση υπό όρους

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το ψήφισμα για την παροχή εξουσιοδοτήσεως στον πρόεδρο για κήρυξη πολέμου κατά του Ιράκ, αλλά μόνο υπό τον όρο της προηγουμένης διαβουλεύσεως με το Συμβούλιο Ασφαλείας και όχι εν λευκώ, όπως ζητούσε ο πρόεδρος Τζωρτζ Μπους· στο Συμβούλιο Ασφαλείας όμως, τρία από τα μόνιμα μέλη (Ρωσσία, Γαλλία, Κίνα) απορρίπτουν το αγγλοαμερικανικό σχέδιο και επιμένουν στην αποστολή των επιθεωρητών, χωρίς την έκδοση νέου ψηφίσματος. Οι Αγγλοσάξωνες, όμως, επιμένουν και οι συνομιλίες προβλέπεται διαρκέσειν επί πολύ· το όπλο τους είναι η καθυστέρηση της εγκρίσεως της αποστολής των απιθεωρητών, παρά την προχθεσινή συμφωνία στη Βιέννη με τους Ιρακινούς. Η κρίση αυτή, ίσως δεν τελειώσει πολύ γρήγορα· ο Αμερικανικός πρόεδρος γνωρίζει ότι διακυβεύεται το γόητρό του και η επανεκλογή του. Τα τρία μόνιμα μέλη αναγνωρίζουν ότι αγωνίζονται για τη χειραφέτησή τους από την δεκαετή αμερικανική επικυριαρχία.

 
Το Κυπριακό και πάλι
Στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, αναμένουν τη συνάντησή τους με τον Γενικό Γραμματά του ΟΗΕ· οι εξελίξεις ως προς το Ιρακινό δεν επιτρέπουν στον Κόφιν Ανάν να ασχοληθεί και με το Κυπριακό, οπότε και οι προοπτικές επιλύσεως του προβλήματος αναβάλλονται. Αλλά, στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος δήλωσε ότι η διεύρυνση δεν είναι δυνατόν να γίνει χωρίς την ένταξη και της Κύπρου· η Ευρώπη φροντίζει διευκρινίζειν σαφώς τη θέση της ως προς τη διεύρυνση. Η ένταξη της Κύπρου θα γίνει και χωρίς την επίλυση του πολιτικού της προβλήματος· μετά την δυναμική διεθνή πολιτική παρουσία της Ευρωζώνης στο θέμα του Ιράκ, παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της.
 
Ιαπωνίας μετοχοδάνεια
Το πρόβλημα με τα μετοχοδάνεια είναι έντονο και στις μεγάλες χώρες, όσες είχαν ζήσει τον πυρετό της χρηματιστηριακής μανίας προ τριετίας· στην Ιαπωνία η κυβέρνηση αποφάσισε την διευκόλυνση με πιστώσεις σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα εξ αιτίας των μετοχοδανείων που είχαν συνάψει· πρόκειται για δάνεια που είχαν αντλήσει οι επιχειρήσεις με εγγύηση τις μετοχές τους, των οποίων η αξία είχε πολλαπλασιασθεί με την τρέχουσα τιμή τους στο Χρηματιστήριο. Το πρόβλημα είναι οξύτατο και στη χώρα μας· πολλές μεγάλες επιχειρήσεις φυτοζοούν επειδή δυσκολεύονται αντιμετωπίσειν την εξυπηρέτηση των μετοχοδανείων τους. Είμαστε η χώρα με τα χειρότερα προβλήματα στην ευρωζώνη· άρα και είναι πιο δύσκολη η περίπτωση, μετά την ένταξη στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Είναι και οι πολιτικές δεσμεύσεις τους.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr