"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 305/ 08 Οκτωβρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Το νέο μήνυμα του Μπιν Λάντεν
Η προβολή από το αραβικό κανάλι «Αλ Τζαζίρα» του νέου μηνύματος του Μπιν Λάντεν, την παραμονή της συζητήσεως στην επαμφοτερίζουσα Γερουσία της εξουσιοδοτήσεως προς τον Αμερικανό πρόεδρο για την κήρυξη πολέμου, γεννά πολλές απορίες· ο φανατικός Ισλαμιστής κάθε άλλο παρά θα ήθελε εξυπηρετήσειν τον Τζωρτζ Μπους στην πολιτική του· μάλλον το αντίθετο. Από την άλλη πλευρά, οι αντιδράσεις στην Αμερική και στον υπόλοιπο κόσμο ως προς την κήρυξη του πολέμου, παρά τη δεδηλωμένη αντίθετη γνώμη της πλειοψηφίας των χωρών του ΟΗΕ και κυρίως των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενισχύει την καχυποψία ως προς τη γνησιότητα του μηνύματος· ο κόσμος αδυνατεί καταγράψειν την πραγματική προέλευση των γεγονότων. Η σύγχιση δεν ευνοεί τους ισχυρούς!
 
Οικονομία και ευρωζώνη
Στο ψυχολογικό παράγοντα της οικονομίας η κυβέρνηση έχει χάσει παταγωδώς τη μάχη· η αποφυγή προβολής εκ μέρους της του ευρώ και του ρόλου του στην παγκόσμια οικονομία προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στο εσωτερικό της χώρας. Σε οικονομία με τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, για το οποίο είναι τόσο αυστηρές οι παρατηρήσεις του ΕΚΟΦΙΝ, και με αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών, ο ψυχολογικός παράγων είναι ο πρώτος που παρεμβαίνει σε περιόδους κρίσεως· η σημερινή κρίση είναι από τις πλέον παρατεταμένες στην εποχή μας και με έντονα αρνητικές τις επιπτώσεις στις μικρές χώρες που δεν διαθέτουν τους ανασχετικούς παράγοντες της δυναμικής εγχωρίου παραγωγής. Από την άποψη αυτή η ταύτιση με την τακτική της ευρωζώνης, στη διεθνή πολιτική και οικονομία, είναι το μοναδικό αμυντικό όπλο· η κυβέρνηση είτε το αγνοεί, που είναι το πιθανώτερο, είτε αρνείται πεισματικά αποδεχθήναι τις απλές αυτές αλήθειες.
 
Τρομοκρατία και εκλογές
Η κυβερνητική προπαγάνδα πέτυχε το ακατόρθωτο, την ταύτιση από τον μέσο πολίτη της τρομοκρατίας και των δημοτικών εκλογών· όσα συμβαίνουν στο θέμα της τρομοκρατίας και όπως αυτά προβάλλονται από τον κατάφωρα φιλοκυβερνητικό τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, δίδουν την εντύπωση στον καθένα ότι αυτά όλα είναι κατευθυνόμενα. Στην πολιτική ζωή, «καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα», κατά τη λαϊκή παροιμία· το τελευταίο δίμηνο πέτυχε η κυβερνητική προπαγάνδα, την ταύτισή της με το ραδιοτηλεοπτικά κανάλια. Το σε ποιό βαθμό είναι αυτό αλήθεια ή όχι έχει δευτερεύουσα σημασία· η αλήθεια στην πολιτική ζωή είναι υποκειμενική. Αλλά και τα όσα διαδραματίζονται στο θέμα της τρομοκρατίας ενισχύουν τη άποψη της κοινής γνώμης· πέρασε μία εβδομάδα και ακόμη δεν συνελήφθη ένας από τους διαδηλωτές που κατήσχυναν την πρωτεύουσα την προηγούμενη εβδομάδα. Τόσο δυσκολεύονται οι αστυνομικοί μελετήσειν τις πεντακάθαρες τηλεοπτικές εικόνες;
 
Χασισοφυτεία στο άσυλο
Στο χώρο του πανεπιστημιακού ασύλου στο Ρέθυμνο ανακαλύφθηκε από την αστυνομία μεγάλη φυτεία χασίς, ίσως για τις «ανάγκες» των φοιτητών, ώστε μην ανατρέχειν αυτοί μακρυά για τις προμήθειές τους! η ανοχή του κράτους και της αστυνομίας απέναντι στους εμπόρους ναρκωτικών είναι γνωστή, αλλά ουδείς πίστευε ότι θα έφθανε έως αυτό το σημείο. Έπρεπε να περάσει το ελικόπτερο και να εντοπίσει τη φυτεία από ψηλά· οι ακαδημαϊκές αρχές, εντός του πανεπιστημιακού ασύλου, δεν γνώριζαν τίποτε. Δηλαδή, με τί ασχολούνται αυτές οι αρχές; Οι φύλακες, οι κηπουροί δεν ελέγχουν και δεν καθαρίζουν το χώρο; Είναι δυνατόν να μην ευθύνονται και να μην κληθούν σε λογοδοσία οι πανεπιστημιακές αρχές; 
 
Αγιοποίηση Όπους Ντέι

Ο πάπας ανακήρυξε άγιο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας τον θεμελιωτή του Όπους Ντέι Ισπανό Χοσεμαρία Εσκρίβα ντε Ντελαγκουέρ, λίγα χρόνια μετά το θάνατό του· η Ρώμη το συνηθίζει ανακηρύσσειν κάποιον άγιο, ακόμη και όταν επιζούν πολλοί από τους γνωρίσαντες αυτόν· η Ορθόδοξος εκκλησία ανακηρύσσει κάποιον άγιον, όταν περάσουν μερικές γενιές, ώστε να μην υπάρχει κανείς εν ζωή από την εποχή του. Το Όπους Ντέι ήταν στη σύγχρονη εποχή το πιο ισχυρό κίνημα για την αναμόρφωση του ρωμαιοκαθολικισμού· ενίσχυσε όμως και τα ακροδεξιά κινήματα και τα φασιστικά καθεστώτα. Η αγιοποίηση σημαίνει στροφή της Αγίας Έδρας προς τις δυνάμεις αυτές, τώρα που ο ποντίφηξ, λόγω ηλικίας παραδίδει τα ηνία.

 

Και άκων τοις Τούρκοις

Η χειρότερη μάλλον δεκαετία στη μεσαιωνική μας ιστορία είναι από 1071 έως 1081 μ.Χ., μετά την ήττα του Ρωμανού του Διογένους στο Ματζικέρτ και την είσοδο των Σελτζούκων Τούρκων στη Μικρά Ασία, έως την άνοδο του Αλεξίου Κομνηνού στο θρόνο· το 1078 αυτοκράτωρ έγινε ο γηραιός στρατηγός Νικηφόρος Βοτανειάτης, ο οποίος ήγετο και εφέρετο από τους αυλοκόλακες. Το 1080 επαναστάτησε ο Νικηφόρος Μελισσηνός από την Κώ, όπου βρισκόταν μάλλον εξόριστος, και μεταβάς στην απέναντι ακτή πήρε συμμάχους τους Τούρκους· αφορμή αναζητούσαν αυτοί και κατελάμβαναν οριστικώς πλέον όλες τις πόλεις. Οι Ρωμαίοι πολίτες τον υποδέχονταν ως αυτοκράτορα και τού παρέδιδαν τους εαυτούς τους και τις πόλεις τους. Αυτός δε και άκων τις παρέδιδε στους Τούρκους· «οι γούν πολίται Ρωμαίοι ως βασιλεί Ρωμαίων σφάς τε αυτούς και τας πόλεις αυτώ παρεδίδουν. Ο δε και άκων τοις Τούρκοις ενεχείριζεν».

 
Χρηματιστήριο ή πόλεμος
Η ανεκτική στάση της ελληνικής κυβέρνησεως απέναντι στις αμερικανικές επιλογές ως προς τον πόλεμο στο Ιράκ και η σαφής διαφοροποίησή της από την τακτική της Ευρωζώνης -έστω και εάν Γαλλία και Γερμανία τάσσονται σαφώς κατά της στρατιωτικής επιθέσεως- έχουν τον αντίκτυπό τους στην αγορά κεφαλαίου· οι επενδυτές, Έλληνες, ξένοι και σε μεγάλο βαθμό Ευρωπαίοι, διαπιστώνουν ότι υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ της εντάξεως της χώρας στην Ευρωζώνη και της εξωτερικής μας πολιτικής. Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται πλησιέστερον προς τους Αμερικανούς παρά προς την Ευρώπη στο ενιαίο νόμισμα της οποίας μετέχει· η αμφιτερόπλευρη στάση είναι επικίνδυνη για τον τόπο και για το ευρώ, στο βαθμό που μετέχει η χώρα μας. Το χειρότερο είναι ότι δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στον ξένο και ιθαγενή επενδυτή· σε μικρή χώρα, όπως η δική μας, και με επαμφοτερίζουσα εξωτερική πολιτική, η ψυλογογία είναι το πρώτιστο.
 
Εκλογές στη Βραζιλία
Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας, ο αριστερός Λουί Ινάτσιο Ντα Σίλβα, γνωστός ως Λούλα, ήρθε πρώτος με 47% των ψήφων, έναντι 24% του δευτέρου· προβλέπεται ότι στις 27 Οκτωβρίου θα κερδίσει τις εκλογές και θα γίνει πρόεδρος της μεγαλυτέρας χώρας της Λατινικής Αμερικής και της ενάτης οικονομίας στον κόσμο, αλλά με 260 δις δολλάρια χρέος. Η στροφή προς αντιαμερικανική πολιτική της Βραζιλίας, με τον πρώην μεταλλεργάτη και συνδικαλιστή στην προεδρία, συμπληρώνει τις αλλαγές στην Αργεντινή και άλλες χώρες της περιοχής· η οικονομική και εξωτερική πολιτική του νέου προέδρου είναι το ζητούμενο. Οπωσδήποτε θα εγκαταλείψει τις αμερικανικής εμπνεύσεως αποκρατικοποιήσεις που οδήγησαν στο χείλος της χρεωκοπίας τη χώρα, αλλά και θα αντιταχθεί και σε διεθνή πολιτικά θέματα· η αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής προϋποθέτει την κοινωνική αλληλεγγύη του λαού για την αναμενόμενη σύγκρουση με το μεγάλο κεφάλαιο.
 
Εξουσιοδότηση Γερουσίας
Εντός των επομένων ημερών αναμένεται η συζήτηση στη Γερουσία της εξουσιοδοτήσεως προς τον πρόεδρο για την κήρυξη πολέμου· θεωρείται μάλλον δεδομένη η έγκριση, αλλά το ζητούμενο είναι το εάν θα επαναλάβει τις δεσμεύεις της Βουλής των Αντιπροσώπων ως προς τη σύμπλευση με τον ΟΗΕ, ή εάν θα προσθέσει και άλλες δεσμεύσεις. Ο ηγέτης της δημοκρατικής πλειοψηφίας ευνοεί την υπερψήφιση της εξουσιοδοτήσεως, αλλά πολλοί επώνυμοι γερουσιαστές, όπως ο Έντουαρντ Κέννεντυ, είναι άκρως επιιφυλακτικοί και ζητούν την εξονυχιστική μελέτη της εξουσιοδοτήσεως· οι επιφυλάξεις αυτές εκφράζουν, στην πράξη, τη σύγκρουση στο εσωτερικό μέτωπο της Αμερικής. Ήδη οι διαδηλώσεις πληθαίνουν και οι φωνές διαμαρτυρίες κατά του πολέμου πολλαπλασιάζονται στην Αμερική, όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις αλλά και σε μικρότερες· στη διεθνή πολιτική, απέναντι στο γόητρο του Αμερικανού προέδρου αντιπαρατίθεται το γόητρο των άλλων τριών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το παιχνίδι περιπλέκεται.
 
Ευρώπη και Τουρκία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην πρότασή της προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εισηγείται την αναβολή της λήψεως αποφάσεως ως προς τον προσδιορισμό της ημερομηνίας ενάρξεως των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, επειδή η χώρα δεν έχει εκπληρώσει τις περισσότερες από τις τεθείσες προϋποθέσεις· αντίθετα εισηγείται την ένταξη των δέκα υποψηφίων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, έστω και χωρίς τη λύση του πολιτικού της προβλήματος. Η φρασεολογία ως προς την Τουρκία έχει ενδιαφέρον· η Επιτροπή είναι απόλυτη και σαφής, αποφεύγουσα για πρώτη φορά τις διπλωματικές διατυπώσεις. Ο λόγος είναι σαφής· οι Ευρωπαίοι, και κυρίως η Ευρωζώνη, γνωρίζουν ότι το προέχον είναι η κατάκτηση της ευρωπαϊκής συνειδήσεως από τους υπό ένταξη λαούς. ¶ρα, εγκαταλείπεται η παλαιά τακτική της «παρακλητικής» προσεγγίσεως των υποψηφίων.
 
Οι εκλογές στη Βοσνία
Οι προεδρικές εκλογές στη Βοσνία ανέδειξαν ως προέδρους των τριών εθνοτήτων δεδηλωμένους εθνικιστές· δηλαδή, μία από τα ίδια. Οι βομβαρδισμοί, με την εκατόμβη των τριών λαών από όλους και από τους Αμερικανούς κυρίως, δεν απέδωσαν τίποτε· ο εθνικισμός ανθεί στην περιοχή και οι παλιές εχθρότητες παραμένει η κυρίαρχη ιδεολογία. Από την άλλη πλευρά, μετά από δέκα μήνες περίπου διαδικασίας, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης η δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς καρκινοβατεί· τα στοιχεία δεν πείθουν και, παρά τη σύνθεσή του, οι δικαστές δεν δύνανται καταδικάσειν τον κατηγορούμενο. Έτσι από αναβολή σε αναβολή αναζητούν τρόπους διαφυγής, ενώ τα αμερινοτραφή ραδιοτηλεοπτικά μέσα αποφεύγουν αναφέρεσθαι στην υπόθεση· το διεθνές σύστημα αξιών, η μονομέριά του, καταρρέει.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr