"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 308/ 11 Οκτωβρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Η πολιτικοποίηση των δημοτικών
Παρά την αρχική κυβερνητική πρόθεσή, όπως παραμείνουν εντός των πλαισίων της αυτοδιοικήσεως οι δημοτικές εκλογές, αυτές πολιτικοποιήθηκαν, όπως συνέβη ελάχιστες φορές στη νεολληνική ιστορία· δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που δημοτικές εκλογές έχουν οδηγήσει σε ριζικές πολιτικές εξελίξεις, όπως έγινε στην Ισπανία το 1930. Η προσπάθεια πολώσεως και διχασμού και η χρήση βρώμικων μεθόδων, όπως ο έλεγχος του ΣΔΟΕ, οξύνουν το πολιτικό κλίμα· ο λαός είτε θα πεισθεί από την κυβερνητική προπαγάνδα είτε θα φοβηθεί από τις καταπιεστικές μεθοδεύσεις, είτε θα αντιδράσει απέναντι στην ολοκληρωτική νοοτροπία. Το αποτέλεσμα θα κρίνει τις επιλογές των διαφόρων πολιτικών κομμάτων· σε δύο μέρες θα γνωρίζουμε το εάν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές ή στην ολοκλήρωση της τετραετίας.
 
Αποθεματικά των ταμείων
Πριν από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές είχε ανακύψει το πρόβλημα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία οι φιλοπασοκικές διοικήσεις είχαν τοποθετήσει στη Σοφοκλέους, ώστε διατηρήσειν υψηλά τον δείκτη· από καιρό, το πρόβλημα των αποθεματικών των ταμείων έχει γίνει σοβαρό και με την τωρινή κατάρρευση του χρηματιστηρίου γίνεται εκρηκτικό. Κάποιοι ευθύνονται για την κατάσταση αυτή, με τα χρέη των ταμείων εγγίζειν το ένα δις ευρώ· η κυβέρνηση έχει αρνηθεί τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής προς έρευναν της υποθέσεως· ελπίζουμε να μην το ξεχάσει και η αξιωματική αντιπολίτευση, τώρα που έρχεται στην εξουσία. Οι συνταξιούχοι θα κληθούν πληρώσαι το τίμημα· ενδιαφέρονται γνωρίζειν προς ποιόν και πόσο πληρώνουν. Διαφορετικά δεν πρόκειται αποδεχθήναι τας θυσίας, όταν θα υποψιάζονται ότι και η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική· η άλλη πολιτική και η κατανόηση του πόνου τους θα μετρήσει. 
 
Το αυταρχικό κράτος
Η ταύτιση του κράτους με το κόμμα φαίνεται κατά την προεκλογική περίοδο, όταν κρίνεται η εναλλαγή στην εξουσία· η MRB, μετά τη δημοσκόπησή της που έδιδε σοβαρό προβάδισμα στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον αρχηγό της έναντι του πρωθυπουργού, εδέχθη τον εξονυχιστικό έλεγχο  του ΣΔΟΕ· η επίσημη ερμηνεία ήταν ότι αυτό έγινε τυχαία, όπως και με τον υποψήφιο νομάρχη Θεσσαλονίκης. Η ταύτιση κόμματος και κράτους ουδέποτε στην ιστορία οδήγησε σε κάτι καλό· ο αυταρχισμός κατέρρεε πάντοτε, όπως θα καταρρεύσει και τώρα, όπως είχαν χαθεί οι εκλογές και το 2000, έστω και εάν η αντιπολίτευση απέφυγε καταγγείλειν αυτές, δια να μην αποκλεισθεί η χώρα από την ΟΝΕ. Μετά τις τόσες άλλες εξελίξεις και με την ταύτιση με την αμερικανική πολιτική στο Ιράκ, καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι η νοθεία εκείνη είχε ουσιαστικό στόχο την παραμονή της χώρας εκτός ΟΝΕ.
 
Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ
Ο πανικός είναι πάντοτε ο χειρότερος σύμβουλος· μετά τις τόσες επιθέσεις και την προπαγάνδα κατά της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε και το ΣΔΟΕ εναντίον του υποψηφίου νομάρχου Θεσσαλονίκης. Το επιχείρημα έχει ενδιαφέρον· τον έλεγχο τον έκανε το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας, με αφορμή κάποια ανύπαρκτη εταιρεία η οποία εξέδιδε πλαστά τιμολόγια και εισέπραττε την επιστροφή του ΦΠΑ, και όχι το ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης, του οποίου η σύζυγος του διευθυντού είναι υποψηφία με το αντίπαλο ψηφοδέλτιο. Το κλιμάκιο δεν γνώριζε σε ποιόν ανήκει η προς έλεγχον εταιρεία· δηλαδή, δεν ανέτρεξε στα ηλεκτρονικά αρχεία εντοπίσειν τους ιδιοκτήτες της εταιρείας. Τόσο επιπόλαια κάνει τη δουλειά του; ¶ς βρούν καλύτερο πρόσχημα! 
 
Το πράσινο βιβλιαράκι

Οι προπαγανδιστές της Χαριλάου Τρικούπη και του Μαξίμου ψάχνουν με το μικροσκόπιο ευρείν τους έχοντας φιλοχουντικό παρελθόν στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας· στηρίζουν τις ελπίδες τους στον έλεγχο του τύπου. Αλλά αγνοούν δύο πράγματα: ότι ο τύπος έχει κερδίσει το προνόμιο της απειθούς, και ότι οι νεώτερες γενιές ενδιαφέρονται ελάχιστα για όσα συνέβησαν προ πεντήκοντα ετών· έχουν τα δικά τους προβλήματα και τα δικά τους ενδιαφέροντα, και αισθάνονται καταπιεσμένοι από τη σημερινή εξουσία και ιδεολογία. Διαφορετικά θα έψαχναν και τη μεταδικτατορική ιστορία, όταν το ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά την ίδρυσή του κυκλοφόρησε το «πράσινο βιβλιαράκι» του Καντάφι, στην καθαρεύουσα, όπως το είχε μεταφράσει και εκδώσει ο Ιωαννίδης.

 

Ευθύς δε γέλως ώρτο

Όταν ο εκτομίας Ιωάννης ανέλαβε την αρχηγία του εκστρατευτικού σώματος στην Ασία, αλλά ο στρατός αγαπούσε τον Αλέξιο Κομνηνό και δεν ήθελε αποστερήσεσθαι αυτόν· προσπάθησε ο στρατηγός να τους ευχαριστήσει με ιππηλασία. Τότε ο ευνούχος Ιωάννης, σαν να παρασύρθηκε και αυτός, άρχισε καλπάζειν κι ο ίδιος αφήνοντας τα χαλινάρια · «ο γουν εκτομίας Ιωάννης επιλαθόμενος οίον εαυτού και τον χαλινόν ενδούς απάντων ενώπιον και αυτός ήλαυνεν». Αμέσως όλοι ξέσπασαν σε ακράτητα γέλια και τον ειρωνεύθηκαν φωνάζοντας προς αυτόν, το συνήθως λεγόμενο προς τους ευνούχους, «κλού κλού»· «ευθύς δε γέλως ώρτο πολύς παρά πάντων και καταμωκησάμενοι τούτου το συνήθως ταις εκτομίαις επαγόμενον «κλού κλού» προς τούτον έλεγον». Οι άνθρωποι όμως του Κομνηνού επιμελώς τους σταμάτησαν· «οι δε περί τον Κομνηνόν επιμελώς τούτους κατέστελλον». Το κεκλασμένο και θηλυκόν ήθος διακωμωδούσαν οι σκληροτράχηλοι στρατιώτες, γνωρίζοντες ότι χάνεται ο πόλεμος.

 
Η άνευ πολέμου οικονομία
Τελικά ο πόλεμος ματαιώνεται, ή μάλλον αναβάλλεται· στο Συμβούλιο Ασφαλείας προσεγγίζουν τα μόνιμα μέλη προς τη γαλλική πρόταση για την έκδοση δύο ψηφισμάτων, του πρώτου για την αποστολή των επιθεωρητών και του δευτέρου στη συνέχεια και εφ’ όσον ο Σαντάμ αρνηθεί συμμορφωθήναι. Το κύριο πρόβλημα είναι οικονομικό· τα χρηματιστήρια καταρρέουν με επιταχυνόμενο ρυθμό, η δυσπιστία κυριαρχεί στη διεθνή οικονομία, η οποία είχε προετοιμασθεί για την περίπτωση του πολέμου. Η Αμερική είχε προσαρμοσθεί πλήρως για μία εμπόλεμη οικονομία, ώστε χάρις στις στρατιωτικές δαπάνες παρασχεθήναι σημαντικά κονδύλια για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητος· τα κονδύλια αυτά δεν διατίθενται πλέον και η οικονομία βρίσκεται στην περίεργη κατάσταση, της υπερεπαρκείας κεφαλαίων και χαμηλών επιτοκίων, αλλά και της παντελούς ελλείψεως ρευστών στις επιχειρήσεις. Είναι αποτέλεσμα αμφότερα του υπερδανεισμού και της τρομακτικής απωλείας κεφαλαίων στις αϋλες αξίες του χρηματιστηρίου. Πλήρες το αδιέξοδο!
 
Επιστροφή επιθεωρητών
Η επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ θεωρείται δεδομένη πλέον στη Νέα Υόρκη, καθώς συμφώνησαν πλέον οι Αμερικανοί στην αποστολή τους και η Βαγδάτη δέχθηκε την επιθεώρηση ακόμη και των ανακτόρων του Σαντάμ· αυτό σημαίνει άλλη ισορροπία στις διεθνείς σχέσεις. Είναι η πρώτη φορά μεταπολεμικά που οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις παρακλήσεις και τις παραχωρήσεις, δεν ηδυνήθησαν πείσειν τους «συμμάχους» τους ως προς την αναγκαιότητα της πολιτικής τους· το αντίθετο μάλιστα, οι Ευρωπαίοι, με την εξαίρεση των Βρεταννών, ταυτίσθηκαν με τους Ρώσσους και Κινέζους στο ενιαίο μέτωπο κατά του πολέμου στο Ιράκ· στο εσωτερικό των ΗΠΑ οι αντιδράσεις ήταν έντονες και κρίσιμες, επειδή ο πρόεδρος έχασε το πολύτιμο πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Πολλά προβλήματα ανακύπτουν μετά από αυτές τις εξελίξεις. Θα δεχθεί σιωπηρώς τη νέα κατάσταση; Ή θα αντιδράσει κατά τον αμερικανικό τρόπο; Η απάντηση τις επόμενες μέρες.
 
Πακιστάν και Αλγερία
Σε δύο μουσουλμανικές χώρες, το Πακιστάν και την Αλγερία, ευρισκόμενες στα δύο άκρα του ισλαμικού τόξου, διεξήχθησαν χθες εκλογές· οι στρατιωτικές ηγεσίες έχουν δεσμευθεί ότι θα παραδώσουν την εξουσία στις πολιτικές δυνάμεις που θα εκλεγούν από την ελευθέρα βούληση του λαού τους. Το πρόβλημα έγκειται ως προς την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι νέες κυβερνήσεις· εάν εκλεγούν Ισλαμιστές, όπως συνέβη στο Μαρόκο, θα παραδοθεί η εξουσία και ποιές θα είναι οι σχέσεις τους με την Αμερική. Η στροφή των χωρών αυτών προς την ισλαμική πολιτική σημαίνει αλλαγή της ισορροπίας στην περιοχή· στο Πακιστάν, διακυβεύεται η κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπου ο πόλεμος δεν έχει λήξει ακόμη και οι Ταλιμπάν ελέγχουν, σε μεγάλο βαθμό, τις ορεινές περιοχές. Όταν οι εκλογές διεξάγονται κατά την περίοδο της αμερικανικής υπαναχωρήσεως στο θέμα του Ιράκ, τότε είναι φυσικό οι αντίθετες δυνάμεις κερδίσειν έδαφος.
 
Η δυσπραγία της ΦΙΑΤ
Η μεγαλύτερη βιομηχανία της Ιταλίας ΦΙΑΤ και μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου περιορίζει την παραγωγή της κλείνοντας το εργοστάσιο στο Παλέρμο της Σικελίας· σε πρώτη φάση πάνω από οκτώ χιλιάδες απολύονται, ενώ αναμένονται και άλλες περικοπές. Η οικονομική κρίση πλήττει την ευρωπαϊκή οικονομία· παρόμοιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες, όπως και οι τράπεζες, μετά την επέκτασή τους κατά τον προ τριετίας χρηματιστηριακό πυρετό. Η Ευρωζώνη επέτυχε την αποδοχή του ευρώ διεθνώς, αλλά δυσκολεύεται αρκετά χάραξειν άλλη οικονομική πολιτική· η δοκιμασία είναι διττή: Το ευρώ απαιτεί και προϋποθέτει την αποτελεσματική πολιτική και οικονομική συνοχή· η τωρινή οικονομική κρίση αφορά περισσότερο το βιομηχανικό σύστημα και λιγότερο τις διεθνείς σχέσεις· παρεπόμενο είναι το δεύτερο και όχι το πρωτεύον.
 
Η πρόκληση επέτυχε
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επέτυχε στο σκοπό του· οι προκλητικές επιθέσεις του στρατού του εναντίον της Γάζας και η εν ψυχρώ εκτέλεση αμάχων, έφεραν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Νεαρός Παλαιστίνιος αυτόχειρ αυτοκτόνησε στο Τελ Αβίβ, με δεκάδες θύματα· αναμένονται νέες επιθέσεις του στρατού στα παλαιστινιακά εδάφη και αντεκδικήσεις των θυμάτων. Ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται· το αδιέξοδο στην αμερικανική πολιτική επικοινωνεί με συγκοινωνούντα δοχεία με το Ισραήλ. Η αμερικανική αποτυχία στον πόλεμο κατά του Ιράκ έχει τις επιπτώσεις της και στην Ιερουσαλήμ· επί δύο χρόνια τώρα η κατάσταση παραμένει τελματωμένη. Η ανατροπή του Γιασέρ Αραφάτ δεν κατέστη δυνατή· το αντίθετο μάλιστα, ενισχύεται η θέση του κάθε φορά που κλιμακώνονται οι επιθέσεις· ο διάλογος δύναται γίνειν μόνο με νέα ισραηλινή ηγεσία.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr