"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 312/ 17 οκτωβρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Ευρωζώνη και διεθνής πολιτική
Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στη Μέση Ανατολή και η παρουσία του στα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας προσφέρει μοναδική ευκαιρία στην ελληνική διπλωματία· είμαστε η μόνη χώρα της Ευρωζώνης στην περιοχή και η ασκούσα την προεδρία της στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αλλά, η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε τηρήσαι αποστάσεις από το Γάλλο πρόεδρο, τον εκφραστή της πολιτικής της Ευρωζώνης στο Συμβούλιο Ασφαλείας· η παρέμβαση των Ευρωπαίων στην περιοχή αποκτά καθοριστικό ρόλο, όσο διευρύνεται η διεθνής παρουσία της και ενισχύεται η αποδοχή του ευρώ ως αποθεματικού νομίσματος. Η σύνδεση του ισχυρού νομίσματος με τη διεθνή πολιτική παρουσία ήταν πάντοτε αρρήκτως συνδεδεμένη· ως χώρα της Ευρωζώνης καλούμεθα διαδραματίσαι τον ρόλο αυτόν, και αποτινάξαι το σύνδρομο της αμερικανοδούλου υποτελείας.
 
Εκβιασμοί τρομοκρατών
Οι νέες αποκαλύψεις, οι οποίες μάλλον δεν ήταν δυνατόν απομείναι εις το κρυπτόν έως το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, ως προς τις ευρύτερες διασυνδέσεις των τρομοκρατών είναι καταλυτικές· δηλαδή, οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές έχουν δεχθεί την αναστολή των ερευνών και των διώξεων για τη μετεκλογική περίοδο, οπότε γεννάται το ερώτημα: Ποιός έδωσε τη σχετική εντολή; Η άλλη πτυχή αφορά τις δηλώσεις της Ισπανίδος φίλης ως προς τις διασυνδέσεις των τρομοκρατών με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα· οι διωκτικές αρχές είχαν στοιχεία που αποκαλύπτουν τις διασυνδέσεις και τις απέκρυψαν ή απέφυγαν αποκαλύψαι αυτές λόγω των εκλογών; Οι πληροφορίες, που έρχονται ως χιονοστιβάς, αναφέρουν ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις είτε στις ανακρίσεις είτε στην ακροαματική διαδικασία· στην πράξη διακυβεύεται η λειτουργία της δημοκρατίας. Πρόσωπα που κατέχουν ίσως υψηλές θέσεις διατηρούν τις εξουσίες τους, παρά τα στοιχεία που υπάρχουν για διασυνδέσεις τους.
 
Η πολιτική μονομέρεια
Η κυβερνητική προπαγάνδα συνέχισε την ίδια μονομέρειά της και στο δεύτερο γύρο των εκλογών· κύριος στόχος είναι η νίκη στην υπερνομαρχία Αττικής, με μοχλό και πάλι την απειλή της αρκοδεξιάς. Η απωθητική φυσιογνωμία και προϊστορία του υποψηφίου υπερνομάρχου της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως τους προσφέρει ευνοϊκή ευκαιρία στην προπαγάνδα της, όπως και οι δηλώσεις του τρίτου στη σειρά την περασμένη Κυριακή σε ψήφους· ο φόβος της ακροδεξιάς, αλλά με τη χειμαρρώδη προβολή των θέσεών της από την κυβερνητική προπαγάνδα, είναι το κύριο όπλο. Απομένει η επιβεβαίωση της επιλογής των ψηφοφόρων· θα κινηθούν μεταξύ της αποδοχής ή της απορρίψεως της κυβερνητικής προπαγάνδας. Παρόμοια πολιτική μονομέρεια είχε προβληθεί και στη νομαρχία Θεσσαλονίκης την πρώτη Κυριακή· στην περίπτωση αυτή όμως, η πορπαγάνδα απέτυχε, επειδή συνέβαλε και η συμπαθής φυσιογνωμία του νικητού νομάρχου. Στην Αττική συμβαίνει μόνο το αντίθετο, η ενόχληση της προπαγάνδας.
 
Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας
Τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας ελπίζουμε χαράξειν νέα πορεία στην πνευματική ανάταση της περιοχής και του κόσμου γενικώτερον· η ίδρυση από τον Αλέξανδρο της ομωνύμου πόλεως δεν είναι τάτι το τυχαίο. Ο μέγας στρατηλάτης και μεγαλύτερος εκπολιτιστής στην ιστορία, όταν σχεδίαζε την πόλη, απέβλεπε κυρίως στη σύγκραση των πολιτισμών της εποχής του, του αιγυπτιακού και ασιατικού με τον ελληνικό· είναι η μοναδική φορά που κατακτητές, οι Έλληνες, δεν συμπεριφέρονταν ως ξένοι προς τους εγχωρίους, αλλά τους καλούσαν συμμετέχειν στην κοινή παίδευση. Είχε προηγηθεί η ενιαία θεώρηση του κόσμου από φιλοσοφικής πλευράς από τον Αριστοτέλη· ακολούθησε ο μαθητής του στην πολιτική εφαρμογή της ενότητος, στην πολιτιστική ενσωμάτωση όλων.
 
Εκκλησία και εκλογές

Η μεθόδευση της ραδιοτηλεοπτικής προπαγάνδας καταδεικνύεται σαφέστερα στην περίπτωση του Αρχιεπισκόπου· οπωσδήποτε ο προκαθήμενος της εκκλησίας έχει εκτεθεί με τις συνεχείς ομιλίες περί παντός επιστητού καί τινων ακόμη. Αλλά, από την άλλη πλευρά, όπως όλοι οι θεσμοί του τόπου, έτσι και η εκκλησία απαιτεί την απόδοση της οφειλομένης τιμής· όταν κάτι διαρρέει, τότε, εάν έχει ως πηγή του κάτι το πραγματικό, τότε η προβολή του γίνεται με ενιαίο κείμενο. Όταν, όμως, υπάρχουν τόσες διαφορές στην απόδοσή του, τότε ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι κάτι άλλο συμβαίνει· ο σεβασμός προς την πηγή, δεν πρέπει ισχύειν μόνο προς τους κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά προς όλους. Διαφορετικά εκτίθεται ανεπανόρθωτα ο τύπος.

 

Το χρηματίζεσθαι

Ο Μιχαήλ Ψελλός, από τους σοφώτερους της μεσαιωνικής μας ιστορίας, όταν ιστορεί την πνευματική ανάταση επί Βασιλείου Βουλγαροκτόνου, μετά το εγκώμιο για την αυτοτελή καλλιέργεια της παιδείας, περιγράφει τους «σοφούς» που τρέχουν πίσω από τους βασιλείς και τους τυράννους· έχει σημασία η περιγραφή για την εποχή εκείνη. Οι πολλοί δεν καλλιεργούν την παιδεία αυτοτελώς, αλλά τον χρηματισμό θεωρούν ως πρώτη αιτία για την εκπαίδευση· «αλλ’ οι πολλοί παρά την παίδευσιν ουχ ούτω βαδίζουσιν, αλλά το χρηματίζεσθαι εις πρώτην αιτίαν των λόγων αναφέρουσι». Μάλλον, όμως, για το χρηματισμό δείχνουν ότι ασχολούνται, και εάν δεν επιτύχουν αυτό το στόχο, τότε εγκαταλείπουν την παιδεία· «μάλλον δε δια τούτο τα περί τους λόγους σπουδάζουσι, κάν μη ευθύς το τέλος προσίη, αφίστανται της αρχής». Την ελληνική παράδοση της καθολικής παιδεύσεως ακολουθεί η εποχή· η σοφία, η ισηγορία, κατακτήθηκαν από τους πολλούς στην Αγορά.

 
Η γερμανική οικονομία
Ο Γερμανός καγκελλάριος σχημάτισε τη νέα του κυβέρνηση με έμφαση στην αντιμετώπιση της υφέσεως της ευρωζώνης μάλλον η οποία ταυτίζεται πλέον με την οικονομία της χώρας του· ο Γκέχαρντ Σρέντερ κέρδισε τις εκλογές, με ελάχιστη διαφορά, επειδή τήρησε σκληρή στάση στο θέμα του Ιράκ. Δηλαδή, πρόσφερε, με τη Γαλλία σε πρώτο πολιτικό ρόλο, την απαραίτητη πολιτική κάλυψη στο ευρώ προσδίδοντας στην Ευρωζώνη την απαραίτητη διεθνή της προβολή· το βάρος της νέας κυβερνήσεως εστιάζεται στην εξυγίανση της οικονομίας, δηλαδή της ευρωπαϊκής οικονομίας, αφού και η πανίσχυρη οικονομικά Γερμανία έχει δεθχεί τις επικρίσεις της ΕΚΟΦΙΝ για τα υψηλά ελλείμματά της. Η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική σημαίνει ενίσχυση της πειθαρχίας όλων των μελών τόσο στην οικονομική, όσο και στην εξωτερική πολιτική· πολιτική ένωση και οικονομική πειθαρχία είναι αλληλένδετα πλέον. Αυτό έχουν αποφασίσει Σιράκ και Γκένσερ· τα υπόλοιπα κράτη μέλη ακολουθούν νομοτελειακά.
 
Σιράκ στη Μέση Ανατολή
Ο Γάλλος πρόεδρος άρχισε την επίσημη επίσκεψή του στις χώρες της Μέσης Ανατολής από την Αίγυπτο, όπου παραβρέθηκε στα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας· στη συνέχεια θα επισκεφθεί τις χώρες, Λίβανο, Συρία και Ιορδανία, σε μία προσπάθεια ενισχύσεως της ευρωπαϊκής παρουσίας στην περιοχή, την ίδια στιγμή που η χώρα του απέρριψε το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ. Είναι ολοφάνερος ο σκοπός της Γαλλίας στην πιο ευαίσθητη περιοχή του κόσμου· όλες οι διαφορές επιβάλλεται επιλυθήναι στα πλαίσια του ΟΗΕ, άρα και το Παλαιστινιακό. Ο Ζακ Σιράκ εμφανίσθηκε, όχι μόνο ως ο πρόεδρος της Γαλλίας, αλλά και ως ο εκπρόσωπος της Ευρωζώνης, της χώρας της που διαθέτει το δικαίωμα αρνησικυρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας· ο δεύτερος ρόλος του ήταν ο εντυπωσιακός, έστω και άν δεν τονίσθηκε καθόλου κατά τις επίσημες προσφωνήσεις. 
 
Το αδιέξοδο για το Ιράκ
Οι χθεσινές διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως προς την έγκριση του αμερικανικού σχεδίου ψηφίσματος κατέληξαν σε αδιέξοδο· Μόσχα, Παρίσι και Πεκίνο απέρριψαν πάλιν την αμερικανική πρόταση. Από την άλλη πλευρά, ο Σαντάμ Χουσεϊν εμφανίζεται «ενισχυμένος» με το νέο δημοψήφισμα που του έδωσε το 100% των ψήφων της χώρας του για νέα επταετή θητεία στην προεδρία· το αδιέξοδο είναι πλήρες. Για πρώτη φορά μεταπολεμικά οι Αμερικανοί, σε περίοδο αδιαμφισβητήτου κυριαρχίας των στον κόσμο, αδυνατούν να επιβάλουν τη θέλησή τους στους συμμάχους τους· αυτός είναι ο λόγος που ο Τζωρτζ Μπους, στις δηλώσεις του για τη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί, καταφέρθηκε εναντίον της Αλ Κάϊντα, και μόνο εμμέσως κατά του προέδρου του Ιράκ. Το πρόβλημα με τη Βαγδάτη είναι πολύ δύσκολο και είναι δυνατόν να οδηγηθεί στις καλλένδες του διεθνούς οργανισμού· η μονομερής αμερικανοαγγλική επέμβαση ναυαγεί μάλλον.
 
Η βία στην κοινωνία
Ο ακροβολιστής της Βιργίνιας ο οποίος έχει σκοτώσει εννέα ανθρώπους έως τώρα παραμένει ασύλληπτος· η ζωή γύρω από την αμερικανική πρωτεύουσα έχει γίνει αφόρητη, επειδή όλοι αισθάνονται ότι μπορούν να είναι το επόμενο θύμα του άφαντου δολοφόνου. Το φαινόμενο της αναιτίου και παραλόγου βίας δεν είναι το πρώτο στην αμερικανική κοινωνία· πολλά μικρά παιδιά έχουν πάρει τα όπλα των γονέων τους και έχουν εκτελέσει συμμαθητές τους και δασκάλους τους στα σχολεία. Το πρόβλημα είναι παράγωγο και αποτέλεσμα, όχι αιτία· η τηλεόραση στην Αμερική κατακλύζεται από τη βία κάθε μορφής, άρα τα μικρά παιδιά φαντάζονται ότι μπορούν να κάνουν τα ίδια· ο πολιτισμός της βίας ευθύνεται. Η νόμιμη κατοχή όπλων είναι η αφορμή που ευνοεί τη βία.
 
Ο Σαρόν στην Αμερική
Η τωρινή επίσκεψη του Αριέλ Σαρόν στην Αμερική μάλλον είναι από τις πιο δύσκολες Ισραηλινού πρωθυπουργού· είχε προηγηθεί η επίσκεψή του στη Μόσχα, αμέσως μετά την άρση της πολιορκίας του Γιασέρ Αραφάτ, η οποία δεν έφερε αποτέλεσμα, επειδή ο Βλαδίμητος Πούτιν επιμένει αναγνωρίζειν τον Παλαιστίνιο πρόεδρο. Το πρόβλημα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς δεν διαφαίνεται προοπτική λύσεως στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως προς την έκδοση ψηφίσματος για την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ· η θέση του Ισραήλ είναι κρίσιμη. Στην Αμερική χάνει την προνομιακή του μεταχείριση, καθώς πολλοί αντιδρούν στην εκ των παρασκηνίων άσκηση της εξουσίας από τους Αμερικανοεβραίους· η χρυσή τομή είναι δύσκολο να βρεθεί. Το αδιέξοδο θα συνεχίζεται ίσως χειρότερα από εκείνο του Ιράκ.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr