"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 313/ 18 Οκτωβρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Οι νέες διώξεις τρομοκρατών
Οι δικαστικές αρχές απήγγειλαν νέες διώξεις εναντίον των τρομοκρατών, βάσει των νέων στοιχείων που προέκυψαν· οι διώξεις περιορίζονται στα εγκλεισμένα στον Κορυδαλλό άτομα. Οι πολιτικοί καθοδηγητές και οι υψηλές διασυνδέσεις δεν θίγονται καθόλου και αντιμετωπίζονται ως διαθέτοντες ασυλία· μετά την απραξία επί δίμηνο περίπου, λόγω των δημοτικών εκλογών, ανοίγει ο φάκελος της τρομοκρατίας αλλά χωρίς τη διάθεση διερευνήσεως των πραγματικών εγκεφάλων. Η κοινή γνώμη έχει πεισθεί ότι οι έγκλειστοι στον Κορυδαλλό είναι μικρό μόνο μέρος του εκτελεστικού βραχίονος της τρομοκρατίας, είναι τα μικρά παιδιά και όχι οι κινήσαντες τα νήματα της μάστιγος που έπληξε τη χώρα επί 27 χρόνια· το δεδομένο είναι ένα, η πλήρης αδράνεια των αστυνομικών αρχών, η μετατροπή τους σε απλούς παρατηρητές.
 
Τετριμμένα και πάλι
Τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα έχουν κουράσει υπερβολικά την κοινή γνώμη με την μονόπλευρη προβολή των κυβερνητικών απόψεων· η εστίαση της διαμάχης στο ρόλο του ακραίου υποψηφίου νομάρχου Αττικής, ο οποίος διαθέτει το προνόμιο της αποκλειστικής προβολής του από όλα τα μέσα, χάρις στη σύμπραξη των ετέρων δύο της τρόικα του κόμματός του, του επικυριάρχου του ΠΑΣΟΚ και του κυβερνητικού εκπροσώπου, οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα. Η λογική είναι απλοϊκή και προσβλητική για τον ελληνικό λαό, επειδή τον μεταχειρίζεται ως ανόητο και απόλιτικό, ο οποίος είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί ο,τιδήποτε του προσφέρει η τηλεοπτική προπαγάνδα· οι Έλληνες, όμως, δεν έχουν δείξει παρόμοια στάση, ούτε και τόσο αφελή βούληση. Αποδέχθηκαν το ΠΑΣΟΚ επί δύο σχεδόν δεκαετίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το πιστεύουν ακόμη, όταν γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι στις τελευταίες εκλογές έγινε μεγάλη νοθεία· έχει αποδειχθεί αυτό στη Βουλή
 
Δυσκολίες προϋπολογισμού
Ο προϋπολογισμός τον οποίο κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση αποδεικνύεται ότι αδυνατεί προβλέψειν την πορεία της ελληνικής οικονομίας· ο υπουργός Οικονομίας έχει δώσει εντολή για την κατάρτιση άλλου σχεδίου προϋπολογισμού ο οποίος θα λάβει υπ’ όψιν του τις διεθνείς εξελείξεις, όπως είναι ο πόλεμος στο Ιράκ. Το μόνο θετικό στοιχείο που διαθέτει η οικονομία μας είναι ο υψηλός σχετικά ρυθμός αναπτύξεως, αλλά χαμηλότερος από τις πλησίον στο δικό μας επίπεδο χώρες όπως η Ιρλανδία, και τίποτε άλλο· ο ρυθμός αυτός ερμηνεύεται από τις εισροές των κοινοτικών πόρων και τα ολυμπιακά έργα, αλλά όχι από την αυτόνομη ανάπτυξη της οικονομίας. Το αντίθετο μάλιστα· μετά το τέλος αυτών προβλέπεται απότομη πτώση της αναπτύξεως, επειδή δεν υπάρχει αυτογενής παράγοντες ανόδου της οικονομίας· είμαστε η μόνη χώρα της ευρωζώνης η οποία δεν συμμετέχει στην κοσμογονία της αμοιβαίας ανταλλαγής επενδύσεων λόγω του ευρώ.
 
Το κάψιμο των βιβλίων
Με δύο χρόνια σχεδόν καθυστέρηση αποκαλύπτεται το πώς έγινε το διαβόητο κάψιμο των βιβλίων στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θέλησαν να το αποδώσουν στον προσφάτως εκλεγέντα νομάρχη· την αποκάλυψη έκανε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Στέλιος Παπαθεμελής, επιβεβαίωσε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και δεν διέψευσε το κανάλι στο οποίο εμφανίσθηκαν. Δηλαδή, κατά τη στιγμή της διαμαρτυρίας εναντίον ενός βιβλίου στην Πλατεία Αριστοτέλους, το συνεργείο μεγάλου αθηναϊκού καναλιού που έχει αποκαλύψει και την υπόθεση με τα φρουτάκια, έκαψε τα βιβλία κινηματογραφίζοντας τη σκηνή, ενώ ο κόσμος γύρω γελούσε· την ίδια στιγμή όλα τα αθηναϊκά κανάλια μετέδιδαν την είδηση για το σκοταδισμό των Ελλήνων. Οι υπεύθυνοι, η κυβέρνηση υποχρεούνται να απολογηθούν.
 
Το εμπορικό έλλειμμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωστατιστικής, η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμα μεταξύ των Δεκαπέντε· δηλαδή, περίπου το 40% των εισαγωγών από τις άλλες χώρες καλύπτουν οι εξαγωγές μας, ενώ στο συνολικό εμπορικό μας ισοζύγιο, πέφτει στο 33% περίπου· το πρόβλημα έχει δύο πτυχές: Η πρώτη, που βασάνιζε την Ελλάδα στη μεταπολεμική κυρίως εποχή, είναι η κάλυψη του ελλείμματος και η διόγκωση του εξωτερικού χρέους· αυτό δεν υφίσταται πλέον, λόγω της ευρωζώνης. Το δεύτερο αφορά την εγχώρια παραγωγική διαδικασία· η παραγωγή μας έχει συρρικνωθεί σε τρομερό βαθμό· εισάγουμε τα πάντα από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα την εκτίναξη στα ύψη της ανεργίας. Αποτέλεσμα της εικοσαετίας.

 

Ούτε τιάραις την κεφαλήν

Ο Βασίλειος Βουλγαροκτόνος, αφού κατέπνιξε τις αποστασίες των μεγάλων στρατηγών και ανέλαβε όλες τις εξουσίες στα χέρια του, έδειξε το πώς αντιλαμβανόταν τη διακυβέρνηση της αυτοκρατορίας· περιφρονοούσε βαθύτατα τους ψευδοδιανοουμένους, οι οποίοι, ως συνήθως ευνοούνται από τους τυράννους. Ήταν και απλός στην ενδυμασία του, δεν φορούσε καδένες στο δέρμα του, ούτε τιάρες στην κεφαλή του, αλλά ούτε με ολοπόρφυρες χλαδύμες λαμπρύνονταν· «ούτε στρεπτοίς εκόσμει την δέρην, ούτε τιάραις την κεφαλήν, αλλ’ ούτε περιπορφύροις χλαμύσι κατελαμπρύνετο». ¶φησε και τα περιττά δακτυλύδια, όπως ακόμη και τις πολύχρωμες βαφές των εσθήτων του· «απεδύσατο δε και τους περιττούς δακτυλίους, ναι μην και τας ποικίλας των εσθημάτων βαφάς». Ήταν πάντοτε σκεπτικός και περίφροντις, επειδή επιδίωκε συνεχώς συμβιβάσειν τις ανάγκες της εξουσίας με το μέτρο της βασιλείας· «σύννους δε αεί και πεφροντικώς ήν, όπως άν τα της αρχής εις αρμονίαν βασιλικήν συμβιβάσειε»

 
Ολλανδία και διεύρυνση
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ολλανδίας παραιτήθηκε, τρεις μήνες μετά το σχηματισμό της και λόγω της διασπάσεως του λαϊκιστικού και πρωτοϊδρυθέντος κόμματος Φόρτουιν· τα προβλήματα που ανακύπτουν πολλά, καθώς το νέο κόμμα, μετά και τη δολοφονία του αρχηγού του προεκλογικά, δεν έχει ενιαία κατεύθυνση, ούτε για την ακολουθητέα οικονομική πολιτική ούτε για τη διεύρυνση. Το τελευταίο μας ενδιαφέρει πρωτίστως· εμφανίζονται δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίες αντιδρούν στη διεύρυνση, για πολλούς και διαφόρους λόγους· από την άλλη οι Γερμανοί και οι Γάλλοι δεν έχουν συμφωνήσει ως προς το οικονομικό βάρος της διευρύνσεως και της μεταρρυθμίσεως της κοινής αγροτικής πολιτικής. Είναι δύσκολο αναβάλειν τη διεύρυνση, διότι αυτό θα πλήξει καίρια την εξωτερική πολιτική της Ευρωζώνης και μάλιστα την πορεία του ευρώ· η Ευρωζώνη κρίνεται περισσότερο στην εξωτερική της πολιτική και λιγότερο στις εσωτερικές τριβές. Το ελάχιστα πιθανό, μικρή καθυστέρηση.
 
Πούτιν προς Μπερλουσκόνι
Ο Ρώσσος πρόεδρος, κατά την πρώτη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό στη Μόσχα, του ζήτησε να αλλάξει στάση του ως προς το ιρακινό και να μη επιμένει στην έκδοση ενός μόνο ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας· την πληροφορία μεταδίδουν οι ιταλικές εφημερίδες, οι οποίες εκπλήσσονται για τον τρόπο παρεμβάσεως του Βλαδιμήρου Πούτιν. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της αμερικανικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, ακολουθούμενος από τον Έλληνα πρωθυπουργό· το δίλημμα για τον Σίλβιο Μερλουσκόνι σοβαρό. Οι σχέσεις Ευρωζώνης και ρωσσικών χωρών διευρύνονται σε όλους τους τομείς, ενώ διαγράφονται ευνοϊκές προοπτικές για ευρωπαϊκές επενδύσεις στην αναπτυσσόμενη ρωσσική οικονομία· η Ιταλία κινδυνεύει απωλέσειν το πλεονέκτημα, όταν ακολουθεί άλλη εξωτερική πολιτική από εκείνη της Ευρωζώνης. Οι ξένες επενδύσεις είναι στενά συνδεδεμένες με την εξωτερική πολιτική, και μάλιστα από τη Μόσχα, η οποία διευρύνει την διεθνή της επιρροή. 
 
Διήμερες διαβουλεύσεις
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ των μονίμων μελών, ως προς την αποστολή των επιθεωρητών στο Ιράκ, δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα· τελικά, συμφωνήθηκε αναβληθήναι η απόφαση επί 48ωρο, ώστε να δοθεί καιρός διαβουλεύσεων μεταξύ των μελών. Θεωρείται αμφίβολο το εάν θα καταλήξουν σε συμφωνία τα πέντε μόνιμα μέλη στο διάστημα αυτό, καθώς οι Αγγλοαμερικανοί επιμένουν στην έγκριση του δικού τους σχεδίου ψηφίσματος, ενώ τα άλλα τρία μέλη το απορρίπτουν διαρρήδην· το αδιέξοδο είναι δεδομένο. Στο διήμερο αυτό θα γίνει ευρύτατη συζήτηση για το θέμα, ενώ θα επιτραπεί στον εκπρόσωπο οιασδήποτε χώρας το επιθυμεί, να λάβει το λόγο αναπτύξειν τα επιχειρήματά του· πάντως ουδεμία πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη υποχωρήσειν. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε την εξουσιοδότηση του Κογκρέσσου για την κήρυξη του πολέμου στο Ιράκ, αλλά ζήτησε και την παγκόσμια συμμαχία· οι δύο αντίπαλοι άξονες διατηρούν αμετακίνητοι τις θέσεις τους.
 
Το πρόβλημα της ΦΟΡΝΤ
Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ΦΟΡΝΤ ανακοίνωσε ζημίες για τρίτο κατά σειρά τρίμηνο, ενώ της μεγαλυτέρας Τζένεραλ Μοτορς τα αποτελέσματα δεν είναι καλύτερα· η πληροφορία αυτή έρχεται μετά από την ανακοίνωση της ιταλικής ΦΙΑΤ ότι θα περιορίσει κατά 10% την απασχόλησή της στη χώρα, κλείνοντας δύο εργοστάσια στη Σικελία. Η κρίση μαστίζει την αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως, ιδιαιτέρως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις· η υποχώρηση της καταναλώσεως είναι δεδομένη παγκοσμίως, κάτι που πλήττει το βάσικο πυλώνα της βιομηχανικής της οικονομίας, αφού έχει κύριο στήριγμά της την κατανάλωση. Μάλιστα, σε όσο λιγότερους κλάδους στηρίζεται μία οικονομία, τόσο χειρότερη είναι η κρίση που αντιμετωπίζει· όπως, και όσο περισσότερο είχε ευνοήσει τον καταναλωτισμό, τόσο χειρότερα επιδεινώνεται η κρίση. Απαραίτητη είναι η άλλη οικονομική αξιολόγηση.
 
Ευρωπαϊκή αυστηρότης
Το ΕΚΟΦΙΝ, το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τη Γερμανία, όπως αποφύγει να υπερβεί το δημοσιονομικό της έλλειμμα το 3% στο νέο προϋπολογισμό· όταν απευθύνεται τόσο αυστηρή προειδοποιήση στην κυβέρνηση της ισχυρότερης οικονομίας, φαντάζεται κανείς τί θα ακολουθήσει για τις μικρότερες. Από την άλλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι επιβάλλει πρόστιμο στη γαλλική ηλεκτρική εταιρεία EDF, ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ, επειδή παρέβη τους κοινοτικούς κανονισμούς και αύξησε παρανόμως τις τιμές του ρεύματος· η Επιτροπή υποχρεώνει την εταιρεία επιστρέψαι στους καταναλωτές τις παράνομες εισπράξεις. Η EDF ελέγχεται από το κράτος, αλλά έχει κάνει επενδύσεις σε 22 ευρωπαϊκές χώρες· οι Ευρωπαίοι αποφασίζουν τακτοποιήσειν τα του οίκου τους. Εμείς τις προειδοποιήσεις που μας απευθύνονται τις αποσιωπούμε!
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr