"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 315/ 22 Οκτωβρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Οι εσωτερικές υπονομεύσεις
Η επιλογή του υποψηφίου υπερνομάρχου Αττικής από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν ήταν άμοιρη πολιτικών σκοπιμοτήτων· η πολιτική του μεσαίου χώρου προϋποθέτει τη σύγκραση των παλιών αντιπάλων της ανωμάλου περιόδου. Επίσης απειτεί τη σύγκραση με ανθρώπους οι οποίοι διατηρούν ανοικτές τις ζωντανές και πηγαίες διόδους επικοινωνίας με τον απλό λαό· οι επιλογές, όπως με τους βομβαρισμούς της Γιουγκοσλαβίας, δεν αποτελούν εξαίρεση, παρά γνήσια έκφραση της αμερικανόδουλης μεταπολεμικής νοοτροπίας. Η αμερικανοδουλεία δεν χαρακτήριζε τη συντηρητική παράταξη στη χώρα μας, η οποία πίστευε στη Δύση, αλλά τους «μετανοήσαντες» αριστερούς· όπως χαρακτηρίζει στις μέρες μας τους πρώην αντιευρωπαίους. Λέξη δεν έχουν πει αυτοί για την ευρωπαϊκή στάση στο θέμα του Ιράκ, ενώ η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ταυτίζεται με αυτήν.
 
Η πραγματική σύγκλιση
Μετά το τέλος των δημοτικών εκλογών τίθεται επειγόντως το πρόβλημα και πάλιν της πραγματικής συγκλίσεως προς την ευρωζώνη· το πρόβλημα για τη χώρα μας έχει δύο σκέλη, το πρώτο αφορά τα δημοσιονομικά ελλείμματα, όπως και σε μεγάλες χώρες, το δεύτερο την υψηλή ανεργία και την αναδιάρθρωση της παραγωγικής δομής της χώρας. Αμφοτέρων τη δρομολόγηση αδυνατεί επιχειρήσειν η κυβέρνηση, επειδή παραμένει προσηλώμενη στην παραδοσιακή οικονομική αντίληψη της κρατικοδίαιτης κομματικής ιεραρχίας και επειδή δεν έχει σύλληψη της εποχής μας, λόγω της προσηλώσεώς της στην αμερικανική πολιτική, άρα και της υπαγωγής της στις κλασικές θεωρίες της βιομηχανικής εποχής· τα προβλήματα της εποχής μας είναι άλλα και απαιτούν και προϋποθέτουν άλλη προσέγγιση και την κινητοποίηση ολοκλήρου του πληθυσμού. Αδυνατεί η ελληνική κυβέρνηση θέσειν το λαό σε κατάσταση εγρηγόρσεως· αδυνατεί πολιτικώς και κοινωνικώς, επειδή δεν διαθέτει την απαραίτητη εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.
 
Η δύσκολη καθημερινότης
Επιφανειακώς, λόγω του ελέγχου των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, η κυβέρνηση δύναται ισχυρίζεσθαι ότι η σοβαρή ρήξη με την πολιτική της δεν έχει επέλθει· η αυταπάτη ίσως, αλλά μόνο ίσως, δικαιολογείται. Το πρόβλημα είναι άλλο· η εμβαλωματική παρεμβολή των αποτελεσμάτων της υπερνομαρχίας στις δημοτικές εκλογές, όχι μόνο δεν λύει αλλά και επιτείνει τα κοινωνικά προβλήματα· η κρίση γίνεται δυσβάστακτη για τον απλό κόσμο, ο οποίος αδυνατεί αντιληφθήναι γιατί και πώς γίνεται μετά από είκοσι χρόνια μονόπλευρης λιτότητας να βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από προηγουμένως. Το χειρότερο είναι ότι ο μέσος πολίτης διαπιστώνει τη σταδιακή απομάκρυνση της χώρας μας από την Ευρωζώνη, πολιτικά και οικονομικά· πολιτικά, επειδή ταυτίζεται η κυβέρνηση με την αμερικανική πολιτική και όχι με την ευρωπαϊκή, οπότε γεννάται το ερώτημα τού πώς θα ασκήσει την προεδρία το επόμενο εξάμηνο· οικονομικά, επειδή αδυνατεί ακολουθήσαι την πολιτική της Ευρωζώνης.
 
Η μουσική επένδυση
Η μουσική θεώρηση της εκλογικής συμπεριφοράς οδηγεί στη συναγωγή χρησίμων συμπερασμάτων· η μουσική επένδυση των κυβερνητικών υποψηφίων κυμαινόταν από το Κάρμινα Μπουράνα έως το αμερικανικό ροκ· οι Νεοδημοκράτες από το ελαφρό λαϊκό έως το δημοτικό, και οι αριστεροί από το βαρύ λαϊκό έως το ελαφρό. Κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στο Σύνταγμα άρχισαν τους δημοτικούς και λαϊκούς χορούς, ενώ στην πλατεία Κλαυθμώνος τα αμερικανικά ροκ· «το ακουστόν μόνο των αισθητών ήθος ποιεί», λέγει ο Αριστοτέλης. Η επιλογή της μουσικής γίνεται με πολιτικά κριτήρια, έστω και άν δεν το αντιλαμβάνονται πλήρως· την πολιτική του κατεύθυνση αποδέχονται με την επιλογή του ροκ, τις επιθετικές και δουλικές παρορμήσεις καλλιεργούν.
 
Η πυρηνική απειλή

Στο Στρασβούργο δεκάδες χιλιάδες νέοι διαδήλωσαν εναντίον της πυρηνικής απειλής, τόσο από την στρατιωτική πλευρά όσο και για την ειρηνική χρήση της· ο φόβος τους είναι εύλογος, καθώς αηνυσυχούν ότι ένα ατύχημα όπως στο Τσέρνομπιλ θα σημάνει εκατομμύρια νεκρούς στην πυκνοκατωκημένη Κεντρική Ευρώπη. Η άλλη πτυχή του θέματος είναι η εγρήγορση στην οποία βρίσκονται οι Ευρωπαίοι με τη συμμετοχή των νέων στο άλλο κίνημα, κατά του πολέμου και του βιομηχανικού τρόπου ζωής· δηλαδή, αναγνωρίζουν ότι είναι απαραίτητη η αναζήτηση άλλου τρόπου ζωής και άλλων αξιών από εκείνες που επικράτησαν τους τελευταίους αιώνες. Το παρήγορο στις μέρες μας, η αφύπνιση των νέων και η δυναμική μαχητικότης τους.

 

Τιμάσθαι υπό του δήμου

Όταν οι ναυλοχούντες στη Σάμο οπλίτες Αθηναίοι -το τελευταίο οχυρό των Αθηναίων το 411 π.Χ,- πληροφορήθηκαν για την πραξικοπηματική εγκατάσταση της ολιγαρχίας των τετρακοσίων εις Αθήνας ανησύχασαν σφόδρα· αμέσως αντέδρασαν και επανεκτίμησαν τις κινήσεις πολλών στρατηγών που προσποιούνταν τους δημοκρατικούς. Πλησίασαν τους αξιωματικούς που γνώριζαν ότι ήταν αντίθετοι με τους συνωμότες· «οί εδόκουν αεί μάλιστα εναντιούσθαι τοις ξυνεστώσι». Απαιτούσαν από αυτούς να μην επιτρέψουν στους ίδιους καταστραφήναι και απωλεσθήναι το οχυρό της Σάμου, το μόνο που απόμεινε για την προστασία της δημοκρατίας και της ηγεμονίας· «και ουκ ηξίουν περιιδείν αυτούς σφάς τε διαφθαρέντας και Σάμον Αθηναίοις αλλοτριωθείσαν, δι’ ήν μόνον η αρχή αυτοίς ες τούτο ξυνέμεινεν». Όταν τα άκουσαν αυτά οι αξιωματικοί, Λέων, Διομέδων, Θρασύβουλος και Θράσος, έπιαναν έναν έναν τους στρατιώτες και τους μετέπειθαν· «οι δε ακούσαντες των τε στρατιωτών ένα έκαστον μετήσαν μη επιτρέπειν».

 
Η προοπτική της Ευρώπης
Η επομένη του ιρλανδικού δημοψηφίσματος βρήκε την Ευρωζώνη σε άλλη δυναμική· οι μηχανισμοί πολιτικής ενοποιήσεως έχουν τεθεί σε κίνηση, όχι τόσο σε επίπεδο κορυφής όσο σε επίπεδο λαϊκής αποδοχής. Ο ψυχολογικός παράγων έχει ασκήσει την επιρροή του και έχει προσδώσει την πολιτική του ώθηση στις εξελίξεις· το πρόβλημα πλέον ευρίσκεται στις εκτός Ευρωζώνης χώρες και κυρίως στη Βρεταννία. Η πολιτική στήριξη του ευρώ απέδωσε και οι ευρωπαϊκοί λαοί απεδέχθησαν τις θυσίες και τους περιορισμούς για την επιτυχία του ευρώ και την αποδοχή του στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος και από τις τρίτες χώρες· το πρόβλημα τίθεται για τις εκτός της Ευρωζώνης χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, και κυρίως για τη Βρεταννία. Η απόσταση που χωρίζει το ευρώ από την στερλίνα διευρύνεται, και μάλιστα επικίνδυνα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία άλλης δυναμικής στις αγορές συναλλάγματος και στη διεθνή πολιτική σκηνή.
 
Το εσωτερικό μέτωπο
Επί τετραήμερο ο Ισραηλινός στρατός αντιμετωπίζει την αντίδραση των Εβραίων εποίκων οι οποίοι έχουν κληθεί εγκαταλείψαι τους παρανόμους οικισμούς τους στη Δυτική όχθη· ο Ισραηλινός πρωθυπουργός γνωρίζει πλέον ότι έχει χάσει σε όλα τα επίπεδα· στον πόλεμο εναντίον του Γιασέρ Αραφάτ, αλλά αδυνατεί υποχωρήσειν χωρίς την απώλεια της εξουσίας· στη διεθνή σκηνή, όπου αισθάνεται ότι οι Αμερικανοί τον εγκαταλείπουν, αφού έχασαν τη μάχη για το Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Το δυσκολότερο πρόβλημά του είναι το εσωτερικό· στηρίζεται στους ακροδεξιούς Εβραίους, οι οποίοι, όμως, έχουν κτίσει τους παράνομους οικισμούς στη Δυτική όχθη. Η αποχώρηση των εποίκων είναι το πρώτο δείγμα καλής θελήσεως εκ μέρους του Ισραήλ, αφού είναι δεδομένη πλέον η αποχώρηση του στρατού· αλλά η επιστροφή των εκατοντάδων χιλιάδων εποίκων προκαλεί την όξυνση της οικονομικής κρίσεως που επιδεινώθηκε λόγω του πολέμου. Δηλαδή, ο φαύλος κύκλος δεν σπάει.
 
Η πολεμική οικονομία
Η επιστροφή στο Ιράκ των επιθεωρητών του ΟΗΕ προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του μηνός· οι πρώτες τους εκθέσεις θα φθάσουν τουλάχιστον μετά από έναν μήνα, άρα, μετά τη νέα σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αξιολόγησή τους που θα απαιτήσει ανάλογο χρόνο, δίδεται χρονικός ορίζων έως το τέλος του έτους για την πλήρη διαλεύκανση του ζητήματος. Αυτό σημαίνει ότι, επί δίμηνο τουλάχιστον, η αμερικανική και η διεθνής οικονομία θα πραμένει μετέωρη αναμένοντας τις νέες εξελίξεις· το πρόβλημα με την αμερικανική οικονομία είναι το ότι έχει προετοιμασθεί για τον πόλεμο, για τη μετατροπή της, έστω και μερικώς, σε πολεμική οικονομία. Η αποτροπή του πολέμου θέτει την Ουάσιγκτον προ του διλήμματος προσαρμογής της οικονομίας εκ νέου σε ειρηνική· αυτό είναι το δύσκολο και το κρίσιμο πρόβλημα για την αμερικανική κυβέρνηση. Η ειρηνική οικονομία θέτει δυσκολώτερα προβλήματα.
 
Ο ψυχολογικός παράγων
Η έγκριση της ευρωπαϊκής διευρύνσεως από τους Ιρλανδούς έχει περισσότερο ψυχολογική και οικονομική βαρύτητα και λιγότερο πολιτική· εθεωρείτο αδιανόητο για τις μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης αποδεχθήναι την εγκατάλειψη της διευρύνσεως εξ αιτίας ενός μέρους του πληθυσμού μιάς μικρής χώρας. Αλλά το κύριο βάρος ετίθετο στην τήρηση της δημοκρατικής νομιμότητος· η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωζώνη κυρίως, οφείλει σέβεσθαι τους δημοκρατικούς θεσμούς, ώστε αποδεσμεφθήναι πλήρως από το αποικιακό και ιμπεριαλιστικό παρελθόν της. Ταυτοχρόνως, η έγκριση έρχεται την επομένη της πρώτης μεγάλης διεθνούς νίκης των Ευρωπαίων στο Συμβούλιο Ασφαλείας· η Ευρωζώνη απέδειξε ότι διαθέτει την πολιτική κάλυψη του ευρώ. Το τρίτο βήμα έρχεται αυτομάτως με την πολιτική ενοποίηση και θεσμικώς και την ενιαία εξωτερική και αμυντική πολιτική ως διεθνή παρουσία.
 
Πρόκληση στο φανατισμό
Τα μέτρα καταστολής εναντίον των φανατικών Ισλαμιστών στην Ινδονησία ίσως φέρουν αντίθετα αποτελέσματα· το Μπαλί, μικρό και εξωτικό, κατοικείται κυρίως από Βουδιστές και όχι από Μουσουλμάνους, αλλά ανήκει στην Ινδονησία, την πλυπληθέστερη ισλαμική χώρα του κόσμου, η οποία έχει ζήσει επί τεσσαρακονταετίας μία από τις χειρότερες αμερικανόδουλες δικτατορίες στη σύγχρονη ιστορία. Το σημερινό καθεστώς αντιμετωπίζει τρομερή οικονομική κρίση και μαζικές διαδηλώσεις, χωρίς έχειν αποκαταστήσει τη δημοκρατία· φυσικό είναι οι αδιάλλακτοι Μουσουλμάνοι στρέφεσθαι προς τους φανατικούς, αφού δεν έχουν στην ήλιο μοίρα. Η σύλληψη των θρησκευτικών τους ηγετών από την κυβέρνηση, θα προκαλέσει, οπωσδήποτε, την αντίδραση των οπαδών του και τη συμπάθεια άλλων φονταμενταλιστών· αυτή είναι η φυσική αντίδραση των θρησκευομένων. Τους ιστορικούς νόμους αγνοούν δυστυχώς οι κυβερνώντες.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr