"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 317/ 24 Οκτωβρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Οι ελιγμοί στο θέμα της τρομοκρατίας
Όσο εγγίζει η ώρα της κρίσεως για το θέμα της τρομοκρατίας, τόσο οι αντιδράσεις οξύνονται· οι ελάχιστοι συλληφθέντες του εκτελεστικού βραχίωνος αισθάνονται ότι θα είναι οι μόνοι «υπεύθυνοι» και προσπαθούν, με κάθε τρόπο, αμβλύνειν την εικόνα τους με προσφυγές και αλλαγές καταθέσεων. Οι αστυνομικές αρχές εξακαλουθούν υπνώττειν, σαν να μην γίνεται τίποτε, σαν να είναι ελεγχόμενες από κάποιους άνωθεν, εντός ή εκτός της χώρας· οι εφέτες ανακριτές αγωνίζονται μόνοι τους στα δύο μέτωπα, για τη διαλεύκανση των πολιτικών διασυνδέσεων της τρομοκρατίας, και για την άρση της αδρανείας των αστυνομικών αρχών. Είναι εμφανές ότι η επίσκεψη του υπουργού Δημοσίας Τάξεως στην Αμερική φέρει κάποιες δεσμεύσεις, αλλά και απομακρύνει τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Η ώρα της οικονομίας
Την επομένη των δημοτικών εκλογών ήρθε η ώρα της οικονομίας και της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση· τα οικονομικά προβλήματα είναι δυσκολώτερα σήμερα παρά την παραμονή των εκλογών, αλλά η άσκηση της προεδρίας θέτει το πρόβλημα της διεθνούς θέσεως της χώρας. Η κατάρρευση του χρηματιστηρίου και η ανυπαρξία αγροτικής και κοινωνικής πολιτικής δημιουργούν εκρηκτικές καταστάσεις στη χώρα· στις μεγάλες πόλεις οι κοινωνικές εκρήξεις προβλέπεται ότι θα είναι άμεσες και δυναμικές, άν κρίνουμε από τις ψήφους στις πολυπληθείς ζώνες γύρω από τις μεγάλες πόλεις. Στη διεθνή θέση της χώρας, η άσκηση της προεδρίας απαιτεί και προϋποθέτει την έμπρακτη αλληλεγγύη προς τις χώρες της Ευρωζώνης· δηλαδή, όσο κλιμακώνεται ο οικονομικός πόλεμος δολλαρίου και ευρώ και όσο προσλαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις στα τρέχοντα διεθνή προβλήματα, όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, τόσο ο ασκών την προεδρία οφείλει εκφράζειν την αλληλεγγύη της.
 
Αποκαθήλωση της εικόνος
Οι δηλώσεις των εκπροσώπων των κομμάτων ως προς τις επιπτώσεις των εκλογών είναι άλλες από εκείνες των πρώτων ημερών· η εικονική πραγματικότης είναι έννοια η οποία δεν αντέχει στο χρόνο· είναι μόνο πλασματική εικόνα χωρίς πραγματικό αντίκρυσμα και διαρκεί όσο και η τηλεοπτική εικόνα. ¶ρα όλοι είναι υποχρεωμένοι να προσγειωθούν στην απτή πραγματικότητα· οι άνθρωποι δεν ζουν ούτε και λύουν τα καθημερινά τους προβλήματα με την εικονική πργματικότητα· μερικές φορές φανατίζονται και ανάγουν σε Θεό την εικόνα, αλλά αυτό δεν διαρκεί πολύ και δεν διαρκεί όταν δεν συνοδεύεται και από την ιδεολογική της επένδυση. Στη χώρα μας, ο φόβος της ακροδεξιάς και η προβολή από τον ελεγχόμενο ραδιοτηλεοπτικό τύπο κάποιας κληρονόμου προσφάτης γενεάς δεν συνιστούν στοιχεία φανατισμού· η περαστική και πλασματική εικονική πραγματικότης χάνεται ξαφνικά, σαν όνειρο απατηλό. Αλλά, τα υπαρκτά προβλήματα είναι παρόντα και πιέζουν επιμόνως.
 
Οι κρίσιμοι μάρτυρες
Η υπόθεση της τρομοκρατίας εγγίζει στις κρίσιμες μέρες της· μερικοί από τους φυλακισθέντες θέτουν τον δάκτυλον επί τον τύπο των ήλων: Ζήτησαν να κληθεί για κατάθεση ο πρώτος αρχηγός της ΚΥΠ, μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ το 1981, ο πολύς Γιάννης Αλεξάκης· παρά τα όσα έχουν αναφερθεί εις βάρος του, οι αστυνομικές αρχές δεν τον έχουν καλέσει· απομένει στους εφέτες ανακριτές αξιολογήσειν τη βαρύτητα των καταγγελιών. Το πρόβλημα είναι άλλο· η αδράνεια και η απάθεια των αστυνομικών αρχών επί δίμηνο, σαν να έχει τελειώσει η τρομοκρατία με τη σύλληψη των μελών δύο οικογενειών, που ήταν μερικοί από τον πολυκέφαλο εκτελεστικό βραχίωνα της τρομοκρατίας.
 
Διείσδυση των Ρώσσων

Η πώληση των ΕΛΠΑ (Ελληνικών Πετρελαίων) στην κοινοπραξία της ρωσσικής Λουκόιλ και του συγκροτήματος Λάτση, αλλάζει την ισορροπία ενεργειακών προμηθειών στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη· η μεγαλύτερη ρωσσική εταιρεία πετρελαίου ελέγχει την αγορά ενεργείας σε μία χώρα της Ευρωζώνης. Αυτό αντιμετωπίζεται ευνοϊκά από τις αρχές της Ευρωζώνης, επειδή επιθυμούν τη σύσφιγξη των ενεργειακών σχέσεων ρωσσικών χωρών και Ευρωζώνης· η Μόσχα είχε από καιρό προτείνει την αποδοχή κοινής ενεργειακής πολιτικής των δύο μερών. Η ταμειακή πλευρά του ζητήματος αφορά μόνο το ελληνικό δημόσιο και παρέχει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα αξιοποιήσεως κάποιων πόρων εκτός της ευρωζώνης· αυτό της παρέχει τη δυνατότητα κάποιων δημαγωγικών παροχών. Τα δευτερεύοντα είναι αμελητέα.

 

Δύο ή τρεις έδησαν

Όταν στο ναύσταθμο της Σάμου οι Αθηναίοι οπλίτες ελάμβαναν μέτρα εναντίον των συνωμοτούντων ολιγαρχικών, εις τας Αθήνας οι τετρακόσιοι είχαν καταλάβει την εξουσία· οι οπλίτες της Σάμου έστειλαν στην μητρόπολη την ιεράν ναύν Πάραλο με τον πιστό δημοκρατικό Χαιρέα, αναγγείλα αυτοίς τα διαδραματισθέντα. Μόλις κατέπλευσαν, αμέσως οι τετρακόσιοι φυλάκισαν δύο ή τρεις εκ των ναυτών της Παράλου και τους υπολοίπους τους έστειλαν με άλλο πλοίο περιπολείν την Εύβοια· «και καταπλευσάντων αυτών ευθέως των μεν Παράλων τινάς οι τετρακόσιοι δύο ή τρεις έδησαν, τους δε άλλους αφελόμενοι την ναύν και μεταβιβάσαντες ες άλλην στρατιώτιν ναυν έταξαν φρουρείν την Εύβοιαν». Ο Χαιρέας όμως αμέσως κατάφερε διαφυγείν, μόλις αντιληφθήκε τα πράγματα, και φθάνει στη Σάμο, όπου ανήγγειλε στους στρατιώτες την αλλαγή· «ο δε Χαιρέας ευθύς διαλαθών πως, ως είδε τα πράγματα, πάλιν εις την Σάμον ελθών αγγέλει τοις στρατιώταις».

 
Ο Σιράκ στη Μέση Ανατολή
Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στις χώρες της Μέσης Ανατολής, Αίγυπτο, Λίβανο, Συρία και Ιορδανία την περασμένη εβδομάδα αποτελεί καμπή για τις εξελίξεις στην περιοχή· έγινε τις ίδιες μέρες που ενεκρίφθη στο Συμβούλιο Ασφαλείας το ψήφισμα για την αποστολή των επιθεωρητών στο Ιράκ, γεγονός που αποτέλεσε νίκη του Ζακ Σιράκ. Ο Γάλλος πρόεδρος έτυχε θερμής υποδοχής, κάτι που θεωρείται ως άνοιγμα της ευρωπαϊκής πολιτικής προς τους ¶ραβες· αυτό σημαίνει ότι η Ευρωζώνη διευρύνει τις σχέσεις της με τις αραβικές χώρες. Η Ελλάς, ως μέλος της Ευρωζώνης ασκεί την προεδρία της στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά έλαμψε δια της απουσίας της στην περιοχή· απέφυγε μάλιστα συστηματικά συμπαρασταθήναι στην επιτυχημένη περιοδεία του Γάλλου προέδρου, σαν να φοβάται κάτι. Όταν η ελληνική κυβέρνηση τηρεί παρόμοια πολιτική, πώς θα δυνηθεί ασκήσαι την προεδρία το επόμενο εξάμηνο. Θα μας εμπιστευθούν;
 
Ενδοευρωπαϊκό διαφορά
Οι διαφορές εντός της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στα διεθνή θέματα ανέκυψαν πανηγυρικώς· ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική Χαβιέ Σολάνα, έσπευσε εγκρίνειν το νέο αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ· ο Γάλλος πρόεδρος, όμως και η Μόσχα, έσπευσαν επικρίνειν το σχέδιο και ζήτησαν παραμείναι πιστοί οι Αμερικανοί στο πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αποστολή των επιθεωρητών του ΟΗΕ. Το πρόβλημα για την Ευρωζώνη είναι οι εκ των έσω υπονομευτές· είναι αδιανόητο έχειν δύο φωνές, μία της χώρας μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και άλλη αντίθετη, του δοτού αρμοδίου. Οπωσδήποτε, ο Χαβιέ Σολάνα ακολουθεί πιστά τη βρεταννική πολιτική, η οποία δεν μετέχει της Ευρωζώνης, αλλά η εξωτερική πολιτική δεν έχει διαχωρισθεί σαφώς μεταξύ των δύο οντοτήτων της Ευρώπης· το πρόβλημα είναι σοβαρώτερο για τα μέλη της Ευρωζώνης, όπως η προεδρεύουσα χώρα μας, που ταυτίζεται με τη γραμμή Σολάνα.
 
Το αγροτικό πρόβλημα
Στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών θα κυριαρχήσει το θέμα της αναδιαρθρώσεως της κοινής αγροτικής πολιτικής, το οποίο συνδέεται στενά με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως· οι Γάλλοι εμφανίζονται διατεθειμένοι πιέσειν τους Βρεταννούς για αύξηση της συνεισφοράς του, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των νέων υπό ένταξη φτωχών χωρών· φαίνεται ότι κάποια μυστική συμφωνία υπάρχει μεταξύ Παρισίων και Βερολίνου. Από την άλλη πλευρά, το Λονδίνο γνωρίζει ότι η αναδιάρθρωση της κοινή αγροτικής πολιτικής αποβαίνει κυρίως υπέρ της Ευρωζώνης, στην οποία δεν μετέχει· αλλά το αντίθετο, η ενίσχυση του ευρώ, με τις παρεμβάσεις της Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, απομακρύνει τη Βρεταννία από την Ευρωζώνη, επειδή παραμένει πιστή προς την αμερικανική πολιτική. Σοβαρό το δίλημμα για τον Τόνυ Μπλαιρ. Οι εταίροι της Ευρωζώνης ταυτίζονται γενικά με τη Γαλλία· οι Σκανδιναβοί με το Λονδίνο. Εμείς αμφιθυμικοί, πατάμε σε δύο βάρκες.
 
Υπο χρεωκοπία η ΑΒΒ
Η δεύτερη βιομηχανία κατασκευή μηχανημάτων, κεφαλαιουχικού εξοπλισμού, στην Ευρώπη, η ΑΒΒ βρίσκεται σε κατάσταση χρεωκοπίας· η μετοχή της έχασε από την αρχή του έτους το 63% της αξίας της, ενώ εκκρεμεί και καταγγελία της στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο δυνατόν να τις επιβάλει μεγάλο πρόστιμο. Η χρεωκοπία αυτή δείχνει ότι οι επενδύσεις στην Ευρώπη και στις βιομηχανικές χώρες έχουν υποχωρήσει σημαντικά· οι παραγγελίες κεφαλαιουχικού εξοπλισμού έχουν μειωθεί σε βαθμό που κινδυνεύουν οι μεγάλες μηχανουργικές βιομηχανίες για πρώτη φορά μεταπολεμικά. Φυσικά, ο κεφαλαιουχικός εξοπλισμός δεν είναι ο ίδιος μετά την επανάσταση της πληροφορικής· σε λίγα χρόνια θα έχει αλλάξει πλήρως. Το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό, επειδή συμβαίνει σε εποχή υψηλής ρευστότητος και εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων.
 
Η κινεζική ομογένεια
Ο Κινέζος πρόεδρος Ζινγκ Ζιάο Μίν επέλεξε ως πρώτο σταθμό της επισκέψεώς του στις Ηνωμένες Πολιτείες το Σικάγο, όπου έγινε δεκτός από χιλιάδες Αμερικανούς κινεζικής καταγωγής· τους μίλησε στη γλώσσα τους και γιόρτασε μαζί τους. Ο Κινέζος πρόεδρος ήθελε δείξαι ότι η κινέζική ομογένεια είναι μεγάλη στην Αμερική και εξαπλώνεται όχι μόνο στις δυτικές πολιτείες· κατά τις επίσημες συνομιλίες του επανέλαβε ότι δεν πιστεύει πως η Βόρειος Κορέα διαθέτει πυρηνικά όπλα, ενώ επέμεινε στην ανάγκη αποπυρηνικοποιήσεως ολοκλήρου της κορεατικής χερσονήσου. Ο Ζινγκ Ζιάο Μιν, έναν μήνα πριν αποχωρήσει από τη θέση του Γενικού Γραμματέως του Κομμουνιστικού κόμματος, έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο και εμφανόζεται ως ο εκπρόσωπος ολοκλήρου της Ασίας· αυτό μετράει περισσότερο μεταξύ των δύο.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr