"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 321/ 31 Οκτωβρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Διαφωνία κορυφής στα εθνικά θέματα
Στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό παρατηρήθηκε ουσιαστική και σε βάθος διαφωνία με όλους τους άλλους αρχηγούς και κυρίως με τον της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως· είναι η πρώτη φορά μεταπολεμικά που παρουσιάζεται διαφωνία σε επίπεδο κορυφής. Αυτό σημαίνει ότι έχουν διαφορετική προσέγγιση ως προς την εξωτερική μας πολιτική και τα διεθνή θέματα· ο Κώστας Καραμανλής εκκινεί από την φιλοευρωπαϊκή πολιτική του, δηλαδή της Ευρωζώνης, όπως αξιωματικώς και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος· η Αλέκα Παπαρήγα λόγω της αντιαμερικανικής της στάσεως. Το συμπέρασμα είναι ότι ο Κώστας Σημίτης επιχειρεί την υπαγωγή της εξωτερικής μας πολιτικής στα αμερικανικά συμφέροντα, ενώ η ένταξή μας στην Ευρωζώνη επιβάλλει την ταύτισή μας με τους Ευρωπαίους· η σύγκρουση προβλέπεται αδυσώπητη.
 
Ενημέρωση των αρχηγών
Η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό είναι η δεύτερη που γίνεται στην εξαετία της ασκήσεως της εξουσίας· η προ εξαμήνου προηγούμενη είχε συνοδευθεί με τις δεσμεύσεις του προέδρου της κυβερνήσεως ότι θα ενημερώνει τακτικά τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των εθνικών θεμάτων. Τίποτε δεν συνέβη, αλλά το αντίθετο· ο Κώστας Σημίτης αισθάνθηκε την ανάγκη διαμοιράσειν τις ευθύνες του για τις υποχωρήσεις του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών, ως προς την κοινή αγροτική πολιτική κα τον Ευρωστρατό. Οι υπόλοιποι αρχηγοί, και κυρίως ο της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, επισήμαναν την αδυναμία του αυτή και αρνήθηκαν διαμοιράσαι τας ευθύνας τους με τον «ατακτούντα» πρωθυπουργό· το πρόβλημα έγκειται στις άνευ λόγου υποχωρήσεις του πρωθυπουργού στο θέμα της κοινής αγροτικής πολιτικής και στην ταύτισή του με τον ¶γγλο πρωθυπουργό. ¶ρα στο σκέλος αυτό η διαφωνία τους είναι ολική και κατηγορηματική.
 
Ευρώπη και Ευρωστρατός
Οι παραχωρήσεις του πρωθυπουργού στο θέμα του Ευρωστρατού ανάγονται στις σχέσεις της κυβερνήσεως με την Ευρωζώνη· ο Κώστας Σημίτης συνέδεσε τη ρύθμιση του θέματος με τον αμερικανόδουλο αρμόδιο για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ και με τον ¶γγλο πρωθυπουργό, ενώ απέφυγε εξαρτήσειν αυτό με τις θέσεις της Ευρωζώνης στα διεθνή θέματα. Η επίσκεψή του στο Λονδίνο, μετά το Ευρωσυμβούλιο των Βρυξελλών, αφορούσε δύο θέματα, το Κυπριακό και τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέως του ΟΗΕ και τον Ευρωστρατό· το πρώτο, επειδή συνδέεται με την ένταξη της μεγαλονήσου στην Ευρωπαϊκή Ένως,  έχει λάβει άλλες διαστάσεις· το δεύτερο αφορά τις σχέσεις της χώρας μας με το ΝΑΤΟ και την Ευρωζώνη. Πριν από την καθιέρωση και επιτυχία του ευρώ, με τη συνεπακόλουθη διαφοροποίηση της Ευρωζώνης στα διεθνή θέματα, αφορούσε το ΝΑΤΟ· τώρα αφορά κυρίως την Ευρωζώνη, την οποία αγνοεί η κυβέρνηση.
 
Το νέο παραμύθι
Η προφυλάκιση του 18ου τρομοκράτου πρόσφερε την αφορμή στον κατευθυνόμενο ηλεκτρονικό και άλλο τύπο επιδοθήναι στον οικείο του αποπροσανατολισμό· οι ίδιοι άνθρωποι παρελαύνουν και πάλι, με μερικές φωτεινές εξαιρέσεις, από τα παράθυρα και τα μικρόφωνα, αναλύοντες εμβριθείς και τετραγωνίζοντες δια πολλοστήν φοράν τον κύκλον. Το κρίσιμο θέμα της πλήρους αδρανείας της αστυνομίας επί τρίμηνο σχεδόν τώρα και την απροθυμία της προσφέρειν οιαδήποτε βοήθεια στις δικαστικές αρχές το αποφεύγουν· είναι επικίνδυνο θέμα, απαγορευμένο από τους άνωθεν εντολείς, διότι θα αποκάλυπταν πολλά, θα έφεραν στο φως περισσότερα. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ελληνική κοινή γνώμη δεν πείθεται, κάτι που εξηγείται εύκολα με την κατακόρυφη πτώση της θεαματικότητός τους.
 
Η δημοκρατική λογοδοσία

Οι μέρες που κύλισαν μετά τις δημοτικές εκλογές πρόσφεραν την αφορμή για συζητήσεις και απολογισμό της δράσεως εκάστου κόμματος ως προς το αποτέλεσμα· το χειρότερο στο θέμα είναι του μη αναλαμβάνειν ουδείς τις ευθύνες για το αποτέλεσμα. Είναι οι γνωστοί ανευθυνοϋπεύθυνοι της νεοελληνικής ιστορίας οι οποίοι βρίσκονται κάτω από οιαδήποτε πέτρα· το πρόβλημα έγκειται όχι στο εάν η αξιωματική ανιπολίτευση θα έρθει στην εξουσία, κάτι που είναι δεδομένο με τις δεσμεύσεις του κυβερνητικού σχήματος, αλλά στο πώς θα κυβερνήσει την επομένη των εκλογών. Η λογοδοσία αφορά όχι τα λάθη -γι’ αυτά αρκεί η αυτοκριτική!-, αλλά το ήθος των πολιτικών ως προς την ανάληψη των ευθυνών τους.

 

Εποίησαν δε εκκλησίαν

Μετά την επιβολή της ολιγαρχίας των τετρακοσίων οι ναυλοχούντες στη Σάμο Αθηναίοι οπλίτες επιδόθηκαν στη διασφάλιση της δημοκρατίας στο στρατόπεδό τους· εγνώριζαν ότι εκρίνετο η τύχη της δημοκρατίας και του πολέμου. Ανεφύη αμέσως τότε διάσταση απόψεων διότι οι στρατιώτες επιδίωκαν την κατάργηση της ολιγαρχίας εις Αθήνας και οι άλλοι την επιβολή της ολιγαρχίας στο στρατόπεδο· «ες φιλονεικίαν τε καθέστασαν τον χρόνον τούτον οι μεν την πόλιν αναγκάζοντες δημοκρατείσθαι, οι δε το στρατόπεδον ολιγαρχείσθαι». Συνεκάλεσαν δε και εκκλησία του δήμου αμέσως οι στρατιώτες, κατά την οποία έπαυσαν  τους προηγουμένους στρατηγούς και όσους τριηράρχους υποπτεύονταν και εξέλεξαν άλλους στρατηγούς και τριηράρχους, διατηρούντες τους Θρασύβουλο και Θράσυλο· «εποίησαν δε και εκκλησίαν ευθύς οι στρατιώται, εν ή τους μεν προτέρους στρατηγούς, και εί τινα των τριηράρχων υπώπτευον, έπαυσαν, άλλους δε ανθείλοντο και τριηράρχους και στρατηγούς, ών Θρασύβουλός τε και Θράσυλος υπήρχον».

 
Ωρίμανση του Κυπριακού
Ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης επέστρεψε από την επίσκεψή του στην προεδρεύουσα την Ευρωπαϊκή Ένωση Δανία ευχαριστημένος, επειδή διαπίστωσε την πλήρη υποστήριξή της στη διεύρυνση της ΕΕ· η αποφασιστικότης των Ευρωπαίων ως προς την ένταξη της μεγαλονήσου και χωρίς την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, αποδίδει καρπούς. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ετοιμάζεται υποβάλλειν σχέδιο λύσεως, το οποίο προβλέπει δύο ανεξάρτητα κράτη, αλλά υπό ενιαία διεθνή εκπροσώπηση και παραχώρηση στους Τουρκοκυπρίους του 24% του εδάφους· αυτό σημαίνει ομοσπονδιακό καθεστώς και επιστροφή στην ελεύθερη Κύπρο του ενός τρίτου των κατακτηθέντων εδαφών. Φυσικά όλα αυτά απομένει διαπιστωθήναι στην πράξη· το γεγονός όμως είναι ότι ουδέποτε στα τριάντα περίπου χρόνια μετά την εισβολή δεν ήταν τόσο ώριμες οι συνθήκες για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Το σημαντικό είναι ότι η πρωτοβουλία των Ευρωπαίων στην περιοχή τους ανάγκασε όλους σε υποχώρηση.
 
Οι προτάσεις Ντ’ Εσταίν
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνελεύσεως Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν παρουσίασε τις προτάσεις του για την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκή Συνθήκης· ο κύριος άξων στηρίζεται στη δημιουργία Ευρώπης των κρατών και όχι των λαών, ορίζοντας με σαφήνεια ότι η Ενωμένη Ευρώπη θα έχει προσδιορισμένες εξουσίες, ενώ οι υπόλοιπες θα υπάγονται στα κράτη μέλη· επίσης προτείνει τη σύσταση Γερουσίας με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών και εθνικών βουλευτών, την καθιέρωση θέσεως υπουργού Εξωτερικών, ενώ τα περισσότερα από τα άρθρα της ισχυούσης Συνθήκης διατηρούνται. Προβλέπονται τέσσερες ημερομηνίες· τον Μάρτιο, υπογραφή της διευρύνσεως στην Αθήνα, τον Ιούνιο, έγκριση της νέας Συνθήκης, το Δεκέμβριο 2003 υπογραφή της στη Ρώμη και τον Ιούνιο 2004 ευρωεκλογές για τα 25 μέλη· η καμπή ιστορική για την Ευρώπη. Αναγνωρίζεται η ανάγκη της ενιαίας εξωτερικής πολιτικής, άρα και της αμυντικής, όπως επιταχύνονται οι ανάγκες λόγω της απροσμένου επιτυχίας του ευρώ.
 
Οι τουρκικές εκλογές
Την Κυριακή διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, με δεδομένο μάλλον το αποτέλεσμα και με νικητές τους Ισλαμιστές και τον λαϊκιστή επιχειρηματία Αλί Τζουσκού· τα συμμετέχοντα στην κυβέρνηση κόμματα, και τα περισσότερα της αντιπολιτεύσεως, το πιθανότερον είναι ότι δεν πρόκειται μετέχειν της επομένης Βουλής, αφού θεωρείται αδιανόητον συγκεντρώσειν το απαραίτητο 10%. ¶ρα, το πρόβλημα της επομένης τουρκικής κυβερνήσεως και της πολιτικής που θα ακολουθήσει είναι ανοικτό, και ουδείς γνωρίζει το ποία πολιτική θα εφαρμόσει· οπωσδήποτε η υπό χρεωκοπία τουρκική οικονομία έχει άμεση ανάγκη της εξωτερικής βοηθείας, από το ΔΝΤ και την Ευρώπη. ¶ρα είναι αδύνατο η οιαδήποτε νέα κυβέρνηση ελθείν σε σύγκρουση με τις δύο αυτές δυνάμεις, σαφώς με διαφορετική πορεία μετά τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις, κάτω από οιασδήποτε συνθήκας· αυτό είναι και το δίλημμα, με έναν πρόσθετο παράγοντα, τη λαϊκή αποδοχή των νέων κομμάτων. Το ζητούμενο έπεται!
 
Σύλληψη Τσετσένου
Στην Κοπεγχάγη συνελήφθη, μετά από αίτημα των ρωσσικών αρχών και κατά τη διάρκεια συνεδρίου, ο αντιπρόεδρος της τσετσενικής κυβερνήσεως, επειδή θεωρείται ότι έχει ανάμιξη στην τρομοκρατική επίθεση κατά του θεάτρου της Μόσχας· είναι η πρώτη φορά που δυτική χώρα συνδράμει τόσο γρήγορα σε ρωσσική απαίτηση για σύλληψη Τσετσένου τρομοκράτου. Κάτι έχει αλλάξει στις ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα σε σκανδιναβική που δεν μετέχει της Ευρωζώνης· στην Τσετσενία οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται, για την κατάληψη των ορεινών οχυρών των Τσετσένων, παρά την κατάρριψη ρωσσικού ελικοπτέρου. Η άμεση ανταπόκριση των δανικών αρχών στο ρωσσικό αίτημα δείχνει ότι τα στοιχεία που απεστάλησαν ήταν πειστικά, ώστε να μην επιτρέπεται ουδεμία κωλυσιεργεία· μάλλον αλλάζει η ισορροπία δυνάμεων στον Καύκασο και στα πετρέλαια της Κασπίας.
 
Γαλλοβρεταννική κορυφή
Σε σύνοδο κορυφής στις 3 Δεκεμβρίου αναμένεται επιλυθήναι τα αναφυέντα οξύτατα γαλλοβρεταννικά προβλήματα ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα διεθνή θέματα· ο Γάλλος πρόεδρος επιτέθηκε δριμύτατα κατά του Βρεταννού πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Ευρωσυμβουλίου, κατηγορώντας τον ότι κωλυσιεργεί στο θέμα της κοινής αγροτικής πολιτικής και ότι διαφοροποιείται στα διεθνή θέματα. Ο Τόνυ Μπλαιρ δεν απάντησε, αλλά ενοχλήθηκε ιδιατέρως, ενώ ο αγγλικός τύπος προβάλλει συνεχώς την πιθανότητα αποχωρήσεως της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση· γνωρίζοντας τις σκέψεις αυτές ο Ζακ Σιράκ αναφέρθηκε στην επιστροφή των αγροτικών επιδοτήσεων που έχει λάβει η Βρεταννία. Το πρόβλημα περιπλέκεται, επειδή η Γαλλία ως εκπροσωπούσα την Ευρωζώνη, επιθυμεί την ενιαία παρουσία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας· αυτό είναι το πρόβλημα.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr