"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 322/ 01 Νοεμβρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Η αδυσώπητη οικονομική πραγματικότητα
Το ψέμμα έχει κοντά ποδάρια και γι’ αυτό δεν πάει μακρυά, λέει η λαϊκή παροιμία· η ώρα της αληθείας έφθασε για την ελληνική οικονομία. Το πρόβλημα έχει δύο διαστάσεις· η πρώτη αφορά τις αντιδράσεις των λαϊκών τάξεων από την απότομη επιδείνωση της οικονομίας, λόγω της άσχετης οικονομικής πολιτικής· ο ελεγχόμενος τύπος αμβλύνει κάπως την οξύτητα αλλά δεν δύναται συσκοτίσειν αυτήν πλέον. Η δεύτερη είναι ο σοβαρός και έκδηλος εκνευρισμός της Ευρωζώνης ως προς την οικονομική και εξωτερική πολιτική της Ελλάδος· το θεωρούν αδιανόητο η κυβέρνηση των Αθηνών αγνοείν συστηματικά τις παρατηρήσεις και τις εντολές του ΕΚΟΦΙΝ σαν να πρόκειται για τρίτη χώρα και όχι μέλος της Ευρωζώνης. Πολιτικά ταυτίζεται προκλητικά με τους αντιπάλους της Αγγλοσάξωνες.
 
Συνώνυμη υποχωρήσεων
Οι καταγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως ότι ο πρωθυπουργός είναι συνώνυμος των υποχωρήσεων και των υπαναχωρήσεων στο θέμα του Ευρωστρατού είναι πολύ σοβαρή και απευθύνεται για πρώτη φορά μεταπολεμικά· ενδιαφέρει το εάν ο Κώστας Καραμανλής έχει στοχεία για την καταγγελία του αυτή. Όταν ο νικητής πολιτικός αρχηγός στις πρόσφατες εκλογές απευθύνει παρόμοια κατηγορία, φαίνεται ότι διαθέτει επαρκή πειστικά στοιχεία για την αιτιολόγησή της· είναι γεγονός ότι, κατά τη συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός δεν έδειξε κανένα νέο στοιχείο για την αναθεώρηση της συμφωνίας της ¶γκυρας, αλλά αντίθετα, από όσα είπε προφορικώς, έπεισε ότι προέβη σε χειρότερες ακόμη υποχωρήσεις στα εθνικά μας θέματα. Το πρόβλημα είναι ότι, συνειδητά ή όχι, ο Κώστας Σημίτης αγνόησε πλήρως την Ευρωζώνη και συνομίλησε μόνο με τον αμερικανόδουλο Σολάνα και τον εκτός των Δώδεκα ¶γγλο πρωθυπουργό· τους εντός της Ευρωζώνης φυσικούς συμμάχους τους αγνόησε.
 
Ευρωστρατός και αγροτικά
Οι δουλείες που φέρει η κυβέρνηση απέναντι στους Αμερικανούς αποδεικνύονται από τη στάση της στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στον Ευρωστρατό και στην κοινή αγροτική πολιτική· επρόκειτο για τη χειρότερη σύγκρουση της Ευρωζώνης με τους Αγγλοσάξωνες στα δύο αυτά θέματα. Η επιθετική τακτική του Γάλλου προέδρου ήταν προμελετημένη και καλώς σχεδιασμένη· ο Ζακ Σιράκ επιθυμούσε θέσειν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη σε κατάσταση εγρηγόρσεως ως προς τα χειρότερα που θα ακολουθήσουν. Και το πέτυχε· οι Γερμανοί στήριξαν ανεπιφυλάκτως τους Γάλλους. Ο μόνος από τους Δώδεκα που διαφοροποιήθηκε, εμπράκτως και σε θέματα που ενδιαφέρουν τα εθνικά του συμφέροντα είναι ο Έλλην πρωθυπουργός· στα θέματα της κοινής αγροτικής πολιτικής και του Ευρωστρατού ταυτίσθηκε με τους Βρεταννούς. Στους εταίρους της Ευρωζώνης αυτό θεωρήθηκε ως προδοσία και άτακτος φυγή· είναι γελοίο οι άλλοι να ενδιαφέρονται περισσότερο από εμάς για τα εθνικά μας συμφέροντα.
 
Απαιτήσεις κρατουμένων
Η υποβολή διαδοχικών αιτήσεων προς τις προϊστάμενες δικαστικές αρχές ήταν γνωστή τακτική των παλιών αριστερών· κάθε φορά που ήθελαν δημιουργήσειν προβλήματα στις αρχές και προβάλλειν προς τον τύπο τα αιτήματά τους προσέφυγαν στην υποβολή αιτήσεων προς τις αρχές. Το αντίστοιχο επιχειρούν και οι κρατούμενοι τρομοκράτες στον Κορυδαλλό· η νομική αξία των αιτήσεων έχει εντελώς δευτερεύουσα σημασία, αλλά επιδιώκεται ο θόρυβος γύρω από το όνομά τους. Ως προς την ουσία του θέματος, είναι γελοίος ο ισχυρισμός του ψυχολογικού καταναγκασμού· η ανάκριση είναι φύσει ψυχικός καταναγκασμός, διαφορετικά δεν είναι ανάκριση, αλλά φιλική συζήτηση και συνεργασία. Αισθάνονται τόσο πολύ συνεργάτες των αρχών οι τρομοκράτες και διαμαρτύρονται με αυτόν τον τρόπο.
 
Πορεία της οικονομίας

Οι κυβερνητικές συσκέψεις και οι αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων δεν πείθουν καθόλου τον ελληνικό λαό· γνωρίζει από την καθημερινή του ζωή ότι η υποχώρηση του βιοτικού του επιπέδου είναι πρωτόγνωρη. Το μοναδικό αξιοπρόσεκτο στοιχείο είναι η άνοδος των τιμών χονδρικής με ρυθμό κατά πολύ μεγαλύτερο εκείνου των τιμών λιανικής· άρα έρχεται νέα άνοδος του πληθωρισμού, με όλες τις επιπτώσεις που συνεπάγεται. Εκείνο που δεν γνωρίζει ο λαός είναι τη συστηματική παραβίαση από την κυβέρνηση των αρχών της Ευρωζώνης, άρα και την επιδείνωση της πορείας της οικονομίας μας· όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε πό την Ευρωζώνη ως προς την οικονομική πολιτική τόσο χειρότερα πληρώνουμε τις συνέπειες με αύξηση της ανεργίας.

 

Εχόντων το παν ναυτικόν

Η αχίλλειος πτέρνα των τετρακοσίων ολιγαρχικών, μετά την εγκατάσταση της τυραννίας τους εις Αθήνας, ήταν η έλλειψη στόλου· όλοι σχεδόν οι ενήλικες πολίτες μαζί με τας τριήρεις ευρίσκονταν στη Σάμο, την κυρία βάση τους στον πόλεμο κατά των Πελοποννησίων που είχε εστιασθεί πλέον στις ακτές του Ανατολικού Αιγαίου· εκρίθη η τύχη της αθηναϊκής ηγεμονίας με την ολιγαρχία. Οι Αθηναίοι οπλίτες γνώριζαν ότι, επειδή είχαν στα χέρια τους ολόκληρο το στόλο, ηδύναντο τας άλλας πόλεις αναγκάσειν όπως τας εισφοράς τούς παραδίδειν, ως εάν απεστέλλοντο εις Αθήνας· «εχόντων γαρ σφών το πάν ναυτικόν τας άλλας πόλεις ών άρχουσιν αναγκάσειν τα χρήματα ομοίως διδόναι και ει εκείθεν ώρμοντο». Τέλος γνώριζαν ότι, επειδή διέθεταν το στόλο, ηδύναντο πορίζεσθαι ευκολώτερον τα απαραίτητα από τους κατοίκους των Αθηνών· «και δυνατώτεροι είναι σφείς έχοντες τας ναύς πορίζεσθαι τα επιτήδεια των εν τη πόλει».

 
Κυπριακό και Ευρωζώνη
Η αποδοχή από το Ευρωσυμβούλιο της διευρύνσεως με τις δέκα νέες χώρες σημαίνει ότι, όλες θα γίνουν κάποια στιγμή μέλη της Ευρωζώνης· η λογική που τη διέπει είναι εντελώς διάφορη των έως χθες διευρύνσεων. Οι εκτός Ευρωζώνης χώρες είναι ορισμένες και πολιτικά δεδομένες, εκτός και άν αλλάξουν στάση στο μέλλον· η σύγκρουση Γαλλίας και Αγγλίας, ως προς την αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής και τα διεθνή θέματα, είναι χαρακτηριστική· ο Γάλλος πρόεδρος, έστω και εάν δεν το ομολογεί, εκφράζει την Ευρωζώνη και μόνον αυτήν. ¶ρα, ανεξαρτήτως της υποβολής σχεδίου λύσεως του Κυπριακού από το Κόφιν Ανάν, η Ευρωζώνη έχει εγγυηθεί την ένταξη ολοκλήρου της νήσου ως ενιαίου και αδιαιρέτου κράτους· αυτή είναι η κύρια σημασία της διευρύνσεως. Όταν η Ευρωζώνη για το Ιράκ τηρεί τόσο ανυποχώρητη στάση, είναι αδιανόητο υποχωρήσειν σε θέματα που θεωρούνται εσωτερικές της υποθέσεις.
 
Προβλήματα Σαρόν
Οι Εργατικοί αποχώρησαν από την κυβέρνηση συνασπισμού αφαιρώνοντας την πλειοψηφία στη Βουλή από τον Αριέλ Σαρόν· κατά το ισραηλινό σύνταγμα ο πρωθυπουργός εκλέγεται από τον λαό και εάν δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή, παραιτείται προσφεύγοντας σε νέες εκλογές. Αγωνιωδώς ο ακροδεξιός πολιτικός αναζητάει άλλους συμμάχους στην Κνεσέτ, αλλά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα· το κύριο πρόβλημα είναι το οικονομικό, με την κατάρρευση που έχει υποστεί η οικονομία της χώρας λόγω του διετούς πολέμου. ¶λλωστε, τα αντίποινα εναντίον των παλαιστινιακών εδαφών έχουν περιορισθεί αρκετά τους τελευταίους μήνες για λόγους οικονομίας, ενώ η αιτηθείσα βοήθεια από την Αμερική δεν έφθασε ποτέ· τελικά ο πόλεμος κατέβαλε περισσότερο το Ισραήλ, παρά τους Παλαιστινίους, επειδή οι τελευταίοι έχουν συνηθίσει να ζουν και νηστικοί, ενώ οι Εβραίοι δύσκολα παραιτούνται από τις ανέσεις τους· οι πλούσιοι έχουν αποδημήσει στο εξωτερικό όσο διαρκεί ο πόλεμος
 
Ευρωστρατός και καπ
Η οξύτατη διαφωνία Γαλλίας και Αγγλίας για την κοινή αγροτική πολιτική και το Ιράκ εκτονώνεται· η συνάντηση κορυφής της 3ης Δεκεμβρίου αναβάλλεται για το επόμενο έτος, ενώ το Λονδίνο αναγνώρισε ότι είναι απαραίτητη η αναθεώρηση της καπ και η διατήρησή της έως το 2013, χωρίς αποδεχθήναι την αύξηση της συνεισφοράς του· ως προς το θέμα του Ιράκ, αμβλύνονται οι διαφορές αφού έως την άλλη εβδομάδα θα έχει επιτευχθεί συμβιβασμός στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Κάτω από την επιφάνεια παραμένουν δύο προβλήματα· ο οικονομικός πόλεμος ευρώ και δολλαρίου σημαίνει απομάκρυνση της βρεταννικής οικονομίας από την Ευρωζώνη· το δεύτερο αφορά τις σχέσεις της Δυτικοευρωπαϊκής Ενώσεως με το ΝΑΤΟ. Το θέμα τίθεται μετά τη διαφωνία στο ΣΑ· οι χώρες της Ευρωζώνης, που ανέλαβαν την ευθύνη της αρνήσεως στην αμερικανική πολιτική, αισθάνονται δέσμιοι του ΝΑΤΟ. ¶πτεται και του Ευρωστρατού, άρα και της Ελλάδος.
 
Συμβιβασμός στο Ιρακινό
Όλα δείχνουν ότι στο Ιρακινό η διαφορά Αμερικής Γαλλίας μάλλον οδηγείται σε συμβιβασμό· το ενδιαφέρον είναι ότι και το Μεξικό, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας τάσσεται υπέρ της γαλλικής προτάσεως και όχι υπέρ της αμερικανικής· δηλαδή, η αμφισβήτηση της αμερικανικής κυριαρχίας απλώνεται και στην αμερικανική ήπειρο. Από την άλλη πλευρά, το Ιράν καταγγέλει ότι ο επόμενος στόχος μετά το Ιράκ θα είναι το ίδιο και προετοιμάζεται προς άμυναν, ενώ και οι αραβικές χώρες του Κόλπου επαναλαμβάνουν την αντίθεσή τους προς τις πολεμικές επιχειρήσεις· μάλλον τρόπο ευλόγου υποχωρήσεως αναζητούν οι Αμερικανοί στο ΣΑ, κάτι που δεν τους το αρνούνται οι αντίπαλοί τους. Η εύσχημος υπαναχώρηση είναι ο καλύτερος τρόπος, αφού η διπλωματική ήττα που υπέστησαν είναι άνευ προηγουμένου μεταπολεμικά.
 
Μόσχα και Τσετσενία
Η κριτική εναντίον της Μόσχας για το χειρισμό του θέματος των ομήρων συνεχίζεται στη Δύση, αλλά χωρίς επαρκή πειστικότητα· ουδείς αρνείται ότι οι εκατόν δεκαενέα νεκροί είναι πάρα πολλοί για μία επιχείρηση διασώσεως. Αλλά το πρόβλημα τίθεται διαφορετικά· υπήρχε άλλος τρόπος αντιδράσεως; Πρώτο ερώτημα· εδέχθησαν οι Ρώσσοι την επιχείρηση;  Δεύτερο ερώτημα. Στο πρώτο δεν υπάρχει απάντηση, ενώ στο δεύτερο αυτή είναι ευνοϊκή για τον Βλαδίμηρο Πούτιν· είναι άγνωστο το πώς θα αντιδρούσαν οι τρομοκράτες στην περίπτωση της παρατάσεως της ομηρείας. Η σύλληψη, όμως, του αντιπροέδρου της τσετσενικής κυβερνήσεως στην Κοπεγχάγη δείχνει ότι τα στοιχεία που έστειλαν οι ρωσσικές αρχές ήταν αποκαλυπτικά και δεν επέτρεπαν οιαδήποτε καθυστέρηση. Η αμερικανοκίνητη προπαγάνδα υποχωρεί και δεν πείθει πλέον· τα στοιχεία πείθουν!
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr