"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 327/ 08 Νοεμβρίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Η προσαρμογή στην οικονομική πολιτική
Η προσαρμογή της οικονομικής πολιτικής όλων των εταίρων της Ευρωζώνης τίθεται ως άμεση προτεραιότητα από το ΕΚΟΦΙΝ· η ανακοίνωση των προστίμων από την Επιτροπή, έστω και εάν αφορά τους Δεκαπέντε και η αυστηρή απαίτηση καταργήσεως της δημιουργικής λογιστικής εντάσσονται στα πλαίσια αυτά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα πρόστιμα 86 εκατομμυρίων ευρώ για επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων γεωργικών επιδοτήσεων στους Δεκαπέντε, σχεδόν το ήμισυ (36) αφορά την Ελλάδα· όταν γίνει η στάθμιση του ποσού αυτού ως προς τον πληθυσμό και το εισόδημα, τότε διαπιστώνει ότι η υπεξαίρεση λαμβάνει τη μορφή δηώσεως του ελληνικού πλούτου. Ο λαός απαιτεί γνωρίζειν τα άτομα που έλαβαν τις ανεπίτρεπτες επιδοτήσεις αυτές, έστω και άν δεν τις επιστρέψουν. Θέμα τιμής είναι αυτό!
 
Ευρωζώνη και Ευρωστρατός
Η Γερμανία αποτέλεσε το βαρύ πυροβολικό της στηρίξεως από πολιτικής πλευράς του ευρώ στον πόλεμό του κατά του δολλαρίου, και της αρνήσεως της Ευρωζώνης υποστηρίξαι την Αμερική στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράκ· το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα απαιτούσε από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του την πολιτική του στήριξη, και ακόμη περισσότερο την απτή απόδειξη ότι εκφράζει μεγάλη πολιτική δύναμη, όταν γίνεται δεκτό ως διεθνές νόμισμα. Αυτό σημαίνει την υπακοή απάντων των εταίρων στη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης, αλλά και της πολιτικής τους διαγωγής στα κρίσιμα διεθνή θέματα· δηλαδή, το θέμα του Ευρωστρατού εντάσσεται στη διεθνή πολιτική παρουσία της Ευρωζώνης κυρίως, και, δευτερευόντως και όταν καθίσταται επιτρεπτό, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Τα συνάντησε αυτά ο πρωθυπουργός στο Παρίσι και στο Βερολίνο· τελειώνει οριστικά η αμερικανόστροφη εξωτερική πολιτική για τον Κώστα Σημίτη και τον υπουργό Εξωτερικών.
 
Υπόγειες διαδρομές
Οι υπονομεύσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση συνάδουν σχεδόν πάντοτε με την προβολή της ηγετικής μερίδας της κυβερνητικής παρατάξεως· από τη στάση στο θέμα της τρομοκρατίας, την επιλογή του υποψηφίου υπερνομάρχου έως την προβολή του ακροδεξιού φαινομένου και τη βεβαιότητα ότι θα γίνει ο πόλεμος στο Ιράκ, είχαν την ίδια φωνή. Η προβολή τους επιτυγχάνεται χάρις στον απόλυτο έλεγχο του τύπου και τη μεροληπτική παρουσίαση μόνο των αμερικανικών απόψεων· ο ελληνικός λαός έχει αντιληφθεί πλήρως τη σύμπλευση αυτή και ανησυχεί ιδιατέρως για τις συνέπειες στην πολιτική μας ζωή. Οι αμερικανοτραφείς φαίνονται ότι υπακούουν σε κάποιον αόρατο διευθυντή ορχήστρας στις πολιτικές τους επιλογές· τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι δύο: Η προσήλωση των Ελλήνων στην Ευρωζώνη και η αποτροπή του πολέμου στο Ιράκ· έχει αλλάξει άρδην η διεθνής δυναμική, με αφορμή γεγονότα στην περιοχή μας. Οι πολιτικοί υποχρεούνται προσαρμοσθήναι στην εποχή μας.
 
Υπαναχώρηση του Ερντογάν
Μετά από παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών, κατόπιν συνεννοήσεως με το στρατό οπωσδήποτε, ο νικητής των τουρκικών εκλογών υπαναχώρησε στο Κυπριακό και ταυτίσθηκε με την πολιτική Ραούφ Ντενκτάς· δέχθηκε επίσης να επισκεφθεί στις 15 του μηνός την Κατεχόμενη Κύπρο και στις 18 την Αθήνα. Δύσβατος θα είναι ο δρόμος για τον Ρετζίπ Ερντογάν· υποχώρηση από τις αρχικές θέσεις του στο Κυπριακό, για την αποδοχή του βελγικού μοντέλου, σημαίνει ταύτιση με την εξουσία της ¶γκυρας και στα άλλα θέματα, οικονομικό, κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, Ιρακινό, προσανατολισμός προς την Ευρώπη. Οπότε θα εμφανισθεί προδίδων την ψήφο του τουρκικού λαού και θα χάσει τη δύναμή του· η εσωτερική υπονόμευση είναι η χειρότερη.
 
Εναλλαγή στην Κίνα

Η Κίνα αποδέχεται και τύποις, επειδή ουσία είχε γίνει από εικοσαετίας όταν είχε εγκαινιάσει ο Τένγκ Χσιάο Πινγκ το άνοιγμα προς την οικονομία της αγοράς, το φιλελεύθερο καθεστώς· ο κομμουνισμός περνάει στην ιστορία, αφού δέσποσε πενήντα χρόνια στη μακραίωνη ιστορία της πολυπληθεστέρας χώρας του κόσμου· ελάχιστο διάστημα σε σύγκριση με τις άλλες κατακτήσεις που έχει υποστεί. Η κομμουνιστική νομενκλατούρα δείχνει να φέρει επαξίως το βάρος της παλαιάς γραφειοκρατίας· οι μανδαρίνοι αποδείχθηκαν ολοζώντανοι στη μεγάλη χώρα. Οι προκλήσεις είναι άλλες πλέον· ο ανταγωνισμός της διεθνούς αγοράς και η ανάδειξη της Κίνας σε δεσπόζουσα οικονομία. Τα πάντα εξαρτώνται από το νέο καθεστώς· διαθέτει επαρκές και φθηνό εργατικό δυναμικό.

 

Οποσούν ξυναλλαγήναι

Όταν οι ολιγαρχικοί διαπίστωσαν ότι δεν ήταν καθόλου πειστικοί προς τους ναυολοχούντες στη Σάμο δημοκρατικούς οπλίτες, αναζήτησαν νέα διέξοδο στο συμβιβασμό με τη Σπάρτη· είχαν επιβάλει το ολιγαρχικό καθεστώς, αλλά βρισκόταν πλέον προ αδιεξόδου, καθώς είχαν αρχίσει να σπανίζουν τα σιτηρά στην Αθήνα μετά τον αποκλεισμό των θαλασσίων οδών. Απέστειλαν βιαστικά εκ νέου πρεσβεία στη Σπάρτη, αποτελούμενη από τους Αντιφώντα, Φρύνιχο και άλλους δέκα, επειδή εφοβούντο και την εσωτερική αντίσταση των Αθηναίων και τον στόλο της Σάμου, δίδοντάς τους εντολή επιχειρήσειν με κάθε τρόπο συμβιβασμό με τους Λακεδαιμονίους· «και απέστειλαν μεν Αντιφώντα και Φρύνιχον και άλλους δέκα κατά τάχος,φοβούμενοι και τα αυτού και τα εκ της Σάμου, επιστείλαντες παντί τρόπω όστις και οποσούν ανεκτός ξυναλλαγήναι προς τους Λακεδαιμονίους». Τα προβλήματα είναι πιεστικότερα στα αυταρχικά καθεστώτα που προέρχονται από την καταπάτηση των δημοκρατικών θεσμών· η αμοιβαία δυσπιστία είναι χειρότερη.

 
Σιράκ και Κυπριακό
Η δέσμευση του προέδρου της Γαλλίας ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά το ΕυρωπαϊκόΣυμβούλιο της Κοπεγχάγης ανεξαρτήτως της επιλύσεως του πολιτικού της προβλήματος, αποτελεί απτή απόδειξη της διεθνούς προβολής της Ευρωζώνης· ο Ζακ Σιράκ, πρωταγωνιστής της ανενδότου στάσεως απέναντι στην Αμερική για τον πόλεμο κατά του Ιράκ -επέτυχε προσαρμόσαι στην ίδια στάση και τον Ιταλό πρωθυπουργό, κατά τη χθεσινή συνάντηση μαζί του στη Ρώμη-, έδειξε ότι η Ευρώπη είναι πάντοτε συνεπής στις δεσμεύσεις της και δεν διανοείται υποχωρήσαι κάτω από οιεσδήποτε πιέσεις. Η ένταξη των δέκα νέων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνει κανονικά στην Κοπεγχάγη και η επικύρωση θα γίνεται για το σύνολο αυτών και όχι για εκάστη χώρα χωριστά· η Κύπρος αποτελεί την πρόσβαση της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου κρίονται τα δύσκολα διεθνή προβλήματα.
 
Διαρθρωτικά προβλήματα
Η μείωση από τον ¶λαν Γκρίσμαν , προέδρου του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ταμείου,των επιτοκίων κατά 0,5% σε 1,25%, είναι η μεγαλύτερη που έγινε στην ιστορία· τα επιτόκια φθάνουν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961, άρα ο δανεισμός για τις επιχειρήσεις είναι ο πλέον ευνοϊκός, εφ΄ όσον βρουν αντικείμενο επενδύσεων. Το πρόβλημα της αμερικανικής οικονομίας έχει δύο όψεις: η πρώτη αφορά την έλλειψη εμπιστοσύνης, όχι μόνο ως προς την ομοσπονδιακή πολιτική, αλλά και ως προς τους ελεγκτικούς θεσμούς, όπως έγινε με την οργή κατά των οίκων οικονομικών αναλύσεων και την καταδίκη τους από την Citybank· η δεύτερη, η σαφής επίγνωση όλων ότι άλλα είναι τα κύρια προβλήματα της οικονομίας, διαρθρωτικά κυρίως. Οι επιχειρήσεις χρεωκοπούν, ενώ τα επιτόκια βρίσκονται στο κατώτατο επίπεδο και υπάρχει αδρανές κεφάλαιο στις τράπεζες· τα διαρθρωτικά προβλήματα απαιτούν άλλη προσέγγιση, εκείνη της εποχής μας, όχι τη συμβατική.
 
Η κρίση στην Ευρώπη
Βαθαίνει η οικονομική κρίση και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού· η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα, BNP-Paribas, έχει σημειώσει μείωση των κερδών της κατά 22%, ενώ αντίστοιχες είναι οι επιδόσεις των άλλων τραπεζών. Στη Γερμανία, την ατμομηχανή της ευρωζώνης, η κρίση είναι η χειρότερη· οι λιανικές πωλήσεις έχουν μειωθεί κατά 0,5% και οι βιομχανικές παραγγελίες κατά 2,5%. Η κρίση μαστίζει κυριολεκτικά τα ανατολικά κρατίδια· επιβάλλεται άλλη οικονομική πολιτική, όχι μόνο από το Βερολίνο, αλλά από την Ευρωζώνη. Είναι σε θέση μελετήσειν και εφαρμόσειν άλλη πολιτική; Αυτό είναι το ερώτημα προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, διαφορετικά έρχεται επιδείνωση της κρίσεως· η ευρωζώνη έχει το πλεονέκτημα ότι διαθέτει ευρύτερη παραγωγική δομή και ενδοχώρα τις ρωσσικές χώρες έως την Κίνα. Αυτό εξηγεί την ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολλαρίου και την αποδοχή του από τις άλλες χώρες. Η άλλη πολιτική, όμως, αναμένεται.
 
Συμβιβασμός των μεγάλων
Τελικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας επετεύχθη συμβιβαστική λύση μεταξύ των μονίμων μελών ως προς το Ιρακινό και αναμένεται να οριστικοποιηθεί επισήμως· το τροποποιηθέν αγγλοαμερικανικό σχέδιο προβλέπει την αποστολή των επιθεωρητών οι οποίοι θα αναφέρουν το πόρισμα των ερευνών τους στο συμβούλιο, αλλά αποκλείει την αυτόματη επιβολή κυρώσεων, δηλαδή στρατιωτική επέμβαση των Αμερικανών, εάν η Βαγδάτη δεν συμμορφωθεί. ¶λλωστε και ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ιράκ θα αφοπλισθεί ειρηνικά και θα αποφευχθεί έτσι ο πόλεμος· η διεθνής κοινότης ανάσανε με ευχαρίστηση. Ουδείς επιθυμούσε τον πόλεμο, επειδή είναι βέβαιο ότι αυτό θα σήμαινε την απασφάλιση των ασκών του Αιόλου. Το πρόβλημα, όμως, μεταφέρεται στην Αμερική· ο πόλεμος εθεωρείτο από την κυβέρνηση διέξοδος στην οικονομική κρίση.
 
Το Φόρουμ της Φλωρεντίας
Το πενθήμερο Φόρουμ στην παλαιά ιταλική πόλη, κατά της παγκοσμιοποιήσεως και του πολέμου, συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες νέους και οργανώσεις από ολόκληρο τον κόσμο· τα αιτήματα είναι: αποτροπή του πολέμου στο Ιράκ και αλλαγή της πολιτικής παγκοσμιοποιήσεως από τις μεγάλες χώρες. Το δεύτερο, σημαίνει αλλαγή στην οικονομική πολιτική κυρίως, κάτι που είναι το πιο δύσκολο πρωτίστως για την Αμερική· τα δύο άκρως επείγοντα προβλήματα εστιάζονται, στην επικύρωση από την Ουάσιγκτον του Πρωτοκόλλου του Κυότο για την προστασία του περιβάλλοντος και στην απαγόρευση των μεταλλαγμένων προϊόντων. Δύσκολη πολύ η συμφωνία, σε περίοδο σοβαρής οικονομικής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες· μόνο, όμως, το μαζικό κίνημα είναι σε θέσει υποχρεώσειν τις κυβερνήσεις, μετά και την πρόσφατη εκλογική νίκη του Αμερικανού προέδρου.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr